SessionIPA citra simcoe och cold water sparge

Med en hel del låghumlat i fatkylen kände jag mig sugen på en rejäl humlebomb nu i vinterkylan. Tanken från början var att det skulle bli en IPA runt 6% men dålig omrörning vid inmäskningen ihop med icke-lakning gav mig lite dålig mäskeffektivitet så det blev automatiskt en sessionIPA istället. I samband med att jag insåg att det troligtvis blivit en del socker kvar i mäsken fick jag idéen att jag skulle laka vid sidan av och göra en parti-gyle, dvs. göra två öl med olika styrkor från samma mäsk. När mäskningen var klar lyfte jag därför över maltröret till min Patina 36l-kastrull och lakade med kallvatten direkt från kranen. Teorin är att lakning med kallvatten är lika effektivt som med varmvatten eftersom sockret redan är upplöst och därför inte behöver mer värme för att lösa sig. Är sockret löst så kommer det inte stelna eller kristallisera sig igen av kallare vatten. Lite som att en kall Coca-Cola skulle ha en utfällning av socker i botten, vilket ju inte sker. Kallvattenlakning är inte något nytt eller något jag kommit på utan är sedan länge känt men inte så välpraktiserat bland hembryggare. Braukaiser har såklart redan gjort ett sida-vid-sida-test av varmt mot kallt lakvatten och inte funnit att det varit någon större skillnad. Att laka med kallvatten i Braumeistern har dessutom diskuterats i denna tråd på Braumeisters.net men jag kände att jag ville testa själv en gång, det finns väl inget bättre tillfälle än vid en bryggning som inte går som planerat. Jag lakade ihop till 20.3 liter i kastrullen och preboil på det hamnade på 1.024, alltså blev det kvar en hel del socker som ändå konverterats. Eventuellt spökade de 2 extra kilo malt jämfört med förra bryggning utöver den bristande omrörningen, det får vi aldrig veta…

Annars då?
Den stora 50-liters-kokningen i Braumeistern gick ändå smidigt trots något låg preboil gravity. Jag valde att inte justera några humlegivor vilket jag kunde gjort och fått en APA istället för SessionIPA, den enda skillnaden mellan de två är ju mängden bitter- och smak/aromhumle. För att skynda på en i övrigt lätt stökig bryggdag använde jag min 3200w doppvärmare (även den från Speidel) som understöd till de 3200w som redan finns i stora Braumeistern. Dock har jag bara en 16A-säkring men med tröga proppar vet jag att det går att köra ändå, ett tag. Jag lyckades bränna en säkring innan jag sömnigt kom på att alla lysrör i bryggeriet samt två kylskåp sitter på samma poppe. Med allt släckt och avstängt så gick det bättre med bara 15 min från utmäskat till kok på 60.5 liter.

Receptet & det onda vattnet
För att få lite mer färg i min öl men inte så mycket karamellighet hade jag i en betydande del Münchnermalt (20%) till det lilla karamellstödet från Carahell, något som även hjälpte mig ner i pH till 5.1 i mäsken. Jag har tidigare fått för högt pH med min Weyermann Extra Pale Pilsner Malt som i RO-vatten ger pH 6.0 som grund men ihop med lite specialmalter så gick det riktigt bra. Jag har även börjat att ha i första dosen mjölksyra i mäskvattnet innan malten kommer i för att få en bättre blandning vilket jag tror kan ha hjälpt en del. 20 gram KalciumKlorid skickade upp min 0:a från ROvattnet till 79ppm vilket är bra för mäsken. Jag vill inte ha för skarp beska i mina IPA så jag skippar gärna KalciumSulfatet till förmån för den rundare smaken från KalciumKlorid för beskt blir det ändå så det räcker med en rejäl humledos.
Humleblandningen Citra och Simcoe har jag kört med så många gånger tidigare att det inte överraskar någon och även om det är en god kombination så är det dags för lite nya blandningar framöver. Men först är jag ju tvungen att tömma förrådet på dessa humlesorter vilket jag med ett halvkilo till 50 liter lyckades med. Sa jag humlebomb?
För att transportera mitt RO-vatten direkt ner i bryggverket istället för att samla det i hinkar först har jag förlängt slangarna med vanlig PE-slang eller ölslang som vi ibland kallar den. Slangen passade perfekt ovanpå den medföljande slangstumpen som följde med filtret men PE-slangen är styv och lever sitt egna liv så när jag skulle dra slangen ner i bryggverket floppade den till och välte ut ett av mina favoritveteölsglas på bryggerigolvet. Tusen glasbitar och svabbad skumbanan senare kom jag fram till att en permanent installation av slangen kommer ske framöver.
Krossningen av malten gick bra som vanligt men jag stör mig på den för lilla tratten till malten (hopper som det ibland kallas). Därför ska jag bygga mig en förlängning inom några dagar.

Kok och kylning
Koket gav inga överraskningar utan landade på 56 liter med OG 1.050. Kylningen däremot spökade lite med så pass mycket humle så sensorn i botten på bryggverket blev mer eller mindre isolerad och visade fel temperatur trots lite omrörning och några minuters pumpande för cirkulering. Jag mätte med min Gresinger-termometer istället vilket jag nog alltid kommer få göra i framtiden, iallafall vid välhumlade bryggningar. Det varma vattnet från kylningen samlade jag upp för att använda vid diskningen sen, smidigt och i alla fall 70 liter varmvatten sparat. Jag lät vörten sedimentera 10 minuter efter kylningen medan jag rengjorde hinkar och kokade den andra ölen och koaguleringen/sedimenteringen blev något av det bästa jag sett. Vörten blev verkligen kritall (se sista bilden)! Jag tömde ca 48 liter ner i min 60l-hink och hällde resterande vört och druv genom en saftsil ner till nästa hink dit batch nummer två skulle landa. Batch två som förutom Citra/Simcoe-dosen fick ca 150 gram Amarillo. Jag är i slutfasen av mitt humleförrådsrensande så jag sparar inte direkt på krutet…
När jag kylt batch två, parti-gyle-ölet, märkte jag att totala volymen skulle bli för stor så jag fick dela upp den till två hinkar med 20l i första och 10l i andra. Plötsligt står jag med tre olika öl på gång från samma bryggning och totalt 80 liter välhumlat. Storbatchen fick en förkultur på WLP090 San Diego Super Yeast, mellanbatchen fick den nya torrjästen London ESB från Lallemand som ska ge en ren och välbalanserad ale, det ska bli spännande att testa. Den lilla minibatchen fick en slurry av WLP833 German Bock jag i panik fick plocka fram från gömmorna, inte optimalt men öl ska det nog bli ändå. Med bra kyla ute är min matkällare som är i källaren på 8-9c så en lagerjäsning utan kylskåp passar bra. Min jäskyl ska ju köra de andra två ale-hinkarna och min andra kyl står på 0c för lagring av tre fat.

Sammanfattning
Allt som allt blev detta en ganska konstig bryggdag men med en rad lärdomar. Att mäska in tidigt på morgonen (halv 6-ish) är inte alltid optimalt och den dåliga omrörningen borde jag verkligen ha lärt mig undvika vid det här laget. Jag försöker se varje mindre lyckad bryggning som ett tillfälle att lära mig något och utvecklas och det känner jag fortfarande att jag gör. Jag har en rad förbättringsåtgärder planerade för att fortsätta underlätta min bryggdag så jag kan sluta gå upp i svinottan för att brygga för att hinna med livet i övrigt. Tänk om jag kunde snabb-brygga med varmt kranvatten, färdigmalen malt, BIAB, torrjäst och no-chill. Då hade jag rivit av en bryggning på några timmar. Men vem försöker jag lura? Jag hade ju aldrig kunnat låta bli att börja pilla med processen i längden i allafall, så som jag är funtad…

Annonsering
Som ni säkert märkt har jag börjat annonsera för Humlegårdens Ekolager här på bloggen som en fördjupning av mitt tidigare samarbete med dom. Tanken med samarbetet från min sida är att jag ska kunna leverera ännu mer spännande blogginlägg framöver med produktrecensioner och provsmakning av nya råvaror. Precis som jag tidigare sagt med mina recensioner så lovar jag att alltid vara ärlig och så objektiv jag kan i mina subjektiva bedömningar av utrustning och öl. Att jag nu har annonsör i form av Sveriges största hembryggarbutik, som jag dessutom handlar det mesta av mina råvaror och min utrustning ifrån, gör ingen skillnad på min filosofi om bloggen i det avseendet. Skulle jag hissa en dålig produkt upp till skyarna så kommer både jag och Humlegården snabbt drabbas av detta så detta alltid varit ett krav från bägge parter i vårt samarbete. Vill ni visa uppskattning för bloggen får ni gärna klicka på reklambannern så Humlegården ser att den ger effekt.


Annons:

Dubbla värmare och glödande proppskåp.

Det här kommer vara ”före-bilden” på min maltkross. En plywood-skiva i källaren ligger just nu risigt till…

Någon gång emellanåt kontrollmäter jag Braumeisterns temperaturmätare mot min dubbelkalibrerade Gresinger och som alltid stämmer det väldigt bra överens.

pH-mätaren fungerar som den ska.

Vörten i slutet av mäskningen. Redo då väldigt genomskinlig utan dis eller partiklar.

Här har jag lyft över maltröret från bryggverket ner i kastrullen t.v.

Rejäl omrörning ihop med duschmunstycket från vattenkranen.

När volymen kommit en bra bit upp lyfte jag upp röret ovanpå ett gammalt kylskåpsgaller. Jag har mätt nivån så det ska gå att vila på pinnarna hela tiden utan att vätskan når mäskens botten men då vet man ju aldrig när det droppat klart.

För att få mindre kondens i bryggeriet fick Braumeisterhuvan transportera ånga även till lilla kastrullen, det fungerade förvånansvärt bra.

Min monsterkylare som fått en sista böj på rören så det inte ska kunna rinna kondensvatten ner i kastrullen. Grymt bra kylning med detta stålmonster tror jag bidragit till den fina kalldruven.

50 liter välhumlat påväg ner i tanken…

…och lite extra vört från bottentjaffset till nästa hink. Oftast samlar jag detta i en stor burk för en extra sedimentering och sen dekantering till petflaskor jag fryser men nu är frysen redan laddad med 8 liter vört…

I den stora tanken till höger har jag samlat ca 70 liter varmvatten från kylningen som jag sen skopade över till bryggverket för diskningen. Redan denna bryggning kom min bryggvagn på hjul till användning.

Den fina vörten, redo för en kamp med jästen…

 

SessionIPA – Citra Simcoe
Batchsize: 50.00 l
Boil time: 60 min
OG: 1.050 SG
FG: 1.010?
Alcohol by volume: 5.3? %
Bitterness: 67.5 IBUs
Color: 8.6 EBC

Color  

Ingredients

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
20.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 1

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
9.00 kg Extra Pale Premium Pilsner (Weyermann) 2014 (2.3 EBC) Grain 2 76.6 %
2.50 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 3 21.3 %
0.25 kg Carahell (Weyermann) (25.6 EBC) Grain 4 2.1 %

Total amount of malt: 11.75 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
100.00 g Citra [10.00 %] – Boil 15.0 min Hop 5 22.8 IBUs
100.00 g Simcoe [12.00 %] – Boil 15.0 min Hop 6 25.4 IBUs
100.00 g Citra [10.00 %] – Boil 5.0 min Hop 7 9.2 IBUs
100.00 g Simcoe [12.00 %] – Boil 5.0 min Hop 8 10.2 IBUs

Total amount of hops: 500.00 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg San Diego Super Yeast (White Labs #WLP090) Yeast 9

Yeast cells needed: 511.1 Billion
Recommended starter size: 2.73 l

Dry Hop/Bottling Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
100.00 g Citra [10.00 %] – Dry Hop 5.0 Days Hop 10 0.0 IBUs

 

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 68.88 l of water and heat to 63.0 C over 0 min 63.0 C 0 min
Beta-Amylase Heat to 63.0 C over 2 min 63.0 C 30 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 11 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 8 min 76.0 C 10 min

Mash pH@20c
Estimated mash pH with salts: 5.69
First measured pH: 5.10

Sparge steps
If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

4 Comments

 1. Simon 2017-01-07

  Haha stor igenkänning i den smått hopplösa känslan efter en bryggdag där det mesta gått snett (eller inte som planerat) men brukar bli riktigt bra öl av det.! Min bästa HEFE blev till efter en sån bryggning. Bryggde din Citra/Simcoe modern ljus lager för några dagar sedan, ska bli spännande att smaka.!

 2. Lindh 2017-01-08

  Kul! Återkom gärna med vad du tyckte!

 3. William Blackmon 2017-01-14

  Nyfiken på vad din erfarenhet av London ESB blev. Jäste den ut/Flockulerade den/Smakade det ok?

 4. Lindh 2017-01-19

  Varit bortrest så inte hunnit pröva den ännu, återkommer när det är provsmakningsdags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.