Min dröm-MLT

Jag har insett att min utrustning blivit allt mer anpassad för att fylla två Corneliusfat per bryggning, allt utom min mäsktunna (mlt). Jag har testat 30l-hink-i-hink, 30l-hink med bazookascreen och BIAB i 50l-kastrull men kommit fram till att ingen av dom passar mig som handen i handsken med min batchsize på 38-40l. I min jakt på en ny mäsktunna började jag först med att definiera vad jag ville ha för egenskaper, detta var vad kom jag fram till:

 • Storlek på 37-40l
 • Kunna hålla tempen bra i en timme, gärna utomhus i minusgrader
 • Ha ett isolerat och smidigt lock
 • Lätt att diska
 • Smidig att montera samt montera loss kran och bazookascreen i
 • Hållbar en längre tid
 • Runt kärl för bättre omrörning och värmehållning

För att komma fram till vilken storlek på MLT jag faktiskt behöver tog jag den svagaste och den starkaste ölen jag bryggt/tänker brygga och testade att räkna volymer med hjälp av Beersmith med en ratio på mellan 2-3l vatten per kg malt. Detta gav mig ett spann på 27-35l plus att jag ville ha några cm marginal så man inte spiller så mycket. Jag vill inte behöva satslaka i allt för många steg vilket min förra lösning innebar, 2ggr är en bra avvägning mellan hastighet, smidighet och sockerutvinning. Att ha en betydligt större mäsktunna än man behöver ger en stor volym luft ovanför bädden som måste värmas upp, det gjorde att jag strök 60-liters jäshink med isolering, som annars var ett billigt alternativ på 400kr inkl isolering, från listan över tänkbara alternativ. Jag ville även ha en något stabilare lösning då jäshinkarna är lite fladdriga med sin tunna plast.

Här är en tabell jag översatt från amerikanska mått på två olika MLT-storlekar för att fylla ett respektive två fat och vad man får ut av de olika varianterna vid olika effektivitet. Jag siktar alltså på nedre raden. Tyvärr vet jag inte varifrån originalet kom då jag haft filen nersparad länge. Klicka på bilden för att se den större.
mltsizeVill man ha starkare öl så får man antingen minska ration på vatten/kilo malt så man får i mer malt i MLTn, ha i DME/LME/socker i koket eller minska batchen till den halva storleken enligt tabellen. 1.136 räcker nog för de flestas behov. Väldigt starka öl (över 1.080) brukar inte gå åt så snabbt så ett fat räcker för mina behov där.

Jag övervägde att mäska i en Patina-kastrull ett tag men alla gånger jag testat BIAB eller liknande så har för temperaturen sjunkit många grader, trots dubbelisolering. Fördelen med kastrullen är att kunna stegmäska, kunna göra en mashout, snyggheten (ja jag är sån) samt hållbarheten. Men jag vägrar tappa 3-4 grader på en timme, det håller inte. Någon RIMS eller HERMS är jag inte sugen på heller, KISS: keep it simple stupid. Permanent isolering på kastrullen gör det knöligt att diska och slutligen så är kastrullerna ganska dyra och svåra att montera kran på eftersom jag vill ner i botten (se mitt inlägg om diptube). Kvar blev alltså plast som material. Ett bra lock, det betyder inte nödvändigtvis det smidigaste att ta av och på utan mest att det är isolerat. Värme stiger uppåt och ett dåligt lock är ofta boven i många dåliga mäsktunnor. Jag har läst om en del kylväskor som bara har luft i locket och det vill jag helst undvika, de ska gärna ha antingen vakuum eller fyllning.
Ett runt kärl håller värmen bättre än ett fyrkantigt, titta på cementbilar. Jag tycker, trots min gula logga, att IglooCoolers inte är så snygga men de har allt jag söker efter så mitt slutliga val föll alltså på en Rubbermaid 38l som är väldigt vanlig i USA. Den har bra handtag och en massivt lock. Enda nackdelen skulle jag säga är att den är ganska dyr för oss svenskar. Jag köpte på Ebay och landade runt 850kr med frakt (enbart tunnan, inga kranar eller falskbotten). Förhoppningsvis kan jag ha den så länge att det lönar sig i långa loppet.
En kylväska är såklart inget utan en tappkran och någon form av falskbotten. Eftersom min vanliga ölprylsleverantör hade slut på lösningar för att sätta kran och jag hade vägarna förbi Biltema så fick det bli en alternativ lösning som dessutom visade sig kosta mindre än en tredjedel av vad jag annars skulle fått ge. Här är delarna:

140214_MLT_0001Kulventil 1/2″. Gängat rör 1/2″ med fast hexmutter (Straight male connection R15), Gängat rör 1/2″ med innergänga (Straight Female Connection R15), En oring 5/8″x13/16″ (något mindre än den som visas på bilden här, bytte till en mindre efter tester). En 1/2″ kingnippel (min är i mässing men jag ska byta till RF) och slutligen en Bazookascreen som dock är från Humlegården och inte Biltema. Saknas på bilden är en rostfribricka stor som en femma med 1/2″ hål i.

140214_MLT_000330cm-Bazookascreenen kommer fastsatt på ett gängat rör med hjälp av en Oetiker-klämma (översta i bilden). Min bazooka (det lät fint) var dock ett måndagsex så det gick väldigt lätt att ta ut det gängade röret och sätta fast bazookan direkt på mitt köpta rör (den med hexmuttern underst). Detta för att slippa kapa bazookan som på detta vis passar perfekt inne i tunnan. Rördelen som blev över kommer dock till användning snart…

140214_MLT_0004Här klämmer jag fast Oetikern så bazookascreenen sitter stadigt på hexmutterröret.

140214_MLT_0015På med en bricka som tätning och tryckfördelning mot plastväggen. Här ska vara en rostfri bricka här men jag fick inte tag i någon som passade vid denna testmontering men redan i skrivande stund är den utbytt mot en bricka i rostfritt. Det är nästan omöjligt att köpa en bricka med rätt hål så jag köpte en 5kr-stor för 5kr på Bauhaus och ta fram metallfilen, snug fit som de säger på andra sidan dammen… Byt ut det röda mot rostfritt i era huvuden, samma princip.

140214_MLT_0016På med den svarta o-ringen och lite gängtejp, det är aldrig fel. O-ringen kommer sitta inne i väggen, dvs åka igenom öppningen på hålet vid genomföringen.

140214_MLT_0007Lite till gängtejp på bazookarördelen som blev över. Jag kan gängtejpa med en hand som ni ser.

140214_MLT_0017Bazookan trycks igenom hålet. Med detta korta gängade röret är det svårt att få grepp med delarna från utsidan men med lite kraft så går det. Köp längre rör om ni hittar.

140214_MLT_0009På utsidan fäste jag röret med gängor på insidan (female straight R15) som fungerar som en förlängning så kranen går att öppna och stänga. Skulle gärna ha en bricka här också men det får inte plats just nu. Får se om jag byter mot ett längre gängat hexrör i framtiden.

140214_MLT_0010I med bazookascreen-röret med gängor på utsidan.

140214_MLT_0011På med kulventil och King-Nippeln (som ska ha gängtejp också). Klart! Vill man ha längre gängade rör istället för hexröret från Biltema så finns det på t.ex. Humlegården för dubbla priset. Nippeln ska jag byta mot rostfri vid tillfälle om jag inte får för mig att av-blya mässingen.

140214_MLT_0012Och här är slutresultatet! Min nya, fina MLT… Vid testkörning 60 min med varmt vatten läckte inte en droppe så jag är nöjd med tätheten. Låt oss brygga tillsammans länge!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

39 Comments

 1. Jonas 2014-03-06

  Text och bild ger en en sådan ”jag måste också ha” känsla… Finns inte Rubbermaid i Sverige? Eller är det tok för dyra här helt enkelt?

 2. Lindh 2014-03-06

  Dom kostar runt 1500kr i Sverige och runt 200-300kr i USA. Det är frakten som är boven i dramat… Igloo-cooler finns också om man vill ha en gul tunna med i övrigt liknande utseende.

 3. Eric 2014-03-06

  Kommer du använda någon falskbotten till denna eller räcker det med bazookascreen?

 4. Lindh 2014-03-06

  Bazookascreenen är en sorts falskbotten så nej jag kommer inte ha något annat än den i.

 5. Sebastian 2014-03-06

  Mycket snyggt! Man blir ju lite avdunsjuk. Tycker det här med bazookascreen verkar rätt så smidigt. Du hade (har?) väl en Biltemakastrull, vet du om man kan montera en liknande kranordning som du har? Du verkar en smula händigare än vad jag själv är… Vad jag sett har inte Biltemakastrullen några gängor (eller så har jag bara inte sett dom), plus att det vore lite trevligare med en sådan kran som man kan ”slå på”.

 6. Lindh 2014-03-06

  Jag hade en Biltema-kastrull men jag har sålt den. Det går inte sätta dit en bazooka rätt av men det går enkelt att montera en lösning liknande den jag har i MLTn ovan. Ännu lättare blir det nog om genomföringen är med storleken mindre och sedan en övergång till 1/2″.
  Du kanske får lite inspiration i denna tråd: http://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?f=6&t=8095

 7. Sebastian 2014-03-06

  Tack för svaret! Får lura på det där då. Eller helt enkelt göra som du direkt… För övrigt kommer nog bilden du hade nedsparat härifrån: http://www.homebrewtalk.com/f11/how-big-your-mash-tun-needs-123585/ Verkar vara samma siffror i alla fall.

 8. Jonas 2014-03-06

  Jag har en Biltema som jag monterat kulventil på om det var det du tänkte på. Dock så har jag ingen bazooka i den men kan tänka mig att det går att modifiera med hjälp av delar som Lindh har hänvisat till.

  Jag körde med det här sakerna för att bara montera en kulventil.
  http://www.biltema.se/sv/Bat/VVS/Nipplar–Bordgenomforing/Bordgenomforing-254340/
  http://www.biltema.se/sv/Bygg/VVS/Ventiler/Kulventil-860016/

 9. Sebastian 2014-03-06

  Snyggt! Verkar ju ganska lätt det där att modifiera den. Om man kan hitta en nippel som har en honsida med mått som vad som passar som standard (10 mm?) i kastrullhålet, och en hansida på 1/2″ så passar ju den här t.ex: http://shop.humle.se/utrustning/bryggning/avsilning/bazooka-screen-mini-15-cm. Får leta och se om det finns!

 10. Sebastian 2014-03-07

  Ok, jag ska snart sluta spamma det här kommentarsfältet. Du får ta det som en komplimang, Gustav =) Nu vet jag inte exakt vad det är för storlek på originalnippeln i Biltemakastrullen, men byter man ut den mot en sån här så kan man få en nippel med 1/2″ invändig gänga som då passar med Humlegårdens bazooka: http://biltema.se/sv/Verktyg/Tryckluft/Luftslang-och-koppling/Reduceringsnippel-15414/. Eventuellt då, för att det ska passa, får man kanske ha någon mer nippel för att få rätt storlek på allt.

 11. […] en teori om att det går att få ett riktigt bra flöde med den. (UPDATE) Jag har nu skaffat ett mäskkärl, bazookascreen och finslipat tekniken. Jag köpte en Rubbermaid 38-liters rund kylväska med bazookascreen på […]

 12. Johan 2014-06-13

  Hallå!

  Jag vill själv gärna beställa ett likadant mäsk/lakkärl då jag tycker de verkar helt perfekta. Jag kommer nog satsa på falskbotten istället för bazooka dock men det är en annan historia.

  Mitt problem är att 5 gallon känns för litet och 10 gallon för stort då jag gissar att jag kommer vilja variera mellan 4-7kg malt ungefär för att laka till ett 30L kokkärl.

  Har du provat köra din 10 gallons med så lite som bara 4 kilo malt?
  Blir det i så fall avsevärt större temperaturtapp vid mäskning med så lite i tunnan?

  Jag ser även nackdelar med 10 gallons i form av besvärligare rengöring då den är så skrymmande samt att man skall lagra tunnan någonstans också. Kanske nöjer jag mig med 5 gallons varianten och kör mindre satser då jag vill ha högt OG. Fasen också att det inte kan finnas en 7 gallons variant 🙁

  //JN

 13. Lindh 2014-06-13

  Hej Johan!

  Jag har inte testat med mindre än 6 kg malt och det fungerar bra, dock så har jag ca 20 liter vatten till det eftersom jag gör 40l-batcher. Problemet blir ju att det är mycket luft ovanför bädden som ska hållas varm så man får inte öppna tunnan i halvtid för att mäta temp för då måste mäsken värma upp luften i tunnan igen och du tappar någon grad. Jag skulle gissa på att 4kg malt och 10-12l vatten ger större temp-tapp men jag tappar max en halv grad på 90 min. 5 gallon passar bra till ett corneliusfat (20l i hink och 19l i fat) och 10 gallon passar till det dubbla. Ska man optimera sin utrustning så kan man endast brygga inom ett visst intervall. Det går t.ex. inte ha en bra utrustning som passar både 20 liter och 50 liter i batchsize, dels i mäskkärl men även för att kok-kastrullen ger samma avdustning per liter i timmen och inte i procent oavsett mängd. För min del så kokar jag bort ca 7 liter i timman vilket passar bra för 50l preboil = ca 13-15% evaporation rate. Skulle jag koka till en 20-litersbatch så kokar jag bort typ 20-25% vilket är galet mycket. Jag kan inte koka bort mindre genom att sänka effekten för då blir det inte ett rullande kok.

 14. Johan 2014-06-13

  Jo, hur man än vänder sig så blir det aldrig helt optimalt.

  Och hur jag än funderar så vore runt 7 gallon (25+ liter) det perfekta för mina behov. Då kan man få ut kring 15 liter färdig ÖL med rejält högt OG samt runt 20 liter öl av mera normal OG vilket är lagom till en 30L kokgryta vilket är det största som funkar OK att köra på 2kW induktionshäll. Däremot kan jag inte hitta något lika robust och välisolerat i 25liters storleksklass hur jag än letar. En annan perfekt grej med Igloo/Rubbermaid är ju också att det finns falskbottnar som är perfekt avpassade till dessa

  Sen är jag även sugen på att bygga HERMS på sikt mest för att det vore roligt att ha något att fundera och klura på. I ett HERMS bör ju inte extra luft i MLT:n vara ett lika påfallande problem. Vill jag då bygga ett HERMS på Igloo/Rubbermaid tunnor så är det kanske lika bra att satsa på 10 gallons ändå. En annan aspekt är om man skulle vilja bygga in Autosparge, då är det förmodligen inte heller fel med lite extra plats i tunnan så att den utrustningen ryms.

  Ja ni hör ju vilka I-Lands problem man brottas med.

  //JN

 15. Lindh 2014-06-14

  Jag skulle satsat på den större. Jag har skaffat för litet ett par gånger i min bryggutveckling och det har varit dyrlärda läxor.

 16. Johan 2014-06-14

  Se på fasen, efter ytterligare ihärdigt Googlande visade det sig att det visst finns motsvarande kärl även i 7 gallons storlek 🙂

  http://www.northernbrewer.com/shop/brewing/brewing-equipment/all-grain-equipment/fermenters-favorites-essential-all-grain-brewing-starter-kit-7-gallon.html

  Ett sånt där KIT kommer jag förmodligen försöka beställa. Då har jag rejäla kärl både till mäskning/lakning och till varmvatten sedan. Men nu har jag lovat Sambon att inte brygga mer på några månader över sommaren så jag smakar lite på det först. Det dyraste köpet är ett felköp.

  7 Gallon är 26,5 liter, idag lakar jag hink i hink med hjälp av 2st 18L plasthinkar. Det känns lite för litet men 50% högre kapacitet bör räcka långt för mina behov.

  Dessa 7 gallons termosar bör även bli perfekta att bygga vidare på mot ett HERMS sedan när jag blir sugen att vidareutveckla utrustningen.

  //NJN

 17. Johan 2014-06-14

  ”The Fermenter’s Favorites™ 7 gallon cooler has a full capacity of 7.6 gallons.”

  28,7 Liter således, blir mer och mer övertygad om att dessa hade passat mig.

  Har du Lindh mätt din 10 gallons Rubbermaid mera exakt någon gång? Fermenter’s Favorites 10 gallon variant har en verklig kapacitet av 11,7 gallons står det. 44,3Liter alltså det känns som att de måste vara rätt otympliga att diska och handskas med.

  //NJN

 18. Lindh 2014-06-14

  Nae jag har inte mätt upp exakt. Det finns mått angivna på insidan av coolern men huruvida dom stämmer eller inte vet jag inte, jag mäter exakt i jäshink innan jag värmer så det spelar mig inte så stor roll.
  Jag tycker att det är lättdiskade. De väger väldigt lite och är inte så mycket större än en jäshink. Min 50-liters-kastrull är en annan historia.

 19. Fredrik 2014-07-09

  Grymt bra sida du har, många tips man kan ta till sig, tack!

 20. Lindh 2014-07-14

  Tack så mycket Fredrik!

 21. Fredrik R 2014-08-02

  Intressant läsning. Själv funderar jag på att gå över till helmalt men jag kommer hålla mig på batchstorlekar på runt 10-12 liter för att lära mig tekniken först (ska passa mina 15 liters jäs hinkar)…

 22. Fredrik R 2014-09-17

  Har köpt det mesta och alla delar blev i syrafast stål. Letar nu efter livsmedelklassad o-ring för tätning…

 23. Jesper N 2014-12-10

  Mr. Lindh.

  Har inhandlat samtliga delar för mlt-bygget, dock var brickan jag fick tag i på tok för tjock för att det skulle gå att få ut bazooka-röret och skruva på ”female straight r15”. Får man fråga var du fick tag i en bra rostfri bricka?

  Tack för en kanoners blogg!

 24. Lindh 2014-12-16

  Jag köpte bricka för några kronor på Bauhaus men hålet var för litet, lite filande senare satt den som gjuten.
  Har inte hittat billiga/lämpliga på ebay eller aliexpress.
  Det är lite knöligt att få fast bazookan i röret på utsidan men får bara första gänga tag så nyper det bra sen. Inget man tar bort efter varje bryggning för rengöring.

 25. Micke 2015-02-11

  Tja!

  Läste nånstans här på bloggen om att du tyckte kvaliteten var sådär på denna tunnan? Kanske där du beskriver all din utrustning? Tänkte höra vad som är dåligt då jag planerar att skaffa en sån tunna? Håller den inte i längden eller vad? 🙂

  Med vänlig hälsning, Micke

 26. Lindh 2015-02-13

  Det är okej kvalité men det är ju plast så man kanske inte har den i tio år som men en i stål. Den håller temperaturen helt galet bra vilket jag inte tror metallvarianter gör på samma sätt utan att förvärma och hålla på. Tycker den är för dyr i Sverige mot vad den kostar i andra länder dock.

 27. Micke 2015-05-29

  Detta var ju den bästa investeringen på länge. Mycket lättare och mer effektiv metod än när vi lakade hink-i-hink. De 2 senaste brytningarna med hinkarna har legat på en mash eff på 60%. Med tunnan nu första testet kom vi upp i 88.4%. Helt otroligt 🙂 Nu blir det ju i och för sig en lite stark APA, men vi får väl döpa om den till IPA 🙂

 28. Anders 2015-11-04

  Hej o tack för mycket bra info!
  Ska göra något liknande, fast med mormors 20l aluminiumkastrull och frigolit.
  Delar från bryggsiter är ofta 1/2″ från USA, MTP. Är det samma som tex Biltema 1/2″? Dvs, går det att blanda? Är det vanlig svensk VVS standard?
  Bryggsiter har rostfritt, Biltema annat. Spelar det någon roll?
  Någon speciell anledning till att du vill ner i botten? Vi har inte så stor sats o kan nog luta kärlet med bazooka i.
  /Anders

 29. Lindh 2015-11-05

  Det finns amerikanska gängor npt och brittiska bsp. De är lite olika men går att kombinera med gängtejp. Npt är vanligare och kan man undvika att blanda så blir de bättre. Rostfritt är att föredra, finns även på Biltema. De andra har bly och nickel mm på sig och går till kallt vatten men inte varm vört med dess låga pH. Botten vill man ner till för att inte slösa med malten. Annard blir det en deadspace som kommer dra ner effektiviteten. Någon cm från botten är ok men ju lägre desto bättre. Finns lauterhelix eller sndra mjuka baxookavarianter som ligger på botten, det är det mest effektiva. Pex-slang med borttagen innerslang var populärt för något år sedan. Blir lättare att röra om i mäsken också.

 30. […] Jag har nu skaffat ett nytt mäskkärl, bazookascreen och finslipat tekniken. Jag köpte en Rubbermaid 38-liters rund kylväska med bazookascreen på […]

 31. Stefan 2019-01-14

  Hej Gustav
  Mycket fin sida du har, en massa intressant läsning. Har just beställt en 40l tunna med bazooka, och tänkte även ha i en stor biabpåse i tunnan, borde väl kunna ge klar och fin vört.

 32. Lindh 2019-01-14

  Absolut men det räcker med bazookan. Påsen kommer inte göra någon större skillnad för det är maltbädden som ska agera filter, inte en påse…

 33. Stefan 2019-01-14

  Okej Då får jag testa utan, blir bara enklare med mindre grejer i.
  brukar du ha i risskal eller något annat för att slippa stopp i mäsken ?
  =)

 34. Lindh 2019-01-14

  Aldrig några skal. Inte ens med 60% vete (som är utan skal).

 35. Stefan 2019-02-02

  Hej Gustav, köpte mig en liknande tunna, fast Fermenters favourites på 43-44 Liter invändigt, med Bazooka 30cm och RF kulventilkran. Men vilken skillnad, har aldrig haft så här klar och ren vört, och bra utbyte på mäskningen också. Jag är supernöjd, man lär sig mycket på att kolla denna sidan =)

 36. Stefan Malmström 2020-09-30

  Hej,

  Tack för en jättebra site med massor av intresanta tankar, information och erfaranheter!
  Intressanta frågor och kommentarer ovanför här. Mäskning i ordentligt isolerat kärl av plast eller metall vara en jättebra metod om man vill hålla mäskningen förhållandevis enkel, men effektiv och med bra temperaturkontroll!
  Hur tänker du om möjligheterna till stegmäskning eller i alla fall en utmäskning, och val av storlek på kärlet, om man mäskar på detta vis? (och inte kör HERMS)
  Man vill ju gärna hålla ned luftvolymen ovanför mäsken, men om man skall stegmäska måste man väl se till att ha utrymme för det extra varmare vattnet man skall hälla på vartefter?

 37. Lindh 2020-10-01

  Just stegmäskning är den svagaste punkten med denna mäskmetod/mäskkärl. Men det går med kolande vatten (infusionsmäskning), herms i separat varmvattenbad, dekoktion och slutligen rimstub som är ytterst ovanligt i Sverige men påminner lite om en herms. Vissa kärl har tunn botten och kan värmas underifrån men man bränner lätt mäsken så.

  Jag tycker att stegmäskning enklast görs med infusion av koka de vatten. Beersmith gör uträkningen mycket enkel för att hamna rätt.
  Just utmäskning är det mäsksteg som ger minst om ens något alls så det kan man skippa med enkelhet.
  Ett bra kärl kommer snabbt värma upp luften ovan så det viktiga är att inte öppna en massa. Det går även förvärma hela sitt kärl med någon liter kokande (tex från en vattenkokare) 15-30 min innan man ska brygga så blir temperaturen änne mer stabil.

 38. Kjell 2022-03-06

  Hej Gustav
  Vill sälla mig till alla som hyllar din sida. Har dock en fråga som jag inte hittar svar på här.
  Jag använder en G30 idag för mäskning och där cirkuleras ju vörten. Hittar inget om hur det görs på denna metod.

  Med vänlig hälsning, Kjell

 39. Lindh 2022-03-07

  Det görs endast i slutet av mäskningen och då oftast helt manuellt (tappa ut någon liter till en kanna och återför till toppen.
  Det var den helt klart vanligaste hembryggarmetoden när detta inlägg skrevs för åtta år sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.