En vanlig bryggdag med lite mindre uppdateringar av utrustningen. Så skulle man kunna sammanfatta detta inlägg som mer handlar om kranar, isolering och plattvärmeväxlare än om ölet jag bryggde.
Nygammal kran
För några veckor sen skulle jag göra rent kranen på min Braumeister 50 men insåg att den satt fast, dvs. ännu större anledning till rengöring. Troligtvis fastbränt socker men kan ha varit gängorna som skurit på kranen, det är lite oklart. Jag testade att värma upp först med kokande vatten inifrån men det hjälpte inte. Efter tips från min diskussionstråd i Braumeistergruppen på Facebook testade jag med värmepistol och 5-56 i kombination och då gick det till slut att skruva loss den. Efter en rejäl rengöring av gängorna i BM50 var jag mindre sugen på att sätta tillbaka samma kran så jag satte istället tillbaka den kran jag hade 2016, dvs en vanlig 1/2”-kran med 1/2”-nippel och 3/4” BSP-reduktion på. Jag vet inte om flödet blir speciellt mycket snabbare än med originalkranen och för min del spelar det heller ingen roll eftersom jag ändå stryper flödet genom plattvärmeväxlaren för att få rätt temperatur men denna kran sitter med gängtejp så den kommer inte fastna lika lätt i framtiden. Ett tips är alltså att ha som vana att någon gång per år skruva loss kranar för rengöring.
Ställning till pump och plattvärmeväxlare
Ända sedan jag skaffade pump och plattvärmeväxlare så har jag letat efter någon sorts ställning eller vagn för att inte behöva ha utrustningen direkt på golvet. Jag har även testat olika fasta positioner där jag skruvat fast de i bryggbänken men inget har känts rätt och det hänger ihop med rengöringen och förvaringen där PVVn ska stå på högkant för att sista fukten ska försvinna mellan bryggningarna. Helst ska man ha pumpen nederst i kedjan för att få så bra flöde som möjligt från bryggverket men när man kopplar loss alla kopplingar till plattvärmeväxlaren så blir det ganska mycket vätska som rinner ut och det landar då rakt över pumpens elektronik vilket är totalkass. Alltså vill jag ha pumpen ovanför plattvärmeväxlaren men jag tycker att in- och utgångarna för vörten sitter på fel sidor för att det ska bli logiskt. Alltså kontaktade jag Blichmann för att undersöka om man inte skulle kunna vända på in och ut på både vört- och kylvattenflöde och fick till svar att det går alldeles utmärkt. Lösningen så här långt blev att skruva fast pumpen i den till Therminator PVVn medföljande hållaren likt det jag gjort för några år sedan fast denna gång åt motsatt håll. Det fungerade både smidigt i hanteringen och kylningen av vörten fick jag ner till 12°C så motsatt flödesriktning var det inga konstigheter med. Nu måste jag bara göra någon sort märkning på växlaren så jag inte kopplar så att vatten och vört går åt samma håll för då sjunker effekten drastiskt.
Bryggolle
För en tid sedan hade jag en diskussion med en Braumeisterbryggare om isoleringen till bryggverket och om den behövdes när den inbyggda kylmanteln på 2016plus- och #2021-modellerna enligt Humlegården ska ha en isolerande effekt: “Tack vare den mantlade grytan får du både ett effektivare kok från dess isolerande egenskaper…”
Innan jag köpte isoleringen Bryggolle till min omantlade Braumeister 2014 hade jag lyckats bränna mig några gånger på det varma omantlade stålet och med isoleringen kunde jag plötsligt krama bryggverket under kok utan problem så visst finns där en stor skillnad jämfört med oisolerat “naket” stål men hur stor skillnad är det mellan isolering och mantel? Det har jag så klart mätt upp och det handlar om 30% skillnad mellan de två. Med 65°C på vörten inne i Braumeistern mätte jag 39,2°C på Bryggolleisoleringen och 55,5 på manteln. Eftersom en lasertempmätare inte fungerar så bra på blankt rostfritt hade jag satt en bit tunn maskeringstejp på för att inte få felaktiga mätvärden. En helt naken Braumeister skulle ge värden närmre 65°C så viss isolerande effekt har manteln men isoleringen gör absolut en skillnad även om den inte alls är lika snygg som det rostfria.
Kort sammanfattning av bryggdagens viktigaste delar i punktform
* Jästätarmetoden kvällen före.
* Justerat vattenprofilen till 70ppm Ca.
* Krossningen såg fin ut och jag tyckte jag rörde om tillräckligt vid inmäskningen men fick 4°Ö för lågt OG.
* Dra fram permanent el till maltkrossen.
* Vitt och fint skum vid uppkok.
* Drygt 55L efter kok.
* 12°C till jästanken..
* Vörtspridare till toppen av jästanken var en dålig idé eftersom det skvätte okontrollerat. Längre slang skulle behövas men även någon sorts hållare för slangen.
Den nygamla kranen som gäller tills vidare.
Lika mycket socker som jäst till syrereduktionen av mäskvattnet.
Reklam för Brewmasters terroir-malt.
Mätning av kylmantelns temperatur.
Mätning av Bryggolle-isoleringens temperatur.
Vörten efter mäskningen.
Tillvaratagande av en liten minilakning/sköljning för att ha lite vört i frysen till kommande förkulturer eller matning av jäst.
Det snygga vita druvet vid uppkok.
Det krävs en riktig detaljnörd för att se vad som är nytt i denna bild. Om ni lägger märke till den hårda skuggan på BM-isoleringen och även bakre väggen så skvallrar den om en stark och låg ljuskälla som inte varit där tidigare. Sommarens enorma projekt har varit att gräva ur och gräva igen garagenedfarten som ledde ner till bryggeriet men även byta garagedörr till en isolerad med fönster. Ljuskällan är alltså solen som letade sig in hela vägen till bryggverket. Jag ska visa lite riktiga bilder på hela projektet när det är helt färdigt i vår sen för en del av tanken var att jag ska ha möjligheten att brygga utomhus eller bara ha öppet till bryggeriet under bryggdagen i framtiden.
Sedisol C som är ett sedimenteringsmedel lika Protafloc eller Irish moss.
Det börjar bli dags för en passivisering av rostfritt tror jag minsann. Det är så dyrt med stora mängder citronsyra bara och vad jag läst mig till så duger det inte med andra syror.
Nya flödesriktningen där vörten går ner till höger bakom mig och till jästanken i kylen som står precis där.
Kraftfull kylning!
Jag började med att fylla tanken från toppen med vörtspridaren för att syresätta vörten inför jäsningen men jag kan ju bara vara på ett ställe samtidigt så när jag satte igång pumpen så hoppade slangen till och spred vörten i hela kylskåpet. Stäng av, gör rent och sedan slang på kranen istället. Jag hade vid tillfället inte rätt typ av nippel till jästanken så hinken står där för att fånga lite dropp. Mer info om jästanken kommer senare…
Den här filmen handlar om min andra bryggning med bryggverket Grainfather G40. För att läsa min genomgång av bryggverket klickar ni här.
(Reklam) – Detta är inte en betald film även fast jag har fått bryggverket för utvärdering av Grainfather med hjälp av Humlegården. Som alltid lovar jag både mina läsare och eventuella samarbetspartners att jag försöker vara så ärlig jag bara kan i mina tester och utvärderingar, annars blir bloggen totalt ointressant för alla inklusive mig själv.
Den här bryggningen ville jag testa i skarpt läge hur Grainfather G40 presterar som lågsyrebryggverk. När jag utvecklade min metod för att brygga med mindre syre på två andra bryggverk så tog det väldigt många bryggningar innan jag lärde mig parera alla fallgroparna, så jag visste att chanserna för ett hellyckat förstaförsök inte skulle vara enorma men ett bra sätt att lära känna maskinen lite djupare. Min förra bryggning med denna maskin ville jag se hur den hanterade 40 liter eftersom det är lite av dess USP men denna gång var 24 liter en mer rimlig mängd för att fylla ett fat plus lite marginal. När vi ändå är inne på siffror så gav det en maltnota på 5,39 kg malt på 34,8L enligt Grainfatherappen och 33,4L mäskvatten enligt Beersmith.
Jästätarmetoden
Steg ett med all lågsyre bryggning är att reducera de ca 8ppm syre som finns i mäskvattnet ner till närmast noll. Det finns främst två metoder; 1. Att koka vattnet i 5 minuter först och kyla till mäsktemperatur (förkokarmetoden). Eller 2; Att krydda obehandlat vatten/kranvatten med lika mycket jäst som socker (11 gram vardera till 20l-sats), som sedan vid 20-30 grader konsumerar/jäser bort allt syre i vattnet (jästätarmetoden). Jag har tidigare använt förkokarmetoden för att samtidigt passa på att desinficera slangar och plattvärmeväxlare men nu förbättrat den delen av bryggdagen med en annan lösning. Alltså körde jag jästätarmetoden denna gång som ju är betydligt enklare, även om den inte rent visuellt går att bedöma hur väl den lyckats i jämförelse med ett stormkok.
Kvällen före bryggdagen värmde jag därför mäskvattnet till 22c och hade i 14 gram socker och 14 gram torrjäst av billigaste brödbakartyp (Kronjäst). Sedan la jag på mitt flytande lock och lät jästen under natten kalasa på allt syre. Det flytande locket minskar takten som syre kan återdiffusera och tillsammans med den fortfarande aktiva jästen håller sig denna lösning syrefri ett dygn utan problem. Vill man snabba på detta förfarande och inte köra jäsningen under många timmar kan man antingen ha i mer jäst/socker-blandning eller höja temperaturen till 30°C istället. Då kan mäskvattnet vara syrefritt på ca en halvtimme. För min del hade jag redan fyllt på vattnet kvällen innan för att på morgonen trycka igång uppvärmning till mäsktemperatur medan morgonkaffet inmundigades.
Innan vi lämnar denna punkt vill jag passa på att nämna det klockrena humlefiltret i botten på G40. Jag hade installerat det innan jag fyllde på vatten och märkte att en hel del luft blev kvar där under. Så bästa förfarande för lågsyrebryggning är att fylla vatten först och sedan sätta i det filtret. Gör man ändå i fel ordning kan man lyfta på filtret med hjälp av lyftstången till maltkorgen för att släppa upp alla bubblor och sen ganska enkelt trycka tillbaka det på plats, utan att köra ner hela armen.
Inmäskning
Eftersom varken förkok eller jästätarmetoden räcker som skydd för malten måste vi tillsätta antioxidanter som reagerar med maltens och inmäskningens syre först så att inte maltens egna antioxidanter ska göra det. Det är alltså lämpligt att ha i sulfit (denna gång som Antioxin SBT) ihop med övriga salter i detta steg samt röra om försiktigt så salterna blandar sig. Efter detta hällde jag i den nykrossade malten i maltkorgen som vilade ovanpå G40ns integrerade bärstång och sänkte sedan sakta ner maltkorgen med en vinsch under 5 minuters tid. Slutligen rörde jag om i mäsken så försiktigt jag bara kunde för att inte introducera nytt syre. Däärefter la jag på det flytande locket ovan på mäsken, kopplade in recirkuleringsslangen som jag satt en vörtspridare på denna gång för att inte störa maltbädden och slutligen startade mäskprogrammet. Recirkuleringsslangen gick ner bakom flytande locket och flödet justerade jag till ca 1/3-del av max (se bild på röda kranen längre ner).
Mäskning
Själva mäskprogrammet jag körde via Grainfatherappen var ett enkelt tvåstegsprogram 45 minuter på 63°C och 30 min på 72°c. Jag skippade utmäskningssteget denna gång.
Receptet var en enkel tysk pilsner utan några vidare justeringar mot mina tidigare recept så ingen fokus på det just denna gång.
Utmäskning/lakning
Med lågsyremetoden kan man glömma lakning om man inte har ett oerhört väldesignat bryggsystem och det är ytterst sannolikt en ren omöjlighet med en enkärlssetup. Utmäskning i det här fallet handlar istället om att få bort dravet på snabbaste och skonsammaste sätt. Därför lyfte jag upp maltkorgen väldigt långsamt med min vinsch för att sedan så fort jag hamnat över ytan på vörten avlägsna maltröret direkt. Det blir både kladd och en del svinn med denna metod men droppandet från höjd ger oönskad oxidering och bör minimeras.
Koket
Under tiden upp till kok skyddar det flytande locket och kvarvarande sulfiter mot oxidering och själva koket sänker syrenivån till noll igen. Varmdruvet dvs det skum i form av proteiner som bildas på ytan vid uppkok kan ge en bra indikation på om man har misslyckats med lågsyremetoden genom att det blir brunt. Ett vitt skum är det man är ute efter men bara för att det är vitt betyder det inte per automatik att man lyckats behålla alla goda smaker, utan bara att man inte har oxiderat mäsken bortom all räddning. Man kan alltså ha både ha lyckats eller misslyckats med vitt skum men man har garanterat misslyckats med ett brunt skum. För min del denna bryggning insåg jag att loppet var kört vid det här laget med både brunt skum ihop med härliga maltaromer i bryggeriet (som jag vill ska vara kvar i vörten).
Kylningen
Även denna gång använda jag Grainfather medföljande motströmskylare där jag först reciruklerade vörten tillbaka till G40 en stund innan jag flyttade slangen till jäshinken. Kylningen gick snabbt och smidigt. 17,4°C c rakt ut från kokande och sedan 14°C.
Sammanfattning
Bryggdagen i sin helhet var enkel, smidig och trevlig. Jag var färdigdiskad redan före lunch dels tackvara G40ns kraftiga värmekälla och Grainfatherappens styrning av bryggverket var toppenbra. Vad exakt som gjorde att lågsyredelen av bryggning inte lyckades är jag osäker på men några förbättringspunkter till framtiden skulle vara; ett bättre flytande lock, inbyggd cirkulering i mitten av locket i form av en halvcirkel som skickar vörten uppåt mot locket undersida igen för att inte flödet ska gå ut mot maltrörets sida, samt en något långsammare utmäskning än vad jag gjorde denna gång eftersom det är små hål på sidorna i maltkorgen där flödet kan “smita iväg” istället för att gå rakt nedåt. Recirkuleringsflödet som jag hade nu fick maltbädden att resa sig något vilket man vill undvika men det är svårt att se exakt hur detta gick till eftersom flytande locket låg på.
Jag är övertygad om att det går att få till en skaplig metod för att brygga lågsyre med G40 men man bör räkna med ett 20-tal misslyckade försök innan man lärt sig rätt teknik och anpassat sin utrustning med eventuella modifikationer och tillbehör. Jag vill slutligen återigen understryka att enkärlsbryggverk överlag är dåligt designade för lågsyrebryggning och två vanliga kastruller är betydligt bättre lämpade för uppgiften men har man redan ett bryggverk och är nyfiken på detta så är det inte en omöjlighet.
Här använder jag lyftstången till maltröret för att lyfta upp humlefiltret och släppa ut all luft som satt fast därunder. Kroken passar perfekt i det lilla hålet i handtaget.
Flytande lock i form av Patina 36L-kastrulllock. Inte optimalt anpassat i storlek som ni ser.
Jag satte vörtspridare på recirkuleringsslangen för att inte få en för kraftig riktning på returen ovanpå mäskbädden.
Strypningen av recirkuleringsflödet ögonmåttsjusterade jag till denna nivå med vatten redan kvällen före.
Lika mycket jäst som socker är grundregeln men det är inte skrivet i sten utan helt beroende på hur snabb reaktion man vill ha.
Ren jästsmak i öl är inget gott även om vissa jäsningsbiprodukter är goda i vissa öl (estrar, fenoler). Däremot bakjäst i vatten tycker jag doftar underbart och då även i detta fall med jästätarmetoden. Jag är inte en helt frisk människa…
På med locket och god natt.
Morgonen efter inleddes med saltvägning.
(reklam) Brewmaster Swedens goda pilsnermalt fick chans att skina.
Malten krossad på 1,1mm.
Siktglaset tillika recirkuleringsröret med vätskenivå på 35L. Man kan öppna röret i ovankant och vrida det ett kvarts varv om man vill mäta i gallon i stället.
Inmäskningsposition. Det tomma maltröret vilar på det inbyggda stödet.
Falskbotten på plats.
I med malten medan man håller andan för att slippa maltlunga.
Nedsänkning av maltröret under fem minuters tid för att simulera en ”underlet” dvs påfyllning av vatten underifrån.
Grainfatherappen med både snygg övervakning men även tips och instruktioner för samtliga moment.
Så här ser Grainfatherappen ut på en dator istället för i mobil/surfplatta.
När G40 styrs av appen ändras även kontrollpanelen med mer information om bryggningen.
Omrörd dvs efter inmäskningen. Mängden skum är för stor.
Mäskningen i full gång. Blåa symbolen längst ner till vänster indikerar att pumpen är aktiverad och den röda stapeln hur mycket värmaren är igång i procent.
Mäskningen över och dags att snabbt men försiktigt avlägsna maltkorgen.
Brunt skum som visar att lågsyredelen av bryggningen inte lyckats. Det kan fortfarande bli en väldigt god öl men inte med LOB-smakerna. Kan vara värt att nämna att det inte är alla som uppskattar dessa smaker. Det är inget som är finare eller bättre med dessa smaker utan bara en annan smakbild.
Kok med BM-huvan även denna gång och det fungerade klockrent.
Kylning med motströmskylaren.
Wortometern som inte följer med i G40-paketet men som jag tycker är ett nödvändigt tillbehör för att kunna mäta utgående temperatur på kylningen. I denna position desinficerar jag kylspiralen genom att recirkulera vörten till bryggverket.
Flytt ner i jäshink.
Nivån i bryggverket närmar sig humlefiltret som gör ett toppenjobb med att hålla humle och druv borta från pump, motströmskylare och jäshink.
Det här inlägget handlar om min första bryggning med bryggverket Grainfather S40. För att läsa min genomgång av bryggverket klickar ni här. (Reklam) – Detta är inte en betald artikel även fast jag har fått bryggverket för utvärdering av Grainfather med hjälp av Humlegården. Som alltid lovar jag både mina läsare och eventuella samarbetspartners att jag försöker vara så ärlig jag bara kan i mina tester och utvärderingar, annars blir bloggen totalt ointressant för alla inklusive mig själv.
Jag är inte så mycket för det här med julöl. Jag vet egentligen knappt vad det är eftersom det är en sån löst ickesammansatt stil där en del bryggerier bara byter etikett på en av sina mörkare öl. Ska man säga någon lös gemensam nämnare så brukar julölen vara en mellanmörk, något starkare lager och ibland med konstiga julkryddor i. Till själva julmaten föredrar jag en Weißbier till sillen och en besk Pilsner till det fetaste, eftersom beskan skär igenom fettet men i övrigt låter maten få ta plats. Trots det är jag är inte alls främmande till att ha lite mörkare, och/eller starkare öl över hela vintern, även om den inte är specialdesignad just för att drickas under julhelgen. Min Dunkel som jag gjorde senast för några veckor sedan är en given sådan öl med sina lätta, rostade toner men samtidigt oerhört höga drickbarhet. “Den där smakar ju inte mörk öl” sa min fru och jag håller med till viss del, den har stor maltighet men dricks likt en Helles. Det är även den reaktionen jag haft på alla de ölprovningar där jag haft med en Dunkel, många har fördomar för hur en mörk öl ska vara men blir positivt överraskade över hur god den kan vara. Dunkelns lite tuffare storebror är Doppelbocken som är mörkare, med betydligt khögre alkoholhalt men även något sötare och rivigare. Det ska jag brygga mig en också inom kort men denna bryggning ville jag brygga en ljus bocköl, lite åt Maibock-hållet dvs en starkare Oktoberfestöl. Det jag vill få fram med just denna öl är brödiga och gräddiga maltsmaker med visst alkoholstöd, dock inte spritig. Humlen av centraleuropeisk sort ska skönjas i bakgrunden men ska inte vara dominerande. Ölet som helhet ska vara torrt och friskt utan karamell eller fruktighet. Det här med felsmaker behöver vi inte gå in på va?
Som första bekantskap med ett nytt bryggverk ville jag hålla det enkelt och inte gå ifrån manualen mer än att maltmängden var något högre än för normalstark öl, dock ej i närheten av maximalt rekommenderad. Så med en vanlig inmäskning och tvåstegs mäskprogram var planen för dagen satt. Men vi tar det steg för steg:
Jag började med att mäta upp 33 liter vatten som bryggverket fick värma upp till 67°C för att ha några grader extra till malten och landa på 65°C på första rasten. Tanken var att 10L av dessa skulle utgöra lakvattnet men med den hyfsade maltmängden valde jag att spara undan 6 liter för att mäsken inte skulle bli för tjock. Jag satte i maltkorgen och rörde i malten pö om pö tills alla maltbollar var eliminerade. Sen skruvade jag på recirkuleringsarmen, startade pumpen med strypt flöde till ungefär hälften, stängde av ena ena värmeelementet och startade mäskprogrammet. Jag höll 65°C i 45 minuter innan jag rörde om lite i mäsken och ställde om bryggverkets termostat till 72°C för att vila ytterligare 45 minuter. Efter mäskningen stängde jag av pumpen och lyfte upp maltkorgen till den inbyggda vilostången där den fick tappa av den mesta vörten innan jag lakade med de sista 6 litrarna. Medan lakvattnet fick rinna igenom lät jag bryggverket gå för full effekt mot 103°C och kok för att spara tid.
Vid 98°C började några småbubblor komma från botten och jag skummade av det bruna skummet för att minska risken för överkok. Eftersom jag inte har någon fläkt i bryggeriet så la jag ett galler ovanpå bryggverket och använde min Braumeisterhuva med ventilationsrör till. Det fungerade över förväntan trots skillnaden i diameter. Jag trodde jag skulle få mer kondensvatten på bryggverket och bryggbordet men det var förvånansvärt liten mängd.
Efter koket var det dags att kyla vörten med den medföljande kylspiralen. Bryggverket är designad för 10 til 40 liter med en optimal mängd på 23L efter kok enligt tillverkaren och det står tom på kartongen. Men att kyla denna 23 liters optimala mängd går inget bra när kylspiralen bara täcks till hälften av vört. Det går heller inte att stoppa ner hela spiralen över kanten, dvs att den inte vilar på de böjda rören eftersom den då hamnar i 45-gradig vinkel på grund av bredden. Det är troligtvis inte så svårt att böja om spiralens rörslut till raka rör men det var jag inte så sugen på mitt under brinnande bryggdag så i lätt panik gick jag och hämtade min gamla 29-meters monsterkylspiral istället. Den blev såklart inte täckt av vört heller men minst 15 meter rör gick ner i vörten och temperaturen kunde jag med lätthet köra ner till 16°C.
Flytten till jäshink med kranen i botten var inga konstigheter med och jag fick ett perfekt OG på 1.068. Jag tog ut 20,5 liter till hinken och lämnade 2 liter till humle och druv eftersom jag ändå inte får ner mer än 19 liter i Corneliusfatet senare.
Sammanfattning
Bryggdagen var färdig redan klockan 11 på förmiddagen inklusive disk så det gick väldigt snabbt och smidigt. Grainfather S40 med dess 2300 watt fungerade väldigt bra till denna mängd öl och det var inga väntetider att tala om. Mäskningen gick väldigt smidigt men lite irriterande att det inte går att ha locket på under mäskningen. En enkel modifikation av locket, dvs borra ett 2 cm hål i toppen så kommer det bli bättre. Diskningen av själva bryggverket gick väldigt enkelt eftersom det inte är några synliga värmeelement eller liknande i botten. Diskningen av maltkorgen var dock inte lika smidig eftersom botten är fastsvetsad. Det fastnade en del maltskal i botten och det var svårt att skölja ur de utan att blaska ner hela diskbänken. Jag fick plocka ur 5-7 kladdiga skal med fingrarna, lika lätt som att försöka plocka upp en vindruvskärna som hamnat på golvet, och sen skölja maltkorgen igen. Detta ska man göra med en bit hushållspapper om man är smart men det var jag inte. Utbytet från malten blev jag väldigt nöjd med och bryggdagen med S40 var väldigt enkel och trevlig.
Vattenvärmning på gång. Jag hade först 64°C men ändrade mig till 67°C.
Till vänster står aktuell temperatur och till höger önskad, dvs bör-värdet. Det ser ut på bilden som att det inte är maximal värme på men det är en animation som bygger uppåt. Bryggverket har bara två värmelägen och de styrs helt manuellt av bryggaren via en knapp nära bryggverkets botten.
(reklam) Huvudingrediensen denna gång.
Maltkrossningsstationen har bytt plats efter en ommöblering i bryggeriet och där den står är så fult att jag tvingar göra bilden svartvit. Jag ska återkomma i senare inlägg om vad som skett i bryggeriet (eller främst strax utanför) senaste halvåret.
Efter mycket testande med spaltbredder på krossningen är jag nu tillbaka till grundinställningen för MonsterMill nämligen 1,1mm.
Totala mängden vatten som jag för enkelhetens skull värmde på en och samma gång.
Uttag av lakvetten.
Inmäskning av den sista mängden malt med en bild för er skull. Som jag skrev innan rörde jag om allteftersom så den tidigare inmäskningen gick aldrig såhär torr så att säga.
Recirkuleringsröret som jag tycker borde vara några centimeter längre så det hamnar mitt i bryggverket istället för en tredjedel in.
Improvisation av locket för att kanske spara något på värmen i allafall.
Mäskningsläge med 1000 watt för att inte bränna någon vört i botten eller skjuta över sin önskade mäsktemperatur.
Recirkuleringen efter en stunds mäskning.
Nedräkningen.
Utmäskning och lakning.
Maltkorgen, nästan färdigdiskad.
Ni ser några små svarta prickar som är envisa maltskal som likt ett hårstrå på duschkabinen håller sig kvar för allt i livet.
Nästan fullskaligt kok.
Min lösning för att slippa kondens. Galleret är grytunderlägg från IKEA.
Några droppar blev det allt men försvinnande lite av de 4-5 litrarna jag kokade bort.
Kokslutsgänget…
På följande bilder ser ni problemet med kylspiralen. Här ligger den på trekvart med ganska mycket metall ovanför ytan.
Här hänger spiralen på kanten som det är tänkt och då med ännu mer metall ovanför ytan.
Att få helt tätt på inkommande vatten var inte det lättaste heller. Slangen är inte riktigt så mjuk och flexibel att det går att dra åt med full kraft utan att dra sönder slangklämman. En Oetikerklämma löser detta problem enkelt.
Här är min stora kylspiral på plats istället. Desinficeringsnivå oklar…
Tappning och syresättning i ett.
Vörtens temp i jäshinken.
Sista slabbet som jag helst slänger över häcken istället för i avloppet.
OG 1.068
Recept
Obs, mäskprogrammet stämmer inte med vad jag faktiskt körde.
WinterBocken (Bock) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Batchsize: 22.50 L
Total amount of malt: 7091 g
If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Total amount of hops: 150 g
Recommended starter size: 2.67 L / 560.2 Billion cells. |
Den här filmen handlar om min andra bryggning med bryggverket Grainfather S40. För att läsa min genomgång av bryggverket klickar ni här.
(Reklam) – Detta är inte en betald artikel även fast jag har fått bryggverket för utvärdering av Grainfather med hjälp av Humlegården. Som alltid lovar jag både mina läsare och eventuella samarbetspartners att jag försöker vara så ärlig jag bara kan i mina tester och utvärderingar, annars blir bloggen totalt ointressant för alla inklusive mig själv.
Gustator (G5) (Dubbelbock) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Batchsize: 21.50 L
Total amount of malt: 7524 g
If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Total amount of hops: 120 g
Recommended starter size: 2.48 L / 597.6 Billion cells.
|
Senaste kommentarer