Lindhs Kegwasher

För inte så länge sedan skaffade jag Mark’s Kegwasher som jag använt både till fat, jäshinkar och ölkrans/tapptornsrengöring. Efter att ha funderat ett tag slogs jag av tanken att strålen mest skjuter uppåt vilket gör det svårt att få bort en tuff kreusenring. Dessutom skulle jag vilja ha den som CIP i Braumeistern men då skjuter strålen på tok för mycket uppåt och inget åt sidorna och rengöringsvätska skvätter utanför.
Lite google senare insåg jag att en sprayboll var lösningen på mitt problem och den skulle sprida strålen bättre så jag köpte en sådan och den passade perfekt på Marks-pinnen. Men i samma veva tänkte jag om jag inte skulle testa spraybollen på något med lite mera ös. Eftersom jag råkar fått ärva en dränkbar pump tillsammans med huset så kändes det som en ganska billig och enkel lösning att testa. Jag inledde bygget med att köpa fel koppling från pumpens stora utvändiga 1 1/4″-gänga till 1/2″, jag behövde en hona men köpte en hane… En skarvmuff från Biltema fick bli lösningen på det klanteriet och med två rör-till-1/2″-klämringskopplingar och en bit kopparrör 15mm så var bygget färdigt. Jag har även ett 4-vägs-kors som jag ska utrusta med två slangnipplar, slang och kulkoppling men jag saknar några delar till det. (Uppdatering. Jag kom på att jag kan låna en koppling från Mark’s kegwasher så nu blir även stigarrören rena, se sista bilden). Det fiffiga med bygget är att det räcker med att hand-dra allt så jag kan justera och ändra bygget lite efter behov. Som ni kan se på filmen här blev det ett sjujävla ös eftersom pumpen är på hela 400 watt och skickar iväg 115 liter i minuten (om inte mer). Om ni blir sugna på något liknande bygge skulle jag rekommendera en lite svagare pump än denna.
Pumpar finns hos t.ex. Jula eller Biltema och kopplingar hittar ni på samma ställen. Jag hittade dock inte den reduktionen jag behövde för just min pump från 1 1/4″ till halvtum så det fick bli Ebay för den (köp rätt nu och gör inte som jag). Humlegården har spraykulor av några olika varianter här och det finns både de som rör sig och de som är stilla. Det går även sätta en hatt med många hål i för den som vill spara en slant.

Istället för att beställa ytterligare en till koppling satte jag som sagt den kromade muffen som skarv hona-hona istället. Så ordningen är pump, muff/reduktion 1 1/4″ till 1/2″, klämringskoppling 1/2″-15mm och kopparrör 15mm. Köper man rätt så är det reduktionen, klämringskoppling och sen rör (ja nu är jag övertydlig).

En lika dan klämringskoppling på andra änden av kopparröret och där på skruvar spraybollen på som har en 1/2″ rör-gänga i botten.

Hela skapelsen innan jag gick loss och böjde röret lite fulare så det skulle bli centrerat över pumpen. Min rörböjare går bara på 12mm-rör så det fick bli en fulvariant tyvärr.

Hela skapelsen får en dedikerad avdankad jäshink för att rymma de ca 5-10 litrarna som behövs för att pumpen ska vara glad.

Jäshinkslocket påväg att få sig en omgång med saxen. Jag ska göra lite mer av ett MussePigg-mönster så kulkopplingarna passar sen också. Just detta hål är anpassat till min huva till Braumeistern.

Jävlarihavetvilketös!

Tanken är att ett fat ska stå såhär.

Braumeisterhuva fungerar som en tratt för att kunna ta större storlekar utan att ha en större hink (Tack Björn för tipset!)

Alltså passar en 60-litershink utan problem.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

14 Comments

 1. Björn Ekeblom 2018-02-02

  Snyggt, Så jäkla skönt att slippa diska för hand!
  Kan även tipsa om att montera camlock kopplingar på CIP boll och rör för att kunna flytta den mellan olika uppsättningar. (T ex mellan BM och fattvätten).

 2. Lindh 2018-02-05

  Tack för tipset! Jag har hittills bara dragit åt med handkraft (ej full) så det går smidigt att flytta sprayhuvudet men jag ska undersöka saken. Jag vet inte riktigt vilken pump som ska få diska bm ännu.

 3. Niklas 2018-02-08

  Kul bygge. Jag är på gång att bygga något liknande men med en lite klenare pump. Var fick du tag på en spraykula med 1/2″ gänga? Jag hittar bara TC 1,5″ med ”krage”. När du kopplar på kulkoppling till stigarrören, kör du det samtidigt med spraykulan? Ser ut som att slangarna blir i vägen för att trä på fatet. Men annars borde det spruta vatten överallt?

 4. Christer B 2018-02-09

  Du är fan ett geni!
  En sån här skall nog byggas. Var ju ett lyft att gå över till fat från flaska men med den här kan man ju ytterligare minimera diskandet.
  Hittar alltid en massa kul på din blogg.
  Keep up the good work 🙂

 5. Lindh 2018-02-13

  Tack Christer! Jag kämpar på och nu när boken är färdigskriven ska jag sparka igång bloggandet på allvar igen.

 6. Lindh 2018-02-13

  Denna har 1/2″-gänga: https://shop.humle.se/utrustning/rengoring/cip-clean-in-place/roterande-spraykula-tc-15-12-mpt och jag tror ”kragen” kan tas bort.
  Jag har en variant där jag kör med slangarna från min Marks Kegwasher enligt sista bilden i inlägget, då är slangarna inga problem. Variant nr två som jag nu har alla grejer till är en 4-vägskorsning 1/2″-npt som sätts fast under kopparröret, dvs nere vid pumpen och är du inte ivägen.

 7. Henrik 2019-08-21

  Mycket bra post. Tänkte försöka mig på att bygga något liknande. De dränkbara pumpar jag hittar verkar klara max 35 grader varmt vatten, vill man inte ha lite varmare när man använder PBW, eller funkar det bra ändå?

 8. Lindh 2019-08-21

  Min pump som är en billig Jula-variant kör jag det varmaste kökskranen kan leverera, kanske 55-70c?

 9. Thomas 2020-03-04

  Hej,

  Grym blogg! Läser ofta om dina upptäckter och låter mig inspireras.

  Tänkte se om jag kan göra nån CIP-lösning jag med. Du skrev att den pump du först hade som levererade 115 l/min var lite väl kraftig. Vad tror du är en lämplig pumpeffekt mätt i liter per minut nu när du finjusterat systemet?

 10. Lindh 2020-03-05

  Ingen aning faktiskt. Jag kör med samma fortfarande och den fungerar grymt bra. Jag rekommenderar något i liknande storlek för hellre lite kraftigare än för mesig. Det jag skrev i texten var mest att det säkert duger gott med en lite mindre pump för att inte avskräcka någon till att bygga en sån här. Kanske hälften kraft duger gott? Marks kegwasher-pumpen är kanske 1/4 av min stora.

 11. Thomas 2020-03-05

  Perfekt, då satsar jag på en sån här https://www.biltema.se/fritid/tradgard/tradgardspumpar/drankbar-pump-dp-402-2000038656 då den enligt infon som jag fattar det tar ut det sista på botten vilket borde minimera den långsiktiga PBW-användningen.
  Vill inte överösa dig med frågor men blev också lite osäker på kopparrörslängden, är det måhända 50 cm du använder i din setup?
  Tänkte använda CIP-lösningen till 19 liters cornelius, 20 liters BM, och 30 liters jäshinkar/tunnor och vill helst att CIP-kulan hamnar så centrerat som möjligt i alla dessa vilket verkar lite svårt eftersom innanhöjden på dessa är mellan typ 40 och 60 cm. Mätte lite och misstänker att jag hamnar rätt bra med 45 cm rör och en CIP-kula som bygger 10 cm för min BM och jäshink. Tror du det är viktigt med centrerad position eller sprayas det på så bra att även ytor som befinner sig typ 40-50 cm snett uppåt eller nedåt säkert blir rena?

 12. Lindh 2020-03-06

  Jag tog en bit rör jag hade i garaget bara så jag har inte mätt. Min kula och pump sprayar så mycket att det spelar mindre roll. Den gör rent ett segjästat corny på bara någon minut och det med ganska svag diskmedelslösning. Mark’s kegwasher skickar ju bara strålen rakt upp och det fungerar ju det också men då är det inget av strålen som jobbar utan endast diskmedlet. Jag tror du kommer långt med att bara hamna halvvägs upp eller lite mer och det ”på en höft”.

 13. Stefan Manning 2020-08-06

  Bra beskrivning! Ska till att plocka ihop denna fattvättare men hörde av en kompis att man inte ska köra saniclean i kopparrör. Stämmer det? Gäller det även PBW?

 14. Lindh 2020-08-07

  Ingen aning. Jag kör inte saniclean/starsan i den utan endast pbw och liknande och det har fungerar bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.