Henrik, Weinkeller, Slaka färsköl, del 3, Liquid Gold

140710_henrik_slaka_smash_0001Liquid Gold, 6,4%

Gyllengul, blank öl med lågt skum vilket främst beror på att den snabbtappades på flaska. Vitt skum som lämnar få rester på kanterna. Vacker färg! Doften är kraftigt frukttropisk med mango, ananas och papaya. Lite pezgodis avrundar. Smaken är även den full med frukt men lite mer åt citruszest. Bra stöd från malten gör den väldigt välbalanserad. Kraftig kolsyra balanserar den kraftfulla men härligt runda beskan. Eftersmaken är något bitter med stora inslag av tall och kåda. Den lämnar en kladdig känsla på tungan av humleoljor.

Omdöme
En riktigt vass pale ale (eller IPA) som verkligen visar vart skåpet ska stå och framförallt så tilltalar den mina smaklökar väldigt mycket. Receptet är en smash (single malt, single hop) på Vienna och SImcoe vilket såklart förklarar talligheten. Torrhumlad i två steg vilket också ger de härliga oljorna. Inget större dis från torrhumlingarna, guldstjärna. Bryggloggen förtäljer att utbytet gjort den för stark och att det närmar sig en IPA istället. Inte mig emot, men jag borde kanske tagit mitt IPA-glas till testet. En av de godare ölen jag druckit på länge. Full poäng!

140710_henrik_slaka_smash_0002

140710_henrik_slaka_smash_0003

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

4 Comments

 1. Henric Östberg 2014-07-15

  Kanske ett klassisk fall av 5B. Öler som ligger på gränslandet mellan APA och IPA. En SPA (strong pale Ale). Kanske en liten påhittad öltyp av SHBF men det finns ju många kommersiella exempel på APAs eller IPAs som inte går att styra in exakt i SHBFs typdefinition för dessa typer. Därav 5B.

 2. Henrik Lindqvist 2014-07-16

  Syftet med den här ölen från början var att delta i potbellys SMASH tävling men pga tidsbrist kunde jag inte tappa den på flaska och skicka iväg till Göteborg. Valet av Simcoe och Vienna var inte svårt i en sån här öl. Simcoe är min absoluta favorithumle med sin kådiga citruskaraktär som även kan dra mot tropisk frukt och hallonbåtar tillsammans med sötman från malten är unik i mitt tycke. Vienna upplever jag som något mellanting av pilsner och pale ale utan att bli för söt och mjuk i karaktären. Även jag är nöjd med denna öl även om jag kunde tänkt mig den lite svagare…

 3. Anders 2014-07-16

  Skulle du kunna tänka dig dela med dig av receptet/brewloggen? Det lät väldigt spännande och vore kul att försöka sig på. Tack!

 4. Henrik Lindqvist 2014-07-19

  Anders, maila mig på weinkeller@hotmail.se så ordnar jag receptet med förbättringsförslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.