Om Lindh

Välkommen till Lindh Craft Beer, en hemsida om ölbryggning

Jag som ligger bakom sidan heter Gustav Lindh och jag har bryggt öl sedan 2012. I april 2018 gav jag ut min bok om hembryggning, “Brygga öl – Från Nybörjare till avancerad ölbryggare” som finns att köpa hos bokhandlarna och hembryggarbutikerna. På den här hemsidan samlar jag artiklar från mina bryggdagar, mina ölrecept och liknande hembryggningsrelaterat. Jag försörjer mig som reklamfotograf och har upphovsrätten på alla bilder på denna sida. Vill ni använda mina bilder för eget syfte eller att jag ska komma och fotografera hos er, skicka ett mail så diskuterar vi vidare!
/Gustav

Brewers Profile Gustav Lindh
(uppdaterad nov 2020)

Berätta vem du är?
Jag är Gustav Lindh, född 81, kommer från Linköping och efter 14 år i Norrköping (studier och jobb) bor jag sedan 2016 i Nykvarn i södra Stockholmsregionen tillsammans med min fru och två barn. Jag har en magisterexamen i Kultur Samhälle Mediagestaltning (KSM) vid Linköpings universitet och jobbade tidigare som fotograf på en reklambyrå i Norrköping i 7 år. Sedan början 2015 jobbar jag som reklamfotograf på Scania i Södertälje vilket innebär en hel del resande.

När började du brygga öl och varför?
Jag började brygga öl på allvar sommaren 2012 men gjorde en hel del billiga vinsatser på sena 90-talet så delar av hantverket kändes bekant. Jag gick med tanken om att brygga egen öl i många år innan tanken åter väcktes till liv när jag såg en kille på tv göra veteöl i studentköket, då gick det inte stå emot nyfikenheten längre. Veteöl är en last jag drog på mig i Esslingen utanför Stuttgart 1999. Det fanns en läskautomat med kylda hefeweizen utanför min dörr där jag bodde en vecka… Jag gillar många ölstilar men brygger gärna tyska lager, välhumlade Pale Ale, IPA och Veteöl. När jag väl börjat brygga blev jag snabbt förälskad i hantverket och potentialen att kunna förbättra sina bryggningar och sin öl för varje gång man brygger.

Hur ofta brygger du?
Jag önskar jag kunde säga att det blir två bryggdagar i månaden men det är svårt att få loss den tiden. I bland blir det två olika öl från samma bryggning så i snitt får jag säkert ihop ett tjugotal sorters öl per år men jag skulle gärna vilja brygga lite oftare än jag gör i dagsläget.

Vad har du för utrustning?
Jag har haft en rad olika uppsättningar genom åren. Allt från hink-i-hink till avancerade bryggverk. Våren 2020 byggde jag ett eget bryggverk med kapacitet mellan 50 liter till 200 liter.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag har byggt mig ett litet hobbybryggeri i källaren av huset vilket ger mig gott om utrymme att brygga på och arbeta ostört från barn och hund. Jag skulle gärna ha rummet våtrumsanpassat med kakel och golvbrunn i bryggdelen men det får bli någon gång i framtiden.

Berätta om din bryggmetod?
Jag stegmäskar allt jag brygger eftersom jag föredrar tyska stilar och mycket lageröl. Jag försöker hålla nere oxidering vid mina bryggningar så jag har anpassat delar av processen till detta. Samtidigt är jag nästan mer intresserad av processen än receptet så det är ett ständigt tweakande för att göra små förbättringar. Ett öl är summan av alla delar så även om en viss liten detalj inte gör mätbar skillnad så kan tio lika små detaljer tillsammans göra stor skillnad.

Vad är tanken bakom dina öl?
Jag gillar främst tyska öl med rena smaker och pinfärsk maltighet. Pilsner, helles, veteöl, export, dunkel, doppelbock men men även välhumlade lager, pale ales och IPA emellanåt. Jag har gjort en del suröl och annat tidigare men vissa öl tycker jag är enklare att köpa än att brygga själv. Jag har några ölsorter jag drömmer om att brygga den perfekta varianten av och det ihop med en strävan efter konstant förbättring driver mig framåt som bryggare.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
Jag har några ljusa lageröl som jag tagit guld och andraplats med i folkets val på SM två år i rad. De är kanske inte mina allra bästa öl för jag tycker jag har gjort bättre öl sen dess men det är klart att när några av Sveriges största ölprofiler kom förbi, provsmakade och gav högsta betyg så blev jag väldigt stolt.

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med det?
Det finns ett par stycken jag verkligen tycker är välgjorda men det jag märkt är att smaken ändras med åren. Tidigare var jag väldigt förtjust i välhumlade ales medan jag numera allt mer föredrar underjäst och renare smaker. När faan blir gammal blir han religiös brukar det heta. När bryggaren blir gammal blir han lagerbryggare säger jag…

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Om det är något som snabbt blir trist med ölbryggning så är det disken. Jag har jobbat bort mycket med hjälp av en egenbyggd tvättmaskin/kegwasher för fat och jäshinkar men jag skulle gärna bygga en automatisk rengörare för plattvärmeväxlare. Själva bryggmetoden i sig har jag lagt så otroligt mycket tid och fokus på så där återstår mest smådetaljer att förbättra.

Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Gör dina egna experiment. Hur mycket du än läser på nätet och olika intrenetforum/Facebook om att en viss jäst är bättre än en annan, något bryggverk är bättre än att brygga i kastruller eller att man måste koka i 90 minuter så gör du klokt i att testa själv. Det finns så många variabler som spelar in och kanske framförallt så är många smakberoende, dvs beroende på just din smak. Du kanske gillar extremt ren jäst i din veteöl eller föredrar engelska estrar i din IPA, kör på det och skit i vad typdefinitionerna säger. Försök låsa in din effektivitet men stirra dig inte blind på siffrorna, visst kan man bli imponerad av de som får 87% effektivitet men jag bli mer imponerad av de som kan förutsäga sitt OG varje gång. Tips i övrigt? Lägg en bra kunskapsgrund med t.ex. min bok och fortsätt läsa min blogg.

 

Annons: