Humleserien del 3 – 7C’s (aka Falconers Flight 2.0)

(Reklam: I samarbete med Humlegårdens ekolager)

7C’s är en proprietär pelletsblandning som kombinerar sju klassiska ”C-humlesorter” (Cascade, Centennial, Chinook, Citra, Cluster, Columbus och Crystal) med ytterligare experimentella varianter. Liksom sin föregångare Falconer’s Flight 7Cs levererar nya 7C stark frukt- och citruskaraktär men är förfinad med ytterligare kryddiga, jordiga undertoner som gör att den fungerar perfekt som ett tillskott till amerikanska ales. Aromprofilen beskrivs som en blandning av citrus, gräs, stenfrukt och tropisk frukt. Som med många nyare humlesorter från USA är alfasyran hög och 7c ligger vanligtvis mellan 9,5-11,5% alfasyra. Just min påse hade 10,6% alfasyra.

Bryggningen
Bryggdagen gick så pass smidigt och bra att jag inte har några anteckningar alls förutom OG på 1.048, vilket var precis vad jag siktade på. Receptet var det samma som de föregående humleutvärderingarna dvs 93% Barke Pilsnermalt, 5% Barke Münchnermalt och 2% syramalt, samtliga från Weyermann i Bamberg.

Provsmakning

Jag inleder med att analysera dofterna från humlepåsen och det är verkligen en rejäl tropisk fruktbomb: papaya, tuttifrutti, mango, citrus och passionsfrukt. I bakgrunden finns en lättare ton av tall, tallkåda och örter men även lite gummi/gummislang.

Ölet är ljust halmgult med en lättare disighet. Skummet är kraftigt och stabilt.
Doften är kraftigt fruktig med papaya, apelsin och citron. Medelstora toner av jord, mossa, mjölk, maltdamm, kåda och spår av bruna tunna gubbstrumpor.
Smakbilden (retronasala ihop med munnens begränsade förmåga) är kraftigt parfymerat humlig och påminner en del om citra ihop med simcoe. Något mindre tropisk fruktsallad alltså.
Kraftig beska som är snudd på rivig.
Låg restsötma men ändå i balans.
Kraftig kolsyra.
Medel kropp.
Något klibbig eftersmak.

Kommentar
Uppfriskande och god APA med rejält bra drag i humlesmakerna. Något “genereisk amerikansk” i humlearomen men det är ju just det man velat skapa. Fina och rena citrustoner är mitt favoritinslag av själva humleupplevelsen, ibland kan citrusen kännas lite övermogen eller för mycket ”rå, omogen citron”.
Ölets helhet har lite för mycket tidig humle för just detta recept men lagom till en 2-3% starkare öl gissar jag. Den stora poängen med mina humletester är just att utvärdera humlesorten så om ölet upplevs något obalanserat till fördel för humleupplevelsen så är det helt okej. Skulle jag brygga denna igen skulle jag lagt all humle i slutet och satsat på 30 IBU.

Recept

Humletest nr3 7c (Pale ale (APA))

Batchsize: 11.00 L
Estimated OG: 1.048 SG / 11.92 Plato
FG: 1.009 SG / 2.20 Plato
Alcohol by volume: 5.2 %
Bitterness: 12.5 IBUs
Color: 7.7 EBC
Measured Mash Eff: 76.7 %

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
2.52 g Calcium Chloride (Mash) Water Agent 1

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
2113 g Barke Pilsner (Weyermann) (4.0 EBC) Grain 2 93.0 % 1.38 L
114 g Barke Munich (Weyermann) (20.0 EBC) Grain 3 5.0 % 0.07 L
45 g Acidulated (Weyermann) (3.5 EBC) Grain 4 2.0 % 0.03 L

Total amount of malt: 2272 g

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Beta-Amylase Add 14.44 L of water and heat to 63.0 C over 3 min 63.0 C 45 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 9 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 78.0 C over 8 min 78.0 C 15 min

If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
1.00 ml Lactic Acid (Boil) Water Agent 5
48 g Hersbrucker [1.80 %] – Boil 20.0 min Hop 6 12.5 IBUs
5.00 ml Sedisol C (Boil 10.0 mins) Fining 7
50 g Hersbrucker [1.80 %] – Boil 0.0 min Hop 8 0.0 IBUs

Total amount of hops: 98 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
1.0 pkg Crown American Ale Yeast 9

Recommended starter size: 0.00 L / 98.4 Billion cells.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.