Kalibrera Gresinger GTH 1170

_GL_7303Det här inlägget vänder sig bara till er som (kanske inspirerade av mig) investerat i termometern Gresinger GTH 1170 ”Den Gula Klassikern”. Manualen som följer med är väldigt kortfattad eller rent av dålig och framförallt när det kommer till hur man ska kalibrera termometern. För att ni ska slippa uppfinna hjulet igen så har jag nu klurat ut exakt hur man ska kalibrera den på bästa möjliga sätt. Som med mycket annat var det väldigt lätt när jag väl kom på hur man skulle göra och det visade sig dessutom vara grymt bra och noggrant! Något jag inte visste när jag köpte denna termometer är nämligen att den går att kalibrera med två metoder samtidigt mot två referenspunkter vilket gör den oerhört mycket bättre än många av andra kalibrerbara termometrar jag utvärderat tidigare som bara kan justera genom att flytta skalan i sidled vid ett mätvärde. Kom ihåg att en kalibrering endast gäller för en enskild sensor/givare. Byter du givare är det nya värden som gäller och vid byte bör man även vänta 10 min tills temperaturen på kontakterna till givaren och termometern stabiliserat sig, annars kan fel värde visas. Låt alltså sensorn sitta kvar i termometern…

Den vid första anblick kryptiska matematiska formeln som ligger till grund för vad som faktiskt visas på displayen är:
Visat värde på display = (uppmätt värde – offsetjustering) * (1 + scalejustering / 100).
Lätt va? Ja det är det faktiskt när man väl förstått varför det ser ut som det gör.

De två justeringssätten offset och scale
Vi vill kalibrera termometern mot 0c och 100c eftersom de är lätta att kalibrera mot i hemmamiljö och vi då uppnår en förhoppningsvis korrekt och precis skala däremellan. Termometern går som sagt att justera med två olika metoder samtidigt;

 • Metod 1 ”offset”: grader celsius +-, mätskalan flyttas i sidled men är lika lång. Om vi lägger på offset 1c blir det såhär: 1c=2c, 2c=3c, 3c=4c ja ni fattar, dvs den lägger bara på eller drar ifrån ditt inmatade värde längs hela skalan.
 • Metod 2 ”scale”: procentuell avvikelse +-, mätskalan dras ut i ena änden eller krymps vilket ökar/minskar tillägget ju högre temperatur som uppmätts. Det ger att på +1% justering är 50c=50.5c och 100c=101c.

För att få en korrekt kalibrering måste vi först justera och spika nollan med hjälp av offsetfunktionen. Procent/scale kan inte kalibrera detta värde något jag vill illustrera med ett exempel; Visar termometern 0.3c i ett isvattenbad (dvs 0.3c för mycket) och vi sänker med maximala avvikelsen termometern klarar via procent/scale (5%) blir formeln så här; 0.3c * 0.95 = 0.285c. Det gjorde med andra ord nästan ingen skillnad alls och termometern kommer visa samma värde som tidigare då den avrundar uppåt. Visar termometern däremot 103c i kokande vatten (som vi för enkelhetens skull här definierar till 100c) och vi justerar med procent/scale kan vi lätt se att det är ca 3% som är fel: 103c * 0.971 = 100c. Så 3c avvikelse gick här att justera med ca 3% med scale-justeringen när vi inte ens kunde justera 0.3c fel vid nollan.

När kokar ditt vatten?
Angående vattens kokpunkt så skiljer den sig beroende på vilken höjd man befinner sig på. Ska man vara extra noggrann med kalibreringen och vet att man bor en bit över havet så går det att räkna ut vid vilken temperatur vatten kokar där man brukar brygga. Det räknar man ut genom följande formel: T=99.98-(h/300) där T är din specifika koktemperatur och h är höjden i antal meter över havet. Jag bor på 27 m.ö.h vilket ger T=99.98-(27/300)=99.89c. Bor man däremot på 500 meters höjd, i t.ex. Kiruna, så blir skillnaden 1.73c vilket plötsligt får en större betydelse. Jag försöker alltså få min termometer att visa 99.9c vid kokande.

141016_termometer_kalibrering_0001Mina olika K-givare och den inplastade Gresingern.

Tillvägagångssätt

Sätt 0c med offset
Ta krossad is och fyll ett glas, häll på kallt kranvatten till 80% av isen och vänta två minuter.
Mät i centrum och mitten av glaset där temperaturen nu är 0.0c.
Antal grader fel som visas på displayen bekräftas med Scale för att ge rätt värde. Dvs. visar termometern 1.1c är det +1.1 som gäller, inte minus.
Stäng av termometern.
Tryck på On/Off-knappen en gång samtidigt som du håller in Holdknappen, håll på hold tills OFS dyker upp i displayen.
Justera värdet med Mode- eller Holdknappen till 1.1.
Bekräfta inmatat värde med On/Off-knappen, ett tryck, tryck On/Off en gång till så startar termometern om.
Det kommer stå OFS en kort stund när du startar termometern för att visa att det finns en justering gjord. Bekräfta att du nu har 0.0c i isvattenbadet, annars justerar du igen.

Sätt 100c med scale
Dags att justera 100c-punkten. Koka vatten kraftigt och mät nära botten men fritt i vattnet.
Antal grader fel som visas är nära det antal % som scale ska justeras för att dra ut skalan.
Visar termometern 97.6c är det ca +2.27 som ger 99.9c kokande.
Stäng av termometern.
Håll in Hold-knappen tryck och släpp On/Off-knappen igen tills OFS dyker upp i displayen.
Tryck på On/Off-knappen en gång så hoppar den till Scale, det kommer stå SCL på displayen.
Justera värdet med Mode- eller Holdknappen till 2.27% enligt mitt exempel.
Spara värdet med ett tryck på On/Off-knappen.
Starta termometern och den ska nu visa 99.9-100c i kokande och 0.0c i isvattenbadet.

Nu har du en grymt bra termometer som förhoppingsvis inte visar mer än 0.1c fel mellan 0-100c!

Vi tar det en gång till med bilder:

141016_termometer_kalibrering_0002En påse med krossad is. En ”karta” isbitar gick åt så ca 20 stycken. Brödkavel är smidigt att krossa med.

141016_termometer_kalibrering_0003Glaset med is och sedan med vatten till ca 8/10-delar. Vänta några minuter så temperaturen stabiliserar sig.

141016_termometer_kalibrering_0005Med denna kombination ligger jag +0.8c fel.

141016_termometer_kalibrering_0006Håll in högra knappen, tryck en gång på On/Off.

141016_termometer_kalibrering_0007Släpp On/Off och håll kvar Hold tills…

141016_termometer_kalibrering_0008…det står OFS. Nu är det pilarna som gäller för att justera. I detta fall är +0.8 ett bra ställe att börja på. Spara värdet och starta om. Visar den någon decimal fel fortfarande så justera igen. Fortsätt tills nollan sitter.

141016_termometer_kalibrering_001099.9-100c-kalibreringen i stormkokande vatten. Ha 4-5cm hög vattennivå så blir det lättare då man undviker att komma åt botten. Siffran som visas är en bra start på hur många procent som ska justeras. 102c är ca -2.00 som värde på Scale, 98 är 1.02. Även här krävs några försök för att hitta rätt. Värdena i kokande vatten är lite rörliga och siffran står sällan stilla som i isbadet.

141016_termometer_kalibrering_001199.7c är nära, lite till justering behövs. Just denna kombo slutade på +1.1c OFS och +2.27% SCL.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

26 Comments

 1. Jonas 2014-10-19

  Spännande!
  Jag får ge mig på detta vid tillfälle… säkert snart. Jag köpte en efter dina tester

  Som sagt, tack för att du verkligen delar med dig med text och bild…

 2. Lsrs 2015-01-05

  Tack
  Superbra.
  Vilka givare är snabba?
  Köpte en av Kjell Co. Den var grön men långsam som tusan.

  //Lars

 3. Lindh 2015-01-05

  På min bild är det bara ”E” som är långsam. De andra mäter på 1-2 sekunder typ. Trådgivare har en liten svetspunkt som ska få samma temp som omgivningen medan en spetsgivare har betydligt mer metall som ska anpassa sig. Skriv gärna vad ni testat (med länk) och hur det fungerat så kan vi snart hitta de bästa trådgivarna till vettigt pris.

 4. Ägg 2015-01-22

  Är termometern inplastad för att skydda mot väta? Har du den alltid i plast?

 5. Lindh 2015-01-23

  Jag har den i en zip-påse och sedan läderfodral. Skyddar mot väta och klumpighet men jag har inte råkat ut för något av det än så länge. Nu med Braumeistern mäter jag inte så mycket längre utan mest kontrollmätningar…

 6. Jonas 2015-01-24

  Tack för denna Lindh!
  Jag tänkte… ÄÄÄ jag måste testa och det fungerade mycket bra, jag hade samma utgångsvärden som du hade så jag slapp räkna procent och så.

  Men nu är jag kalibrerad och klar!

  Tackar för en bra guide

  // Jonas

 7. Lindh 2015-01-28

  Klockrent! Hade du samma svårigheter att förstå den värdelösa manualen som jag?

 8. Jonas 2015-01-28

  Jag ska vara ärlig och säga… jag gick hit direkt dvs. jag vet inte ens vart manualen är 😀

 9. Lindh 2015-01-30

  Hahaha, ok. Den finns online annars =)

 10. Jonas 2015-01-31

  Japp… hittade den här 😉

 11. […] behöver inte fundera länge på i vilken kategori jag faller… Precis som jag tycker att en termometer ska vissa rätt värde så vill jag att min hydrometer ska visa rätt värde vid 20.0c där de flesta hydrometrar är […]

 12. Mathias 2015-09-01

  Bra guide som vanligt. Jag köpte en Gresinger och kalibrerade noggrant med den gröna 1 m långa trådgivaren från Kjell & Co. Jag upplever det lite svårt att hitta ett bra ställe att mäta temperaturen i min 98 liters gryta. Trådgivaren verkar ge ett väldigt exakt värde i sin mätning i en mycket nära miljö vilket gör att jag får en temperatur om jag råkar ligga intill malten i min BIAB och en annan om jag är en bit utanför. Kanske kan en trögare spetsgivare lösa problemet?

 13. Eric 2016-01-07

  Såg att Greisinger har egna trådgivare på sin hemsida. GTF 300 är en tefloninlindad sak med responstid på 0.3 sekunder. https://greisinger.de/files/upload/en/produkte/kat/k14_130_EN_oP.pdf . Kostar 16.36 €. Jag har inte testat den själv men det låter som något sånt som du är ute efter.

 14. Apa 2016-01-20

  Är den lämplig att extraknäcka som köttermometer? Vad är skillnaden mellan de dyra givarna från Greisinger och de billiga alternativen som finns på marknaden som kostar en tiondel så mycket? Ger de helt fel mätvärden eller är de bara långsammare?

 15. Lindh 2016-01-21

  Absolut! Jag fick nyss om termometern tack vare att jag fick en proffskock i köket en eftermiddag i födelsedagspresent. Han hade en enklare Gresinger med fast sladd på och jag blev såld. De dyrare givarna behöver inte kalibreras lika hårt och bör därför ge lite bättre värden än de billigare. Dessutom är toppen på dom tunnare vilket ger snabbare mätvärde. Jag är lite sugen på Ges130 men inte slagit till ännu. Trådgivarna är överlägset snabbast dock, ger värde i princip direkt (1 sek). Köp en riktigt billig för en tia på ebay eller köp en bra. De mellandyra på Kjell är samma som 10kr-varianterna på ebay.

 16. Eric 2016-02-04

  Jag har köpt några k givare på eBay till min gth 1170 men båda två har haft för långa stift. Dom sitter liksom inte i termometern ordentligt, bara till hälften ungefär. Är det nått du råkat ut för? Hur långa är stiften på dina givare? Börjar undra om det är nått fel på själva kontakten på termometern.

 17. Lindh 2016-02-04

  Nej det låter konstigt. Jag har 5-6 olika givare och några är lite trögare än andra att få i men alla går ner i botten då ”sockerbiten” ligger dikt an mot termometern. Skulle gissa att mina stift är runt 1cm i längd men jag får möts om det skulle behövas. Alla k-givare jag haft har hsft precis lika långa stift där det ena är tjockare/bredare än det andra.

 18. Eric 2016-02-04

  Testade med lite våld nu, då gick det. Men otroligt trögt. Har beställt en GS 130 så jag kan återkomma med recension om det är intressant. Tack för tipset, det var en sådan jag sökte!

 19. Lindh 2016-02-04

  Ja det vore intressant att veta hur snabb den är. Har sneglat länge på ges130 men inte kommit till skott…

 20. Eric 2016-03-08

  Ingen fullödig recension, men jag tycker den fungerar perfekt! Avläsning inom någon sekund, vilket är ”lagom” för att kunna göra en vettig bedömning av temperaturen. Trådgivarna upplevde jag som för snabba. Dessutom en helt annan kvalité än kina-givarna. Den här givaren passade dessutom i Greisingern utan våld. http://alnemar.com/ny-termometer/

 21. Philmeister 2016-03-19

  Hej, tack för en informativ guide samt även för inlägget där du jämför termometrar. Även jag har nu beställt GTH 1170.

 22. […] på att man justerar mätvärdet av sockerhalten vid två olika kontrollvärden precis som när man kalibrerar en bättre termometer. När jag ändå var i farten så passade jag på att kontrollera min hydrometer och justera min […]

 23. Johan 2017-01-13

  HAllå!

  Funderar på att köpa en Greisinger eller en Testo108, bedömmer dessa som rätt likvärdiga men Greisingern är ju snyggare så det blir nog en sådan.

  Givare däremot verkar vara en djungel, jag vill helst ha en givare man kan slänga ned i mäsken och bara låta den vara inbäddad där under hela mäskningen. Sen vill jag även kunna använda givaren om jag gör en pulled pork 8h i stekgrytan i ugnen eller något annat köttrelaterat. Helst skall den klara att vara instucken i ett köttstycke på grillen några timmar med. Kort sagt så skall den kunna klara allt det jag gör med min vanliga 99kr stektermometer idag.

  Frågan är då om GES130 funkar till alla dessa användningsområden eller om det är någon annan givare som är lämpligare? Behöver jag kanske en uppsättning olika givare för olika ändamål?

  Någon som kan mera om K-sensorer och kan guida lite?

  MVH
  //NJN

 24. Micke 2017-02-27

  Jag slog till på en GTH 1170 också nu, men funderar över kalibreringen. Gör du en ny kalibrering varje gång du byter givare även om det är en likadan som den sist använda? Eller bara när du går från tråd till probe tex?

 25. Lindh 2017-02-27

  Jag gör en ny kalibrering för varje ny givare. Sen skriver jag ner de värdena och gör en markering på givaren.
  Sen kontrollmäter jag kanske en gång i kvartalet eller halvåret. Har inte driftat ännu. Men nu med bryggverket så använder jag inte termometern så ofta…

 26. […] frågor som håller mig sömnlös om nätterna så då finns det bara en sak att göra; fram med en kalibrerad termometer och logga tid och temp. Mitt temperaturtest gick ut på att fylla en stor kanna med kranvatten och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.