SR 17 I 01 Hefeweizen

Jag har hjälpt hembryggaren Staffan Rundt med lite hembryggartips/recept så när han gjorde en Hefeweizen utgick han från ett av mina recept. Nu är ölet klart och han skickade mig en flaska för provsmakning:

SR 17 I 01 Hefeweizen, 5.5%
140617_SR_hefeweizen_1

Fint gyllengul med kraftigt skum som är grymt stabilt. Perfekt disighet utan några jästpartiklar som simmar omkring vilket kan ske med hög kolsyra och flaskjäsning.
Doften är full av banan, smått syrlig och pepprig. Det doftar även lite jäst av den sydtyska varianten, dvs lite gummi. Viss humle i slutnoten ihop med mosade päron.
Smaken är kraftfull med markerad beska. Banansmaken är påtaglig och rund men även här något syrlig. Restsötman balanserar alkoholen bra även då det finns spår av högre alkoholer i eftersmaken. Något kladdig på tungan men bra kolsyrenivå. Som avslutning känner jag lite kakao och vanilj i eftersmaken. Den har ett inslag av plastig gummismak som påminner om cykeldäck.

140617_SR_hefeweizen_2

Omdöme
En välgjord Hefeweizen med riktigt fin skumstabilitet och restsötma som gör munupplevelsen rund och angenäm. Färsk och fin med bra fruktighet. Den något höga alkoholen på 5.5% är faktiskt ganska trevlig även om det faller utanför typdefinitionen. Mitt tips till bryggaren är att jäsa den något svalare så de högre alkoholerna men framförallt gummigheten minskar. 18-19c i tunnan är att föredra för 3068 även om tillverkaren säger högre. Mäsktemperaturen får anses som perfekt med den restsötma som är.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

One Comment

  1. Staffan Rundt 2014-06-19

    Kul att du tyckte om den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.