Ball and Keg

160514_lindhcraftbeer_ballandkeg_005Inget är mer störande än när man efter en hård dag på jobbet ska tappa upp en god öl och fatet överraskar med det gurglande ljudet av skum, dvs. fatet är slut och du står där ensam och övergiven med tomt glas i handen. ”Ball and Keg – nivåmätare” är en fiffig uppfinning som består av ett magnetiskt flöte som man stoppar inne i sitt Corneliusfat och en liten rund magnet som följer med flötets nivå på utsidan av fatet. På så sätt kan man se hur mycket öl det är kvar i fatet medan man dricker av det, utan obehagliga överraskningar av fattomhet (ord?). Installationen är väldigt enkel, bara rengör flötet med t.ex. StarSan när du ändå ska tappa ditt öl på fat och låt bollen ligga kvar. Ta sedan den större medföljande positionsmagneten och fäst flötet längs fatets sida. När du placerat ditt fat i kegeratorn så tar du en liten orange kula och smyger emellan fatet och den större magneten, som nu kan läggas åt sidan. Klart! Du kan nu följa den lilla orangea kulan på fatets yttersida och hur nivån på öl i fatet sjunker allt eftersom du tappar upp öl.
Jag har utvärderat den här produkten och tycker själva funktionen egentligen är ganska bra. Det som drar ner mitt omdöme något är att magneten är i svagaste laget. Råkar man flytta fatet lite för mycket, t.ex. när ett annat fat ska kilas in i kegeratorn är risken stor att den lilla orangea kulan släpper. Släpper kulan är det sedan svårt att få tag i flötet med den större magneten utan att luta faten en massa vilket kan ge grumlig öl om det finns någon jäst sedimenterad på kanterna. Jag hade lite svårt att få kulan att sitta i början innan jag kom på att nivån på mängden öl i fatet var så pass hög att flötet fick svårt att hålla sig längs väggen. När jag väl druckit en liten så satt kulan mot flötet resten av fatet.
Det finns en annan aspekt kring produktens vara eller icke vara som jag inte tänkte på förens jag provat produkten i någon vecka och som kanske mer beskriver hur min (sjuka) hjärna fungerar; När man har öl på flaska så öppnar man sin flaska, slår ölen i glaset och ställer flaskan under diskbänken, punkt. Ölen är slut där och då och man vet att det är en ändlig resurs, det som finns i glaset är den ölen. En smått magisk grej med fat och tappkran är att det ger känslan av att det guld som flödar ur kranan än oändligt och att ölet forsar ut likt vattnet ur en köks utan början eller slut. Man går och tappar upp öl efter öl från denna oändliga källa och känner sig lite som en alkemist. Med Ball and Keg blir man påmind om förgängligheten eftersom nästan varje gång man tappar upp en öl så hör man ljudet av flötet och magneten som hoppar ner ett hack och säger med svag röst ”din källa sinar för varje öl du dricker”. Om denna sista reflektion väger tyngre än det förtret ett dödsgurgel från ett tomt fat åsamkar dig kanske lite samtalsterapi vore mer på plats än shopping. Okej, skämt osido. Ball and Keg – Nivåmätare finns att köpa hos Humlegårdens Ekolager för 239kr för startpaketet och 199kr för tilläggspaketet som består av ett extra flöte och ytterligare fem småkulor.

Lindhs omdöme
En helt okej produkt om man har en kegerator där faten får vara i fred dvs. det är inget för picnic-killen/tjejen som har med fat på fest. Jag hade gärna sett ytterligare något starkare magneter vilket dock troligtvis skulle försämra följsamheten längs väggen. Slutligen tycker jag att man borde fått två flöten med i paketet för det priset. Jag har tio fat totalt och ofta 6-7 stycken igång samtidigt, vilket inte är helt ovanligt bland hembryggare, så totalpriset skulle vara i högsta laget.

160514_lindhcraftbeer_ballandkeg_001Vad som ingår i kitet.

160514_lindhcraftbeer_ballandkeg_002Den stora ”installationsmagneten” och de fem små indikationsmagneterna.

160514_lindhcraftbeer_ballandkeg_003Vid installation; fäst bollen mot kanten med stora magneten och du kan flytta fatet till dess slutgiltiga position i t.ex. din kegerator.

160514_lindhcraftbeer_ballandkeg_004Vinkla magneten och låt den lilla oreanga kulan ta dess plats. När kulan är i botten eller ramlar av från fatet är det ca en öl kvar att dricka!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

4 Comments

 1. Micke 2016-05-19

  Kul pryl! 🙂 Men att använda bagagevågen och väga faten är gratis, sjukt enkelt och du får svaret i princip med deciliterprecision. Men det är inte lika fräckt dock.. 😉

 2. Lindh 2016-05-20

  Ahh, jag måste missat var dom delar ut gratis bagagevågar 😉
  En gammal analog ”kroppsvåg” som man nollställer på tomt fat går lite bättre än bagagevåg eftersom fatet gärna ska vara stilla så inte sediment lossnar från botten. Annars är ju bagagevågen smidig såklart, minus att jag inte har någon trots allt resande. Jag har alltid övervikt på handbagaget och ca 10kg i resväskan pha kamerautrustning.

 3. Micke 2016-05-20

  Smaken är som baken! Har i alla fall aldrig märkt något som helst problem med att lyfta ett fat försiktigt rakt upp och väga det.. Du får väl helt enkelt skaffa en till nästa semester.. 😉

  Oavsett, kul att du börjat testa lite prylar och utrustning! Följer bloggen med ännu mer nöje nu när lite sånt här dyker upp!

 4. Staffan Rundt 2016-05-22

  Jag håller med om att det är nåt magiskt över att inte veta var nivån ligger i fatet. Ofta tror jag att det börjar tar slut, men så kan man ändå fylla glas efter glas och då blir man förvånande glad 🙂

  Annars så brukar jag bara öppna dörren till kegeratorn en stund så ser jag var kondenslinjen hamnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.