Kalibrera din hydrometer

150514_lindh_craft_beer_kalibrera_hydrometer_0001Det finns två typer av människor; de som ställer fram klockan några minuter så man inte missar bussen, och dom som tycker att en klocka är ett precisionsinstrument som ska visa korrekt tid. Ni som följt bloggen ett tag behöver inte fundera länge på i vilken kategori jag faller… Precis som jag tycker att en termometer ska vissa rätt värde så vill jag att min hydrometer ska visa rätt värde vid 20.0c där de flesta hydrometrar är kalibrerade mot. Det vanliga sättet att ”kalibrera” sin hydrometer är att läsa av värdet i 20c-vatten och anteckna avvikelsen för att sedan dra-ifrån/lägga-till uppmätta avvikelse på alla framtida värden. För mig är det nästan som att minnas att klockan går några minuter före och det är inte rätt väg att gå. Därför vill jag göra en permanent justering på mina hydrometrar. Och ja, plural, då jag har numera alltid en extra hydrometer i reserv då jag vet hur lätt de går sönder. Därför kommer här en annan kalibreringsmetod som jag inte sett på så många ställen tidigare. Börja med att se till att du har 20.0c-vatten i din hydrometer.

Justera ner värdet
Om hydrometern visar ett värdet över 1.000 vid 20.0c, t.ex. 1.003, så väger hydrometern för lite och behöver mer vikt. Antingen kan man droppa på genomskinligt nagellack på toppen av hydrometerröret och låta det torka. Mät igen och droppa/pensla på mer vid behov. Eller så lindar man tejp runt toppen av hydrometern som jag har gjort på bilden nedan:

150514_lindh_craft_beer_kalibrera_hydrometer_0002

Justera upp värdet
Om hydrometern visar ett värdet under 1.000 vid 20.0c, t.ex. 0.998, så väger hydrometern för mycket och behöver väga mindre. Då tar man fram en finräfflad fil och filar i botten av hydrometern där själv gjutpunkten i glaset är. Som ni ser på bilden nedan så är det en lite kula med överflödigt glas där som man kan ta bort lite av. Detta gör man väldigt försiktigt så inte glaset spricker.

150514_lindh_craft_beer_kalibrera_hydrometer_0003

Slutligen så kan man köpa en proffshydrometer som är kalibrerad i fabrik. Även den varianten klarar av lika mycket stryk som en okokt spagetti…

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

14 Comments

 1. Martin.. 2015-05-14

  Bra tips som alltid..
  Känns som du är glad och skojfrisk idag.. Antar att ni är glada över tillskottet i familjen.. Ser fram imot din pappa ledigheten och blogg inläggen som lär komma..
  Grattis..

 2. Lindh 2015-05-14

  Tack, jo humöret är bättre =) Börjar så smått komma i fas efter en extremt hektisk vår. Pappaledig kommer jag inte vara närmsta tiden då jag var hemma hela 2014 och efter sommaren blir det flytt, förmodligen först tyvärr till lägenhet som troligtvis inte har plats för mitt bryggeri, så det kommer inte bli överdrivet med ledig tid. Vi får se vad som händer, men sommaren bjuder på 5 veckor semester i rad så nog blir det lite bryggningar alltid!

 3. William Blackmon 2015-05-14

  De bästa tipsen är alltid de simplaste! Grymt. Jag gissar att man ska kalibrera med dest-vatten? Jag har för mig att min mäter olika i destvatten mot kranvatten.

 4. Lindh 2015-05-14

  Jag har inte tillgång till destvatten nu för att testa men ska man öka noggrannheten ett snäpp ytterligare vore det även lämpligt med ett till mätvärde runt 1.050. Det kan man säkert räkna fram ett med hjälp av en noggrann våg men där är jag inte riktigt ännu…

 5. Erik Norfelt 2015-05-14

  Grymt smart! 🙂 Tack! Varför har man inte tänkt på det här? 🙂

 6. Lindh 2015-05-15

  Det är dom enkla lösningarna som är dom bästa och ibland svårast att komma på.

 7. Anton 2015-05-15

  Har aldrig ens tänkt på att kalibrera min. Kanske dags.. Men å andra sidan var jag tvungen att kapitulera från första början och erkänna för mig själv att hembryggning inte är en exakt vetenskap;)

  Ryktas om att du ska flytta till ”min” stad, Södertälje. Hör av dig om du vill byta hembrygder eller bara dela på nån öl.

 8. Lindh 2015-05-15

  Eventuellt mellanlandar vi i Södertälje ett halvår-år men planen är att hitta hus i Nykvarn. Jag har fått jobb på Scania och min fru i Tumba samt att svärmor finns i Eskilstuna så Nykvarn ligger fint till.

  Vill man flytta in i ”Lindh Craft Beer”-bryggeriet så går det nu att ordna: http://www.lansfast.se/hitta/villa/ostergotland/norrkoping/norrkoping/agetomta-7/49eim6ns6ugpimau/

 9. Lindh 2015-05-15

  Klart vi kan ta en öl eller byta också glömde jag skriva…

 10. Patrik 2015-05-16

  Helt annan fråga: Vad händer med humleodlingen?

 11. Lindh 2015-05-17

  Den blir inget vidare bra i år eftersom vi ska ha husvisning och min fru inte tycker stora humlestörar är så vackra. Mina plantor ligger med andra ord som döda ormar på gräsmattan och har inget att klättra på. Flyttar efter sommaren så vi får se om det blir någon humleodling i nästa boende.

 12. […] trycks hydrometern. En hydrometer är ett billigt och tillförlitligt alternativ för nybryggaren, framförallt om man kalibrerat den, men den är väldigt ömtålig (jag är inne på min tredje) och bör användas runt 20c för att […]

 13. […] Jag har haft lite bekymmer med en refraktometer som visade rätt värde vid SG 1.000 eller 0°ö men fel värde runt SG 1.040-1.050 vilket är det område som är mest intressant för en refraktometer att mäta i. Med en ny refraktometer i näven ville jag göra en tvåpunktkalibrering vilket går ut på att man justerar mätvärdet av sockerhalten vid två olika kontrollvärden precis som när man kalibrerar en bättre termometer. När jag ändå var i farten så passade jag på att kontrollera min hydrometer och justera min plastiga kina-refraktometer jag har i reserv. Hur man justerar höjden på sin hydrometer har jag skrivit om tidigare här. […]

 14. Stefan 2019-02-03

  Tack för dina enkla, men ändå så suveräna tips, har just justerat in mina 2st hydrometrar, som jag kollat tempen på vattnet med min 2 punktskalibrerade greisinger gth, som jag kalibrerat enligt dina instruktioner =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.