Henrik, Weinkeller, Slaka färsköl, del 1, Slaka Saison

Jag har bytt öl med den mångfaldigt prisbelönte SM-medaljören Henrik Lindqvist / Slaka Färsköl (även känd som Weinkeller på bryggarforum) som är en oerhört duktig bryggare. Ihop med ölen har jag även fått utskrifter från Beersmith på hela bryggningen så dessa öl går verkligen dissekera.

Slaka Saison, 4,4%, 24 IBU
140707_henrik_saison_0001

140707_henrik_saison_0013Fint pys när flaskan öppnas. Vackert mörkt bärnstensfärgad vätska med offwhite-skum som ringlar sig ner på glasets kanter. Viss disighet typiskt för Saison.
Den peppriga Saision-doften sprids trots att jag sitter utomhus och provar!
Kraftfull humledoft med örtiga inslag, mycket peppar och lite sötma i slutnoten. Diskret parfymig i bakgrunden med lite krusbärsinslag.
Lätt smakbild med en tydlig men rak maltighet. Lite ciderkaraktär blandas med mogna apelsiner från humlen. Vaniljtoner i eftersmaken fördelas av en väldigt lätt munkänsla med lite kladdig finnish. Koriandern gör entré när ölen blivit lite varmare. Något vass slutbeska ligger kvar i kinderna.

140707_henrik_saison_0010

Omdöme
En väldigt frisk sommaröl som passade som handen i handsken denna sommareftermiddag efter ett bad med grabben i poolen. Väldigt smakrik och kraftfull öl men som inte är övertydligt Saisonig med en massa stall och hästsvett utan renare och enklare i upplevelsen. Pepprigheten är väldigt stor och trevlig men jag saknar lite funk-sunk.
Efter att ha läst igenom receptet inser jag att jag nog aldrig druckit en öl med 11 extraktgivare innan, det måste vara rekord. Polenta är något jag är svag för även om smakbidraget i öl såklart är minimalt.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

  1. Henrik Lindqvist 2014-07-11

    Som du själv är inne på så bryggde jag denna öl för varma härliga sommardagar. Då vill jag ha en lättare smakrik öl som det går att dricka mycket av. Jag fick inspirationen efter att ha druckit en Saison jag fick av den duktige hembryggaren Jonas Andersson i Sthlm. Jag ser den som ett alternativ till APA eller modern lager om man vill ha en lite komplexare och annorlunda smakbild. Indisk koriander i låg mängd tycker jag passar i många belgiska öl, det ger lite kryddig citrus men även lite munkänsla till tunna öl och gifter sig väl med jästkaraktären. Jag använde WLP568 Belgian Style Saison Ale Yeast Blend som är i mitt tycke en ganska neutral Saisonjäst som inte strippar humlekaraktären nämnvärt. Jag gick all in på malter och andra extraktgivare för att se om det fungerade och det gick ju vägen, Saison var ju historiskt sett ”ta vad du har på gården” och brygg en öl.

  2. […] Slaka Saison Dubellduellen Liquid Gold Belgostout Trippelduellen Historiska IPAn […]

  3. […] Slaka Saison Dubellduellen Liquid Gold Belgostout Trippelduellen Historiska IPAn […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.