Brewer Profile: Henrik Lindqvist

140405_SM_420-1Berätta vem du är?
Jag heter Henrik Lindqvist född hösten 1978 tre dagar innan Formel 1 stjärnan Ronnie Petterson så tragiskt omkom på Monzabanan. Jag är uppväxt i den lilla fotbollstokiga orten Åtvidaberg men begåvades tyvärr inte med något större bollsinne så jag fick mest stå i mål. Efter skola och värnplikt har jag varit bosatt i Linköping och bor nu strax utanför i närheten av Slaka tillsammans med sambo och barn. Är utbildad civilingenjör men tappade helt intresset och arbetar numera som säljare, ölprovningshållare och bryggerikonsult.

När började du brygga öl och varför?
Jag började brygga seriöst 2009 innan dess var det mest vin från och till i något decennium. Jag har alltid tyckt om att laga mat, baka, safta, sylta skapa och ta hand om det som finns nära till hands. Dels för att det är nyttigare och godare än industrivaror och för att det faktiskt är ganska enkelt. Anledningen till att jag började med öl var att vi flyttade ut till en gård på landet där det fanns stora utrymmen att hålla på med hobbyn. Från vin till öl var inte steget så långt så jag började brygga öl parallellt med vinmakandet och gick sedan sakta men säkert över till nästan bara ölbryggning. Man såg resultaten snabbare och det fanns mer möjligheter att justera egenskaperna hos ölen än med vin. Dessutom är det ju godare…

140808_henriks_forsta_ol_0001Henrik öppnar och bjuder på sin allra första öl med fem år på nacken. Fortfarande riktigt god!

140808_henriks_forsta_ol_0002

140808_henriks_forsta_ol_0003

Hur ofta brygger du?
Det varierar en del. Under sommarhalvåret brukar det ske mer sporadiskt och inte särskilt ofta. Under hösten, vintern och våren brukar det bli oftare, särskilt på vintern. Ca 30st bryggningar per år blir det nog, åtminstone om man räknar med cider och vin också.

Vad har du för utrustning?
Jag håller det riktigt enkelt. Kör med BIAB-metoden. Jag började med satslakning i kylväska men övergick så småningom till BIAB för att göra bryggdagen mindre omständig, enklare att kontrollera samt spara tid. Jag använder Patina 36l, nylontygpåsar att mäska i (men även filtrera vört och som humlekokpåse i vissa fall), kopparspiral att kyla med och jäshinkar för vanlig ale och lagerjäsning. Ibland använder jag Better Bottle och damejeanner när det krävs längre jäsningar eller lagring. Använder mest corneliusfat för färdig öl men flaskar en del öl ibland också.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag hålls i köket och det fungerar väl ok eftersom BIAB-utrustningen tar sån liten plats. Man får planera lite för när man brygger så det inte krockar med andra köksprocesser helt enkelt.

Berätta om din bryggmetod?
Jag kör en variant där jag mäskar lite tjockare med ca 20l vatten till 4-6kg malt i normalfallet för att sedan tillsätta 9l kokhett vatten för att komma upp till utmäskningstemperatur. Kokar ganska livligt och försöker hamna på ett par liter vört mer än vad som ryms i faten efter kok. Jag försöker lägga krutet på recepten, råvarorna och jäsningen. Att investera i ett bryggverk eller liknande för att producera vört ser jag inte som en direkt kvalitetshöjande åtgärd även om det kanske är enklare med repeterbarheten på sina bryggningar.

140405_SM_052-1SM i Linköping 2014

Vad är tanken bakom dina öl?
Jag försöker alltid föreställa mig hur ölen skall vara när den är färdig att dricka innan jag tar tag i själva processen som leder fram till ett färdigt öl. Ibland brygger jag stilfascistiskt till tex SM eller för att jag för tillfället är intresserad av ölstilen. Andra gånger vill jag göra något helt annat och ta ut svängarna lite mer. Ibland brygger jag något riktigt lustigt och det är väl tur att det bara är ibland kanske. Ofta brygger jag inte samma öl om och om igen för att finslipa receptet utan jag är ganska ombytlig och gillar omväxling. Jag brygger all sorts öl men oftast olika sorters ale. Det viktigaste är att ölen är välgjord och smakar bra men sätter man den i ett fack en konkret ölstil så vill jag också att den ska ha den karaktären. Jag är allergisk mot öl som saknar balans eller har smaker som inte ska finnas där. Med balans menar jag tex att det saknas beska för att väga upp malten så att det bara blir sött och jolmigt eller sträv astringent humlebeska utan maltstöd.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
Det måste nog vara min Brown Porter som jag faktiskt inte bryggt på ett tag. Jag kallar den Slaka by Dusk och tog guld på SM i Eskilstuna 2013. En liten variant på denna och dessutom över ett år gammal tog hederspris på SM i Linköping 2014. Inte nog med att den tagit priser i tuff konkurrens, den är jävligt god också. Funderar faktiskt på att göra en 100% Brett variant av denna snart bara för att se vad som händer.

140903_centralbryggeriet_0153På Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med det?
Det måste nog vara Aktiebolaget Centralbryggeriets Folkes Röda IPA som är den första öl jag varit med att brygga från recept till färdig produkt. Det känns ju riktigt kul att få ut ”sin” öl till folket i stor skala och se vad de tycker om den. Annars så finns det mycket bra öl där ute både från Sverige och utomlands. Jag har ingen absolut favoritstil utan väljer dryck efter tillfälle. Jag har snöat in lite på suröl eftersom det är så komplext och speciellt men till vardags tar jag gärna en modern lager på sommaren eller kanske en porter på hösten. Jag har nog ingen absolut favorit utan jag gillar det mesta som håller en hög kvalité.

130427_sm_055Henrik på prispallen på SM i Eskilstuna 2013.

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Allt! Det finns alltid något att beakta men jag behåller gärna grunden i min teknik eftersom jag trivs så bra med den. Men jag vill hela tiden utvecklas, förenkla och förbättra mina öl. Jag tror det är viktigt med ett sådant synsätt om man vill lyckas riktigt bra med sina öl.

Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Hitta en metod som passar dig och ger dig en bra öl. Ta in och utbyt idéer från andra bryggare och tillämpa det du tror passar ditt system och din metod. Nedslås inte om någon öl blir vaskad eller får infektioner eller felsmaker. Hitta källan och korrigera. Man brygger inte kanonöl från första början och inte heller gång på gång när man blivit varm i kläderna. Men man höjer hela tiden lägsta nivån. Jag ser ett balanserat utgångsrecept, god hygien och kontrollerad jäsning som de tre enskilt viktigaste parametrarna för att producera en god öl. Missar man en av de punkterna så blir det inte bra, har man tur blir det godkänt men ofta inte mer. Håller man en hög nivå på de tre områdena så är det bara dåliga råvaror eller en riktigt misslyckad vörtframställningsprocedur som kan göra ölen dålig.

140903_centralbryggeriet_0105

Gustavs provsmakning av Henriks öl
Jag har druckit många av Henriks öl och de håller verkligen världsklass, det är lätt att förstår varför han vunnit så många medaljer. I detta inlägg provsmakar jag tre olika varianter Berliner Weisse av Henrik.
BH/Berliner Honung; mjölksyrebakterier uppodlad i tre steg vid 40c från honung. Primärsyrad i två dygn vid ca 30c (gäller alla) visade sig för kort tid för att få tillräcklig syra. Storlek 5% av Huvudjäsningen.
Därefter jäsning med Nottingham, ingen pastörisering innan jästen. Kolsyrejäst med 8g/l.
BS/Berliner Surdeg; mjölksyra från husets surdeg.
BM/Berliner malt; mjölksyra från malt.

Tidigare provsmakningar av Henriks öl hittar ni här:

Slaka Saison
Dubellduellen
Liquid Gold
Belgostout
Trippelduellen
Historiska IPAn

Berliner Surdeg
140904_slaka_berliner_weisse_1_bs_0237Ljust halmgul, kraftigt disig med högt skum av stora bubblor. Rejäl bottensats i flaskan. Flaskan gushade en del över mitt nystädade kök.
Doften fullkomligt rupterar med mogna krusbär och rabarberpaj! Oerhört frisk och fräsch men med en bakomliggande sötma som sluter upp. Lite bränt kolapajskal i bakgrunden ger den där nötiga pikanta slutnoten som passar så bra ihop med syran. Vacker som en sensommarkväll?
Smaken är syrlig åt naturell yoghurthållet med tydliga krusbärstoner. Den låga beskan låter syran ta för sig och den kraftiga kolsyran kör basregistret. Komplexa lacto-toner ihop med en magnifik sensommarbärighet för mig tillbaka till sommarstället vid sjön där jag stack mig på krusbärsbusken i jakten på de småhåriga söta bären.

140904_slaka_berliner_weisse_1_bs_0246Omdöme
Jag har inte så många Berliner Weisse under bältet ska jag börja med att säga vad det nu spelar för roll i sammanhanget. Men jag har nog aldrig druckit en öl som varit så lätt att hitta smakerna i, dvs de smaker som finns i den är oerhört rena och avskurna från blandningar av andra smaker. Ett komplext, syrlig sommaröl som jag gärna skulle dricka till en rabarber- eller äpplepaj med vaniljsås. Hur många öl kan ni säga skulle briljera i det sammanhanget? Väldigt god öl!
En förstaplats.

Berliner Malt
140904_slaka_berliner_weisse_2_bm_0257
Disigt halmgul med kraftigt högt skum med stora bubblor.
Doften är kraftigt syrlig åt mandarinskalhållet.
Syrlig grape i smaken med druvskal, riesling ocg krusbärskräm. Svag beska. Lite kletig munkänsla.

140904_slaka_berliner_weisse_2_bm_0265Omdöme
En god syrlig öl men inte alls lila konplex som bs. Den här har 2-3 smaker totalt medan bs var en symfoni. Den upplevs mindre söt än bs och något enklare, renare. En andraplats.

Berliner Honung
140904_slaka_berliner_weisse_3_bh_0276Ljust halmgul och eventuellt något ljusare än de tidigare. Lägre skum men kraftig kolsyra.
Doften utgörs av läder, friska och omogna krusbär, gröna äppelskal.
Smaken är lite yoghurtigtaktig. Vinös åt ciderhållet och framförallt då äpplecider. Inte lika tydligt ”Berliner weissig” som de andra två.

140904_slaka_berliner_weisse_3_bh_0266Omdöme
Av de tre är denna minst ölig och nästan som en cider. Syrligheten är fin men vägs inte upp av maltkroppen på samma sätt som framförallt BM. Skulle må bra i ett champagneglas!
En tredjeplats.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. […] har jag bara en flaska kvar. Denna variant av mina suröl jästes med en bottensats jag fått från Henrik och den jäste ut till 1.004 med pH […]

  2. […] året. Några drycker som stack ut lite extra var Simon Svenssons extrarökta rökbock på 9%, Henriks Lindqvists alla mjöder (rapade lavendel ett dygn efteråt), alla fina och lagrade suröl, Lychée-bomben, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.