Bryggeriet

Välkomna ner i källaren! Det här är mitt hembryggeri som är inrymt i halva vårt garage i huset i Nykvarn. Eftersom jag ändrar bryggutrustning med tiden så förändras också bryggeriets utseende och möblering relativt ofta för att fungera så bra som möjligt när jag brygger. Mitt tidigare bryggeri som var i uthuset på förra huset är inte värt att visa för det var bara några kvadratmeter stort men finns att beskåda om man backar bloggen till 2014. Jag skulle gärna göra en mer ordentlig renovering av bryggeriet med epoxigolv, fuktspärr och kakel på väggarna men det skulle kräva en för stor insats i dagsläget så detta får duga tills vidare.

Fakta
Storlek: 40-30 kvm (beroende på om du frågar mig eller min fru, det gråmålade golvet är 30kvm).
Bryggvolym: 2 HL
Jäskapacitet: 120 l temperaturstyrt men tillgång till matkällare som håller 10-12c vintertid.
El: 400V 3-fas, 1st 16A 230V, 3st 10A.
Övrigt: passiv ventilation genom ett smalt fönster, varm- och kallvatten, golvbrunn på fel sida rummet.

Eftersom jag förhoppningsvis kommer renovera ytskikten i bryggeriet så är el, vatten och avlopp provisoriska.

Ingången från nedre hallen i huset. Bryggeriet ser större ut på bild än vad det är i verkligheten eftersom jag fotat med vidvinkellins för att få med allt.

Servering
Mina öl serveras främst i denna kegerator som står i köket. Tapptornet är utrustat med tre Perlick 630SS-kranar och kylskåpet av märke Electrolux (saknar tyvärr modellbeteckning men ca 105cm högt) rymmer fyra stora fat efter lite modifieringar i dörren.

Till kegeratorn har jag även platsbyggt ett skåp till mina ölglas.

”Bildbevis” på att fyra fat går in med lite trixande.

Portabel servering
På ölträffar eller t.ex. på midsommarfirande är det trevligt med ett portabelt tapptorn. Kranarna är av enklare modell men fungerar bra tack vare restriktorslang.

Bryggeriets utveckling
På denna sidan har jag samlat bryggeriets utveckling från stökigt och smutsigt garage 2015 till hur det ser ut idag.