Henrik, Weinkeller, Slaka färsköl, del 2, Dubellduellen

Dubellduellen, Orval, 6.8%, 29 IBU
140708_henrik_dubbel_0001
Rödbrun öl med viss disighet. Den kraftiga kolsyran bildar först en hög gulbeige skumkrona men när det avtar lämnas ett lågt skumlock som knappt fyller ytan.
Doften är knäckigt maltig med inslag av sirap och russin. Lite lakrits i bakgrunden ihop med mörk choklad avslutar.
Smaken domineras av salmiaklakrits och russin. En viss syrlighet övertäcks av den upplevda maltsötman även fast ölen är ganska väl utjäst. En lite stökig alkoholkänsla spelar i munnen i eftersmaken. Välavvägd beska.

140708_henrik_dubbel_0004
Omdöme
En lite tyngre öl som passar bra till kalops eller en bit mörk choklad, kanske en enrisrökt korv eller cognacsmedwurst skulle lira det också. Doften påminner en del om Westvleteren XII fast med lite lakritsnoter. Den för stilen höga kolsyra gör ölen gott och totalupplevelsen är väl godkänd. Välbryggd öl som min kompis Emanuel skulle uppskatta extra mycket. Inte en sommaröl direkt men efter en regning svampplockarpromenad i slutet på säsongen, där är vi något på spåren!

140708_henrik_dubbel_0012

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Henrik Lindqvist 2014-07-11

    Jag bryggde denna öl för att jämföra två olika sorters belgisk jäst som jag inte bryggt med innan nämligen WLP510 Bastogne Belgian Ale Yeast som ska ha sitt ursprung i Trappistölen Orval och Wyeast 3864-PC Canadian/Belgian Ale som har sitt ursprung i kanadensiska Unibroue. De har ganska olik karaktär så jag fick två trevliga dubblar på samma vört. Orvalvarianten är lite dovare med mer ester och alkoholkaraktär och gör sig bra i mörka öl. Unibroue är lite kryddigare, friskare och upplevs lite lättare än Orval samtidigt tror jag att Orval utvecklar sig mer med lagring medans Unibroue är bäst hyfsat färsk. Receptet är ganska enkelt med pilsner/pale ale, Münchener, Special B och mörk candisirap, humlingen är låg så att malten och jästen får skina. En öltyp som jag tycker passar bra till svensk husmanskost.

  2. […] Saison Dubellduellen Liquid Gold Belgostout Trippelduellen Historiska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.