Carbonation Cap eller PET-adapter

160530_carbonationcap_001Carbonation Cap eller PET-adapter som det också heter är en PET-flaskekork som ger en Corneliuskoppling i andra änden. Dom finns med och utan slangnippel nedtill och jag tycker definitivt man ska ha med. En PET-adapter är inte gas/öl-specifik vilket gör att det både går att trycka i kolsyra eller tappa ur öl/rengöringsmedel. Jag använder en 2l-colaflaska med PBW för att spola rent min fatanläggning i Kegeratorn och en annan flaska med StarSan eller vatten för desinficering/spolning. Även picnickranar och tillhörande slangar rengörs enkelt med denna metod.

Ett annat användningsområde är att tappa färdigkolsyrad öl från fat till flaska att ta med sig på fest. Skruva på PETadaptern med slangen fast inte hela vägen ner, koppla på en ölkoppling-slang-ölkoppling (jumpercable) och justera flödet ner i flaskan genom att skruva på PETadaptern mer eller mindre. Flaskan fylls nedifrån och minimalt med CO2 försvinner i processen. Ska man lagra ölet några dagar eller längre på detta sätt går det även blåsa ur flaskan med CO2 genom en gaskoppling-slang-gaskoppling. Kör man John Guestkopplingar på sin utrustning kan man bygga sig dessa slangar när de behövs och inte ha dedikerade dito. När man sen vill ha öl ur sin flaska så kan man antingen skruva av PET-adaptern och tappa upp, eller så kopplar man en Picnic-kran till adaptern och tappar ur precis som med ett fat. När trycket blir för litet för att tappa vätska är det bara att klämma på flaskan. Kör man utan slang inne i flaskan kan man vända uppochned på flaskan för att tappa ur. Ingen syre kommer in i flaskan och kolsyran stannar kvar i vätskan hyffsat länge.

Ett tredje användningsområde är att snabbkolsyra dryck. Jag skriver dryck för jag har gör ofta kolsyrat vatten med denna metod men även för att snabbkolsyra en öl för diverse tester. Ha i riktigt kall öl i flaskan och koppla på 2 bars tryck (jag har testat med 3 bar men det är i högsta laget, flaskan kan sprängas vilket såklart är farligt). Skaka sedan flaskan i tre till fem minuter och sen är ölet färdigkolsyrat och klart. När man skakar i kolsyra på detta sätt finns det en risk att vätskan börjar vandra bakåt i kolsyreslangen och när ölet regulatorn blir det bekymmer. Använd därför alltid en gaskoppling med backventil likt bilden nedan.

Just nu är det modernt att brygga ganska små batcher och då kan detta vara ett alternativ till partyfat. Flaskorna är i princip gratis och mycket lättare att ha att göra med, dessutom slipper man prima med sockerlag. Sen är en colaflaska såklart inte lika snygg som ett partyfat men lösningen är ändå väldigt smidig. Oumbärlig liten pryl som jag rekommenderar alla seriösa hembryggare! Riktigt hög byggkvalité och skön tyngd. Håller en livstid.
199kr på Humlegården

160530_carbonationcap_002

160530_carbonationcap_002

160530_carbonationcap_003

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

10 Comments

 1. Fredrik 2016-05-31

  Enl. Coca Cola mfl. skall 2 liters PET-flaskor hålla för över 10 bar. (läst 200 Psi)
  Jag har själv en som jag använder för att kolsyra vatten, men kanontips för rengöring av fat som du skriver om.

  Använder även för att kolsyra ex.vis kumbucha, och andra drycker man vill ha kolsyrade. Man får såklart vara vaksam så man inte sprayar ner hela köket med något klibbigt.

 2. Lindh 2016-05-31

  Wow, 10 bar är sjukt mycket. Är ju rätt hård redan på 3 bar.
  Skruvar man bara åt pet-adaptern ordentligt så är risken för kladd minimal. Och man slösar inte med co2 som med soda stream som sprutar ut allt via övertrycksventilen…

 3. Kristofer 2016-05-31

  Ett intressant alternativ, har inte testat själv än.
  http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=124602

 4. Joel 2016-06-02

  Riktigt smidig pryl. Funderar på att köpa fler. Smart där med rengöringen!

 5. […] att rengöra är tapptornet, kranarna och alla ölslangar. Jag har tidigare använt mig av en carbonation cap på en petflaska fylld med PBW och pressat medel genom systemet men det som rekommenderas proffesionellt är att […]

 6. Axel 2019-01-30

  Om denna inte adapter inte har en säkerhetsventil så är den direkt livsfarlig att använda.
  Att tillägga är att soda stream har betydligt kraftigare flaskor än vad ”vanliga” pet flaskor är.

 7. Lindh 2019-01-31

  Petflaskor ska klara uppåt 4-5 bar utan problem. Så två bar inställt på regulatorn känns ganska safe tycker jag men visst ska man vara försiktig med alla sorters övertryck. Livsfarlig är nog lite att ta i. En vanlig Sodastream har ingen regulator alls utan bygger på att övertryck ska smita ut ändå. Känns farligare i jämförelse.

 8. Ola 2022-02-13

  Ja ett cykeldäck på strax över 4 bars tryck som spricker orsakar knappast livsfara. Det låter lite obehagligt bara.

 9. Daniel 2023-12-04

  Jag fortsätter att väcka liv i det här gamla inlägget 🙂 Vätskor är inkompressibla och därmed bygger inte trycket upp någon energi. En brusten flaska full med öl kommer inte att bli en bomb på samma sätt som ett lastbilsdäck som exploderar. Av samma anledning fyller man trycktankar med vätska och inte luft när de ska hållfasthetstestas.

 10. […] att enkelt kunna koppla på kolsyra har jag satt en PET-flaskeadapter på en stump […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.