Rengöring av Braumeister

150719_lindh_craft_beer_hefe_xvii_0052Den största anledningen till att jag köpte en Braumeister var att kunna lägga ner mindre aktiv tid vid bryggdagarna, låta maskinen göra mäskning/lakning/kok och om jag inte är där en halvtimme så sköter den sig själv. Absolut inte för att jag inte gillar att brygga hands on utan jag insåg mina tidsbegränsningar 2015 med ett till barn på g (det blev en flicka), nytt jobb, pendling 3,5h/dag ett halvår, långa jobbresor utomlands, renovering av huset, försäljning av huset och flytt till ny stad. Detta skulle annars garanterat innebära en mycket lång bryggtorka samt att jag samtidigt fick en anledning att uppfylla drömmen om en Braumeister. Med de anledningarna i bakfickan har jag därför under året försökt effektivisera mina bryggningar så långt det bara går, bland annat med Overnight mashing, FullVolumeNoSparge, större jäshink, refraktometer, större våg, STC-1000 med mera. Något som tagit mycket tid i anspråk och som jag inte blivit nöjd med är diskandet av Braumeistern efter en bryggning. Jag har den stora 50-liters-Braumeistern och den är rejält otymplig, det är ganska många delar med maltrör och fyra filter och det bränner gärna fast lite kring värmeelementen. Jag har testat med olika borstar och svampar men inget har känts smidigt eller bra. Jag känner två Braumeisterbryggare (s.j. Braumeisters) som använder en toaborste (ny såklart) men det känns inget vidare faktiskt, det är inget gammalt dass som ska skrubbas!

150725_lindh_craft_beer_braumeister_rengoringskit_0075Historien om glödlampan och diskborsten
Precis som att det går att tillverka glödlampor som håller extremt länge, det sägs att detfinns det en lampa som lyst i över 100 år, så hörde jag talas om att samma sak gäller med diskborstar. Om man tillverkar en diskborste som tar slut efter någon månad så säljer man ju fler diskborstar. Jag bestämde mig för att testa detta med diskborstarna för 2 år sedan genom att köpa en diskborste från DeLaval avsedd för bönder att diska djurtråg och liknande med. Vi använder samma diskborste än idag och även om loggan börjar försvinna på baksidan så är borststråna fortfarande i helt okej skick! Varför berättar jag om en gammal diskborste egentligen? Jo enbart för att visa att det finns borstar med betydligt bättre kvalité än andra och just kvalité är vad jag söker efter till detta ändamål.

150725_lindh_craft_beer_braumeister_rengoringskit_0074Speidels Rengöringskit
Tillslut bestämde jag mig för att testa Speidels egna lösning, Rengöringskitet för Braumeister. Vid första anblick kanske prislappen ser hög ut men det ingår 1 kg Halapur rengörings- och desinficeringsmedel som motsvarar VWP (desinficerande PBW). Borstarna som ingår är av riktigt hög kvalité och de är som gjorda för Braumeistern. Den stora runda borsten ligger bra i handen och har vinklade strån för att följa kanten på kastrull och maltrör. Den kommer åt bra mellan elementen och ut i kanterna. Den smala borsten passar pumphålen perfekt och det enda jag känner jag saknar i kittet är en svamp för att dra några varv runt värmelementen. Med följer en instruktion för rengöring och desinficering som Speidel delar upp i två olika metoder:

Rengöring (direkt efter varje bryggning)
Spola snabbt ur det värsta från bryggningen med vatten och töm.
Fyll med nytt vatten till 2cm över värmeelementen.
Sätt Braumeistern i manuellt läge med värme på 60c. Vatten värms och pumparna tvättas och luftas.
När vattnet nått ca 40c, stäng av pumpar och element, börja skrubba element och sidor med den stora borsten.
Rengör pumphålen med den lilla borsten, den går inte ner så djupt så tryck inte hårt.
Skölj ur Braumeistern och placera upp-och-ned.
Öppna och rengör pumparna genom att skruva bort ringen, ta bort impellern, skölj och torka med trasa/hushållspapper.
Sätt ihop pumparna igen och vänd sedan på Braumeistern.
Spola ur snabbt med stark och smal vattenstråle, pricka pumphålen.
Fyll upp med vatten till 2 cm över värmelementen och värm till 60c med pumparna igång.

Desinficering (minst efter var 5e bryggning)
Ta 1 tsk av Halapur och låt pumparna jobba i 15 minuter.
Stäng av värmen/pumparna och töm Braumeistern helt.
Finns rester kvar kan dessa nu avlägsnas med stora borsten.
Skölj Braumeistern med vatten, även pumphusen.

Exakt varför man ska välja 60c för att sedan jobba i 40c är oklart men tanken är att man inte behöver använda medel för rengöring varje gång efter några bryggningar. Jag har sett youtube-filmer med bryggare som använder kaustiksoda precis som stora bryggerier men det är dels hälsovådligt men även skadligt för plastdelarna i impellern. Jag ska labba ytterligare lite mer med rengöringsmetoderna med nya kitet och se vad jag kommer fram till, jag vill gärna få ner antalet moment lite. Posta gärna tips och trix bland kommentarerna!

150719_lindh_craft_beer_hefe_xvii_0042

150725_lindh_craft_beer_braumeister_rengoringskit_0076

150725_lindh_craft_beer_braumeister_rengoringskit_0077

150725_lindh_craft_beer_braumeister_rengoringskit_0078

150725_lindh_craft_beer_braumeister_rengoringskit_0079

150725_lindh_craft_beer_braumeister_rengoringskit_0080

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

9 Comments

 1. Micke 2015-08-03

  Råkar man ha en gammal dammsugare, eller ännu hellre en våtdammsugare, till hands så är filtren perfekt rengjorda på 30 sekunder utan vattenkladd 🙂

 2. Lindh 2015-08-04

  Tack för tipset! MaltMagnus rengjorde stora Camurri 200an med våtdammsugare och det var väldigt smidigt. Kanske kan behövas en i framtida garage, det vet man aldrig =)

 3. Patrik 2015-08-06

  Nu är väl flytten i full gång antar jag men om man får önska hade det varit intressant med ett inlägg om hur du rengör dina fat och din kegerator. =)

 4. Lindh 2015-08-06

  Mycket riktigt är allt nedskruvat och ivägskickat. När kegeratorn kopplas ihop igen vet jag inte, kanske om någon vecka om plats magiskt skulle dyka upp i lilla lägenheten, annars är nog runt jul en bättre gissning. Men jag håller det i minnet för jg har lite fatrengörarknep 😉

 5. Daniel 2015-08-11

  Intressant, min procedur ser ut så här:

  * Spola ut med högtrycks trädgårdsmunstycke för att få bort det värsta. Sikta även ner i pumphålen för att backspola där.
  * Ställ BM så kranen är över badkarskanten, eller avlopp.
  * Fyll upp med varmt vatten och 6 msk PBW (20 liters modellen)
  * Stoppa i maltpottan och alla andra delar, låt stå en timme eller två.
  * Öppna kranen och töm ut i badkaret, spola av alla lösa delar
  * När nivån är nere vid kranen, ta en disktrasa eller microfiberduk och torka av elementen och eventuellt insidan på kärlet.
  * Töm ut resten och spola rent ett par gånger
  * Vänt uppochner och plocka isär pumpen.

  Efter jag började använda humlefilter räcker det med disktrasa för att få rent elementen, innan var det lite mer jobb.

 6. Calle 2015-08-14

  Har samma process som dig fram tills användningen av halapur. Jag låter tempen stiga till 60 grader och efter jag tillsatt medlet låter jag det stå över natten. Morgonen efter har all skit släppt och endast sköljning samt lätt borstning behövs för att värmeelementen skall bli som nya!

 7. Rickard 2015-08-20

  Nyckeln är snabbhet tror jag, aldrig ge något tid att fastna. Direkt när jag lyfter ur vörtröret så görs det och filter rena med vatten och ny disksvamp.

  Så snart jag fått på locket på jäshinken så sköljer jag ur hela tunnan, fyller sedan på lite vatten och kör liknande metod som du beskriver med värmare på och pumpen igång. Dock använder jag en halv tablett maskindiskmedel vilket funkar enormt bra. Svabbar av insidan och värmare med disksvampen, när det är rent, häll ur vatten, vänd upp och ner, gör rent pump, sätt ihop och spolar en gång med rent vatten och kör pumpen en stund. Ser ut som ny på mindre än 10 minuter (Jag har 20L varianten).

  Då det ofta går ganska många veckor mellan mina batcher så brukar jag spola ur den ytterligare en gång innan start (så den blir sköljd 2 gånger efter maskindiskmedlet)

 8. Fredrik 2016-06-06

  Får inte loss pumpen. Är det medsol eller motsol som man ska vrida ringen?

 9. Lindh 2016-06-06

  Motsols eller moturs med det svarta pekande mot dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.