Pilsnermalt vs Pale Ale malt

141010_pils_vs_pale_0001Att köpa större förpackningar ger ett lägre pris i det flesta sammanhang och detta gäller även när det kommer till basmalt. Dessutom tycker jag om att ha ett lager hemma till några bryggningar så när andan faller på och bryggtillfälle ges är det bara att köra. De vanligaste basmalterna är pilsnermalt och pale ale malt och skillnaden sägs vara liten, det går ofta att byta ut dom sinsemellan utan några större problem för slutprodukten. Rent tekniskt så har pale ale malten mältats vid lite högre temperatur vilket dels gör den något mörkare till färgen men även reducerar den senare uppkomsten av SMM (S-MetylMetoionine) som bildar DMS (DimetylSulfid) vid för kort och klent kok, framförallt i kombination med långsam kylning av vörten. DMS ger ölet en doft och smak av burkmajs, kokt kål eller ruttna ägg. Därför rekommenderas det alltid att man bör koka öl med mycket pilsnermalt i 90 minuter utan lock där det oftast räcker med 60 minuter på pale ale malt. Jag har dock bryggt många gånger med enbart pilsnermalt och kört 60-min-kok och aldrig haft några grönsakssmaker men hur ens bryggteknik och utrustning ser ut gör självklart skillnad här. Ni kan läsa mer om DMS i denna utmärkta artikel.
Som jag alltid brukar säga så vill jag testa smakskillnader själv istället för att läsa om dom eftersom smak är så individuellt och jag inte nödvändigtvis tycker som den breda massan. Därför har jag valt att göra ett pils vs pale-test så jag får uppleva skillnaden på de två. Detta test är liksom mitt förra side-by-side-test för min egen del och för min egna smakpreferens, därför har jag ingen smakpanel här heller. Jag blindtestade dock en omgång och det var väldigt enkelt att avslöja vilket glas som var vilket men mer om det i resultatet.
När det kommer till färg och smak så påverkar mäskeffektivitet detta en hel del. Mängden socker som utvinns under mäskningen är inte alls samma sak som mängden smak och färg då det är olika reaktioner men som tumregel ger en hög effektivitet lägre färg då mindre mängd malt används för samma resultat. I detta test hamnade effektiviteten runt 70% vilket är vanligt bland hembryggare och kanske framförallt biab-bryggare så med mina 85% blir skillnaden något mindre.
Testet gjorde genom att krossa exakt samma mängd av de två maltsorterna från Weyermann vid samma tillfälle, på samma krossinställning. Sen mäskades de i 60min i 66c i varsin identisk biabpåse i likadana kastruller med samma mäsktemp och samma mängd vatten. Koket var 60min med Hallertauer ca 30ibu och kylningen gjordes i kallvattenbad, två parametrar som talar för pilsnermaltens nackdel. Det var alltså en smash (single malt and single hop) utan smak eller aromgiva. Jästen var WLP090 San Diego super yeast och de två vörterna fick jäsa bredvid varandra. Bryggningen gick bra även om det är jobbigt att hålla två mäsktemperaturer jämna med så liten mäsk i oisolerade kastruller, det blev kontant övervakning en timme.

Pale vs Pils
 

Koktid: 60 min
OG: 1.055 SG (på bägge)
FG: 1.010 SG (på bägge)
ABV: 5.9 %
IBU: 26.1 IBUs
EBC: 5.1 för pils och 8.0 för pale
Color

Mash Ingredients


Amt

Name

Type

#

%/IBU
0.63 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC), Pale Ale (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 100.0 %

 

Boil Ingredients


Amt

Name

Type

#

%/IBU
10.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] – Boil 60.0 min Hop 2 26.1 IBUs

 

Fermentation Ingredients


Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg San Diego Super Yeast (White Labs #WLP090) Yeast 3

141010_pils_vs_pale_0004Lika mycket malt i likadana påsar i likadana skålar…

141010_pils_vs_pale_0005…och likadana kastruller. Allt utom lika skålar är en förutsättning för att göra ett sånt här test på rätt sätt.

141010_pils_vs_pale_0006Inmäskning i den något för lilla biabpåsen som egentligen är en torrhumlingspåse till Corneliusfat men gjord av Sarita-tyget från IKEA, samma som många (inklusive mig själv) använder som BIAB-påse.

141010_pils_vs_pale_0007Pilsnermalten är till höger i alla bilder och redan här syns en nyansskillnad i mäsken.

141010_pils_vs_pale_0008Mäsktempen hölls inom 0.3c fram och tillbaka. Isolering på kastrullerna hade hjälpt och locken låg på så mycket som möjligt för att hålla värmen. De två kastrullerna är tillsammans för stora för att stoppa in i ugnen på låg värme annars hade det varit en perfekt alternativ.

141010_pils_vs_pale_0009Bittergivorna. Tyska. Exakta.

141010_pils_vs_pale_0010Mitt biab-galler är ett hyllplan från min jäskyl och tillskillnad från vanligt ugnsgaller en del kör med så har denna även en metallpinne i mitten, något som dock inte behövdes speciellt mycket just denna gång. Påsarna fick droppa av ner i kastrullen och lite kraft uppifrån tillsattes. Ingen lakning eller maxi-biab kördes men dock en utmäskning på 76c i någon minut.

141010_pils_vs_pale_0011Koken var lättare att få till likadana trots olika storlekar på plattorna.

141010_pils_vs_pale_0012Kylningen gick även den hyffsat lika trots två olika metoder. Jag har inte möjlighet att fylla vänstra vasken med vatten så det fick bli minivattenbad fast med konstant cirkulation istället. Kylningen gick på under halvtimmen för bägge.

141010_pils_vs_pale_0014De två vörtarna innan jästen åkte i. Här börjar färgskillnaden bli desto mer tydlig.

141010_pils_vs_pale_0016Efter två veckors jäsning blev skillnaden påtagligt tydligare för att inte säga enorm!

Provsmakning141019_pale_vs_pils_0034Utseendemässigt är pilsnermalten en del ljusare, nästan åt det citrongula hållet. Pale ale-malten är varmare, nästan lite guldig och några steg mörkare. Pilsnermalten ser lite trist ut men jag har oftast någon form av mörkare malt i så riktigt såhär ljust brygger jag inte förutom veteöl. Jästen och diset gör också mycket för att göra pilsner ful där pale:en ser betydligt godare ut så jag önskar att jag hade gelatinkrashat flaskorna men det har jag aldrig testat på flasknivå. Och ja, jag tycker utseende är mycket viktigt.

Doftmässigt är pilsnern lite syrligare åt päronhållet, maltupplevelsen är lite mjäkig men absolut krispig.
Palemalten är lite sötare men har lite färre dimensioner.
Smakmässigt är skillnaden mindre än i doften men pilsnern är lite spannmåligare/sädigare men har även här lite mer krisp. Palemalten är rundare, upplevs sötare och lite renare i smaken.

141019_pale_vs_pils_0035Omdöme
I detta test tyckte jag lite bättre om pale ale-varianten som framstod som en snyggare och marginellt godare öl. Men kommer jag byta basmalt från pilsner till pale ale för det? Jag brygger ju 95% pale ale å ena sidan men jag är väldigt förtjust i ljusa öl och krisp å andra. Även om detta test visade på att det faktiskt är ganska stor smakskillnad mellan de två och trots att basmalten utger så stor del av den färdiga produkten så känner jag inte att det ger enormt utslag på slutresultatet, iallafall inte på humliga öl. En tysk pilsner tycker jag inte man ska göra på pale-malt men en IPA går bra med vilket som. Jag hade gärna gjort en del två i detta test och bryggt storskaligt med dessa maltsorter och då en inte allt för humlad pale ale runt 5% men det är för svårt att upprepa en bryggning så exakt två gånger efter varandra.
Vad kom jag fram till egentligen? Det är lite oklart men experimentet var väldigt spännande och jag gillar bägge maltsorterna.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Dennis 2019-05-25

    Skulle det funka bra att göra en stout på pilsnermalt, eller skulle det bli konstigt?

  2. Lindh 2019-05-25

    Det går alldeles utmärkt. Med så mycket mörka maltsmaker så faller basmaltens inslag ner lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.