En bättre humlepåse

I min jakt på det bästa sättet att torrhumla på har jag kommit fram till att jag missat en sak, att humla i corneliusfat med en finmaskigare påse än jag gjort tidigare. De humlekokpåsarna jag köpt från hembryggarbutiker är jättebra till humlekottar och framförallt i vörtkoket men till torrhumling i fat så släpper pellets ifrån sig en massa små partiklar som jag inte gillar att få i mina första 5-6 glas. Sen kom jag på att jag har en del Sarita-tyg kvar från tillverkningen av min BIAB-påse. Vad jag däremot hade glömt var att jag förutom den stora tygbiten hade kvar en spillbit från botten på BIAB-påsen (jag har gjort cylindermodellen). Den visade sig vara precis lagom så jag slapp ta någon bit från det stora tyget.

140206_hopsbag_0001Som ni ser så är det en L-formad bit vilket inte får att dela på två på ett enkelt sätt så det fick bli en lite söm extra på en av dom så blev slutresultatet två stycken 50×20-påsar.

140206_hopsbag_0002Här de de utskurna bitarna. Påsen till höger är det som får fick bottensömmen lite högre upp så påsarna blev lika stora varför jag nu tyckte att det var så viktigt =)

140206_hopsbag_0003Jag inledde med en raksöm längs alla sidor, klippte bort överskott och körde sedan sick-sack runt skarvarna och toppen.

140206_hopsbag_0004 Här är dom klara humlepåsarna.

140206_hopsbag_0005Öppningen som jag bara sick-sackade.

140206_hopsbag_0006Och såhär är det tänkt att de ska ligga i fatet med en vikt i (förmodligen två matskedar då de är lätta att koka och åker in i diskmaskinen efteråt) och dingla med hjälp av icke smaksatt tandtråd precis som mina gamla påsar.

140206_hopsbag_0007Så här grovmaskiga är mina gamla påsar plus att de är betydligt mindre.

140206_hopsbag_0009…jämfört med dom nya!

140206_hopsbag_0010På en höft samma avstånd/förstorning mellan kamera och påsar. Ja ni förstår ju skillnaden… Dock kommer extraheringen av humlesmaken förmodligen ta lite längre tid med de fina maskorna fast det vet man inte förens man testat. En tepåse är ju väldigt finmaskig å andra sidan. Jag återkommer så klart med resultatet och jag kommer premiäråka i ett av mina SM-bidrag!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

14 Comments

 1. Jonas 2014-02-08

  Torrhumla i fatet? Intressant! Jag tolkar det som att du gör det innan du kolysresätter fatet? Torrhumla, tar ut, kolsyra på 🙂
  (Säkert ganska självklart men bara får det bekräftat )

 2. Lindh 2014-02-08

  Att torrhumla i fat är optimalt eftersom du, 1. kan byta syre mot kolsyra och 2. inte behöver flytta ölet efter torrhumlingen.
  Det går lika bra både med och utan kolsyra. Kör man med kolsyra kan påsen få vara kvar i fatet efter de ca 10 dagarna när man börjar dricka om man har för avsikt att dricka upp fatet inom några veckor (vilket man bör med välhumlade grejer). Eftersom man kyler ner till drickstemp så minskar utvinningen och det uppstår ingen gräsighet på tillräckligt lång tid.

 3. Jonas 2014-02-08

  Tack för det utlägget
  (jag ser bara fördelar med mina fat nu. Jag kanske ska behålla alla trots allt…)

 4. Lindh 2014-02-08

  Jag älskar mina fat. Flaskor är endast för långförvaring eller gåpåfestochvillinteköraslutpåhelamittfatmeddubbelipa hos mig numera. Jag älskar mina fat 🙂

 5. […] till 8c så jäst i suspension sjunker, ELLER att torrhumla i fatet fast med en bättre påse vilket jag redan sytt mig en, eventuellt även att testa med kottar istället. Jag har läst på många ställen om bryggare som […]

 6. Nisse 2016-03-16

  Hej
  Tack för en riktigt bra sida med massor av inspiration!
  Tar du ur humlen ur fatet eller ligger det kvar?
  Hur lång hållbarhet har ett välhumlat öl i fat?

 7. Lindh 2016-03-16

  Jag tar oftast ut påsen efter 5-7 dagar. De bästa humlesmakerna håller 3-4 veckor men ölet i sig håller ju ett år eller mer. Aldrig testat mer än någon månad då jag är för törstig.

 8. Kersti 2016-03-30

  Skulle det inte funka lika bra med en nylonknästrumpa? De finns ju också i olika tjocklekar och en 20 den kanske kan vara lagom.
  (En som avskydde syslöjden)

 9. Lindh 2016-04-04

  Det funkar säkert jättebra, jag hr inte testat själv dock.

 10. Lars Stjernestam 2016-10-19

  Hej alla,
  En sak jag funderar över är hur det är med infektionsrisken vid torrhumling. Humlen skördas ju inte under speciellt sterila former, och det borde ju kunna komma med allsköns bacillusker och till och med jordbakterier i humlen. Själv torrhumlar jag i sekundären med kottar i tvättpåsar med rostfria vikter. Hela påsen med humle och vikter steriliserar jag 10 min med ånga. Har en pastakastrull med falskbotten, så man bara har ett par cm vatten i botten och kokar. Det innebär ju att en del av humlen ångar bort och en del till och med isomeriserar, men risken för infektion blir eliminerad.
  Så åter till frågan, hur är det med risken för infektion om man inte steriliserar humlen?
  /Lasse S

 11. Lindh 2016-10-20

  Hej Lasse,

  Jag har aldrig ens hört talas om någon som råkat ut för infektion av torrhumling, risken är i princip obefintlig.
  Det är bra att koka påse och vikter 1-2 minuter men humlen kan man ta direkt från frysen utan problem. Så skippa att ånga humlen!
  Sen lite begreppsutredning; om du ångar påse så desinficerar du, sterilisering sker vid betydligt högre temperaturer eller med starka kemikalier.

 12. […] till 8c så jäst i suspension sjunker, ELLER att torrhumla i fatet fast med en bättre påse vilket jag redan sytt mig två, eventuellt även att testa med kottar istället. Jag har läst på många ställen om bryggare som […]

 13. Anton 2017-01-08

  Tja!

  Hur ”fäster” du humlepåsarna när de ligger i faten? Klämmer du fast någon slags tråd i locket på fatet eller låter du bara påsen ligga fritt i fatet?

 14. Lindh 2017-01-08

  Icke smaksatt tandtråd. Stark och klarar kokning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.