Humleskörd 2014

140925_humleskörd_0002Det som började så bra med en Cascadeplanta och en Nugget som jag planterade inne först, byggde en helt okej träställning och slutligen ordnade med klätteranordning slutade i en besvikelse. Det är ingen överdrift att säga att årets humleodling blev otursförföljd eller kanske mest drabbad av väder, vind och småbarn. Jag hade läst någonstans att jutetråd var perfekt för humle att klättra i så det köpte jag och satte upp istället för tvättlina jag körde med förra året. Problemet är att kraftiga vårvindar slet sönder trådarna väldigt fort, något som även slet av min ena planta nere vid marken. Mina nya plantor gillade inte alls att bli uppdrivna inne i värmen och sedan ställas ut så de vissnade ner helt. Cascade överlevde på rotnivå och blev en meter hög (längst till vänster) men Nuggeten kastade in handduken helt. Som om inte det vore nog gick min 2-åriga son och slet sönder halva Tettnangen. Då var jag nära på att gräva bort skiten och lägga ner det där med humleodling. Men jag samlade lite nya krafter, byggde en riktigt ful men funktionsduglig ställning, tog två sticklingar vardera av Hallertauern och Tettnangen och satte ut och slutligen blev det en liten skörd på 200g som ju åkte ner i min Harvest Pilsner. Så från vänster är det en Cascade, tre Tettnang varav en i V-formation och tre Hallertauer där två är till höger om träställningen. Sticklingarna blev bara en halvmeter höga men tar sig förhoppningsvis till nästa år. Nu är ställningen riven, de gamla plantorna nedklippta och jag ska lägga löv på resten inför vintern. Nästa år blir det nya tag.

140925_humleskörd_0004

140925_humleskörd_0003

140925_humleskörd_0006

140925_humleskörd_0007Några små stackars kottar på Cascade-plantan, så vet jag att det är en honplanta iallafall…

140925_humleskörd_0009Det klena men dock väldoftande resultatet. Skönt att slippa torka kottarna.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

9 Comments

 1. Fredrik 2014-10-03

  Fan vad tråkigt med dina humle plantor. Det verkar som många haft problem med humlen i år, blandannat så har jag läst att många fått bladlöss som nästan dödat plantorna. Har funderingar på att skaffa egna plantor till nästa år. Vet du om det är på våren man köper plantor? Har du något tips på var man kan köpa humle?

 2. Lindh 2014-10-04

  Jag köpte på början av våren från http://www.willingham-nurseries.co.uk. Sen sparar man rizomen i lite fuktat papper tills det är dags att plantera. Jag rekommenderar alltså inte att sätta i liten kruka inomhus i syd-fönster för då växer de för snabbt. Det är bra att vara ute i god till på Willingham för det brukar ta slut ganska snabbt…

 3. Lindh 2014-10-04

  Det går även köpa hela plantor från http://www.eickelmann.de/Hopfen-Shop/ men det har jag inte testat utan jag körde på rizome (en bit av en rot).

 4. Fredrik 2014-10-04

  Tack för info. Vet du någon svensk sida där man kan läsa om hur man odlar och skördar humle? Som vanligt tack för en väldigt välskriven blogg.

 5. Lindh 2014-10-05

  Tyvärr inte. Men Willingham har en del bra info tycker jag. Men jag är fel person att fråga eftersom jag inte lyckas sköta om mina egna plantor ens…

 6. Erik 2014-10-07

  Finns ju en hel del om humleodling här:
  http://fearwolf.blogspot.se/p/humleodlingen.html

  /Erik

 7. Lindh 2014-10-08

  Förvisso en hel del bra info, men får dom några kottar att brygga med? Skönt att det inte bara är jag som har oflyt med odlingen. Ni ska se när jag odlar basilika däremot, då jävlar! Men det inlägget får jag spara till pastabloggen eller något =)

 8. Erik 2014-10-14

  Verkar som om skörden blev hyfsad för dom:
  http://fearwolf.blogspot.se/2014/10/humleodling-oktober-rapport-fran.html

  /Erik

 9. Lindh 2014-10-14

  Deras skörd motsvarar min tycker jag. Jag fick ungefär lika mycket kottar som förra året då mina plantor var nyplanterade. En planta ska kunna ge 3-4 kg våtvikt per år så dom liksom jag har en bit kvar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.