Humleserien del 2 – Hersbrucker

(Reklam: I samarbete med Humlegårdens ekolager)

Det här är del två i det jag kallar Humleserien där huvudsyftet med bryggningarna är att lära känna humlesorter på djupet och förhoppningsvis hitta några nya favoriter längs vägen. Om första delen med HBC 586 var provsmakning av ny och tredig ”IPA-humle” så är denna omgång raka motsatsen, en tysk gammal doldis. Humlesorten Hersbrucker kommer från början från den tyska Hersbruckregionen som ligger i Franken strax öster om Nürnberg, en timmes bilkörning söder om Bamberg men två norr om München. På senare år odlas den främst i Hallertau men även i Spalt. Hersbrucker är en vida använd humlesort även om den idag används mindre jämfört med storhetsåren under 70- och 80-talet. På senare år har många bryggare gått över till Hallertauer Mittelfrüh eller Tradition istället. Med en utpräglat låg alfasyra runt 2-3% och låg cohumulonehalt används Herbrucker främst som aromhumle och till mildare, icke humledrivna lageröl. På grund av dess ursprung lämpar den sig även utmärkt i Frankiska maltdrivna öl som t.ex. kellerbier. Doft- och smakmässigt har den en tydligt kryddig karaktär med inslag av citrus, örter, jordighet men kan även dra åt frukt och menthol. När jag doftar i den nyöppnade påsen känner jag främst kåda, citrus, örter och lite gummislang.

Herbrucker data
Alfasyra: 3 – 5 %
Cohumulonhalt: 17 – 25 %
Mängd oljor: 0,5 – 1,3 ml / 100 g
Lagringstålighet: God, 55%-65% av alfasyran kvar efter 6 månader i 20 °C.
Möjliga ersättare: Mount Hood, Tradition, Mittelfruh
Finns att köpa hos Humlegårdens Ekolager.

Receptet
Herbrucker är som sagt känd för sin låga alfasyra och eftersom förra odlingsåret var exceptionellt dåligt landade just min påse på 1,8%. Då mitt standardiserade recept för denna serie är en 5-6%-ig APA så kändes 11,9 IBU verkligen i klenaste laget. Minst 25 IBU vill jag ha till denna öl, alltså tillsatte jag även 10g Magnum på 45 min, något som inte borde påverka smakprofilen i större utsträckning. Humlegivorna är samma som förra gången och samma som jag tänkt ha genom hela serien: 100g humle dvs 10g/l, uppdelat på 50g på 20m och 50g på flameout. Jag landade lite högt i OG första omgången så jag justerade från 1.055 till 1.050 i receptet.

Bryggningen
Bryggdagen började med vattenfyllning och maltkrossning som vanligt. Sen fick jag för mig att min fru skulle ta någon bild på mig när jag mäskade in för att ”göra inlägget lite mer levande”. Samtida med mitt fåfänga poserande glömmer jag såklart att ha i nedre filtret i maltpipan vilket kunde gjort att jag i ren ilska och uppgivenhet avbröt bryggdagen men så lätt ska inte lite kladd sänka mig. Med ett så pass smidigt bryggverk som #BM10 kunde jag med relativ enkelhet hälla över rubbet i en hink, spola ur bryggverket och sedan hälla tillbaka allt igen. En del städande senare var jag på småsurt humör och ville gärna fokusera på annat under resterande bryggdag; korvrökning och knivslipning. Är det verkligen klokt att göra tre saker på samma gång? Jo om man gillar kladd och städ, då är det ett genidrag för självklart missade jag uppkoket som kokade över. Aldrig tidigare har jag uppskattat den nya IP-klassade displayen på #Braumeistern så mycket.
Trots eller troligtvis tack vare den idiotiska inmäskningen fick jag ett större utbyte än planerat. Maltsänkningen från 1.055 till 1.050 gav OG 1.054 och mer än 10l i hinken, inte enligt plan. Fast korven blev riktigt bra och som planerad…

Vattenvärmning till 65°C även om jag satt första rasten till 63°C. Detta för att malten sänker temperaturen en del men även för att den lilla massan inte håller värmen så bra under själva inmäskningen.

5% Weyermann Barke Münchner för både brödig smak, större kropp samt färg. Nej mitt 17mm är inte så här raktecknande utan bilden är kraftigt restituerad i Capture One.

Dagens tyskalektion: ”Malt, ölets själ”

”Näe men om jag lägger upp mise en place så kan väl inget gå fel eller glömmas?”

Se hur glad jag är, helt ovetande om att jag inte har en keps på huvudet utan en idiotkapsyl.

Varning för starka bilder! Ut med all mäsk, spola rent och sen tillbaka fast på rätt sätt. Det tog jag inte några bilder på utav ren ilska och besvikelse.

Allt glömt, förlåtet och färdigmäskat.

Ser skapligt ut trots haveri. Färgskiftningen kommer av blandljus från lysrör och fönster, jag har inte mäskat My Little Pony.

Till mitt försvar var det ändå ganska länge sen jag kokade över.

IP65-klassningen, vad betydde den nu igen? Första siffran är skalan för fasta partiklar (sand/damm) och andra siffran är vätska. Nummer 6 är det högsta värdet i fasta partikel-skalan och det betyder att displayen är helt dammtät, även mot de alla minsta partiklarna.
Dess andra siffra (nr 5) är ungefär mitt i skalan på skydd mot vätskor vilket motsvarar att displayen står emot en vattenjetstråle på 6,3mm under 1 minut med 12,5 liter/min flöde och 30 kPa/4.4 psi tryck på ett tre meters avstånd, direkt riktad mot kontrollenheten från valfri vinkel, helt utan några skadliga effekter. Fast kladdig kan den bli ändå bevisligen.

Magnumvägning för ökad beska.

Dagens huvudtema; Hersbrucker

Nästan allt kladd gick bord med lite fuktigt hushållspapper.

Om jag orkade sila vörten efter denna mindre mysiga bryggdag? Slarvdekantering var ordet sa Bull.

Provsmakning

Halmgul disig öl med hög skumkrona.
Den kraftfulla doften domineras av örter (främst oregano) och citron på stor nivå. Vanilj, säd och trä på medel nivå. Lättare inslag av vitpeppar och te där den första skulle kunna vara en fenol som går att härleda till jäsningen. Helhetsintrycket på doften drar åt ”generisk humlekotte”.
Kraftigt humlad i smaken och lättare inslag av malt.
Lättare syrlighet i eftersmaken.
En viss pudrig munkänsla och medel kropp.
Medelstor till stor beska.
Medel kolsyra och inga tydligare alkoholtoner.

Kommentar
Alfasyra är verkligen inte allt när det kommer till humle. Det här ölet får verkligen Hersbrucker att ta för sig med riktigt kraftig humlearom och smak. Trots sin låga alfasyra tycker jag ändå Hersbrucker hör hemma i en tysk pils eller mellan mörk lager men tror den skulle vara för dominant i t.ex. en helles. God öl på flera sätt men Herbrucker kommer inte segla upp bland mina favoriter. Det finns något lite jolmigt i helhetsbilden som stör mig, en saknad av friskhet.

Recept

Humletest nr2 Hersbrucker (Pale ale (APA))

Batchsize: 11.00 L
Estimated OG: 1.054 SG / 13.31 Plato
Measured OG: 1.054 / 13.33 Plato

FG: 1.010 SG / 2.47 Plato
Alcohol by volume: 5.8 %
Bitterness: 32.8 IBUs
Color: 7.7 EBC
Measured Mash Eff: 86.0 % / 38178.0 %

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
2.52 g Calcium Chloride (Mash) Water Agent 1

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
2113 g Barke Pilsner (Weyermann) (4.0 EBC) Grain 2 93.0 % 1.38 L
114 g Barke Munich (Weyermann) (20.0 EBC) Grain 3 5.0 % 0.07 L
45 g Acidulated (Weyermann) (3.5 EBC) Grain 4 2.0 % 0.03 L

Total amount of malt: 2272 g

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Beta-Amylase Add 14.44 L of water and heat to 63.0 C over 3 min 63.0 C 45 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 9 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 78.0 C over 8 min 78.0 C 15 min

If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
1.00 ml Lactic Acid (Boil) Water Agent 5
10 g Hallertau Magnum [10.00 %] – Boil 45.0 min Hop 6 20.9 IBUs
48 g Hersbrucker [1.80 %] – Boil 20.0 min Hop 7 11.9 IBUs
5.00 ml Sedisol C (Boil 10.0 mins) Fining 8
50 g Hersbrucker [1.80 %] – Boil 0.0 min Hop 9 0.0 IBUs

Total amount of hops: 108 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
1.0 pkg Crown American Ale Yeast 10

Recommended starter size: 0.00 L / 109.8 Billion cells.

BrewNotes
Water Profile ppm

Ca 74
Mg 4,8
Na 31
SO4 97
Cl 122
HCO3 75

Tastenotes

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.