Speidel Braumeister #BM10

Reklam. Detta är inte en betald artikel även fast jag har fått bryggverket för utvärdering av Speidel. Som alltid lovar jag både mina läsare och eventuella samarbetspartners att jag försöker vara så ärlig jag bara kan i mina tester och utvärderingar.

Speidel grundades 1912 av Georg Speidel och tillverkade inledningsvis trätunnor för öl- och vinproduktion. 1963 började Speidel tillverka glasfiberförstärkta plasttunnor medan den rostfria produktionen, som de kanske är mest kända för idag, startade på 80-talet.
Bryggverket Braumeister hade premiär på Braubeviale 2003 och har genomgått en rad förbättringar genom åren, även om konceptet med mäskmetoden där vörten pumpas underifrån och upp är den samma sedan start. Varför ändra ett vinnande koncept? Den första modellen tillverkades endast i 20-liters-varianten men när det blev dags att byta till en med avancerad kontrollpanel med inbyggd stegmäskning, utökades produktlinjen med en 50L, 200L och 500L-variant som alla bryggde på samma princip och använde samma kontrollpanel även om antalet pumpar och värmelement varierade sinsemellan..
2015 var det dags att uppgradera kontrollenheten till en mer avancerad som även kunde koppla upp sig på internet med wifi-tillbehöret. Förutom att produktlinjen utökades med en 10-liters och en 1000-liters så tillkom även plus-linjen där 10-20-50-modellerna gick att få med fastsvetsad kylmantel likt de stora bryggverken.
2021 var det så dags igen för en uppdatering men denna gång betydligt större. Kontrollpanelen fick en stor touchscreen på 5” med IP65 klassning men framförallt betydligt modernare gränssnitt. Inbyggd wifi från start utan tillbehör, inbyggd blåtand och kontrollpanelen fick två extra uttag för att kunna styra automatisk kylning (tillbehör) men även för 24V och CAN, som är ett standardiserat interface för enheter att kunna kommunicera utan någon dator. Det möjliggör t.ex. styrning av jästankar där informationen från tanken sedan kan visas direkt i Braumeisterns display, tvåvägs kommunikation med andra ord. Hårdvarumässigt försvann den tidigare temperatursensorn som satt i botten på bryggverken och integrerades istället i mittstången för att kunna mäta temperaturen mitt i mäsken istället för i botten av vörten. Hela produktlinjen utan kylmantel fasades ut och därmed försvann “plus-namnet” och nya namnet är istället hashtag (t.ex. #Braumeister20).
Den minsta varianten på 10 liter dök upp 2015 som jag skrev tidigare med först endast som naken modell och sedan med kylmantel som plusmodell. Den fick dock ingen extra bottenkran som övriga plusmodeller eftersom den är så liten och lätt att diska ändå. Första modellen hade ett 1000-watts element men det byttes ganska snart ut till 1200 watt då vissa användare tyckte koket var lite för klent. I samband med 2021 och #-modellen så ersattes pumpen till den nya kraftfullare modellen med steglös styrning via en potentiometer och den lite simplare kranen ersattes med samma kran som 20 och 50-litersmodellerna.

Här ser ni den tredje 2015-plus-modellen till vänster och den före 2015 till höger. Vill ni se en allra första modellen får ni klicka på den här länken och scrolla ner lite.

Hur den mäskar och brygger
Jag har skrivit om Braumeistern enormt många gånger genom åren men jag inser att jag aldrig riktigt förklarat hur den fungerar, vilket skiljer sig från alla andra bryggverk på marknaden eftersom Speidel har patent på mäskmetoden. Enligt standardförfarandet fyller bryggverket med vatten som värms till önskad inmäskningstemperatur där den sedan hålls via termostat. Sedan sänks ett avlångt stort rör kallat maltrör/maltpipa, som har en gummipackning i botten, ner i bryggverket och vattnet. Sen sätts två bottenfilter ner i maltröret, ett tjockt och grovt med ca 1,2 mm hål och ett finmaskigare och tunnare filter (tänk kökssil). Malten hälls ner i röret, rörs om, och två likadana filter läggs i ovanpå malten. Sen låses maltröret fast mot botten vilket även förhindrar filterna som är rörliga i maltröret från att röra sig genom att placera ett smalt rör ovanpå maltröret och låsa fast det med en vingmutter. När alla bitarna är på plats startas själva mäskprogrammet som innebär att vörten pumpas från botten av bryggverket, upp genom maltröret och över maltrörets kant. Denna metod kallas för Recirculating Infusion Mash System förkortat RIMS men det gäller även när vörten pumpas åt andra hållet, dvs upp till toppen av bädden för att låta gravitationen sköta recirkulationen. Denna nerifrån och upp-metod som Speidel är ensamma om ska minimera risken för igensatt mäskning eftersom det är två krafter som jobbar mot varandra, pumpen och gravitationen. I en mäskning med riktning uppifrån och ned så jobbar bägge krafter åt samma håll och mäsken kan lättare sätta igen när den blir kompakt. Med dåligt krossad malt i Braumeistern kan det istället uppstå kanalisering av mäsken, med vörtfontäner som resultat. Jag har bryggt med Braumeister i snart tio år och aldrig råkat ut för någon riktig fontän men så krossar jag också min malt själv vilket alla bryggare som vill optimera sin process och smak på öl borde göra.
Efter att mäskningen med dess olika temperatursteg är färdig så skruvas låsmuttern bort, likaså lilla låsröret och sedan lyfts maltröret upp till lakningsposition, dvs halvvägs upp genom vörten. På utsidan av maltröret sitter några små stålpinnar som gör att maltröret kan hänga och vila på den medföljande U-formade avlastningsstången. Nytt för #2021-modellerna i 20L och 50L är att dessa pinnar utökats med ytterligare två så röret kan lyftas i två steg istället för endast ett, allt för att minska plaskande. När maltröret fått dränera sin vört ner i bryggverket går det välja att laka, dvs hälla på mer vatten ner i maltröret för att öka volymen och ta hand om mer socker från mäsken. Det går dock bra att skippa lakningen för den som känner för det eller tom laka med kallt vatten, sockret är ju redan löst så det spelar inte så stor roll för utbytet utan endast för tidsvinsten med varmt vatten. Det går även att laka röret vid sidan av, ner i en hink utanför bryggverket för att kunna göra ett extra svagare öl på samma gång. Viktigt då är att täppa igen det hål som blivit genom mäsken där mittröret tidigare upptog plats.
När lakningen är färdig lyfts maltröret ut helt och därefter kokas vörten i 60 minuter med humle. Efter koket kopplas en trädgårdsslang till Gardenakopplingarna i kylmanteln och vörten kyls till önskad jästemperatur vilket visas på kontrollpanelen. Sen går det antingen att flytta vörten till en jästank/jäshink och rengöra sin Braumeister, eller så jäses vörten direkt i Braumeistern med dess inbyggda temperaturstyrning, vilket kräver magnetventils-tillbehöret som jag kommer skriva om i ett separat inlägg. Med #2021-modellerna kan samma magnetventil både starta och stoppa kylningen automatiskt om så önskas.
Alla Braumeistermodeller är utrustade med Ultra Low Watt Density-element (ULWD), vilket betyder att de inte blir lika varma per kubikcentimeter som t.ex. en grilltändare som snabbt börjar glöda. Samtidigt är totala mängden watt alltså den samma, bara utspridd över längre sträcka. Detta innebär en skonsammare värmning av vörten som inte blir bränd eller utsätts för värmestress vilket leder till ökad oxidering av vörten. Viktigast för den breda massan är troligtvis att den inte bränner vörten under mäskningen vilket ofta sker vid lägre temperaturer eller med vetemalt som gärna bränner sig fast på värmelementen. Många andra bryggverk med högre densitet i värmeelementen bränner fast vört och partiklar och det hörs genom att det kokar/bubblar direkt på värmelementet vilket det alltså inte gör i samma utsträckning på Braumeisterns element. Det finns tillverkare av andra bryggverk som helt avråder från att mäska in under 60°C pga detta problem och det går då alltså inte att brygga sydtysk veteöl på rätt sätt med ett sådant bryggverk. Rengöringen efter kok ger ULWD-elementen ytterligare fördel eftersom de går snabbt att tvätta rena när ingen vört eller humle bränts fast.

Fördelar/nackdelar med bryggmetoden och bryggverkets design
Att recirkulera från botten och upp har både sina för- och nackdelar. Vörten blir väldigt klar och fin och risken för igensatt mäsk med trasig pump som resultat är nästintill obefintlig. Väldigt driftssäkert med andra ord. Som det är tänkt i originalmetoden så plaskar vörten en del när den rinner över maltrörets kant men detta går att komma förbi genom att bara ha i mer vatten så hela maltröret befinner sig under vörtytan. En viss begränsing i mängden malt som går att ha i finns i samtliga modeller och vörtstyrka upp till 1.068°Ö går vanligtvis att få till utan några knep eller extra tillbehör. Det går att få i 23% mer malt med ett tillbehör som möjliggör att fixera de översta två filterdiskarna på toppen av maltröret istället för löst flytande i röret. Annars går det även mäska två omgångar med hälften malt i varje omgång, dvs maltröret lyfts upp som vanligt inför lakning, därefter ersätts den med ny malt och röret sänks ner i vörten igen för en till mäskomgång. Det ska kunna ge upp till 1.101°Ö i vörtstyrka önskas ännu starkare så går det koka vörten längre tid för att reducera volymen eller enklare tillsätta spraymalt/DME/LME.
I #BM10 är maltbegränsningen utan tillbehör rekommenderad till 2,8 kg och maxvolymen vört som går att koka har jag räknat ut till 16,86L. En typisk standardbryggning av ett typiskt standardöl på ca 5%, dvs vörtstyrka på ca 1.048-1.050, kräver då 2,4 kg malt och ger 11 liter vört i jästanken efter alla förluster.

IP-klassning
Nya kontrollpanelen är som jag skrev IP65-klassad vilket låter tryggt men vad betyder det egentligen? Om vi bryter ner koden för IP-klass-skalan så är första siffran skydd mot fasta partiklar från t.ex. en hand ner till sand och slutligen damm medan andra siffran markerar skydd mot flytande vätskor, från enskild droppe till “powerfull high-temperatue water jet from close range”. Braumeisterns första siffra, nummer 6 som är det högsta värdet i fasta partikel-skalan, betyder helt dammtät dvs fullständigt tät mot även de alla minsta partiklarna.
Dess andra siffra, nummer 5 ungefär mitt i skalan på flytande, betyder att den står emot en vattenjetstråle på 6,3mm, direkt riktad mot kontrollenheten från valfri vinkel utan att några skadliga effekter får uppstå. Detta ska kunna ske under 1 minut med 12,5 liter/min flöde och 30 kPa/4.4 psi tryck på ett tre meters avstånd. Hur mycket är det egentligen? Om vi tittar bakåt i skalan så är nummer 3 “spraying of water” och numer 4 är “splashing of water”. Detta är alltså steget efter det, med en “waterjet” vilket blir betydligt mycket mer än splash. Även om inte alla får samma småknasiga bild i huvudet över det här testförfarandet som jag får, går det ändå lätt konstatera att nya #Braumeister klarar en stor mängd vatten utan några som helst problem, även om jag inte tycker det är att det inte är lämpligt att spola av enheten med en trädgårdsslang.

Mina initiala tankar
#BM10 är en liten och otroligt söt maskin men samtidigt riktigt tung och oerhört gedigen som en pansarvagn! Den här lilla maskinen väger 15 kilo i standardutförande och alla detaljer känns lyxiga men samtidigt proffsiga. Den nya kontrollenheten är ett enormt lyft mot senaste 2015-modellen, lite som att gå från en Nokia 3310 med Snake till en iPad. Gränssnittet i kontrollern är även det i toppklass med väldigt snygg design och väldigt hög överskådlighet. Den automatiska synkningen av recept mot MySpeidel.com fungerar i bakgrunden utan att det ens märks, likaså den snabba och automatiska firmware-uppdateringen. Rejält stänksäker också genom sin IP65-klassning, även om jag inte utsatt den för mer än några små droppar såklart. Den nya strömsladden är riktigt hög kvalité på och dess nya kontakt med låsning är yttersta proffskvalité. Allt är litet och oerhört smidigt med #BM10 men det gör också att det är lite pilligt och då framförallt undertill. Pumpen som ska lossas för rengöring efter varje bryggning sitter så tight att det med mina klumpiga händer är lite knöligt att skruva av och på den. Även att sätta in strömsladden var lite knixigt men när den väl sitter på plats så tas den inte loss, så det spelar mindre roll. Uppkopplingen mot MySpeidel är igång så det går bra att synka recept och övervaka bryggverket via internet men själva trådlösa styrningen är inte färdigutvecklad ännu utan förväntas blir klar inom snar framtid. Jag har bryggt med den fyra gånger redan vara de första tre gångerna i tre dagars följd, vilket jag endast gjort med MiniBrew tidigare. Så enkelt att brygga och kanske framförallt diska tycker jag det är. Den inbyggda kylmanteln har jag inte varit så imponerad av på BM50 utan förlitat mig på kylspiral och senare plattvärmeväxlare istället men på #BM10 fungerar det faktiskt bra. Om det är större procentuell kontaktyta tack vare area kontra volym kan något mattesnille säkert räkna ut men det är min enda gissning till varför. Med den nya kontrollpanelen visas nu vörtemperaturen i 0,1°C-steg och med kylvattnet på halvfart så sjunker tempen ca 0,1°C per sekund. Det ger en kylning från 100°C till 20°C på drygt 13 minuter beroende på vörtvolym, aktiverad pump och främst kranvattnets temperatur. Jag har inte mätt kyltiden exakt men uppskattar den till max 20 minuter, vilket jag tycker är helt okej eller t.om. fantastiskt när det är dags att diska och jag slipper göra rent en plattvärmeväxlare. Min tanke med detta lilla bryggverk är att smidigt kunna testa nya recept och framförallt göra olika varianter av samma recept för att jämföra detaljer. För att kunna brygga så ofta krävs det att det är extremt enkelt att brygga och det är det verkligen från start till disk. 1200 watt på endast 11 liter vört ger väldigt korta väntetider och med dess bra timerfunktion vaknar jag till perfekt tempererat mäskvatten och är färdigbryggd och jästpitchad inklusive disk redan vid 11-tiden. Oerhört lättbryggt och trevligt med andra ord. Något lågsyretillbehör finns inte i dagsläget till denna maskin och frågan är om dess storlek ger en sådan begränsning att det är svårt att brygga med lågsyremetoden. Jag ska försöka bygga ett flytande lock framöver och ge det en testomgång men min tanke just nu är att endast hålla bryggningarna med denna maskin så enkla som möjligt så att det blir så roligt som möjligt att brygga och testa nya saker/smaker.
Jag förstår att prislappen på 19950kr för ett så pass litet bryggverk är avskräckande för många men det är verkligen en premiummaskin i absolut toppklass både när det gäller stålet, pumpen, panelen, designen, bryggmetoden osv. Allt är verkligen top notch, men smakar det så kostar det helt enkelt.

Plus och minus i punktform
+ Enormt hög kvalité och finish.
+ Otippat tung för sin lilla storlek.
+ Otroligt bra display med bra touch. Vilken skillnad!
+ Enormt smidig storlek.
+ Hela maskinen är väldigt lättdiskad, även de tunna filterdiskarna som jag stört mig på med BM50.
+ Så enkel att brygga med att jag bryggde tre dagar i rad utan problem.
+ Helt tyst!
+ Kylmanteln fungerade bra i denna storlek.
+ Huvan (tillbehör) fungerar klockrent och jag behövde ingen nippel till ventilationsröret utan den passade direkt på.

– Kostar mycket
– Myspeidel är inte riktigt färdigutvecklad för den nya 2021-modellen, allt fungerar med recept och övervakning men inte styrning.

Data
Värmeslinga: 1200 W effekt
Pump: 27 W, justerbar effekt
Nätanslutning: 230 V (10 A säkring)
Kontrollsystem: helautomatisk bryggkontroll (temperatur, tid, pump)
Bryggvolym: ca 10 l öl (ca 11 l vört)
Maximal maltmängd: 2,8 kg
Svetsad mantel för kylning
Kallvattenanslutning: 1″ AG med 2x anslutning för slangkoppling Gardena
Rostfritt stål 1.4301 (V2A / AISI 304)
Storlek: 48 x 30 x 30 cm
Transportvikt (skrymmevikt): 33,6 kg
Vikt: 15 kg
Pris: 19950 kr

Standardutförande.

Här med tillbehöret huva för att öka kokintensitet men främst för att kunna leda ut vattenånga på ett smidigt sätt.

Välpaketerat på ett härligt sätt.

Volymgradering både som text och som fasning.

Kontrollpanelens undersida och baksida. Strömsladden är längt upp till vänster i bild.

Här syns de två extraingångarna, CAN och Cooling.

Det här kallar jag kontakt, det närmaste det går att komma en proffsig XLR-kontakt. Själva kabeln är oerhört kraftig och väl tilltagen för endast 1200 watt.

Baksidan.

Gardenaanslutningarna till kylmanteln. Jag har diskuterat optimal in och ut på flödet ihop med Stefan Speidel och han säger att kallvattnet ska in i botten och ut på toppen, alltså är min maskin felmärkt som ni ser. Denna riktning är optimal eftersom hela manteln blir fylld med vatten vilket den inte garanterat blir med vatten uppifrån och ner, där avrinningen kan ske snabbare än påfyllningen. Stefans resonemang var att det säkerligen inte spelade så stor roll på denna lilla 10-litersvariant men att de gjort mätningar på 20:an och 50:an och att det där gör stor skillnad på kyleffekten.

Det finns redan många språk att välja så, även svenska.

Den nya (för modellen) kranen som nu är samma som till 20L och 50L.

Standbyläge där temperaturen visas extra tydligt.

Manuella läget där temperaturen styrs temperatur genom att fingret dras längs slide:ern. Av och på med pumperna sker på knapparna under.

Samtliga delar utöver bryggverket. Notera att huvan längst ner till höger är tillbehör och inte med i grundutförandet.

Lakningspositionen.

Inte för att jag har några planer på att överge mitt bryggeri men visst går det brygga i köket under köksfläkten om andan skulle falla på. Eller varför inte utomhus?

En snabb firmwareuppdatering, utan dator via wifi.

Muttern för att låsa fast maltröret är storleken mindre än till BM50 så stången är också av mindre diameter.

Röret som håller maltpipan på plats är ett plattjärn till #BM10 så det blir enklare att diska.

Det grövre filtret.

Nydiskat och redo för första bryggdagen!

MySpeidel.com som inte är optimerat till 2021-modellerna ännu. Det är på gång är allt jag vet…

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

 1. Martin 2024-03-23

  Hej Gustav
  Tack vare din bok har jag säkert gjort 10-15 lyckade bryggningar mha BIAB. Till slut blev det ohållbart att hålla till i köket utan jag flyttade in i tvättstugan tillsammans med en sprillans Braumeister 20+.

  Jag tycker att jag får bättre utbyte om jag lakar men då blir det mindre vatten i bryggverket med följs att vörten rinner längs med yttersidan på maltröret. Tycker du att jag ska skala upp dina recept från 26 liter till den vattenmängd som krävs till en jämn vattenyta med mindre plask?

  Hälsar
  Martin

 2. Lindh 2024-03-25

  Jag är en förespråkare för mindre plask men som du säger kommer du få lägre utbyte av malten ju mer du mäskar med och lakar mindre med. Livet är fullt av kompromisser.

 3. Martin 2024-03-25

  Hej
  Tack för snabbt svar. Mindre plask ska det bli !
  MVH
  Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.