Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

140202_Humlejunk1

Jag är inte nöjd med min metod för att torrhumla och ska med detta inlägg ”tänka högt” för att förhoppningsvis få lite tips av er läsare på hur jag ska hitta den metod som passar mig bäst. Jag vill ha en stor humlesmak, smidigt förfarande, lite syrepåverkan, lång hållbarhet av humlesmaken och slutligen en klar öl med lite grumlighet. Jag kör enbart med pellets och två fat per batch så allt annat skippar jag i denna genomgång. Jag har testat några olika metoder genom åren men tyvärr inte side-by-side, dvs två torrhumlemetoder med samma batch öl. Det tar tyvärr en del tid att göra ett sånt test med många metoder samtidigt, tid jag inte har eftersom jag snart ska torrhumla mitt SM-bidrag. Här är de olika metoderna:

Torrhumla med lösa pellets i primären/första jäshinken
+ smidigt, töm-o-glöm helt enkelt
+ minimal disk
+ liten oxidering eftersom CO2 ligger kvar överst i tunnan när man öppnar
+ stor kontaktyta av humlen mot ölet
+ lätt att krascha humlen till botten
+ klar och fin öl
+ liten risk för infektioner
– ger lägre utvinning av humlen eftersom jästen äter upp oljorna (källa Vinnie Cilurzo)
– går inte att skaka jäskärlet för att öka utvinningen av oljor eftersom jästen då rörs upp, lite längre kontakttid kan jämna ut detta

Flytta till ny hink och tillsätta lösa pellets där
+ stor kontaktyta av humlen mot ölet
+ lätt att krascha humlen till botten
+ klar och fin öl
– inte så smidigt (mer disk)
– lite större risk för infektioner med hink->hink->fat
– ger ökad kontakt med syre vilket gör att humlearomen inte håller alls så länge som jag skulle önska
– går inte att skaka jäskärlet för att öka utvinningen av oljor eftersom det finns syre i hinken

Torrhumla i fat med humlepåse/humlestrumpa
+ liten risk för oxidering eftersom det går att fylla fatet med CO2 före flytten
+ lätt att provsmaka hur länge man vill ha i humlen
– mindre kontaktyta eftersom humlepåsen begränsar, det går att ha i flera påsar men det är osmidigt
– betydligt grumligare öl även med gelatin jämfört med torrhumlat i hink
– mycket humlepartiklar som ger många gröna öl i början, se bilden högst upp
– kletigt att ta ut påsen

Torrhumla löst i fat och häverta till nytt fat
+ CO2-skyddat
– svårt att provsmaka då humlen kloggar kranar och slangar
– kräver så många fat att det blir både praktiskt och ekonomiskt oförsvarbart för min del
– väldigt mycket disk som är betydligt jobbigare än att diska en jäshink

Tankar och frågor till mig själv om dessa metoder och andra alternativ
-Kan du inte spruta ner CO2 i sekundärhinken för att motverka oxidation där?

-Jo, men hur ska det gå till på ett smidigt sätt? Jag har läst om någon som byggt om en soda stream och sprutar ner CO2 i hinken, det känns som en halvbra lösning i längden. Det känns dessutom som att det går åt väldigt mycket kolsyra.

-Använd en finmaskigare påse som t.ex. Saritatyget och ha i fatet så slipper du dricka humlebös?
-Jag har sytt två stycken påsar för torrhumling i fat och det fungerar helt okej men med disiga öl som kostnad.

-Skaffa en jättestor tesil och ha humlen i i fatet?
-Det finns en avlång tesil gjord specifikt för Corneliusfat och torrhumling, men de kostar väldigt mycket och jag behöver minst två stycken. Bygga själv är kanske ett alternativ men knappast bara för att testa om det passar mig. Så händig är jag inte heller dessutom.

-Skaffa ett koniskt jäskärl och dumpa jästen före torrhumlingen?
Jättegärna, det vore ju perfekt! Men kan fakturan gå hem till dig istället?

Exempel på problemet
Jag tror dessa två bilder tydligt illustrerar vad jag inte gillar med att ha i en humlestrumpa gjord för kok i fatet. Det är samma öl i bägge glasen, ölet på den första bilden är torrhumlad med påse i fatet efter att fått en kallkrash med gelatin, krashad i -2c i en vecka efter torrhumlingen även denna gång med gelatin. De första 2 litrarna kan ha denna gröna humlesörja i sig. Ölet på den andra bilden däremot är torrhumlat i sekundärhink, kallkrashat och gelatin i fatet. Väldigt klar och fin men där minskade humlesmaken kraftigt efter 2-3 veckor, trots 100 gram torrhumling på 20 liter.

140202_Humlejunk2

Ranelids-Ale

Sammanfattning & uppdateringar
I den bästa av världar så skulle jag bara torrhumla i primären och kallkrasha till humlen till botten. Jag ska jämföra det med att torrhumla i fatet med mina sarita-torrhumlestrumpor. Förslag på andra metoder eller tankegångar? Skriv en kommentar nedan!
Efter att fått hjälp att diskutera denna fråga på SHBFs forum har jag kommit framåt i mitt tänkande kring torrhumling och sekundär. Bland annat fick jag ett sammandrag ur en epsiod av ”Brew Strong” där John Palmer och Jamil Zainasheff diskuterar hela förfarandet att flytta ölet från jästkakan till en ny hink. Kortfattat säger dom att flytt till sekundärhink behövdes förr i tiden pga dålig jäst, dels för att förhindra autolys av gammal jäst men även för att syresätta vörten en extra gång mitt i jäsningen för att jästen skulle jäsa klart, samt slutligen för kommersiella bryggerier som har större tryck på sin jäst med högre och större jäskärl. Flytt till sekundärhink ger dessutom inte alls klarare öl utan tvärt om. Jäst som redan börjat flockulera och börjat sin vandring mot botten kommer få börja om från noll. Alltså kommer jag efter dessa nya fakta endast köra primärhink och eventuell lagring kommer ske på fat i syre- och ljusfri miljö. Angående torrhumling så har jag kommit fram till att det är den pigga jästen i suspension som äter oljor, inte den som är trött på botten. Alltså punkteras även det argumentet. De två anledningarna till att flytta till ny hink är om kör med humle i påse med vikter utan snöre i primärhinken (vilket jag inte gör). Då kommer påsen sjunka ner i jästkakan och utvinningen bli betydligt begränsad. Den andra anledningen är att för att ta tillvara på jästkakan men det går att göra genom att flytta till fat istället. Metoder kvar för min del blir alltså att torrhumla med lösa pellets i primären, gärna efter en nedkylning till 8c så jäst i suspension sjunker, ELLER att torrhumla i fatet fast med en bättre påse vilket jag redan sytt mig två, eventuellt även att testa med kottar istället. Jag har läst på många ställen om bryggare som låter påsen vara kvar i fatet genom hela serveringen eftersom det svala ölet inte kommer utvinna gräsighet från humlen. Det återstår att testa.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

56 Comments

 1. Kalle 2014-02-02

  Har du tappat över ölet till sekundär någon gång med torrhumle och sedan kallkraschat efter en vecka? Det har gett mig öl med en fin grumlighet.

 2. Kalle 2014-02-02

  Firestone Walker torrhumlar ju för övrigt sina öl först i primären efter typ fem dagar för att sedan tappa om ölet och torrhumla en andra gång.

 3. Lindh 2014-02-02

  Ja, det är ju metod nummer två om du läser lite noggrannare. Det blir fin öl (som bild nummer två) men humlestabiliteten är inget bra.

 4. Lindh 2014-02-02

  Det är många som tipsar om att torrhumla i omgångar men det gör ingen skillnad mot de metoder jag skriver om. Har man inget bra sätt att ta bort syre i sekundärhinken så blir humlearomen lidande efter några veckor.

 5. Gustav 2014-02-02

  Metod ett med extra humle för att kompensera? Metod ett är den enda jag använt själv, och av din genomgång att döma känns det trots allt som att det är den som har minst nackdelar.

 6. Kalle 2014-02-02

  Aj aj aj, illa läst. Med ”hink” antar jag att du inte använder better bottles? Pröva med det. 30-litershinkar släpper igenom avsevärt mycket mer syre än vad dessa plastdamejeanner gör. Väldigt mycket mindre headspace för den delen också. Jag tror att du kan fläska på lite mer med 0-minutershumlen också (av att läsa ditt recept till Ford’s WIld Years IPA), men det har ju mer med smak och arom att göra än just torrhumlingstekniker.

 7. Lindh 2014-02-03

  Ja en glas-carboy eller BetterBottle är ju ett alternativ såklart men skulle ändå vilja ha i CO2 före. Jag tror den största boven med sekundär-kärl är är stort headspace och nu när jag gör 5-gallon-satser (19l) så blir det 30% headspace vilket är åt helvete för mycket.

  Angående Fors Wild Years IPA så är det runt 100 gram humle i aromgiva på 20 liter. Det tycker jag är ganska mycket men du tycker jag ska köpa på 150g? Det var ju en IPA och inte en DIPA trots allt??

  Senaste dipa-koket i lördags som var på 32 liter efter kok fick typ 500g humle i kastrullen =) En jävla röra att ta hand om vill jag lova.

 8. […] min jakt på det bästa sättet att torrhumla på har jag kommit fram till att jag missat en sak, att humla i corneliusfat med en finmaskigare […]

 9. Robert 2014-05-12

  Jag är en nybörjare på att brygga och håller på och letar efter information om torrhumling och detta inlägg var väldigt bra. Jag satt lyssna på hur Lagunitas gör sin Maximus, detta för jag tycker om den humle smaken i denna öl. Det verkar som dom har i humlen när jäsningen är till 95% klar, anledningen var att man skulle få bort eventuellt syret som kom in när man hade i humlen. Dom sa också att man fick ut humle oljorna snabbare vid högre temperaturer. Samtidigt verkar väldigt många sägar precis som du kom fram till, att ha i humlen efter jäsningen och ha lite lägre temperatur.
  Finns det någon nackdel att torrhumla varmare?
  Har du några tips vart man kan läsa mer om torrhumling, länkar böcker. Det jag hittar är ”så här gör jag” inte ”jag gör så här därför att”, lite som du skrev i din blogg.
  Här är länken till avsnittet jag lyssnade på: http://tbn.haussli.com/tbn/cybi01-17-11.mp3

 10. Lindh 2014-05-12

  Hej Robert!

  Jag saxar lite från mina anteckningar angående humlearom/torrhumle och hoppas det besvarar dina frågor:

  40g torrhumle per fat ger samma effekt som 80g enligt tester.
  Max 3.5-4% crystalmalt i ölet, sötma tar bort humlesmak.
  5-15% socker minskar kropp vilket ger mer utrymme åt humlen.
  Koka ej längre än 90min, då bryts humlen ned (gäller bara beska)
  Inte för mycket jäst, det kan minska både beska och smak.
  Jäs svalt 16-18c men torrhumla i 20-22c.
  Torrhumle vid 8c kan ligga många veckor utan att bli gräsigt.
  Ta bort jäst före dry hop.
  Torrhumla i 2 steg för doft som i nyöppnad humlepåse.
  Torrhumla 10dagar, vissa hävdar att alla oljor är utvunna efter 3 dagar.
  Förvara färdig öl kallt så håller humlearomen längre.

 11. Robert 2014-05-13

  Tack så mycket, det var detta som jag var ute efter.

 12. Jonas 2014-08-11

  Tjena Lindh,

  När ska man aktivera torrhumlingen? Vad ska man ha för riktlinje när man börjar torrhumla?
  Är det när den största aktiviteten av jäsning lagt sig eller vad ska man tänka på?

 13. Lindh 2014-08-11

  Vet inte riktigt vad du syftar på med ”aktivera”, antar du menar torrhumla överhuvudtaget. Det finns två skolor kring torrhumling, de som kör efter ca 80% av jäsningen så jästen kan äta upp lite av syren som följer med humlen och de som torrhumlar när jäsningen är över. Jag har inte märkt någon stor skillnad men inte testat sida vid sida heller för den delen. Min torrhumling som jag satte på krasch för en kvart sedan fick torrhumlen efter ca en veckas jäsning. Jäst i suspension kan ta med sig humleoljor ner till jästkakan när man krashar så bäst är att torrhumla när man har så lite jäst som möjligt kvar i ölet, dvs torrhumla i fat eller i sekundärhink efter en lagring. Det är inte jästkakan på botten man ska undvika i samband med torrhumling utan jästen som är i suspension i ölet.

 14. Jonas 2014-08-11

  Hej,

  Jo det var så jag menade… när ska man torrhumla. Undra varför jag inte skrev det direkt?
  Då vet jag att när det börjar närma sig slutet av jäsningen och så lite suspension som möjligt (tolkade suspension som jäst/partiklar som fortfarande är aktiva)
  Jag kör med torrhumling tillsammans med jäst (efter ha läst lite i tråden på SHBF) men jag känner att du rett ut det mesta i frågan…som vanligt 🙂

  Tackar

 15. Richard 2015-04-20

  Ska tappa från en 20-liters till en 30-liters sekundär för att torrhumla imorgon. Tänkte punktera en 16g kolsyrepatron och lägga i en skål i botten av jäskärlet (för att samla upp vattnet som bildas) innan jag börjar tappa. Räknar med att kolsyran borde följa med och lägga sig på vattenytan och på så sätt skydda helt och hållet mot oxidation.

 16. Lindh 2015-04-21

  Var försiktigt är mitt råd! Gastuber ska man se upp med och ditt förfarande känns något oortodoxt… Skaffa en SodaStreamtub och regulator istället.

 17. Jim 2015-08-08

  Jag använder mig av stora te-kulor som jag köpt billigt på ebay, kanske kan vara en ide?
  Artikeln är gammal så du kanske har kommit på det optimala sättet?

  Tack för en bra blogg =)

 18. Lindh 2015-08-10

  Hej Jim,

  Jag har sett att en del använder sig av dom men för mina humlemängder fungerar det inte alls. Inte ovanligt att jag har 300-400g humle i koket och den växtmassan sväller till 1-2 liter i storlek. Till torrhumlingen har jag tygstrumpor av Sarita-tyget som är väldigt finmaskigt men jag vill att humle ska kunna röra sig fritt. Min metod jag kör med är fria pellets i koket och låta det sedimentera med whirlpool, fria pellets i jäshink och kallkrasha till botten. Behövs torrhumle i två omgångar åker en tygpåse med några rostfria bestick i ner i fatet med tandtråd runt påsen och upp ur locket.

 19. Lorant 2015-09-06

  Som en undran över just att torrhumla i primären. Det är ju som du säger att jäst i suspension är det man ska akta sig för i det här fallet. Men om man torrhumlar med pellets, kommer humlen då inte sjunka in i jästkakan på botten och tappa effekt?

  Efter att ha läst på om det här har jag kommit fram till att jag ska torrhumla i primären med jästkakan kvar. Det kommer att ske när ölet är mer eller mindre färdigjäst, kallkraschar med gelatin, fortfarande i primären. Låter den komma upp till 20 grader igen och sedan lägger jag i humlepellets.
  Är det en bra sammanfattning tycker du? Eller har jag missuppfattat något?

 20. Lindh 2015-09-07

  Det är så jag gör men det är inte omöjligt att du får bättre resultat av andra varianter. Du får testa dig fram och se vad som ger mest humlesmak…

 21. Anders Bohman 2015-10-15

  Använder mig av en kanske lite annorlunda metod när jag torrhumlar, men tycker det funkar kanon.
  Kottar el pellets spelar ingen roll, så ta det ni föredrar.
  1. Koka upp ca 4dl vatten.
  2. Lägg humlen i en Bistrokanna och häll på vattnet (har ni mkt humle(t.ex färsk humle som tar mkt plats) så kanske ni får göra det i två omgångar?
  3. Låt det stå och dra i ca 25 min.
  4. Häll i humlevätskan som nu är klar och fin i en tom hink/jäskärl etc… Inga humlerester kvar när man pressat ur det i Bistrokannan.
  5. Använd en hävert och häll över det enveckors jästa ölet i samma hink på humlevätskan. Sätt på lock och låt stå så länge du nu vill ha det stående innan primning och bottelering

 22. Lindh 2015-10-15

  Hej Anders och tack för ditt tips!
  Betänkt dock att humle beter sig annorlunda vid högt pH som rent vatten har (ca 8-8.5) jämfört med i vört. Exakt hur vet jag inte men har för mig att astringens lättare utvinns.

 23. Per 2016-02-22

  Jag får för mig att hela kottar i primären ger mer arom än pellets. Undrar om det kan vara för att kottarna flyter runt medan pelletsen sjunker rakt ner i jäst kakan?

 24. Daniel 2016-02-22

  Hej!
  Jag har läst igenom hela denna tråd men lyckas inte riktigt hitta svaret på mina funderingar.
  Jag har testa att torrhumla med lösa pellets i primären 1 gång, samtliga pellets lade sig då direkt ned i jästkakan, flyter dinna Lindh?
  Detta har resulterat i att jag nu endast torrhumlar med kottar för de flyter ju.
  Hur gör du för att pellets skall flyta?
  //Mvh Daniel

 25. Lindh 2016-02-23

  Det finns olika teorier om det där. Jag tycker pellets ger bättre humlearom och smidigare process. Pellets flyter i rumstemp men sjunker vid 8-9c.

 26. Lindh 2016-02-23

  I rumstemp har alltid mina pellets (eller sörjan som blir) flytit, iaf tillräckligt länge. Sen sänker jag temp under 8c så sjunker allt till botten. Dom sjunker när det ändå inte ger någon effekt av torrhumlingen dvs efter 5-6 dagar.
  Brukar se ut såhär: http://2.bp.blogspot.com/-JpoISS5pN7s/T5C7BfZnJfI/AAAAAAAAAF4/T2BtzDMqK2Y/s1600/goldings-dry-hop.jpg

 27. Daniel 2016-02-23

  Okej, får testa igen =)

  //Mvh Danne

 28. Ronnie 2016-04-09

  Hej, själv har jag inte torrhumlat ännu men fick lite tips på vägen här. Jag kör betterbottle. Tar en slang från ovansidan av primären in i kranen på sekundären där jäslås sitter. När jag ska tappa om är då sekundären fylld med co2. Jag flyttar slangen från kranen till jäslåset och sedan en ny starsanad slang mellan kranarna. Då blir det en closed loop utan tillsättning av syre. Låter gravitationen lösa förflyttningen. När jag ska torrhumla kommer jag isf kasta i pellets i sekundären. Ta väck locket en kort stund bara. Sen göra som tidigare. Vad tror du om detta?

 29. Lindh 2016-04-09

  Det låter absolut vettigt! Däremot ser jag ingen större vinst med att flytta ölet till nytt jäskärl om det inte är enklare skördning av jäst utan humlerester du vill åt.

 30. Ronnie 2016-04-10

  Hej igen. Jag flyttar av två anledningar. Först för att få ett klarare öl. När det legat i secundären i 2 veckor brukar det se väldigt fint ut. Andra anledningen är som du säger för att använda jästen. Jag har inge börjat skörda än men slängt på en ny bryggning på den gamla kakan. Jag tänker också att när Humlen får åka runt i botten av omtappningen. Jag får testa men vet klart inte om det är bättre än att bara ha en primär…

 31. Alexander Ternstrand 2016-04-12

  Hej. Jag kör torrhumling i sekundären men har borrat ett extra hål i locket på jäshinken i vilken jag har en corneliusfats co2 adapter och från denna ett corneliusfats rör (det där man egentligen pumpar ut ölen via) som går ner till mitten av botten. Det gör att när jag kört i ölen och humlen så kan jag köra i lite kolsyra för att bli av med luft-locket och efter några dagar kan ge små ”stötar” med kolsyra som virvlar upp humlen och ger mer kontaktyta..
  Detta alternativ fungerar bra för mig men jag är långt ifrån lika avancerad bryggare som du.

 32. Lindh 2016-04-12

  Smart idé! Inte hört talas om innan men lite så är det ju större bryggerier gör när de virvlar runt humlen vid torrhumling via CO2 underifrån.

 33. Andreas 2017-05-23

  Hej!
  Har du provat använda humlefilter till corneliusfat som säljs på bryggeri butikerna? alt hur gick det med din nysydda humlestrumpa till fatet?

 34. Lindh 2017-05-23

  Hej Andreas,

  Som det är just nu så torrhumlar jag aldrig eller sällan på grund av oxidering från torrhumlen men även för att jag tycker mig få stabilare och långvarigare smaker om humlen kokas någon minut. Strumporna fungerade väldigt bra dock och jag har inga planer på att byta ut de mot någon annan lösning. Torrhumle i jäshinken med aktiv jäsning kvar tror jag för stunden är bästa metoden för oss hembryggare.

 35. Gustav 2017-05-27

  Hej!

  Tack för ett bra och informativt inlägg och efterföljande diskussion. Intressant med din senaste kommentar här att du slutat med torrhumlingen. Jag har haft problem med att humletunga bryggder efter några veckor på flaska blivit brunt missfärgade och identifierat torrhumlingen som en stor orsak till oxidation av ölet (har börjat köra tunga 0-givor istället med bra resultat). Dock är jag intresserad av ett nytt försök och tänker torrhumla lösa pellets i primären precis när högkreusen lagt sig efter ca 4 dagar så att så relativt mycket jäsning återstår. Är detta något du experimenterat med innan du beslutat att lägga ner torrhumlingen helt?

  Hälsningar
  Gustav

 36. Kim 2017-10-04

  Tack för en väldigt bra blogg! Jag är helt ny på detta med ölbryggning från scratch men har nu köpt mitt första bryggverk och ska göra en brooklyn lager klon enligt följande https://pilsnerbryggeriet.wordpress.com/tag/brooklyn-lager-clone/ där står det att man ska torrhumla ,men du förespråkat att man kokar humlen någon minut istället? i en liten mängd vatten antar jag? och slänger i de i jäshinken först efter att jäsningen börjar avstanna lite? 🙂 Tack Mvh Glad nybörjare!

 37. Lindh 2017-10-05

  Hej Kim,
  Jag tycker du ska följa det receptet. Det är först vid stort/överdriven torrhumling som syre blir ett större problem och olika metoder kan vidtas förnatt minska men Brooklyn lager har inte några större mängder. När jag skriver kok istället för torrhumling så är det vanliga koket jag menar och inte humlethé. På hembryggarnivå finns många teorier om vilken som är bästa metoden men det kan även variera från bryggare till bryggare. Titeln på detta inlägg är lite överdrivet kaxigt kanske…

 38. Kim 2017-11-06

  Stort tack! 🙂

 39. Mattias 2017-12-08

  Tycker du att du får samma humleton i dina kraftiga humlearomatiska ölvarianter (IIPA, NEIPA mm.) om du kör alla givor i koket, som du får i torrhumlingen? Jag upplever att torrhumlingen ger en ”behagligare” ton och annan arom. Dock försvinner den ganska fort tyvärr som du påpekar..

 40. Samuel 2018-03-01

  Gammal tråd, men jag läste och fick ut en hel del både av artikeln och kommentarerna. Tack för det.
  Själv har jag det senaste halvåret haft en hel del problem med både infektioner och oxidering och tvingats till ett gäng åtgärder för att minimera den risken. Förutom förstärkt rengöring, lite nya jäsfat, metoder m.m. så har jag funderat på åtgärder gällande torrhumling. Jag pratade med min ölbryggarmentor och fick ett bra tips (jag torrhumlar med pellets direkt i primär och kallkraschar). Om ölen har jäst ut (ibland kan det vara svårt att tajma) så kan man helt enkel slänga i humlen tillsammans med en smula socker/sockerlag (50g på mina 20l). Då kan man vara iaf vara säker på att syret trycks ut.

 41. Richard 2018-04-11

  En tanke: Kan det fungera att torrhumla först? Dvs, att direkt efter kylning (kanske ej då behöver ner till jästemp) i primären torrhumla säg 3-5 dagar, sedan pitcha jästen?

 42. Lelle 2020-04-18

  Jag har bara bryggt en sats så jag är synnerligen nybörjare.Jag undrar bara vad som händer med humleoljorna i pelletsen om de får hänga i en påse i CO2 miljön i utrymmet ovanför mäskytan. Frigörs de? Om ej kan man då låta de hänga där under hela jäsningen från början och sänka ner dem när jästen inte längre är suspension och jästkakan avlägsnad genom botten ventilen. Påsen hissar man upp efter humlingen och ser till att humleböset sjunker till botten och töms ut via bottenventilen. Snöret till påsen trär man genom jäsröret.

 43. Lindh 2020-04-18

  Jo det stämmer i teorin och något som många av oss testat. Oljorna frigör dock inte utan direktkontakt med vätska. Att låta påsen dingla i toppen funkar men när man väl börjar servera dvs hålla ölet kallt så blir inte längre torrhumling så stort problem.
  Lite oklart vilket problem du vill lösa och hur.

 44. Lelle 2020-04-18

  Jag är kanske teoretiker utan erfarenhet, men vad jag förstått så förstörs alfa och beta syrorna av syre eller ljus, och det finns det inget i av i jäskärlets topp. Dvs humlen blir lite påverkad i miljön. Eftersom jag sätter in påsen vid redan vid start av jäsningen så kan jag klara av torrhumlingen utan någon syre inverkan genom att jag sätter in påsen redan innan all jäsning startar, och avvaktar sedan den period då jästsuspensionen sjunkit till botten (ev. med någon köldperiod). Då sänker jag ned Humlepåsen i vörten och gör torrhumlingen (med snöret genom jäströret såklart) och torrhumlar. Då påverkas inte humlingen av jästkakan då den tagits ut före ( jag har ett Grainfather jästkärl där man kan ta ut bottensatsen utan att det ovanför påverkas nämnvärt). Ok torrhumlingen klar, då väntar jag (ev kallcrash) tiils humle böset sjunker ner, sedan tappar jag mäskkärlet till fat (jag blir av med den dinglande humlepåsen)och , med din genialiska metod att återföra CO2 från ett CO2 fyllt fat till mäskkärlet (ja jag har läst din bok). Dvs hela processen blir helt CO2 sluten (iallafal till stor del) och humlingen slipper att arbeta med aktiv jäst som ”äter” humleolja och jästkakan kan bevaras oskadad. Har jag missat något eller är jag fel ute?

 45. Lindh 2020-04-19

  Nej du har en bra metod på gång där så kör på!

 46. Lelle 2020-04-19

  Ok tack för synpunkterna, ska prova på en Presidents Bitter som ska torrhumlas. Kan tillägga för de som ev. tycker det kan vara pyssligt med ett snöre genom jäströret att använda den typen av jäströr som ser ut som två hinkar (en uppochnervänd). Den har ett rakt genomgående rör som gör det lätt att trä ett snöre. Tejpa sedan fast topplocket så att snöret inte drar av det.

 47. Lelle 2020-04-19

  Såg att jag råkat skriva mäskkärl i stället för jäskärl i inlägget ovan. Hoppas ni förstod ändå. Dessutom heter det jäsrör och inte jäströr och jäskärl inte jästkärl. Är lite ovan med begreppen.

 48. Karl Ejnar Nybo 2020-07-11

  Kender du Fermzilla allrounder? Billig og giver mulighed for at gære under tryk hvilket mindsker estere og muliggør gæring ved højere temperatur, samt mindsker ilt (oxygen) problemer fordi du kan skubbe øllet over på fad vha. co2. Fad fyldes først med vand som skubbes ud med co2, så dr kun er co2 på fadet som så er klar til øllet. tror den koster under 1000 svenske kr for 60 liter.

 49. Lindh 2020-07-12

  Jo jag känner till den. Att jäsa under tryck har jag testat en del men ser inga fördelar med metoden. Jästen blir stressad av den ökade kolsyrehalten och trycket och den ökade temperaturen man kan jäsa med är max 2-3 grader innan det blir mer estrar och fenoler igen. Så nej tryckjäsning ser jag som onödigt och en jäskyl är betydligt bättre investerade pengar.
  Jag tömmer mina fat med CO2 genom fermenter purge (sök på bloggen) sedan över 3 år tillbaka och sen spundar jag (kolsyre jäser de sista 4°Ö i fatet) vilket ger mindre oxidation än den metod du föreslår.

 50. Christian 2022-12-01

  Hej Läste detta inlägg. Och jag brygger min första sats någonsin samt att den ska torrhumlas. Är det bättre att humlen (jag tänkte lägga humle i ”tebollar”) flyter på ytan? Dvs är det så att jästen tar till sig humlen där uppe och sedan skjuter ner smaker/lukter. Eller ska jag helt enkelt lägga en liten vikt i mina bollar så att de sjunker ner. Maxar ju kontaktytan vätska/humle. Vad är dina tankar? 🙂

 51. Lindh 2022-12-01

  Fri humle är alltid lite bättre än påsar/bollar. Om flytande eller sjunkande är bäst vet jag inte i ärlighetens namn.

 52. Christian 2022-12-01

  Stort tack för ett väldigt snabbt svar!
  Då gräver jag mer om nersänkt humle någon annanstans 😉

  Men hur är fritt humle bättre? Om det bara är handlar om att slutprodukten blir grumlig så hade jag nästan tänkt att filtrera medan jag häller över till fat. 🙂

 53. Lindh 2022-12-01

  Som nybörjare avråder jag starkt från filtrering som lätt förstör ölet om man inte vet vad man gör. Jag filtrerar inte överhuvudtaget…

 54. Stefan 2023-02-15

  Hej om man jäser med kveik så är tempen ganska hög mitt fall så ligger den på ca 38 grader. Vilken temp är bäst att torrhumla i. Funkar det om man sänker så den sjunker ner mot kallkrasch och tar allt på samma gång?

 55. Martin 2023-02-28

  Hej!
  Jag läste dessa två tipsen (se länk nedan) att aningen lägga i Humlen vid 80 grader eller att göra ett humle te.
  Är detta något som du prövat?
  Håller på med mina 1:a bryggningar och har enbart torrhumlat med påse i primären.

  http://fatflaska.blogspot.com/2014/02/aromhumla-brygden.html

 56. Lindh 2023-03-01

  Jag har prövat bägge men fastnat mer för andra metoder. Det finns många sätt att öka sin humlesmak på och är man bara försiktig för att undvika syretillförsel så är de flesta bra men ger lite olika karaktär. Jag har fått ”silver-plats” i SM med en modern ljus lager (som APA fast lagerjäst) där jag enbart hade humle i koket och inget senare så det går utmärkt att få bra humlesmak utan torrhumling eller liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.