Nya Bryggeriet del 2 – Ordning och reda

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_009Idag fick jag lite tid för mig själv att plocka i ordning i nya bryggeriet och jag fick montera ihop mina bokhyllor (från Rusta) som jag ska förvara utrustning i. Jag hann också med att flytta min miniregulator till Sodastream-flaskan som ska vara i kegeratorn och sätta min större regulator på min 10 kg-tub. Ihop med den stora tuben ska jag ha mina två kulkopplingar med backventil så jag kan tvångskolsyra i petflaska utan att riskera att öl vandrar bakvägen in i regulatorn. Bryggeriet ska renoveras med färg och kanske lite kakel i framtiden men nu är det sommar och det finns annat som får gå före. Bara det går smidigt och är roligt att brygga i bryggeriet så brinner det inte med renovering av ytskikten… Diskbänken ska stagas upp och kanske lyckas jag dra något avlopp längs väggen och så ska en lägre bryggarbänk till Braumeistern byggas med mera med mera.

Traptezadapter typ 2
För att montera en regulator på de små Sodastreamflaskorna krävs en adapter för att ändra gängstorlek, en så kallad Trapetz-adapter. Det är ingen direkt supernyhet på marknaden men Humlegårdens ekolager har denna variant ”typ 2” som har en patenterad packning som inte behöver justeras tillskillnad från den gamla modellen som har en mutter som behöver justeras. Jag vet inte hur många gånger jag varit på öltävling och hört det klassiska superpyset (som hörs lång väg) och tillhörande svordom när en patron tömts och lämnat bryggaren frustrerad och med nedfryst hand. Med denna Trapetzadapter slipper man alltså justeringen men att dra några lager gängtejp är ”good practise” för att förhindra eventuella småläckage. Viktigt är att man först sätter gängtejp på de två gängorna och se då till att linda tejpen åt rätt håll så den inte trasslar upp sig vid monterring. Framåt och uppåt när skruven pekar åt höger är så bra jag kan beskriva det. Två varv med tejp räcker. Sen fäster man adaptern på regulatorn, absolut inte på tusen som då töms! Regulator med adapter skruvar man tillsist på Sodastreampatronen och sen är det bara att kolsyra! Den enda skillnaden mot en stor CO2-tub är att Sodastreamen inte har något vred för på-och-av, i övrigt är allt detsamma.

IMG_1634I denna ordning sätts allt ihop.

IMG_1636Gängtejp på plats.

IMG_1637Trapetzadapter in i regulator.

IMG_1639Kolsyrepatron in i Trapetzadapter.

IMG_1640Här här hela min setup för kegeratorn (färdigkolsyrad öl som bara ska drivas ut) och när jag tar med mig fat på picnic/tävling.

Setupen i min jäskyl där jag tänkt kolsyra fat
Jag gör oftast öl lagom till två Corneliusfat (2x19l) även om det både händer att jag gör både ett eller tre. Min standard baseras på två fat och därför är tanken att kolsyra sätta två i taget. Därför har jag två gaskopplingar som jag ansluter med armerad kolsyreslang och med hjälp av ett rostfritt T-kors kopplas slangarna in i regulatorn. Jag har inte hunnit utvärdera de två varianterna av gaskoppling med backventil ännu så jag får återkomma med det snart.

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_001De tre bitarna till vänster ger samma funktion som den längst till höger. Självklart finns det ingen vinning med att köpa den tredelade om man inte redan har ett gäng befintliga gaskopplingar som man vill uppgradera till backventil. Mellandelen, själva backventilen, har anslutningar av typen MFL eller Male Flare-koppling som jag har börjat använda på både öl och gassidan för att kunna flytta slangar smidigt. Den kompletta backventilen finns både med MFL och slangnippel

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_002Det blir en ganska lång pjäs med alla delar men jag har gott om plats i kylen.

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_004Här är nya regulatorn på plats på min extremt tunga kolsyretub, kan det vara gjutjärn? När jag skulle fylla den trodde gubben på brandfirman att den var full när han bar in den…

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_006Jag har gått från Oetiker-slangklämmor till denna skruvvariant för att kunna plocka isär delarna vid behov. Inte för att jag tänkt flytta någon mer gång i mitt liv…

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_007

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_008T-kopplingen inne i kylskåpet.

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_011Hyllor på plats. Dom klarar 180 kg per plan, borde räcka.

160506_lindhcraftbeer_bryggeri_012

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

7 Comments

 1. lagersbira 2016-05-07

  Jag funderar på att göra om ett rum i källaren till bryggplats, men har bara ett litet ventilationshål ut.
  Har du något fönster där som du kan öppna, eller hur gör du?

 2. Lindh 2016-05-08

  Jag har huva på bryggverket och kopplar ett ventilationsrör som jag kör ut genom ett litet fönster för att slippa kondens. Blir 99% fuktfritt!

 3. […] bakåt i kolsyreslangen och när ölet regulatorn blir det bekymmer. Använd därför alltid en gaskoppling med backventil likt bilden […]

 4. Mikael 2017-06-01

  Hallå! Drar du på gängtejp på stora flaskan också innan du skruvar på den regulatorn?

 5. Lindh 2017-06-02

  Japp! Men jag har faktiskt slutat ha det på sodastreamflaskorna. Blir tätt ändå men vet många som har problem med smygläckage så lite tejp är att rekommendera.

 6. Mikael 2017-06-02

  Bra tips, tackar!!

 7. Herman 2023-02-18

  Hej
  Jag tänkte koppla ihop mitt nya fat med min regulator + trapetsadapter idag för första gången men när jag försökte koppla ihop adaptern i sodastreamflaskan (med regulatorn på) så kom det ingen gas och jag märkte att jag bara kunde skruva på adaptern ungefär 1 varv på sodastreamflaskan, har du några förslag som jag kan testa för att det ska fungera? Har justerat trapetsadaptern utan lycka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.