Cervisia Dubbel Kylspiral 29m

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_001Med min någorlunda nya fäbless för lageröl kommer även problem i form av kylning av vörten. Jag har tidigare kylt till ca 20c för lager och sedan låtit vörten svalna ytterligare i kylskåp före jästpitch men att ha vörten ståendes utan den skyddnde jästen ett halvdygn känns inget bra. Förvisso säger (predikar) Chris White (Mr. White Labs) att det inte ger några felsmaker att pitcha varmt och låta vörten svalna i temperatur men även om jag inte gjort några egna jämförande tester så känns det inte rätt i längden. De riktigt inbitna tyskbryggarna gör ju till och med tvärt om, dvs. pitchar i 6-7c och låter vörten sakta stiga till 10c. Jag kan som mest sträcka mig till någonstans mittemellan, dvs max 5c över önskad jästemp. Med vörtmängder på 50-60 liter som jag oftast brygger så klarar inte min nuvarande rostfria kylspiral av att kyla till 10-14c utan runt 20c börjar det gå olidligt långsamt. Jag är inte så förtjust i plattvärmeväxlare eftersom de är lite jobbigare att hålla desinficerade, ofta har inslag av koppar och gärna ska ha en pump till för att fungera bra. Ytterligare en fördel som jag gillar med kylspiral mot PVV är att den mesta kalldruven stannar kvar i bryggverkket vilket ger en renare skörd av jäst när jäsningen är över. Lite kalldruv sägs vara bra för jästen så man behöver inte vara pedant men jag tilltalas lite av att få kristallklar vört i jäshinken. I övrigt är ju plattvärmeväxlare en utmärkt produkt med stor kylkapacitet och alla kommersiella bryggerier använder dom men själv är jag lite lat av mig och rädd för ännu fler pumpar i processen. Det finns många hembryggare som gillar PVV men alla är vi olika med olika bryggsetuper. Själv föredrar jag kylspiral och därför har jag nu gått över till den extrema kylspiralen ”Cervisia Dubbel”, en rostfri rackare på hela 29,5 meter stål. En riktig best är vad det är helt enkelt…

Den stora fördelen med kylspiral är att de är extremt lätta att använda, bara sänk ner dom i vörten när koket är slut och börja kyl. Det där med att koka dom i 15 minuter är onödigt, de blir desinficerade ändå plus att man får några graders sänkning av bara själva metallen vid nedsänkning. De är dessutom lätta att göra rent efter användning, en snabb avspolning eller bara låta den gå med i rengöringen av bryggverket så är det klart. De mindre kylspiralerna gå faktiskt att köra i diskmaskin om man är bekväm av sig. Som grädde på moset krävs ingen pump till kylspiralen så man behöver inte oroa sig för igensättning. Jag har hunnit använda spiralen vid en bryggning hittills och på en halvtimme, utan någon omrörning eller pump, så sjönk vörten till 13c! Såna siffror lär jag knappast bli bortskämt med sommartid men jag är extremt nöjd med det resultatet med vinterns svala kranvatten. Det finns tyvärr en nackdel med den här spiralen och det är att den kommer utan någon böj på slutet av röret. I min Patina 36l-kastrull passar den perfekt som den är men i Braumeister 50 så måste röret upp högre. Det finns två sätt att lösa detta på, antingen kapar man lite rör och sätter en 90 graders böj av klämringskoppling på vardera rör vilket medför rist för läckage, eller så binder man upp spiralen och böjer sig en ny vinkel. Jag valde sistnämnda metod men nu är det ju inte mjuk koppar vi snackar om utan stenhårt rostfritt stål, därför ska man gärna ha en rörböjare vilket tyvärr kostar någon hundring (150kr i mitt fall) och användningsområdet efter detta böjande lär inte bli stort…

Utöver böjandet så har jag monterat klämringskoppling för 12mm till 1/2″ R15 för att lätt sedan skruva på gardenakopplingar i aluminium. Kylspiralen är förvisso 11mm men med lite gängtejp och någon minuts svettig tête-à-tête så satt klämringskopplingarna som berget. Böjandet av metallen var svårare, även med bockningsverktyget. Jag har noll VVS-vana så resultatet blev inte perfekt men absolut tillräckligt bra. Omdömet för denna kylspiral blir, trots extra tillbehör och arbetsinsats, ändå väldigt positivt och jag känner att denna passar mig mycket bra. Den stora kyleffekten var imponerande snabb och tog mig ner till temperaturer jag knappt trodde var möjliga. Jag hade hoppats på en halverad till ner till 20c men att ta mig till 13c hade jag inte kunnat drömma om ens! Priset för såhär mycket metall är såklart högt men rimligt för så här mycket metall och med sin höga kvalité har man den säkerligen resten av livet. Rekommenderas starkt med andra ord! Finns att köpa hos Humlegårdens Ekolager för 1990 kr.
Så här gick monteringen och installationen till:

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_002Först lite kylspiralsporr…

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_003Uppifrån ser den minst sagt lite ”speciell” ut.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_004Här har jag tagit av den svarta gummihatten och satt dit klämringkopplingen. Det är bara att använda två skiftnycklar i motsatta riktningar och skruva åt. Hittar man 11mm klämringskoppling så krävs inte lika mycket kraft men de är lite svårare att få tag på för en billig peng eftersom 12mm är standard i Sverige.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_005En rejäl ståltråd håller spiralen i form och gör den lättare att hantera.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_006Här är Biltema-kopplingarna jag använder för att kunna koppla Gardena trädgårdsslangskopplingar och trädgårdsslang till kylspiralen.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_007För att kunna böja ändarna på spiralen tillräckligt långt behövde jag öppna på metallclippet som håller ihop ståltråden. En liten tång och öppna försiktigt, sen böjde jag ut röret och återförde clippet/låset. Sedan upprepades samma moment på andra röret. På bilden här har jag redan öppnat, lyft ur och stängt.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_008

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_009Sen böjde jag försiktigt och stegvis ”armarna” uppåt. En liten kink blev det tyvärr av vridningen men inget som påverkade flödet. Jag vet inte riktigt hur jag skulle ha gjort för att undvika missen tyvärr.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_010Rörbockaren som även den är avsedd för 12mm vilket gjorde att den gled lite först men andra försöket så nöp den. Det är bara att öppna den, placerar röret längs med metalldelen utan gummihandtag och böja. Det är tyngre än man tror!

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_011Här har jag gjort mina böjar, satt gängtejp, monterat klämringskopplingar och skruvat på gardenakopplingarna. Dessutom har spiralen fått sig ett PBW-bad med skrubb för att få bort eventuellt fett eller smuts från tillverkningen. Jag borde ha böjt ytterligare 15-20 grader så ändarna pekar nedåt märkte jag vid användning eftersom de kalla rören bildar lite kondens som gärna vill vandra ner i grytan igen.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_012Närbild på kopplingarna. Skönt att slippa allt vad plast heter genom denna lösning.

img_0288Även en liten droppe kan ställa till med problem så detta ska jag åtgärda genom att böja vinkeln ytterligare lite.

161209_lindhcraftbeer_kylspiral2-0_013Slutresultatet i all sin prakt. Kanske skulle jag ha använt rörbockaren även till de under böjarna men det här duger gott.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

20 Comments

 1. Per Stundal 2016-12-17

  Ønsker tilbud på denne kjøleren. Brygger på Speidel 50.

 2. Bartek 2016-12-18

  Aja baja, ingen gängtejp på klämringakopplingar!

 3. Calle 2016-12-19

  Hej Lindh, tack för en riktigt bra blogg.

  Jag har också kikat på denna kylspiral. Inte av samma anledning som du, jag nojar inte så mycket över vilken temperatur jag pitchar jästen i, så länge som den är under 20C, utan istället jagar jag alla metoder för att få ner den totala bryggtiden. Har två frågor som du kanske kan svara på;

  1. Sedan jag började brygga har jag alltid hört mantrat att kylspiralen ska i 15 minuter innan slutet på koket för desinficering, du menar att detta inte behövs, kan du utveckla?

  2. Råkar du veta om diametern på kylspiralen gör att den går ner i en Braumeister 20?

  Med vänlig hälsning
  C-J

 4. Lindh 2016-12-19

  Nej jag vet, men nu lyckades jag inte få tag i rätt storlek på klämringarna så det fick bli såhär som lite extra volym…

 5. Lindh 2016-12-19

  Ja det där 15min-mantrat har levt kvar länge. Och förespråkare var ju John Palmer i How to brew. Men så lyssnade jag på ett avsnitt av Brew Strong (eller något av de andra poddprogrammen) med John och Jamil där de sa att det där med 15 min inte behövs utan att det räcker med att slänga i spiralen på 0m och då samtidigt dra nytta av den temperatursänkning som blir när spiralen åker i.
  Det står att den har diameter 31cm i Humlegårdens sida men jag har inte kontrollmätt. Den går ner i min Patina 36l som har 36 cm diameter iaf.

 6. Jens 2016-12-19

  Tack, fina bilder på metall:). En fråga när det gäller tyskarnas ideal. Om man pitchar så kallt som 6-7 grader tar det rimligen längre tid för jästen att komma igång, och då ökar oxideringsrisken (eftersom det tar tid innan jästen käkar upp syret). Tycker ”tyskarna” (=förespråkare för denna metod) att detta problem är negligerbart?

 7. Lindh 2016-12-19

  Mätte nu, 30 cm får jag den till i djupled men smalare på bredden.

 8. Lindh 2016-12-19

  Jästen börjar äta syre inom några minuter. Sen kanske reproduceribg och inmundigande sv socker tar lite längre tid men med pigg jäst märker jag ingen skillnad i laggtid. Dessutom går oxidering betydligt långsammare vid så svala temperaturer.

 9. Kim 2016-12-20

  Vilket monster till kylare 😀
  Jag får nog ta mig en funderare att uppgradera kylare 🤔

 10. Skogass 2016-12-21

  Hej,

  Måste fråga varför är du rädd för koppar inslaget i PVV men inte i biltema prytlar?

 11. Lindh 2016-12-25

  Koppar oxiderar vört. Biltemagrejerna kommer inte i kontakt med vörten utan ligger utanför.

 12. […] för dagen Även om jag redan skrivit om min nya gigantiska kylspiral så var denna bryggning första riktiga testet av den och jag måste säga att jag är riktigt […]

 13. Skogass 2017-01-03

  Hade ingen aning om detta, man lär sig något nytt varje dag. Har du någon källa där man fördjupa sig lite. Ända relevanta jag kunde hitta var i ’how to brew’ men det var mer att kopparen oxiderar inte vörten.

 14. Lindh 2017-01-03

  Du kan läsa mer om koppars oxiderande effekt på vört i Wolfgang Kunze ”Technology brewing and malting (2004)”, t.ex. på sid 242 men även på en rad andra ställen i samma bok.

 15. Skogass 2017-01-03

  Danke schön.

 16. Micke 2017-02-01

  Jag testade också de här kopplingarna på min 13m efter att ha sett ditt inlägg.. Min läckte ju förstås också först, men sen testade jag att köra gängtejp på de gängorna som ligger mot tätningen och vek tejpen över kanten. Då ligger även tejpen mot tätningen och nu är det kanontätt 🙂

 17. […] inte hela vägen Med min grymma kylspiral kan jag numera kyla stora satser ner till lagertemperaturer men med sommarvatten tar det åndå sin […]

 18. Petter Öhman 2017-10-22

  Hej!
  Vad fick du för tidsvinst vid kylning av 50 liter från kok ned till 20C?
  Hur lång tid tog det med 13 meters kylspiral?

 19. Lindh 2017-10-22

  Oj, jag inser att jag inte gjorde några ordentliga jämförande test vid bytet. Till mina tidigare 40l-batcher fick jag ner till 20c på en kvart. Numera gör jag mest lager och 60 liter men jag skulle gissa att det ligger runt en halvtimme. Det är ganska stor skillnad om pumparna på är eller inte (eller om man orkar röra om hela tiden). Jag skulle gissa på att jag numera kyler på halva tiden mot tidigare ner till 20c. Sen planar det ut mot 10c eftersom kranvattnet inte är så kallt.
  En plattvärmeväxlare av kraftig dimension kan säker göra jobbet ytterligare lite snabbare men de flesta har koppar i sig (som påskyndar fentonreaktioner) och så får man all kalldruv i jäsningen vilket jag inte vill ha.

 20. […] med min monsterspiral till pitchtemp och samtida sedimentering. Kylde med pumparna igång denna gång och lät det endast […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.