Harvest Pilsner 2014

140926_harvest_pilsner_beerbug_001Jag har fått låna en BeerBug av MaltMagnus som jag ska testa i två brygder och detta är den första. En BeerBug är en trådlös densitets- och temperaturmätare som är med i jäshinken under jäsningen och kontinuerligt skickar uppdateringar till ens profil på BeerBugs Community. Jag kommer självklart göra en utvärdering av BeerBugen men det kommer först efter att den är publicerad i Hembryggaren, så ni får vänta ett tag tyvärr. Ni får däremot redan nu följa jäsningen på BeerBugs Community under MaltMagnus profil.
Årets humleodling (mer om det i ett inlägg om några dagar) var otursförföljd vilket gav en ganska liten skörd, något som passade bra idag eftersom min pilsnermalt inte heller räckte till min normala kokvolym på 48l. Alltså blir årets Harvest Pilsner på 20l och med 200g färsk otorkad humle av sorterna Hallertau och Tettnang. Man räknar med att 80% av våtvikten på färsk humle är vatten så 40g humle i 15-givan blev färsk och bittergivan mer kontrollerad med pellets med känd alfasyra. Anledningen till att jag gör en tysk pilsner av denna skördeöl är att lager passar bra att grundligt testa BeerBugen med eftersom jag tycker det är lite krångligt med diacetylrasten. Jäststammen blir arbetshästen och klassikern Saflager 34/70 som används av väldigt många stora och små bryggerier runt om i världen.

140926_harvest_pilsner_beerbug_105

Recepet
3.77 kg pils
0.21 kg carapils
0.14 kg pale ale
12g Chinook @60m
20g Hallertau @15m (100g våtvikt)
20g Tettnang @15m (100g våtvikt)
Protafloc och jästnärsalt @15m

Mäskad med 12l, 64.8c i 90min

OG 1.050
FG
EBC 6.2
IBU 33
ABV 5.2%
Total effektivitet 83%
Preboil 24l
Jäsvolym 21.5l
Jästemp 11-12c

140926_harvest_pilsner_beerbug_107En bryggning på 20l går förvisso genomföra i min 50l-kastrull men kylarspiralen kommer då inte bli så effektiv. Alltså får Biltema-tjugofemman sig en åktur på induktionshällen.

140926_harvest_pilsner_beerbug_109First runnings ner i jäshink medan lakningen åkte rakt ner i kastrullen. Fördelen med de mindre koken är att hela lakvolymen får plats i min MLT och det blir bara tömning plus en satslakning.

140926_harvest_pilsner_beerbug_111

140926_harvest_pilsner_beerbug_112Jag förvärmde vattnet kvällen innan men det sjönk kraftigt under natten. Om det beror på den mindre mängden, annan kastrull eller svalare omgivningstemperatur vet jag tyvärr inte.

140926_harvest_pilsner_beerbug_116Grilltändaren får vara med under uppkoket för att spara lite tid. Kokningen skedde enbart med induktionsplattan på 2000w.

140926_harvest_pilsner_beerbug_128Två paket rehydrerad torrjäst väntar på pitch. Jag rehydrerade denna på 20c och pitchade på 20c för inte chocka jästen. Sedan får jäshinken kylas ner till önskad jästemp. Det finns olika skolor kring detta men med en styrd kylning direkt på hinken sjunker min temp i hinken så snabbt att det inte borde hinna bli några felsmaker, kylen går på max och nära nollgradigt tills vörten hamnar på 12c. Har man däremot bara en temperaturmätning av kylens temp kan det ta många timmar innan vörten når önskad temp, dvs kylen håller 12c.

140926_harvest_pilsner_beerbug_133Temperaturstyrningen av kylskåpet, UT200.

140926_harvest_pilsner_beerbug_138Den färska humlen som sprider sin väldoft. Det är verkligen något magiskt med att hälla i färsk humle i koket.

140926_harvest_pilsner_beerbug_141Inte ens i denna smalare kastrull täcks hela kylaren men det går snabbt ändå att nå pitchtemp.

140926_harvest_pilsner_beerbug_143Humlesepareringen skedde med en kokt biab-påse över jäshinken idag. Det är starsan på golvet, inte smuts.

140926_harvest_pilsner_beerbug_145Beerbugen redo att börja jobba. Starsannat vattenlås.

140926_harvest_pilsner_beerbug_146Här är jäsningen i kylskåpet. Beerbuggen i mitten av jäshinken, till vänster är temperatursonden, mitt på jäshinken är den isolerade temperatursonden till UT200an som styr min jäsning.

startNu är jäsningen igång!

Provsmakning
140108_harvest_pilsnerEn väldigt ljust halmgul öl men en okej blankhet för att vara hembryggd men under all kritik för att vara mig. Jag skyller allt på isinglassen som inte gjort sitt jobb som den skulle även om det eventuellt kan vara en viss mängd proteiner som spökar pga något kort kok. Okej skumkrona men även här finns utrymme för förbättring, skyller även detta på ett något klent kok. Först dominerades denna öls doft av diacetyl men efter en betydande lagring tonade det ner under märkbar nivå. Doften vid provsmakningen är örtig och det finns en krispig maltighet i bakgrunden men tyvärr finns stör en distinkt syrlig ton jag tror kommer från överdosering av lactol. Om ni minns filmen när jag bryggde den så hände en liten olycka och mängden mjölksyra som tillsattes i mäsken är oklar. Någon annan teori har jag inte tyvärr. Jäsningen fick sig även ett litet avbrott mot slutet eftersom jag var tvungen att använda jäskylen till två hinkar vindruvor som skulle maceras på 30c. Även det kan ha haft en negativ påverkan på denna öl. Låg beska på bra nivå men i övrigt en besvikelse. Som tur är bara 19l och jag blickar fram emot nästa bryggning istället. Nu har jag tillräckligt med öl för att skörda och mata min vinäger iallafall…

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

8 Comments

 1. Staffan Rundt 2014-09-26

  Perfekt. Sätter din jäsning på fullscreen och sen är fredagsmyset fullbordat!
  Kul grej för övrigt, ska bli kul att läsa recensionen sen.

 2. Staffan Rundt 2014-09-26

  Vilken tid satte du batchen förresten? Stämmer 05.22 som sidan visar?

 3. Lindh 2014-09-26

  Nae, vörten och jästen åkte i vid ca 11.30 och då skedde även en kalibrering. Jag vet inte varför den tog med värden från flera timmar tidigare då jag nollat allt. Någon timme hit och dit gör mindre skillnad när det gått några dagar.

 4. […] har skaffat en reservkamera (EOS M) som även kan filma så vid bryggningen av min Harvest Pilsner 2014 fick den stå på ett stativ i bryggeriet för testfilmning. Jag hade ingen planering inför […]

 5. Emil 2014-10-01

  Jag satt och funderade på en BeerBug igår faktiskt, så det ska bli väldigt kul att läsa din recension sen! Jag läste lite tidiga recensioner och vissa påpekade att gravity-mätningarna inte stämde helt. Gör du några kontrollmätningar med hydrometer?

 6. Lindh 2014-10-01

  Jag tog en kontrollmätning nu eftersom jag precis tappat kontakten med BeerBugen. I övrigt så har jag inte haft möjlighet att ut och mäta stup i kvarten.
  Jag undersöker saken såklart…

 7. Benjamin Krause 2016-04-13

  Tjenare Gustav,
  jättebra recept!
  Jag kommer ursprungligen från Tyskland och bryggar titt som tätt (fast inte bara) pilsner och jag måste verkligen medge att den här ölen övertygar mig helt och hållet. Jag anpassade receptet bara lite grann (jag tog vetemalt istället för pale ale malt). Humlen var samma (förresten bra harmoniserat, herb fast ingen beskan). Jäsningen ägde rum vid 8-9ºC och lagringen skulle ta minst 4 veckor vid samma temperatur. I helgen hade jag besök från Tyskland och alla var jättenöjda med ölen.

  En kort fråga, hur mycket protofloc använde du? Jag tog en strukit tesked, fast det var alldeles för mycket. Nästa gång blir det hälften.

  Hälsningar

 8. Lindh 2016-04-13

  Tack! Kul att du gillade det!

  Jag kör med ca 1 kryddmått Protafloc per tjugo liter, alltså betydligt mindre än du körde med. Ofta strör jag bara lite på ytan och mäter inte ens…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.