Saison och ale (American Wheat)

140710_saison_0006SM var det två öl som stack ut lite extra i mitt tycke. Inte för att de var annorlunda (svamp) utan för att de var väldigt välgjorda och goda. En av dom var Mats Cederholm och Kalle Hårdings (Foodhead & KA) Chenille Jenny Saison. Så när jag blev sugen på att brygga min första Saison frågade jag snällt om receptet som de så generöst delade med sig av. Tyvärr kunde jag inte få tag på samma jäst (WLP3711) trots veckor av väntan så det fick bli diverse småjusteringar i receptet (WLP566). Maltnotan förblev identisk fast med 12% mindre pga min högre brygghuseffektivitet. Pacific Jade byttes mot CTZ och ökades lite. Simcoe avrundades ner en aning och så skippade jag enbären. Eftersom detta är min första Saison och den kanske inte blir som jag tänkt mig så fick det bli endast ett fat. Den andra jäshinken fick en 2l förkultur på WLP090 som jag odlat i två steg, den blir med andra ord någon sorts ale med vete. Vattenmässigt fick denna samma dos salter som min senaste Pale ale (som blev väldigt bra), detta trots att jag fått en ny vattenrapport som visar att jag numera har lite mer kalcium och sulfat i kranen än jag haft tidigare (eller tidigare trott, ja ni fattar).

140710_saison_0001Premiär för aromatisk malt. Den smakade väldigt intressant och gott, som en biskvi.

140710_saison_0002Jag har justerat upp malningsgraden till 1mm igen från förra gångens 0.9mm. En liten skillnad kan tyckas men där har jag hittat mitt max för att få en smidig lakning kontra bra effektivitet.

Receptet
Bryggd 140710
På fat
OG: 1.052
BG: 1.029 (Ny kolumn i mina recept. Avser boil gravity eller pre-boil gravity som Beersmith kallar det. Dvs den sockerhalt som vörten har före kok.)
FG: (lågt förhoppningsvis!)
ABV: 6.5%?
IBU: ~30
Batchsize: 40 liter i hink, 38 liter i två fat

5kg Pilsner
0.8kg Vetemalt
0.3kg Aromatic
1.28kg Socker (efter primärjäsningen)
Mäskad @ 64.7c 1h
30g EKG@50m
50g CTZ@10m
50g Simcoe@hopstand 20m
0.5l förkultur (skakad) på Belgian Saison II WLP566 (Saison Dupont), 2l förkultur (magnetomrörd) på WLP090.
Jäses i 20c i två dygn, sen får Saisonen jäsa fritt i 22c rumstemp, WLP090 får 18c i två dagar och sedan 22c för att jäsa ut.
140710_saison_0003Nytt för dagen är träanordningen ni ser under kastrullen. För att avlasta min induktionsplatta som har en maxbelastning på 5kg enligt manualen (jag har kört 60kg som mest) har jag satt två distanser av träplankor som jag fäst på en träskiva. Under hällen har jag satt möbeltassar vilket gör att plattan alltid har kontakt med kastrullen oavsett mängd vätska men när det blir mer än några kilo så avlastar träet på sidorna hällen. Fläkten på hällen skjuter luften bakåt där det är fritt så det är ingen risk för överhettning. Ytterligare en fördel är att allt blev mycket mer stabilt än tidigare.

140710_saison_0004Vetemalten visar sitt rätta jag. Som ett klibbigt lim på toppen av en färdiglakad maltbädd.

140710_saison_0005Jag drar kranen på jäshinken upp-och-ner när hinken inte är desinficerad. Just denna använder jag som slaskhink för sånt som ska kokas senare men även för att mala malt ner i.

140710_saison_0008Närbild på min trogna doppvärmare som är vad som håller koket rullande. Jag använder induktionsplattan till uppvärmning av både vatten och vört men doppvärmaren är lagom till en bra rullande kok. Ett plus i kanten att det blir helt tyst när jag brygger till skillnad från fläkten på induktionsplattan. Liten men go detalj…

140710_saison_0011Jag har inte handlat från Humlegården ännu så det är fortfarande silikonslang på kylaren. Den fungerar men känns som den ska sprängas av trycket på invattnet. Orkar inte betala frakt bara för att köpa en meter slang så detta får gå ett tag till.

Brygglogg
Mäskar på 64.7c i 1h med 23l (3.8)
47l@1032 kokas.
Sätter undan 14l extra till partigyle på 15l@1020.
94% mash eff med total sockerutvinning 62l@1029.
20 min hopstand. Kyler till 20c.
37l i två hinkar, resten sparas till folkölen. Hela förkulturerna hänger med då jag inte hunnit krascha dom.
Ca 77% brygghus utan partigyle, ca 87% inkl allt.
Bägge sätts på jäsning jäser på 19.7-20c.

140710_saison_0012Jag hade satt in min diptube i kastrullen för att göra en whirlpool men jag hade ont om tid så det fick bli en kokad biab-påse istället. Dock körde jag med slang eftersom bakteriesäsongen är i full gång. Med lite mindre humle i koket så fungerade denna humleavskiljning riktigt bra för en gångs skull.

Uppdatering
140713 – Tillsätter sockerlag på 2dl vatten vardera med 680g till saisionen och 415g (sockret tog slut) till alen som istället för 6.5% landar på 5.8% abv.

Provsmakning av Saison
140801_saison_1_0002En disig, absolut inte grumlig, halmgul kreation med enorm offwhite skumkrona.
En kraftigt fruktig doft som drar åt clementinhållet inleder ihop med halm, hö och stall i välavvägda mängder. Jag skickas iväg till en svettig skördedag på fältet. Måttliga inslag av peppar i bakgrunden.
Smaken är ganska intensiv med kraftiga klassiska ”valloner”. Örtig åker, pepprig citrus, syrlig gräsighet och framförallt mycket clementinskal. Eftersmaken har markerad beska men svag hint av alkoholvärme.

Omdöme
Den här ölen hade jag stora förväntningar på eftersom jag visste att ursprungsreceptet gav en mycket fin öl. Tyvärr fick jag ju inte tag på korrekt jäststam så helt rättvis blir inte jämförelsen. Det här blev ändå en somrig och smaskig Saison som passar perfekt i värmen även om jag inte blir blåst av stolen. Lite svavlig första veckan vilket sen försvann. Jäsningen fick ske fritt i över normal rumstemp eftersom kylen var upptagen med andra öl, något som kan ha stressat jästen lite tror jag. Slutligen hade jag inte haft något emot mer funk och något lägre pepprighet men humlighet, restsötma och färg sitter som en hockeyfrilla Tyskland 92. Väl godkänd. Bryggningen och receptet finns här.

140801_saison_1_0003

Provsmakning av American Wheat
140805_american_wheat_0012Det här är samma vört som i min Saison men denna ligger istället på en något lägre alkoholhalt (5.8% mot 6.5%). Här är länken till bryggningen med recept.
En halmgul rackare med högt vitt skum (den på bilden har mellanlandat varm i flaska på grund av kylskåpsbrist, vilket leder till minskad kolsyra/skum). Kraftigt vetedis men något mer blank än en hefeweizen. Fin färg!
Doften är citronkaramellig, lite som CitronTulo för er som minns. Lite nobelgräshumle går att ana i bakgrunden. Väldigt ren doft utan några felsmaker eller jäst. Långt bak i bakgrunden känner jag en liten rökighet, en nyans som tog många sniff att hitta.
Smaken är även den citrusbetonad och väldigt behaglig. En viss sötma finns där även om ölen är välutjäst. Lite godistoner som begränsas av beskan. Eftersmaken är besk och återigen lite Tulo.

Omdöme
En väldigt krispig sommaröl med härliga citrustoner som är fantastiskt olik Saisonen som ju kommer från samma kok, tänk vad en jäststam kan ställa till med. En öl med hög hinkabilitet med ett väldigt svagt rensmakande jästbidrag jag uppskattar, det är ingen jästsmak direkt utan en ren något metallisk smak i brist på andra ord. Om us05 är lite plastig och jolmig är denna mer plåtburk med nyslipat björkträ. Här snackar vi om extremt svaga smaknyanser som tagit mig många liter öl att lära känna och inget som i stort påverkar smakbilden. Sammanfattningsvis en väldigt bra öl jag förmodligen inte kommer brygga igen på samma sätt. Jag gjorde den mest för att jag inte vågade göra 40 liter Saison på ett bräde, men citrustonerna är underbara…

140805_american_wheat_0013

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

14 Comments

 1. Morgan Käll 2014-07-14

  Jag är imponerad av det utbyte du får i dina bryggningar, själv hamnar jag oftast bara kring 70% trots finmalen malt, PH-buffer, mjölksyra i lakvattnet och nu senast kontinuerlig recirkulation av vörten under alla raster fram till utlakningen. http://morgankall.blogspot.se/2014/07/native-wit-en-slags-synonym-for-sunt.html
  Kommentarer på min process mottages med glädje via mail.

  Mvh Morgan

 2. Morgan Käll 2014-07-14

  Glömde förresten att tipsa om havreskal (4-5% av maltvikten) gör underverk för lakningen.

  Mvh Morgan

 3. Lindh 2014-07-14

  Med en bra kross behövs inga underverk för att få en bra lakning. Jag har ”låst in” mig på 1.0mm på krossningen och det fungerar toppen, även med vetemalt.

 4. […] samband med förra bryggningen av Saison och Ale testade jag att köra parti gyle, dvs att man satslakar men inte blandar de olika satserna. För […]

 5. […] glaset är en amerikansk veteöl vilket passar perfekt då skumkronan verkligen får komma till sin rätt. Jag är väldigt […]

 6. […] glaset är en amerikansk veteöl vilket passar perfekt då skumkronan verkligen får komma till sin rätt. Jag är väldigt […]

 7. […] Omdöme Den här ölen hade jag stora förväntningar på eftersom jag visste att ursprungsreceptet gav en mycket fin öl. Tyvärr fick jag ju inte tag på korrekt jäststam så helt rättvis blir inte jämförelsen. Det här blev ändå en somrig och smaskig Saison som passar perfekt i värmen även om jag inte blir blåst av stolen. Lite svavlig första veckan vilket sen försvann. Jäsningen fick ske fritt i över normal rumstemp eftersom kylen var upptagen med andra öl, något som kan ha stressat jästen lite tror jag. Slutligen hade jag inte haft något emot mer funk och något lägre pepprighet men humlighet, restsötma och färg sitter som en hockeyfrilla Tyskland 92. Väl godkänd. Bryggningen och receptet finns här. […]

 8. […] i min Saison men denna ligger istället på en något lägre alkoholhalt (5.8% mot 6.5%). Här är länken till bryggningen med recept. En halmgul rackare med högt vitt skum (den på bilden har mellanlandat varm i flaska […]

 9. Jonas johnsson 2014-12-08

  Jag har sett dessa humlesorter i flera recept nu, men har aldrig sett dem i butik?

  CTZ och EKG är kanske förkortningar? Men nu vill jag inte känna mig dum längre 🙂

 10. Lindh 2014-12-09

  Sorry, ja det är jag som är lite lat och inte skriver ut hela.
  CTZ=Columbus/Tomahawk/Zeus (samma sort)
  EKG = East Kent Gold, eller bara Kent Goldings.

 11. Jonas J 2014-12-09

  Ah tack, 😀

 12. […] I glaset är en amerikansk veteöl vilket passar perfekt då skumkronan verkligen får komma till sin rätt. Jag är väldigt […]

 13. Djonk 2018-02-11

  ”mellanlandat varm i flaska på grund av kylskåpsbrist, vilket leder till minskad kolsyra/skum”

  Nyfiken på den snutten, menar du att flaskjäsning i rumstemperatur leder till mindre kolsyra?

  Passar på att tacka för all trevlig läsning 🙂

 14. Lindh 2018-02-13

  Oj, det där gamla inlägget kan jag knappt svara på. Jag tror att jag flaskfyllde från fat vilket gjorde att den tappade kolsyra. Men ja, kolsyrejäsning i olika temperaturer ger olika mängd kolsyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.