HEFE XVI

Natten mellan fredag och lördag rev jag av en overnight mash igen. Denna gång stegmäskades min hefeweizen och denna gång glömde jag inte pH-justeringnen med mjölksyra som komplement till salterna. Framöver är jag nyfiken att labba med syrarast för pH-sänkning men problemet är att gå upp mitt i natten för att mäta effekten. Många tyckare och tänkare har avfärdat syrarasten eftersom den är långsam och tidskrävande, minst en timme för effekt har jag läst, men tid är ju det jag har mest av under en overnight mash. En variant är att göra en lite minimäsk för testmätningar men jag har ingen stabil pH-mätare så det får vänta lite. Receptet är detsamma som sist då det känns som jag hittat något jag gillar. En lite vattenbehandlingsjustering bara med lite magnesium som varit lite lågt här i Norrköping. På tal om det har jag redan undersökt vattnet i de delar av södra Stockholm vi letar boende, helt frisk är jag ju inte… Vetet maldes på 0.8mm mot senast 1.0mm och pilsnermalten på 1.2mm vilket närmast är standard för Braumeister. Jag tror mäskningen gick som den skulle, jag sov ju, och när jag gick ut till bryggeriet vid 7 på söndagsmorgonen stod Braumeistern och indikerade utmäskat. Jag lakade med 10 liter vatten av okänd temperatur då termometern blev kvar inne i huset, detta kan ha bidragit med den minimalt lägre effektiviteten mot förra gången. 2ö diff nedåt mätte jag upp men det är inte helt säkert eftersom jag inte hade kalibrerat min hydrometer förra veteölsbryggningen. Lakningen skedde utanför Braumeistern i en hink på golvet som test men även det blev kletigt och det är ytterst tveksamt med livsmedelsklassningen på hinken och därmed inget jag kommer fortsätta med. Skulle vi bott kvar i huset skulle jag testat att sätta en krok i taket för att hänga maltröret i ovanför Braumeistern och sedan laka rätt ner. Som det är nu tycker jag nivån på vörten är för hög och den har fortfarande lite kontakt med botten av maltbädden när man lakat klart. Det gör att det inte ”droppar färdigt” efter lakningen och flytten av maltröret ger droppande vörtkladd över halva bryggeriet. Det här står med på min todo-lista över förbättringen men är pausat tills vidare…
Mäska, koka, kyla, tappa på hink, hälla i jäst, diska. Ja det gick smidigt och snabbt (nåja) att brygga denna gång tycker jag. Jästen skulle varit en splitbatch med en uppodlad flaskjäst förutom min Meckatzer-stamm men förkulturen luktade acteon och åkte i vasken. Som tur var hade jag mer än väl uppodlad jäst för 45 liters jäsning. 20c och i i kylen, det bubblade ur rören morgonen därpå så alles in ordnung.

150322_hefeXVI_0002Här ser ni maltröret i den stora hinken som är införskaffad för disk och just denna typ av förvaring när mäsken ska droppa av det sista. Men just denna gång är detta alltså olakat och Braumeistern är på väg mot uppkok redan.

150322_hefeXVI_0001Det är kaos i bryggeriet med flyttkartonger och annat mög så någon mer utzoomad vinkel än det här blir det inte. De som tror man behöver slangklämma för silikonslang på Braumeisterns originalkran kan sluta tro det. 12×16 från Humle sitter bra om man bara ska ha 30-40cm som jag för att styra vörten och diskvattnet. Lång slang behöver alltid slangklämma tycker jag.

150322_hefeXVI_000380m kok står i alla Braumeisterrecept och manualen, jag kör här med 90 min men det är nog hugget som stucket. Däremot så börjar timern ticka ner ca 10 min före jag skulle börjat ta tiden så ska ni koka kortare blir 60 min = 70 min i min värld.

150322_hefeXVI_0005Jag tog inte bort silplåtana när jag hällde i lakvattnet vilket gjorde att det såg ut som lakningen kokade kraftigt, borde ha filmat istället för fotat.

150322_hefeXVI_0006

150322_hefeXVI_0007Får 0% kondens eller dimma i bryggeriet med min lowtech-setup utan fläkt. Helt tyst är det när jag brygger också, inte för att jag är där och störs av lite fläktljud men det kan vara så att vörten blir liiiite godare av tystnade. Lite som när Teo Musso spelar klassisk musik för sina jästankar. Och nej jag menar inte allvar…

150322_hefeXVI_0008Efter min resa till Tettnangregionen blev jag sugen att jämföra Tett mot Hallertauer. Hoppas på lite mindre ört men det är svårt att förutspå en bittergivas smakbidrag.

150322_hefeXVI_0009Typiskt Protaflockladd på kylspiralen. Ett tips är att ta bort det innan det torkar fast för det kan sätta sig ganska bra.

150322_hefeXVI_0010Jag och Braumeistern tackar för uppmärksamheten så hoppas jag vi ses på Beerexpo i Linköping på lördag. Braumeistern har dock utegångsförbud men hälsar så gott.

HEFE XVI_Meckatzer (Weizen/weissbier (sydtysk typ))
Batchsize: 47.50 l
Koktid: 90 min
OG: 1.048 SG
FG: ? SG
ABV: ? %
IBU: 11.6 IBUs
EBC: 7.5 EBC

Color  

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
5.77 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) Grain 4 60.0 %
3.66 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 5 38.0 %
0.19 kg Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC) Grain 6 2.0 %

 

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
50.00 g Tettnang [4.50 %] – Boil 60.0 min Hop 7 11.6 IBUs

 

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
15.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 1
6.00 ml Lactic Acid (Mash 60.0 mins) Water Agent 2
5.00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins) Water Agent 3

 

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Meckatzer Weizen Yeast 8

Total humle: 50.00 g
Total malt: 9.62 kg

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in och Acid rest Add 55.00 l of water and heat to 38.0 C over 0 min 38.0 C 15 min
Ferual Acid Heat to 45.0 C over 4 min 45.0 C 15 min
Protein Rest Heat to 53.0 C over 14 min 53.0 C 5 min
BetaAmylase Heat to 63.0 C over 11 min 63.0 C 45 min
AlphaAmylase Heat to 72.0 C over 10 min 72.0 C 35 min
Mash Out Heat to 78.0 C over 5 min 78.0 C 10 min

Fly sparge with 9.98 l water at 78.0 C

BryggData
1.048 SG
1.010 SG
9.98 l
5.0 %

Brygganteckningar
Tidslogg
21.55 55+10l 6c, programmerar bm och mäter salter.

6c 180m
45c 15m
53c 0m (skippar proteinrast då schemat i BM inte räcker till)
63c 45m
72c 35m
76c 15m (färdig ca 05 så uppskattningsvis en timme)

22.10 inmäskning klar
22.18 salter i
06.05 kollar till och den är färdig.
06.15 flyttat maltrör till hink, startar för uppkok (75-102c), värmer lakvatten.
06.45 lakar, skummar av, häller laket i Braumeistern.
07.15 82 min kvar av koket, skummar av igen.
07.37 60-givan i.
08.45 Kyler.

1046-1048
23+25l
adderat 2.5l mer än bs beräknat men fått 3l mer (48+druv/drav)

Plus

Minus
Lite malt har smitit ut genom filtrena, ev pga finare krossning av vetet.
Ännu mer maltrester smet ut via lakningen som även den var osmidig.
Termometern kvar inne så lakvattnets temp?
Lakning ner i baljan är osmidigt och tveksam livsmedelskvalité. Galler på BM istället.

Provsmakning
150512_lindh_craft_beer_hefe_xvi_0001Kraftigt disig, gyllengul öl med krämigt vitt skum som lämnar en del rester på glaset. Doften är kryddig av främst kryddnejlika, frisk och svagt blommig. Något jordig doft men lätta inslag av vanilj i bakgrunden. Smaken är pilsnermaltig där en mycket lätt restsötma, nästan åt det vattninga hållet, samsas med en väldigt lätt humleton som är av det örtiga slaget. Den låga beskan ihop med den kraftiga kolsyran gör denna öl väldigt lättdrucken och somrig. Vek.

Omdöme
Jag har dragit mig lite för att skriva om denna öl, inte för att jag skäms för ett misslyckat öl för det är t.om. ganska gott, utan mer för att det känns som irrelevant för min resa. Som ni kanske noterat i texten ovan finns en total avsaknad av banan, småfrallor och jästighet. Kanske vissa av er förstod redan av glasvalet att något inte stod rätt till. Mycket riktigt så är detta inte någon hefeweizen utan mer en amerikansk veteöl, trots att den jäst med en veteölsjäst. Jästen som jäste denna öl är min Meckatzerjäst jag tog med mig hem från Tysklandsresan och första gången jag använde den blev resultatet mycket lyckat med extrema banantoner, främst under jäsningen men en hel del hängde med ner i glaset. Denna gång saknas dessa inslag helt, trots högre jästemp och lägre pitch. Min teori är att det är en lagerjäst som kolsyrejäst ölet och att denna blivit dominant under jäsningen. Oavsett så är det här en god öl som jag dricker i rasande takt men någon hefeweizen det är det inte. Jästen? Ja den åker i vasken och jag är tillbaka på ruta ett, gör om gör rätt.
Ni som undrar över mitt besök på SM så fick jag tyvärr ställa in det då min dotter bestämde sig för att födas strax efter lunch. Tur att jag inte hann åka iväg! Jag laddar dubbelt för SM 2016 i Skåne istället och funderar på om det går att döpa en tjej till Citra eller Cascade?

Bryggningen återfinns här.

150512_lindh_craft_beer_hefe_xvi_0002Glaset är ett Duvelglas från Sejdelshoppen.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

11 Comments

 1. Beermike 2015-03-26

  Är bilden på humlen från bryggningen? Det står 2.2% på den men 4.5% i receptet.

 2. Lindh 2015-03-26

  Det är jag som slarvat i receptskrivningen, det är mest malt och humle,ängder man ska titta på i mina recept här. Jag följer inte Beersmith helt och hållet heller, t.ex. med lakvolym etc. Allas system är lite olika ändå så tar kan mina recept rakt av så kommer det inte smaka likadant ändå. Och dessutom, några ibu hit och dit är svårt att känna skillnad på. Ibu minskar i jäsningen också. Men ja, jag borde vara lite mer noggrann när det köps ny humle.

 3. Robbix 2015-03-29

  Hej,
  Tack för trevlig läsning! Följer dina over nighters med spänning och kommer själv börja labba med detta senare i år. Galler på BM är en tanke som tål att funderas på helt klart, har ifunderat på krok i taket men då gäller det att ställa BM på pricken rätt.

 4. […] Bryggningen återfinns här. […]

 5. Joakim 2015-05-13

  Hallå Lindh & tack för en jäkla bra hemsida.
  Ser att du liksom jag håller på med vattenbehandling och tänkte bara komma med lite input jag läst mig till & det är att malten innehåller både kalcium & magnesium. Jag har magnesiumsulfat hemma men tillsätter inte det då malten ska(?) innehålla nog med magnesium för att nå upp till ”bra nivå”. Likaså med kalcium, mitt mjuka Stockholmsvatten (23 ppm kalcium) tillsammans med kalcium från malten ska nå upp i de ”magiska” 50 ppm kalcium. (Nu tillsätter jag likväl lite kalciumsulfat & kalciumklorid men det är en annan femma).

  Vad jag vill säga är att inte glömma bort mineralbidraget från malten, lätt hänt då det är svårmätt..

  Med vänlig hälsning
  Joakim

 6. Lindh 2015-05-13

  Absolut är det så att om man helmäskar så ska man inte behövs tillsätta magnesium eller jästnärsalter. Dock är det väldigt svårt att veta vilket bidrag som malten ger. 50ppm Ca är ganska snabbt uppnått och jag har faktiskt dragit ner på min vattenbehandling en hel del och tycker mig göra väldigt goda öl för det mesta. Fortsätt kommentera och brygga!!

 7. Jonas johnsson 2015-06-22

  Bryggde min första weiss igår. Vilken temperatur jäser du i? Jag fick tipset att hålla initialt 17 grader sen öka till rumstemperatur efter att högkreusen lagt sig.

 8. Lindh 2015-06-22

  Hej Jonas, jag labbar fortfarande med temp på weiss då det visat sig skilja mycket på små jäshinkar och kommersiella tankar. Jag har testat 17 men tycker jag fick för lite banan vilket dock beror på föer faktorer. Allt handlar om vilka smaker du är ute efter. Jag föredrar de riktigt mustiga veteölen som finns i södra tyskland (dvs wehienstephaner och gänget innan de förstörts på en lastbil till sverige). Tydliga fräscha pislnermaltsmaker, färsk vete, vetedeg, nejlika, banan, jäst, krispighet. Nör det smaka syrligt eller damm så är något galet. Smakar det plast är jästempen för hög. Svavel förstör en veteöl…

 9. Fredrik 2015-09-01

  Hej Lindh,

  Läste att du skulle flytta, har du verkligen givit upp bryggande ?

  Jag kollade på ditt recept och noterade att du använder en liten annan maskschema som vad jag gör.

  Jag kör

  52 C / 15 min
  67 C / 60 min
  78 C med dekoknings konceptet

  Jag använder alltså två kastrulle, satt in en bild på SHBF… ( FredrikA)

  Tänkte pröva de tiderna som du idag använder t.ex i detta recept.
  Varför annars gick du över till dessa tider för du var i början ganska fast i liknande som jag gör idag.

  Hoppas du ännu har tid att upprätthålla din sida, noterade att de finns väldigt många åsikter på SHBFforum…massa åsikter som kan betyda vad som helst…

  Fredrik Å

 10. Fredrik 2015-09-01

  tillägg de jag undrar över är 63 grader och 72 grader varför dessa

 11. Lindh 2015-09-02

  Hej Fredrik,

  Det stämmer att vi har flyttat från huset i Norrköping till en lägenhet i Södertälje i väntan på att vi ska hitta ett passande hus. Medan vi bor i lägenheten blir det antagligen inga bryggningar men det finns absolut inga planer på att slita brygga.
  I början när jag gjorde hefeweizen så var det för krångligt att stegmäska med vatteninfusioner så då blev det bara 66c till 78c med hjälp av kokande vatten och sedan lakning. Nu med Braumeistern så är det väldigt enkelt så därför kör jag så. Till APA/IPA är det nog inte någon större vinst med stegmäskning men heller inte någon förlust om man ändå kan göra det smidigt vilket jag kan.
  Att dela upp amylasen i alfa och beta (63/72) är för att få mer kontroll över förjäsbarheten. En kort 63a och en 72a som får konvertera klart kommer ge en förjäsbarhet som påminner om 68c i 45m men med mera kontroll.
  Bloggen ska jag försöka hålla i liv även om bloggandet går i perioder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.