Karlsson / Norell, Midsommar 2014 Lager

Patrik och Victor på bilden nedan är två av mina hängivna fans som haffade mig för en pratstund på SM. De blev nyfikna att brygga en DIPA inspirerad av Kung Hoppo och har haft lite frågor kring det. Nu är ölet klart och de har skickat en flaska men de skickade även några andra öl de bryggt, t.ex. denna lager som jag tänkte börja med att provsmaka och recensera.

Midsommar 2014, Lager, 5.1%, Karlsson/Norell
140621_midsommar2014_lager_0001Kraftigt disig, gyllengul öl (11-15EBC) med stor stadig skumkrona. Skummet sitter som betong och lämnar fina rester på glaset. En del köldgrumling och även en del partiklar (jäst?) som simmar omkring i botten. Minst sagt livlig kolsyra vilket kan ha rört upp bottensatsen något på denna flaskjästa lager.
Doften är lite syrlig med inslag av snus och örter. Rendoftande av humle, helt utan diacetyl eller dms. Smaken vilar på en kraftig maltbotten med örtig humle av det tyska slaget (Tettnang?). Lite knäckig restsötma och bra, låg beska. Något kladdig finish på tungan med ett svagt citrusinslag i slutnoten.

140621_midsommar2014_lager_0002

Omdöme
En perfekt sill-öl jag borde tagit på midsommarlunchen men jag ville inte vara tråkig värd och sitta och recensera öl bland gäster så det fick bli dagen efter istället. Frisk och fin utan några felsmaker vilket är svårt med en så ren öl i denna stil. Hade den varit blank och haft något lägre kolsyra hade den fått riktigt höga poäng. Får mig att vilja brygga mer lager. Bra jobbat!

Efter att ha provsmakat tittade jag igenom receptet. Mycket riktigt var det Tettnang men även Hallertau. Pilsnermalt med lite varapils. WLP830@11c till 1.020 och diacetylrast 48h. Slutade på 1012.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Fredrik 2014-06-22

    Låter som en riktigt god rackare, jag har också svårt att få ölen klar o fin. Kall krashade i en vecka men blev inte riktigt bra ändå. Ska prova med gelatin nästa gång. Har en ljus ipa på jäshink nu så snart dax för en kall krasch.

  2. Lindh 2014-06-23

    Ibland vill det sig inte riktigt med klarningen och jag har inget bra svar på varför. Vissa jäststammar vill helt enkelt inte sjunka till botten kanske, trots gelatin. Det vore spännande om någon ville ge sig på att labba mer med issinglass som jag själv misslyckats med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.