Henrik, Weinkeller, Slaka färsköl, del 6, Historiska IPAn

140713_henrik_slaka_hipa_0006Historisk IPA, 8.1%

Bärnstensfärgad öl med kraftigt dis. Smutsvitt skum med bubblor modell större. Lämnar en del rester på glaset när skumkronan sjunkit.
Doften är först lite humle av engelsk typ, sedan mandel och lite russin. En intressant syrlighet avslutar doftupplevelsen ihop med en uns alkohol.
Smaken är fruktig och lite gräsig. Grapefruktskal samsas med lite vetemjöl. Kraftfull beska men inte övermäktig. Lite vanilj likt en stout i eftersmaken ihop med lite alkoholbrännande känsla i kinden.

Omdöme
Detta är en spännande ipa på gräns till dubbelipa där Henrik försökt göra en gammeldags ipa utan att vänta ett år. För att snabba på processen har han tillsatt en viss mängd old ale och även ekchips för att efterlikna en båtfärd i ektunna till indien. Jag gillar beskan och rivet från engelsk humle, den låga västkustigheten är uppfriskande. Det jag gillar mindre är vaniljen från eken som får mig att tänka stout och den lilla vetemjölstonen. En spännande öl det får att prata mycket kring. Jag hoppas Henrik kör några iterationer och delar med sig av resultatet, vore kul att testa samma öl som gått vid sidan av ”snabbapåprocessen” och fått lagrats.

140713_henrik_slaka_hipa_0005

140713_henrik_slaka_hipa_0004

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

  1. Henrik Lindqvist 2014-07-27

    Ett roligt projekt som jag lärde mig en del av. Bland annat att en liten del mörk öl färgar en stor mängd ljus öl ganska mycket. Är i stort nöjd med ölen men hade gärna velat ha den ljusare och lite svagare. Det ska bli intressant att se hur den utvecklar sig med lagring. Som färsk var den lite väl humleintensiv och alkoholen för närvarande.

  2. […] Slaka Saison Dubellduellen Liquid Gold Belgostout Trippelduellen Historiska IPAn […]

  3. […] Slaka Saison Dubellduellen Liquid Gold Belgostout Trippelduellen Historiska IPAn […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.