Våg för att väga mer malt

Alla hembryggare har antagligen en våg av kökstyp redan och så även jag. När man väger sin malt inför bryggningen krävs inte att vågen är så exakt utan några tiotals gram hit och dit gör för liten skillnad för att märkas på slutresultatet. Därför går det bra med i princip vilken enklare digitalvåg som helst. Det jag däremot saknat är en våg dedikerad till just malt då jag fått gå och hämta köksvågen varje gång jag ska väga. Inget jätteproblem men det jag dessutom stört mig på med min gamla våg är att när 5 kilo överskrids står det bara error och jag får väga om den mängden. Jag ligger runt 9-12 kg malt för det mesta så att kunna väga mer än 5kg åt gången har funnits på önskelistan. Alla billiga köksvågar jag hittat har 5 kg som max och paketvågar är onödigt dyra för ändamålet. Jag sneglade på bagagevåg men de är något för oprecisa och kräver någon sorts upphängning. Tillslut hittade jag denna kinavåg specad på 10kg som säkerligen mäter lika bra och/eller dåligt som de flesta köksvågar i prisklassen från Classe eller Kjelle… Det tog lång tid att få den, ca 8 veckor, den har tecken istället för bokstäver som på bilden i beskrivning och även kartongen, men den var billig. Vanliga AA-batterier är skönt eftersom batterier alltid tar slut mitt i en vägning enligt svensk grundlag.
Köpt här från Ebay för 80 kr.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

8 Comments

 1. Magnus 2015-07-12

  Bra! Men hur går man praktiskt tillväga? Malt i hink och hink på våg? Ser man displayen då? Det är nog mitt problem när jag väger upp malt.

 2. Lindh 2015-07-12

  Just nu har jag en hink av trädgårdsmodelltyp (eller som man tvättar bilen med), vanlig standard hink. Den rymmer ca 8kg malt och den täcker inte displayen alls. Sätt tom hink på våg, starta så den nollställs, i med malten, mal.

 3. William Blackmon 2016-04-28

  Har du jämfört den med din gamla köksvåg något?

 4. Lindh 2016-04-28

  Nae, plus minus några gram gäller nog för de bägge men med så stora mängder som 11-12 kg jag väger så spelar det mindre roll. Det viktiga är att det blir samma fel nästa gång jag väger så jag kan justera mina recept.

 5. […] Kinavågen lirar fortfarande perfekt. […]

 6. […] för dagen Jag har tidigare haft lite strul med min maltvåg. Det är inget fel på vågen i sig då den väger på grammet samma som vår andra digitala […]

 7. […] bara går, bland annat med Overnight mashing, FullVolumeNoSparge, större jäshink, refraktometer, större våg, STC-1000 med mera. Något som tagit mycket tid i anspråk och som jag inte blivit nöjd med är […]

 8. […] Jag köpte en köksvåg modell större för ett år sen och den fungerar fortfarande bra men jag hittar ingen bra skål att väga i som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.