Humleodling 2014

140411_humle_0002

Förra året fick jag två humlerizomer som tog sig väldigt bra och gav en mindre skörd vilket är vanligt år ett för att sedan ge det mångdubbla efter plantorna rotat sig ordentligt. Med blodad tand beställde jag en Cascade och en Nugget-rot från willingham nurseries men jag var lite tidigt ute. Om man inte kan plantera rötterna direkt så går det att spara dom i fuktat tidningspapper svalt vilket jag gjorde 1-2 månader innan jag fegade ur och satte dom i kruka inomhus som förra året. Efter några dagar i jord tittade det upp några skott och sen fullkomligt exploderade dom. När de passerat metern kände jag att de skulle gå sönder av sin egen vikt så det blev hög tid att planera dom. Min förra klätterställning var ett A av tvättlina på ett armeringsjärn. Det fungerade men var varken snyggt eller tillräckligt högt så humlen fick klättra upp och sen ner igen vilket inte är optimalt. Så i år slog jag till på en lite större variant med långa stolpar jag grävde ner 70 cm och sedan jute-tråd. Vi får se om det blev bättre framåt hösten… Tanken är att ha två av varje planta nästa säsong så jag ska försöka ta rotskott i höst. Det är anledningen till att årets utplantering ser lite konstig ut, det ska till plantor emellan de som satt innan och de nya.

140411_humle_0001140411_humle_0003Från vänster; Cascade, Nugget, Tettnag och Hallertauer. Slacket i linan får jag nog tyvärr leva med om linan ska hålla, jag kan spänna mer men då spricker nog skiten så det får vara.

140411_humle_0005Förra årets Tettnag har några små skott som letar sig upp.

 

140411_humle_0004Linorna är fästa i samma armeringsjärn som utgjorde hela odlingen förra året. Jag såga av järnet till fyra bitar och bockade som ett V som jag sedan bankade ner i backen med en liten slägga. Kändes som de fastnade ganska bra och dessutom är ju inte draget uppåt så mycket att tala om.

140411_humle_0006Nehepp, där kom regnet så jag slapp vattna också.

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

 1. Perre 2014-09-24

  hej
  du har inga bilder på hur odlingen tog sig under sommaren?
  är själv väldig sugen på att odla humle men har inte hittat något ställe att köpa rhizomer förens jag kom förbi din sida.

 2. Lindh 2014-09-24

  Usch nä, inga bilder på den hahaha. Jag har inte gröna fingrar och i kombination med oflyt har året inte varit bra för min humle. Jag köpte två rizomer som fick växa för mycket inne, så när de planterades ut vissnade dom ner. Den ena tog sig igen men blev bara en meter hög och ger ingen skörd. Jag tog två skott från vardera av mina gamla plantor och satte och de har tagit sig till ca halvmetern. Min 2-åriga son gick och slet sönder en av mina plantor i ett oövervakat ögonblick, ett kraftig oväder slet sönder en annan. Min konstruktion ovan visade sig inte fungera bra så jag gjorde en ny som gick sönder och ytterligare en som fungerar men ser ut som stryk. Jag ska skörda in humle om någon dag tänkte jag och brygga med den direkt, ingen tråkig torkning av den lilla mängden. Jag får ihop till ett bra kok på 20l tror jag, hellre en humlebomb än en svag historia.
  Efter skörden ska jag riva hela träställningen jag byggt och skissa på något nytt till nästa år. Då har jag förmodligen 7 plantor att ta hand om istället…
  Jag ska ta någon bild och lägga upp i samband med skörd och kok jag lovar…

 3. […] 12. Humleodling 2014 | Lindh Craft Beer […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.