Henrik, Weinkeller, Slaka färsköl, del 4, BelgoStout

140712_slaka_stout_01Belgostout, 5.2%

Mörkt brun med ljusbrunt högt skum som lämnar mycket rester.
Doften är kraftfullt chokladig med lakritspulver och lite ek. En ton av gummislang finns i bakgrunden.
Smaken är frisk och syrlig, några inslag av jäsning men framförallt stora mängder malt åt det rostade slaget med lite rökiga inslag. Visst inslag av kakao och vanilj i eftersmaken men verkligen lågt. Låg beska, ingen humlesmak.
Bra med kolsyra och förvånansvärt lättdrucken eftersom doften lutade åt imperial stout.

Omdöme
En bra stout som har det man förväntar sig men med en liten jästouch vilket var planen när man läser receptet. Den har nämligen fått jäsa extra varmt för att få lite belgokaraktär vilket Henrik lyckats bra med. En schyst öl som jag tror någon som är mer lagd åt det mörka ölhållet hade kunnat recensera bättre.

Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

One Comment

  1. Henrik Lindqvist 2014-07-17

    Japp, tanken var en lättare Stout med extra komplexitet från jästen där stammen Belgian Bastogne (Orval) användes tillsammans med lite mörk candisirap för att tunna ut den lite på klassiskt belgomaner. Lite sommarstout så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.