Whirlpoolare, eller hur man gör en enkel diptube

För att slippa slänga 5 liter öl efter att ha gjort en whirlpool, så måste man kunna suga upp öl från botten av kastrullen och gärna längs med kastrullsidan så inte ens fina humle/druv-kon förstörs. Men de flesta kranar brukar vara monterade en bit upp från botten och hålet suger upp allt likt ett slukhål. Men vi backar bandet lite först…

En whirlpool, för eventuellt nya läsare, innebär att man efter att ha kokat klart (och oftast kylt i hembryggarsammanhang) snurrar runt vörten i en kraftig virvel med en desinficerad slev. 180 rpm (3 varv i sekunden) anses vara en bra hastighet. Sen låter man vörten vila och snurra klart i 20-30 minuter. Allt du inte vill ha ner i jäshinken, dvs humlepellets+varmdruv+kalldruv, bildar då en kompakt kon i botten på kastrullen och det går att tappa ut klar och fin vört från sidan av konen utan att hålla på med saftsilar eller andra filter.

Jag har en Patina 50-literskastrull med fabrikmonterad gänga för tappkran. Hålet sitter dock så högt upp från botten att nästan 5 liter vört kvar i botten när nivån sjunkit under hålet. Det är vanligtvis inga problem då det bara är att tippa kastrullen på kant så kommer allt ut, men det går ju inte vid en whirlpoolning för då sabbar man konen. Därför har jag byggt mig en diptube som egentligen bara är ett rör som går ner från hålet till kastrullbottnen. Man kan ha en rörstump av t.ex. koppar eller rostfritt som man sätter på någon form av mpt-gänga men de kan vara lite knöliga att ta isär samt att jag inte hittade rör i lösvikt. Min lösning däremot är väldigt lätt att ta isär och rengöra samt enkel att installera. Jag tror nog alla hade förstått hur monteringen går till i en bild men nu hade jag bilder på hela förloppet och ibland kanske övertydlighet är bra?

140214_whirlpoolare_0001Hålet i kastrullen, svårt att se här men det är ca 4-5 cm från botten.

140214_whirlpoolare_0002Delarna som behövs. En vinkelkoppling med invändig gänga och en king nippel (jävla namn eller?).

140214_whirlpoolare_0003Mina gängor i kastrullen är lite halvdana så jag kommer inte in så långt men den sitter tillräckligt tight. Någon gängtejp behövs inte eftersom kulkopplingen på andra sidan är tätad. Diptuben är ju dessutom helt öppen inuti.

140214_whirlpoolare_0004På med nippeln på vinkelkopplingen och kör! Pickup från sidan som sig bör och flödet justeras med kulkopplingen på andra sidan. Har man en lösning med en rörbit kan man kapa den lite snett så den drar vätska ännu mer från väggen med mindre sugkraft mot konen men detta har visat sig räcka bra. Som ni kanske vet så är det dessutom bra att få med lite junk från druvet ner i jäshinken eftersom det fungerar som jästnäring. Så slit inte ihjäl er med hävertar eller andra metoder för att få kristallklar vört i hinken för det blir snarare sämre än bättre…

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

12 Comments

 1. Jonas 2014-02-21

  Skulle man inte kunna lösa det även med en bazooka screen? Någon med finare maskighet eller är det för dåligt genomflöde i den eller vad tror du?

 2. Lindh 2014-02-21

  Visst går det få bort humle med bazookascreen men bara om man kör med hela kottar, pellets sätter igen nätet eftersom det är så liten totalmängd maskor. En hopstopper likt den jag byggt tidigare är bättre i så fall.
  Men detta handlar om att låta humle OCH kalldruv/varmdruv stanna kvar i konen som bildas av whirlpoolen, men bazooka/hopstopper så filtreras det genom filtret och blir inte lika klar vört. Om det gör någon större smakskillnad på ölet i slutändan vet jag dock inte…

 3. […] hade satt in min diptube i kastrullen för att göra en whirlpool men jag hade ont om tid så det fick bli en kokad […]

 4. Boppe85 2014-08-06

  Jag har läst om ”whirlpool” metoden enligt ovan, men hur länge ska man snurra? Hur länge ska vörten vila? det är lite svårbegripligt.

 5. Lindh 2014-08-06

  Eftersom jag ännu inte lyckas så bra med whirlpool är jag fel person att säga hur man ska göra. Jag ska labba mer med detta och fylla på denna artikel. Men det räcker med att snurra tills man kommit upp i rätt hastighet, kanske tar 30-60 sekunder. Sen vänta 20-30 min för konen att bildas. Lock är bra.

 6. Smancho 2014-08-09

  tror du denna skulle kunna fästas på insidan av en Biltema eller är denna för en patina ?

 7. Lindh 2014-08-10

  Faktum är att jag köpte en Biltemakastull på loppis igår, jag har sålt min gamla då jag inte använde den längre. Men nu när den kan stå framme kanske den kan komma till användning, vi får se.
  Biltemakastrullen saknar invändiga gängor och har en tredjedel så stor öppning som Patinakastrullerna som har halvtummsgängor (1/2″ R15). Vill man sätta en ny kran så det går att sätta min enkla diptube eller bazookascreen i kastrullen måste man ta upp hålet större.

 8. Smancho 2014-10-20

  Försöker få koll på detta med Whirpool.
  Skulle du inte kunna förklare lite mer ingående hur du gör?
  Hur länge vispar du?, hur länge väntar du osv!
  Tack!

 9. Lindh 2014-10-21

  Jag är nog inte rätt person att säga hur man gör den perfekta whirlpoolen eftersom jag inte lyckas jämt själv och inte vågar använda tekniken som min standardteknik av den anledningen. Såhär har jag skrivit i humleavskiljningskapitlet:

  Om man tar en slev och vevar som en besatt med ca 180rpm (tre varv i sekunden) i grytan så får man en kraftig koncentrisk virvel. Den virveln kommer få all humle i pelletsform samt druv att samlas i en kon i mitten av kastrullen. Det tar ca 20 min för konen att bildas på botten och lyckas du bra med detta kan du sedan tömma ut klar och fin vört från toppen via en hävert/autosiphon eller så använder du kranen på sidan av kastrullen och tappar försiktigt så det inte blir strömt där nere i botten. Denna metod fungerar utmärkt, ända tills du drar upp på humlemängden. Då blir det ingen vidare kon utan en tjock matta över hela botten på kastrullen. Kör man BIAB så får man för mycket druv för att detta ska vara smidigt också har jag märkt. Det finns de som svetsar fast en halvmåneformad plåt 5cm hög och ca 2-3 cm utanför utloppet vilket minskar förstörandet av konen. Vill man inte svetsa (eller som jag, vet inte hur man svetsar) så är detta inte ett alternativ.

 10. […] du bra med detta kan du sedan tömma ut klar och fin vört från toppen via en hävert/autosiphon, med en diptube längskanten eller så använder du kranen på sidan av kastrullen och tappar försiktigt så det […]

 11. […] så är kastrullerna ganska dyra och svåra att montera kran på eftersom jag vill ner i botten (se mitt inlägg om diptube). Kvar blev alltså plast som material. Ett bra lock, det betyder inte nödvändigtvis det […]

 12. […] kastrullen mot slutet för att få ut de sista litrarna med en högre kran. Annars går det även montera en diptube så kommer man längre ner i kastrullen. Väljer ni att montera kranen lägre, se då till att det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.