HEFE XXIII – Öppen jäsning

Jag har gjort ganska många varianter på sydtysk veteöl vid det här laget och även om inte alla bryggningar varit så innovativa och utforskande så har ingen sett likadan ut som en tidigare. Denna bryggning ville jag testa att ha en öppen jäsning, dvs att man inte har locket på jäshinken på alls. Jag har fegtestat tidigare med löst liggande lock men nu ville jag gå ”all in” med metoden för att se hur det kan påverka resultatet. Receptet är sig någorlunda likt med sikte på 60/40 vetemalt och pilsnermalt men eftersom jag haft lite pH-problem med senaste skörden extraljus pilsnermalt hade jag ca 14% Münich I-malt i. Detta ska förhoppningsvis även ge en färg som drar lite mer åt Franziskaner-hållet. 3% Carahell hade jag också med för att ge en liten touch av sötma i bakgrunden, de senaste varianterna har varit snudd på lite väl torra.
Jag började bryggningen några dagar i förväg genom att samla ihop mitt RO-vatten och göra en förkultur på jästen. Till veteöl är det en fördel att pitcha lågt så jag skulle i normala fall inte behöva så stor förkultur men just denna förpackning har blivit liggandes i min kyl på tok för länge så jag tog det säkra före det osäkra. Till en normalstark veteöl rekommenderar jag en jästförpackning per 20l annars, så då slipper man förkultivera om man inte brinner för det momentet.
Jag fick ett tips från en läsare att det kompositmaterial (OSB-skiva) jag använt till min nybyggda extrastora påmatningsmalttratt/hopper inte är speciellt nyttigt så redan vid första användningen fick jag spöka ner härligheten med en avklippt ICA-påse. Jag ska byta material på något sätt men inte hunnit ännu. Plåt klarar jag inte av att bocka snyggt så någon sorts trä får det nog bli till nästa bryggning. Hoppern blev annars nästan perfekt i storlek, kanske några cm till hade varit optimalt. All 10.8 kg malt rymdes på en gång så jag kunde dumpa i malten, trycka på start och sedan förbereda annat i bryggeriet.

”Siri – sätt timer på 6 timmar”
Kvällen före bryggningen riggade jag min 3200w Speidel doppvärmare via en extern termostat, UT-300, och utanpå det en timer. Termostatens temperaturgivare klämde jag sedan fast mellan Braumeisterns yttervägg och isoleringen (Bryggolle). Sen satte jag temperaturen på 50c och en starttid på kl 04.00. När jag vaknade vid 6-hugget och gick ner till bryggeriet var vattnet ca 60c i Braumeistern så något högt för just denna bryggningen men det gick snabbt att justera ner. Jag har tidigare testat att värma vattnet på kvällen och låta det stå till morgonen därpå men jag har ganska svalt i bryggeriet och tappar ca 20c över en natt. Det skulle väl gå att isolera mer med någon vinterjacka men nu ville jag testa denna metod istället. Det går såklart att dra igång Braumeistern när man går och lägger sig och så får den stå i rätt inmäskningstemperatur hela natten men det känns som ett onödigt slitage på utrustningen, främst pumparna. Av säkerhetsskäl är deley en funktion som Speidel valt att exkludera men jag vet att andra bryggverk har. Var försiktiga med all sorts värmning/bryggning när ni inte är närvarande eller sover! Overnightmash, dvs att man drar aigång mäskprogrammet och går och lägger sig för att sedan fortsätta bryggande på morgonen, är något jag starkt avråder ifrån efter att ha sett hur bryggare varit när på att bränna ner huset när bryggverket gått torrt. På tal om säkerhet så går min externa värmningsmetod inte att göra med STC-1000 eftersom den inte klarar lika stor strömbelastning. En fördel med UT200/UT300 är att den klarar 16A och 3200w, något som även min timer är specad på. Timern var dock ganska varm på morgonen så även där ska man se upp lite tycker jag.

Mäskningen och lakningen
Mäskningsschemat blev 45c, 62c, 72c, och 76c. Jag skippade proteinrasten trots mängden vete med vet(e)skapen om att det ändå blir minst 15 min proteinrast när Braumeistern värmer från Ferualsyrarasten upp till BetaAmylaserasten. Även detta sparade mig en knapp halvtimme från bryggdagen eftersom jag var tvungen att vara klar kl 12 denna gång. PH hamnade något för lågt på 5.1 men jag hade inte räknat ut i förväg hur det skulle bli så jag fick skylla mig själv helt enkelt.
Även denna bryggning skedde utan lakning (FVNS – full volume no sparge) för att effektivisera bryggdagen lite och för att jag tycker lakning är ganska tråkigt. Effektiviteten blir lite lidande och jag får ”bara” två fat istället för tre men jag har inte fat nog att lagra så länge som det skulle behövas ändå. Kallvattenlakning är förvisso inte så jobbigt och något som jag tycker fungerat hyfsat, minus att det tar längre tid att värma upp till kok efteråt.

First Wort Hopping
Efter att jag lyft ur maltröret och malten så hällde jag i bittergivan direkt, s.k. first wort hopping. Teorin bakom denna metod är att isomeriseringen ska ske lite lugnare med svalare vört och att dessa oljor lättare ska följa med genom hela koket. Resultatet ska bli en rundare och mindre tvär beska men jag är ganska skeptisk till förfarande om jag ska vara ärlig. Däremot är det väldigt smidigt att slänga i humlen direkt efter lakningen (som jag ju skippade, men ni fattar) och komma tillbaka när det är dags för humlegiva nr2. Detta är såklart både dumt och livsfarligt på grund av överkoksrisken vid uppkok, jag hade dock monterat en webbkamera på kastrullen så jag kunde se att det knappt bildades något skum. Bilden ovan är från när jag samlade vatten men jag tog aldrig någon screenshot från uppkoket. Jag har aldrig hört talas om att en vört kokat över efter att uppkoket skett förutom vid humlegivor, vilket är anledningen till att man inte ska automatisera dom om man inte har ett helt slutet system. Sammanfattningsvis kan man säga att en webbkamera på bryggningen är bra som extra säkerhet men man måste ändå kolla till koket regelbundet!
Koket flöt på utan några konstigheter och efter en timme kylde jag till ca 20c med min monsterkylare. Vörten var väldigt klar och fin före kylning men blev grumlig när jag vevade runt med spiralen för att snabba på kylningen. Till en veteöl spelar det inte så stor roll och jag väntade inte på någon sedimentering före jag tappade vörten till jäshink. När jag fått ihop min önskade mängd vört i jäshinken hällde jag resten av innehållet från bryggningen i en stor rostfri hink som fick stå i några timmar för rejäl sedimentering. Sen förde jag över den klara vörten till en några petflaskor att stoppa i frysen till framtida förkulturer. Cirka 48-50l hamnade i jäshink, 6l i frysen och 2l druv och humlerester åkte i vasken. Lite väl mycket svinn så kanske borde jag justera ner min batchsize lite när jag inte lakar.
1.048 hamnade OG på vilket var 2ö mindre än planerat, något som jag borde lärt mig med vete vid det här laget. Helt inom felmarginalen hamnade jag ändå eftersom effektiviteten blir ganska låg utan lakning.

Jäsningen
Jäsningen tog fart redan efter 12 timmar på 18c och vid 24 timmar var högkreusen ett faktum. Ytterligare 12 timmar senare passade jag på att ”top croppa” jästen för framtida bryggningar. Jag fick inte med mig allt skum då min stora jästsamlarburk blev full, så stor kreusen blev det! Någon sidoeffekt från att jäsa utan jäshinkslock hade inte dykt upp vid dag tre när detta inlägg skrevs. Jag torkade av kylskåpet med tvättsprit (ytdesinfektion) före jäsningen för att öka renligheten lite men kylskåpets inbyggda fläkt kom jag inte åt riktigt tyvärr. Den fick några spray sprit, vad ska man göra?

Timern för vattenvärmning.

Plastpåse i kvarnen för att slippa få cancer av träet.

När strömmen sätts igång på Braumeistern, utan att man gör något annat, så visar den temperaturen på vätskan. Termometern stämmer exakt med min Gresinger så länge som vätskans temperatur är homogen (dvs omrörd).

Det ser ju ut som en knarkarkvart innan man sätter igång bryggningen…

Jag kör fortfarande med gummilisten runt det tjocka översta filtret, även om mina BAcBrewing-diskar är större än originaldiskarna och därför inte borde släppa igenom några skal. Jag har inte vågat testa utan gummit om ärligheten ska fram. Kanske nästa gång, eller gången efter det…

För att snabba på uppkoket åkte doppvärmaren ner en sväng. Pass på för överkok med 6400w i grytan!

Dubbel temperaturmätning av kylningen för att se hur stor skillnad det är på botten och toppen. 5-6c som mest och rörde jag om lite så visade Braumeistern och Gresingern samma värde.

Ett problem med min stålvagn jag har Braumeistern på är att höjden inte räcker för kranen för att komma över jäshinken. Jag ska dock brygga några gånger med originalkranen framöver för att utvärdera skillnaden innan jag testar någon annan lösning.

Den öppna jäsningen…

Stålhinken med överbliven vört i för sedimentering.

Det börjar bli dags att fixa släpkärra och köra lite junk till tippen. Nackdel med att dela bryggerilokal med garaget… Sista rengöringen av Braumeistern gjorde jag direkt över avloppet för att testa. Flödet på min slang från mitt draining valve på Braumeistern är lite långsamt med så lång slang till avloppet.

Jäsningnen efter ca 24 timmar.

Efter skörd/topcrop.

Receptet

HEFE v23 (Ljus veteöl av sydtysk typ)
Batchsize: 55.20 l
Boil time: 60 min
OG: 1.048 SG
FG: 1.010 ??
Alcohol by volume: 5.0 %???
Bitterness: 17.8 IBUs
Color: 8.2 EBC

Color  

Ingredients

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
20.00 ml Lactic Acid (Mash 60.0 mins) Water Agent 1
15.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 2

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
5.00 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) Grain 4 46.2 %
4.00 kg Extra Pale Premium Pilsner (Weyermann) 2014 (2.3 EBC) Grain 5 36.9 %
1.50 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 6 13.8 %
0.33 kg Carahell (Weyermann) (25.6 EBC) Grain 7 3.1 %

Total amount of malt: 10.83 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
50.00 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 15.0 min Hop 9 5.8 IBUs
50.00 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 5.0 min Hop 10 2.3 IBUs

Total amount of hops: 120.00 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) [124.21 ml] Yeast 11

Yeast cells needed: 657.5 Billion

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 68.32 l of water and heat to 44.0 C over 2 min 44.0 C 0 min
Ferulic Acid Rest Heat to 45.0 C over 2 min 45.0 C 20 min
Beta-Amylase Heat to 62.0 C over 2 min 62.0 C 30 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 11 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 8 min 76.0 C 10 min

Mash pH@20c
Estimated mash pH with salts: 5.69
First measured pH: 5.10
recommended to reach target/final pH of 5.20

 

 

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

15 Comments

 1. Magnus 2017-02-28

  Själv testar jag att jäsa en veteöl under tryck just nu, kul när jästen ville titta ut vid närmare 1 bars övertryck och spraya ner lite..

 2. Joel 2017-02-28

  Vet inte om jag sagt det innan, men jag kan verkligen rekommendera att måla golvet! Blir mycket fräschare känsla och mycket enklare att hålla rent när inte betongen suger upp fukt.

 3. Lindh 2017-02-28

  Jag har köpt färg som står och väntar men inte haft tid till att måla… men det är på g, lovar!

 4. Lindh 2017-02-28

  Det är en rackarns jäst att svälla!

 5. Joel 2017-02-28

  Härligt =) Ja, fan vad tid det tar att måla. Iaf om man är amatör som jag ^^

  Vad är tanken bakom öppen jäsning? Ökad esterproduktion, eller vill du ha i lite funk?

 6. Daniel 2017-02-28

  Går det i 68,32L vatten i BM’n? Ja tydligen. Övre strecket är väl 55. Börjar du där och fortsätter med uppmätt vatten? Eller måsten man trixa lite? 55L vatten i med malt/filterdisk ich sedan resten vatten? Berätta gärna

 7. Oscar 2017-02-28

  Kul att du testar öppen jäsning! Har själv gått i tankarna men inte vågat.

 8. Lindh 2017-02-28

  Den rymmer ca 85l totalt. Men som du säger, jag måste ta ut 7-8l innan malten åker i, sen på med filter och rör/vingmutter. Sen i med resterande vatten. Men ja det är ganska maxat.

 9. Br0r 2017-03-01

  Ser riktigt trevligt ut!! =)
  Till maltkrossen kan du köpa skärbrädor att kapa till för att slippa cancern, de går att ”smälta” ihop i ändarna (Jag har använt lödkolv) alt, nått lim kanske.

 10. Micke 2017-03-25

  Hur har jäsningen gått? Lite nyfiken efter att ha sett klipp från Northern Brewer om detta. Blev det någon ökad esterproduktion? Jag funderade på din tratt till krossen, den påbyggnaden som Humlegården säljer är inget som passar? Krossen ärväl trots allt en kopia av MM 🙂

 11. Lindh 2017-03-25

  Jäsningen gick finfint men så mycket mer estrar vet jag inte om det blev. Lite kanske.
  Angående kvarnen så kanske tratten skulle passat. Det har skett en liten rokad i ämnet, kommer mer info om det nästa vecka…

 12. Mikael 2017-04-17

  En fråga Gustav!

  Kör du din veteöl på fat eller flaskjäser du? Går det att få en veteöl lika grumlig och fin med tillräckligt mycket jäst i ifrån fat som ifrån flaska, om du förstår min fråga? Är själv på g att skaffa fat, men funderar på att fortsätta flaskjäsa veteöl oavsett.. Hur tänker du?

 13. Lindh 2017-04-18

  Fat funkar bra om man inte låter det stå alldeles för länge. Man kan skaka fatet lätt varannan vecka så håller ölet sig grumligt. Fat och flaska funkar lika bra för veteöl tycker jag.

 14. Mikael 2017-04-18

  Okej, det låter bra, vill ju kunna utnyttja faten till all sorts öl. 😛

 15. Fredrik 2017-04-29

  Hej

  Kul att läsa om Hefe. Lätt att göra men att få den perfekt kräver 100% kontroll över processen. Intressant med lite karamell malt och Munich malt i. Idag har jag nog lite för lite banansmak i min Hefe och fick den rätt syrlig sist men jag skippade all vattenbehandling förutom mjölksyran för att hitta någon utgångspunkt när jag gör den (mjukt GBG vatten). Kör annars receptet från Brewing Classic och kör följande temperaturer på min BM20

  43 grader mäskning
  43 grader 20 minuter
  67 grader 50 Minuter
  72 Grader 10 minuter
  Kok 90 minuter

  När jag bytte utrusning till BM20 och fick möjlighet att köra olika temperaturer så fick jag lite syrligare hefe och får ut mera vingummi smak (43grader). Funderar att till nästa gång köra 68 grader då jag vill ha lite mera kropp på ölen och därifrån fundera på lite andra malttyper och kanske vattenbehandla igen med lite. Kanske titta lite på ditt recept men jag får testa mig fram lite. Ska testa igen att jäsa i lite olika temperaturer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.