Pilsner P28

En vanlig bryggdag med lite mindre uppdateringar av utrustningen. Så skulle man kunna sammanfatta detta inlägg som mer handlar om kranar, isolering och plattvärmeväxlare än om ölet jag bryggde.

Nygammal kran
För några veckor sen skulle jag göra rent kranen på min Braumeister 50 men insåg att den satt fast, dvs. ännu större anledning till rengöring. Troligtvis fastbränt socker men kan ha varit gängorna som skurit på kranen, det är lite oklart. Jag testade att värma upp först med kokande vatten inifrån men det hjälpte inte. Efter tips från min diskussionstråd i Braumeistergruppen på Facebook testade jag med värmepistol och 5-56 i kombination och då gick det till slut att skruva loss den. Efter en rejäl rengöring av gängorna i BM50 var jag mindre sugen på att sätta tillbaka samma kran så jag satte istället tillbaka den kran jag hade 2016, dvs en vanlig 1/2”-kran med 1/2”-nippel och 3/4” BSP-reduktion på. Jag vet inte om flödet blir speciellt mycket snabbare än med originalkranen och för min del spelar det heller ingen roll eftersom jag ändå stryper flödet genom plattvärmeväxlaren för att få rätt temperatur men denna kran sitter med gängtejp så den kommer inte fastna lika lätt i framtiden. Ett tips är alltså att ha som vana att någon gång per år skruva loss kranar för rengöring.

Ställning till pump och plattvärmeväxlare
Ända sedan jag skaffade pump och plattvärmeväxlare så har jag letat efter någon sorts ställning eller vagn för att inte behöva ha utrustningen direkt på golvet. Jag har även testat olika fasta positioner där jag skruvat fast de i bryggbänken men inget har känts rätt och det hänger ihop med rengöringen och förvaringen där PVVn ska stå på högkant för att sista fukten ska försvinna mellan bryggningarna. Helst ska man ha pumpen nederst i kedjan för att få så bra flöde som möjligt från bryggverket men när man kopplar loss alla kopplingar till plattvärmeväxlaren så blir det ganska mycket vätska som rinner ut och det landar då rakt över pumpens elektronik vilket är totalkass. Alltså vill jag ha pumpen ovanför plattvärmeväxlaren men jag tycker att in- och utgångarna för vörten sitter på fel sidor för att det ska bli logiskt. Alltså kontaktade jag Blichmann för att undersöka om man inte skulle kunna vända på in och ut på både vört- och kylvattenflöde och fick till svar att det går alldeles utmärkt. Lösningen så här långt blev att skruva fast pumpen i den till Therminator PVVn medföljande hållaren likt det jag gjort för några år sedan fast denna gång åt motsatt håll. Det fungerade både smidigt i hanteringen och kylningen av vörten fick jag ner till 12°C så motsatt flödesriktning var det inga konstigheter med. Nu måste jag bara göra någon sort märkning på växlaren så jag inte kopplar så att vatten och vört går åt samma håll för då sjunker effekten drastiskt.

Bryggolle
För en tid sedan hade jag en diskussion med en Braumeisterbryggare om isoleringen till bryggverket och om den behövdes när den inbyggda kylmanteln på 2016plus- och #2021-modellerna enligt Humlegården ska ha en isolerande effekt: “Tack vare den mantlade grytan får du både ett effektivare kok från dess isolerande egenskaper…”
Innan jag köpte isoleringen Bryggolle till min omantlade Braumeister 2014 hade jag lyckats bränna mig några gånger på det varma omantlade stålet och med isoleringen kunde jag plötsligt krama bryggverket under kok utan problem så visst finns där en stor skillnad jämfört med oisolerat “naket” stål men hur stor skillnad är det mellan isolering och mantel? Det har jag så klart mätt upp och det handlar om 30% skillnad mellan de två. Med 65°C på vörten inne i Braumeistern mätte jag 39,2°C på Bryggolleisoleringen och 55,5 på manteln. Eftersom en lasertempmätare inte fungerar så bra på blankt rostfritt hade jag satt en bit tunn maskeringstejp på för att inte få felaktiga mätvärden. En helt naken Braumeister skulle ge värden närmre 65°C så viss isolerande effekt har manteln men isoleringen gör absolut en skillnad även om den inte alls är lika snygg som det rostfria.

Kort sammanfattning av bryggdagens viktigaste delar i punktform
* Jästätarmetoden kvällen före.
* Justerat vattenprofilen till 70ppm Ca.
* Krossningen såg fin ut och jag tyckte jag rörde om tillräckligt vid inmäskningen men fick 4°Ö för lågt OG.
* Dra fram permanent el till maltkrossen.
* Vitt och fint skum vid uppkok.
* Drygt 55L efter kok.
* 12°C till jästanken..
* Vörtspridare till toppen av jästanken var en dålig idé eftersom det skvätte okontrollerat. Längre slang skulle behövas men även någon sorts hållare för slangen.

Den nygamla kranen som gäller tills vidare.

Lika mycket socker som jäst till syrereduktionen av mäskvattnet.

Reklam för Brewmasters terroir-malt.

Mätning av kylmantelns temperatur.

Mätning av Bryggolle-isoleringens temperatur.

Vörten efter mäskningen.

Tillvaratagande av en liten minilakning/sköljning för att ha lite vört i frysen till kommande förkulturer eller matning av jäst.

Det snygga vita druvet vid uppkok.

Det krävs en riktig detaljnörd för att se vad som är nytt i denna bild. Om ni lägger märke till den hårda skuggan på BM-isoleringen och även bakre väggen så skvallrar den om en stark och låg ljuskälla som inte varit där tidigare. Sommarens enorma projekt har varit att gräva ur och gräva igen garagenedfarten som ledde ner till bryggeriet men även byta garagedörr till en isolerad med fönster. Ljuskällan är alltså solen som letade sig in hela vägen till bryggverket. Jag ska visa lite riktiga bilder på hela projektet när det är helt färdigt i vår sen för en del av tanken var att jag ska ha möjligheten att brygga utomhus eller bara ha öppet till bryggeriet under bryggdagen i framtiden.

Sedisol C som är ett sedimenteringsmedel lika Protafloc eller Irish moss.

Det börjar bli dags för en passivisering av rostfritt tror jag minsann. Det är så dyrt med stora mängder citronsyra bara och vad jag läst mig till så duger det inte med andra syror.

Nya flödesriktningen där vörten går ner till höger bakom mig och till jästanken i kylen som står precis där.

Kraftfull kylning!

Jag började med att fylla tanken från toppen med vörtspridaren för att syresätta vörten inför jäsningen men jag kan ju bara vara på ett ställe samtidigt så när jag satte igång pumpen så hoppade slangen till och spred vörten i hela kylskåpet. Stäng av, gör rent och sedan slang på kranen istället. Jag hade vid tillfället inte rätt typ av nippel till jästanken så hinken står där för att fånga lite dropp. Mer info om jästanken kommer senare…

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.