Provsmakning Lindhs Premium Gold (v4)

Gyllengul till guldig, fluffigt gräddigt och helvitt skum. Helt genomskinlig.
Gräddig maltdoft på hög novå. Lättare humle i bakgrunden, nobelt örtig. Fräsch och frisk doft.
Maltsötma på hög nivå i smaken. Frisk humle i bakgrunden. Grädde på hög nivå. Brödig med inslag av honung.
Medel restsötma som passar bra med malten.
Låg beska som är kort men len.
Alkohol på medelnivå som balanserar.
Medel kropp.
Medel kolsyra, len.
Lite kladdig munkänsla
Excellent 42p

Kommentar
En riktigt bra helles som inte skäms för sig. Fräscha malttoner och fina humlearomer passar bra ihop med alkohol och beska. Något lägre sötma och ett uns mer humle i doften och det blir full pott!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

5 Comments

 1. Jens 2017-01-11

  Grattis till den lyckade ölen! Jag har också en lager med i princip samma ingredienser (4 kg pilsner och 100 g melanoidin, ingen carapils dock), och din smakbeskrivning stämmer bra. Min öl har en smak som jag har både gillat och inte gillat (beroende på humör), och jag tror att det du kallar för ”gräddighet” fångar den smaken. Var kommer gräddigheten från? Är det från melanoidinmalten? Jag tänker mig att en pilsner har, väl, inte den gräddigheten? Om man skulle göra samma öl men bytte ut melanoidinmalten mot munich eller vienna, hade det då blivit ett mellanting mellan en pilsner och en helles: lite mindre gräddighet men kanske lite mer maltighet?

 2. Lindh 2017-01-11

  Gräddigheten kommer från färsk pilsnermalt i kombination med tysk jäst. Melanoidmalten är mer maillard-stektköttig i smaken, umami typ. Jag tycker gräddigheten är ett stort kvalitetstecken och en smak jag gillar så gillar man inte den är det bara att köpa sämre malt eller pale ale-malt. Mer sulfat och mindre klorid kommer minska gräddigheten.

 3. Jens 2017-01-11

  Jag gillar den också. Men skulle vilja prova att göra en ”renare” ljus lager också. Typ en pilsner fast med lite munich-malt. Men enligt din beskrivning så skulle alltså en pilsner också vara gräddig (om den är gjord på färsk pilsnermalt och tysk jäst, och en tysk pilsner är ju det). Är en Jever gräddig, till exempel? Jag tror att det är jag som inte är riktigt säker på hur gräddighet i öl smakar:).

 4. Lindh 2017-01-13

  Jevern är lite gräddig men testa en Spaten eller Bryggmästarens guld (Åbro). De är rejält gräddiga.

 5. Jens 2017-01-13

  Det skall jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.