Kung Hoppo DIPA och Little Mac IPA till SM2014

Inför SM vill jag brygga något riktigt maffigt både till domartävlingen och till folkets val. En rejäl DubbelIPA med mycket humle (halvkilo). Receptet blev en blandning av några av de dipor jag gjort tidigare fast med lite mer färgjustering med Carafa II för att falla inom typdefinitionen. Jag föredrar min IPA/DIPA västkuststyle dvs ljus, torr, icke-karamellig, besk och relativt klar. Ljusheten får jag tyvärr tumma på just till denna bryggning för att inte få avdrag från domarna. Torr, ja det blir den genom att tillsätta en del socker som jäser ut helt. Klarheten får jag förhoppningsvis till med kallkrash och gelatin om inte all torrhumle spökar för mig.

140201_KungHoppo_0016

Mäskar och lakar inomhus som vanligt. I mäskkärlet står en jäshink utan botten för att fungera som krage/förlängning eftersom dagens batch är ganska maltintensiv.

 

Nytt för dagen och en misslyckad lakning
Till dagens bryggning var det en del nyheter. Jag har precis sålt en hel del av min utrustning på grund av utrymmesbrist och lite framtida uppgraderingar. Förutom min 25-literskastrull har jag även sålt mitt mäskkärl eftersom jag behöver ett som är större. I väntan på det nya så tänkte jag att jag kunde mäska/laka i en av mina vanliga jäshinkar som jag tar kastrullens isolering runt och kör bazookascreenen baktill på kranen. Mäskningen höll tempen jättebra och jag tappade max 0.5c på en timme, kanske för att jag även la min vinterjacka över hinken. Lakningen gick däremot åt helvete eftersom jag lyckades paddla-loss bazookascreenen med mäskpaddeln vid inmäskningen. Jag insåg problemet först vid lakningen, det var tvärstopp, så jag flyttade över all mäsk till min kastrull som jag först satte BIABpåsen i. Jag satte fast bazookan i lakhinken igen men missade i all frustration att det var lite malt kvar inne i kranen, fortfarande stopp när jag flyttade tillbaka alla mäsk med andra ord. Ytterligare tillbaka med all mäsk till påsen i kastrullen och köra någon slags improviserad maxibiab genom att tömma ut 15 liter från kastrullens kran. Det blev med andra ord klassisk mäskning med crazyBIAB som lakning, inte hela världen men jävligt kladdigt. Jag fick några punkter lågt preboil men volymen var ändå lite hög så det kompenserades genom att koka kraftigare än jag egentligen behöver.

140201_KungHoppo_0017


Kondensproblem? Not so much.

Jag har börjat oroa mig för att jag ska vattenskada vår tvättstuga med mina bryggningar så nytt för dagen var även att koka utomhus, eller ja, i garaget med öppen garageport så typ utomhus. Några minusgrader var det. Jag har bara kört BIAB utomhus under sommaren så detta med att stå ute i snön kändes lite nytt och spännande (och kallt). Koket gick dock riktigt bra tack vare att jag har så mycket kräm i bryggutrustningen nu (upp till 5.2kw). Jag var lite orolig att det skulle bli kondens även i garaget på grund av den kalla temperaturen men den mesta ångan åkte rakt ut genom garageporten. Jag kommer fortsätta koka där ute framöver, riktigt smidigt faktiskt. Efter koket körde jag med en lång hopstand på 45 minuter för maxad humlesmak. Efter det bar jag ut kastrullen och satte den i en snödriva och började kyla. Wastewaterslangen är lite för kort på min spiralkylare så den ska jag skarva till nästa gång men i övrigt gick kylningen riktigt snabbt, ca 10-15 minuter.

140201_KungHoppo_0021

Ingen mer saftsil framöver, förutom till saft
Trogna läsare vet att jag hatar att sila vörten genom saftsil och med runt 300 gram humle i koket denna gång var det inte att tänka på. Så dagens sista nyhet var att sätta min desinficerade BIAB-påse över jäshinken, tömma hela batchen rätt ner i hinken för att sedan lyfta påsen med bara humlen. Det gick väl sisådär om jag ska vara ärlig. Min BIAB-påse är gjord av IKEAs tyg ”Sarita” och det är väldigt finmaskigt. Jag hade hoppats på att vätskan skulle åka rätt igenom men det blev tvärstopp direkt precis som med saftsilarna. Där stod jag med 20 liter vört i en biabpåse och ont i ryggen. Vad göra (förutom att skrika ankballe över fälten)? Jag upptäckte som tur var att om man skakade påsen upp och ned så åkte vätskan ut men humlen och det mesta av kall/varmdruv blev kvar. Den nya metoden får med viss tvekan godkänt efter denna upptäckt. Den var smidigare än saftsil men ska jag köra med den ingen ska jag testa med min första grovmaskigare biab-påse. To be continued med humleavskiljningen…

140201_KungHoppo_0022

IPA och DIPA
Just ja, det var ju en splitbatch detta. Jag ville primärt göra en DIPA på 20 liter men min doppvärmare har en minimikoknivå vilket gör att jag inte kan göra satser mindre än 30 liter. Dock varken ville jag eller kunde jag göra 38 liter dubbelIPA med så mycket malt det skulle innebära. Då föddes idén om att koka två öl i samma kok. Hur då kanske ni undrar? Jo jag planerade alltså för 20 liter DIPA och 10 liter IPA i samma recept. Det som kokades var 30 liter för besk (90IBU) IPA där ena hinken på 20l kommer få sockerlag efter några dagar och hamna inom rätt typdefinition för en DIPA och den andra hinken med 10 liter spädes med 2 liter 1.040-öl från förkulturen för att dels sänka alkoholen och även IBUn till ca 75IBU och 7.5% vilket är max för en IPA. Jag har aldrig gjort så innan eller ens läst om någon som testat just DIPA/IPA utan mer splittat med olika jäst/torrhumle etc. Bägge jäshinkarna är iallafall inom respektive typdeff men om IPAn blir god återstår såklart att se eftersom förkultursöl inte är så förtvivlat gott.

140201_KungHoppo_0027 OG mäts upp. Mycket klar och fin vört med bra hot/coldbreak. Färgen blev dessutom perfekt!

Jäsningen
Efter tre dagar tillsatte jag 700 gram kokad sockerlösning i DIPA-hinken som efter dag 5 fortfarande bubblade var 5e sekund medan IPAn var färdigbubblad dag fyra. Väntar tills bägge hinkarna slutat bubbla innan FG-mätning och kallkrash.
IPA-hinken fick torrhumle i primären och sedan kallkrasch. Otroligt klar och fin.
DIPAn kallkraschades och sattes på fat med torrhumlestrumpa av Saritatyg. Ganska grumlig vilket kan bero på den massiva mängden torrhumle.

Recept
Detta recept är på hela batchen för stark IPA, för enbart DIPAn får man skala ner till 20l och tillsätta sockerlagen på 700g.

32l i hink
OG 1.069
OG efter sockerlag 1.082
FG 1.014
ABV 9.3%
8.25 kg Pilsner
0.4 kg CaraBelge
0.4 kg CaraPils
100g Carafa II
60g CTZ 60min
50g Simcoe 15 min
100g Simcoe 0min
50g Centennial 0min
80g CTZ torrhumle 7dgr
80g Centennial torrhumle 7dgr

80g Simcoe Torrhumle 7dgr
2 pkt US05 i 2.5l förkultur.
5tsk Kalciumsulfat
1tsk Magnesiumsulfat
1tsk Kalciumklorid
1 kapsyl Mjölksyra för att sänka pH från 6 till 5.2

Provsmakning – Kung Hoppo
_GL_1561

Lindh_Craft_Beer_Kung_Hoppo_Imperial_IPA
140219_Kung_Hoppo_0001

SM i hembryggning är mindre än en vecka bort och jag ställer ju upp med en rad olika bidrag i domartävlingen men endast ett i folkets val. Jag kommer tyvärr inte ha tid att stå så mycket bakom fatet och servera eftersom jag jobbar som fotograf under SM-dagen så jag hoppas självservering kommer fungera, det kommer tyvärr påverka röstningsresultatet en del negativt och jag kommer få ganska lite feedback så de som vill får gärna kommentera i detta inlägg om ni kommer minnas detta öl dagen efter =).
Här är iallafall provsmakningen av dubbelIPAn Kung Hoppo från vår dubbelbryggning (DIPA/IPA):

Kopparfärgad med högt offwhite-skum med väldigt små och krämiga bubblor. Skummet ligger kvar som ett lock genom hela ölen. Vätskan är disig av de stora torrhumlemängderna.
Doften är en explosion av frukter, tall, mango och lite diskmedel. En uns av solskyddskräm på en stenig strand i Bahia Feliz ´92 finns i bakgrunden, á papaya coconut?
Den småklibbiga vätskan sprider en fruktig men manlig cederträsmak över tungan och den spritsiga kolsyran får smaklökarna och öppna upp sig likt en övermogen tulpan som stått i skyltfönstret över industrisemestern. Några sekunder senare kommer den kraftiga beskan och hämtar tillbaka mig till verkligheten där en kraftfull engelsk citronmarmelad enbart gjord på skal fastnar i gommen. Den låga restsötman bråkar inget med humleupplevelsen och inte det gör inte den kraftiga alkoholhalten heller. Bra trych helt enkelt.

OmdömeFörrädiskt lättdrucken humlebomb som med sin toppnot av cederträ ändå inte förvandlats till fruktjuice. Jag trodde det skulle bli en riktig mörtmun av den här men den är faktiskt relativt balanserad ändå. Det är dock ingen nybörjaröl så vi får se vad folket säger på SM. Kanske är den för tuff för den breda massan ändå? Jag hade önskat att den blev lika klar som dess lillebror men de väldigt stora humlegivorna råddes inte på med mina vanliga metoder för klarning verkar det som. Little Mac är ändå ganska kraftigt torrhumlad och kristallklar men denna ville inte riktigt hela vägen.

Provsmakning Little Mac IPA
_GL_0284

Detta är en svaga varianten (IPAn) av dubbelbryggning (DIPA/IPA) :
Kristallklar röd brun vätska med högt vitt skum som lämnar mycket rester på glaset.
Doften är kraftfull med tallbarr, apelsinmarmelad och lite mountainbikedäck köpt på Bertil Andersson Motor, cykel och & sport 1993.
Smaken domineras av en kraftfull beska (75IBU minst) som snabbt övergår i clementinklyftor med någon kärna i. Lite clementinskal tar sedan över (sådana som färgade vattenpölar när man var liten) när den för stilen något väl tilltagna kolsyran avtar. Lite grapefrukt finns där också någonstans, på ett bra sätt. Ingen till mycket svag alkoholsma och en lite oljig finish. Eftersmaken sitter i länge vilket drar ner hinkabiliteten lite.

Omdöme
Ska man bedöma sin egen öl såhär inför SM? Ja det ska man: Det här är en mycket välgjord öl med rena och fina smaker. Otroligt vacker med sin kristallklara rödbruna färg och små kolsyrebubblor som lämnar glasets botten mot sin färd mot ytan. Snygga rena smaker med tydliga humletoner av robusta och volatila slag. Med dessa ord sagda borde detta vara min bästa öl hittills (slå på egen trumma barradamm). Men det är det inte. Jag kan inte säga vad jag skulle gjort bättre rent bryggtekniskt utan det här handlar nog helt om smakpreferens. Min vän Emanuel sa att det var en av mina bästa öl jag gjort och jag håller med honom, jag är mycket stolt över den. Jag jag tycker bara inte att den är jättegod. Kanske är den lite för kraftfull för att vara en IPA, kanske vill jag har lite mer frukt för att balansera tallen. Den är ju trots allt bryggd för att vara en DIPA och sedan sänkt till toppen av typdeffen för en IPA så det är kanske inte jättekonstigt ändå. Ändå kan jag inte sluta dricka den… Splittrat omdöme med andra ord. Den åker iväg till SMs domartävling så får vi se om de gillar den. Jag fick bara ihop typ 13 liter så något annat kommer den inte få uppleva. Just det, sa jag det att den bara varit på fat en vecka vid detta tillfälle? Get fresh or die trying eller hur var det? Ähh, jag går och tar en jävel till. Skål på er!
Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

12 Comments

 1. Jocke 2014-03-05

  Trevligt!

  Vilken volym vatten behandlar du med salterna?

 2. Lindh 2014-03-05

  Planen med denna saltgiva var att få Kalcium över 50ppm och får upp Sulfaten till en nivå som framhäver beska (och det lyckades kan jag lova, satan i gatan).
  Fegade lite dock och siktade mellan Moshers ideala pale-vatten och Palmers Burtonvatten. Jag hade salterna i mäsken och skrev in mäskvolymen när jag mätte salter. Jag kommer återkomma med inlägg om vattenbehandling när jag blivit lite bättre på det. Precis fått min våg så det ska bli lite precision i saltmätningen.

 3. Jocke 2014-03-05

  Ah, ok.
  Kalcium bör ligga rätt högt om man räknar med Palmers densitet/tsk för Kalciumsulfat (4g/tsk).
  I 25L vatten så får jag det till +223ppm och sulfaten landar på +520ppm. Håller själv på att försöka lära mig mer om salter så det är inte omöjligt att jag räknar galet.

 4. Jocke 2014-03-05

  Jag tror att det enklaste för hemmabruk är att köra på volym, ska köra lite mätningar på en galet dyr våg på universitetet här i stan och se vad jag får för medelvikt/tsk av olika salter.
  Det är lite klurigt att veta om salterna har bundit vattenmolekyler också, t ex för Magnesiumsulfat så kan vikten skilja +-50% beroende på hur mycket kristallvatten det innehåller.

 5. […] SM i hembryggning är mindre än en vecka bort och jag ställer ju upp med en rad olika bidrag i domartävlingen men endast ett i folkets val. Jag kommer tyvärr inte ha tid att stå så mycket bakom fatet och servera eftersom jag jobbar som fotograf under SM-dagen så jag hoppas självservering kommer fungera, det kommer tyvärr påverka röstningsresultatet en del negativt och jag kommer få ganska lite feedback så de som vill får gärna kommentera i detta inlägg om ni kommer minnas detta öl dagen efter =). Här är iallafall provsmakningen av dubbelIPAn Kung Hoppo från vår dubbelbryggning (DIPA/IPA): […]

 6. […] hinken matad två ggr med 1.5kg maltsocker som kokats lite med humle, precis som jag gjorde med Kung Hoppo för att få lägre FG. Maltgivan är som en veteöl med 50% vetemalt och resten basmalt (även […]

 7. […] fans som haffade mig för en pratstund på SM. De blev nyfikna att brygga en DIPA inspirerad av Kung Hoppo och har haft lite frågor kring det. Nu är ölet klart och de har skickat en flaska men de […]

 8. […] Nu tar vi den, Karlsson / Norells DIPA inspirerad av Kung Hoppo: […]

 9. Smancho 2014-06-26

  Ps. klickar man på Little Mac IPA så kommer man till denna. Fel länk ?

 10. Lindh 2014-06-26

  Nej det är korrekt. Det är från samma bryggning. Dubelipan matades med socker, ipan fick en stor förkultur (procentuellt) som sänkte abv och ibu.

 11. […] Kung Hoppa DIPA Ett bra öl men andra tävlande var bättre. […]

 12. […] Nu tar vi den, Karlsson / Norells DIPA inspirerad av Kung Hoppo. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.