Karlsson / Norell, Double India Pale Ale

Nu tar vi den, Karlsson / Norells DIPA inspirerad av Kung Hoppo.

Karlsson / Norell, Double India Pale Ale, 8.7%
140622_karlsson_norell_dipa_0004En mörkt kopparfärgad, nästan rödbrun, grumlig/disig vätska med gulvitt högt skum betående av små bubblor. Lämnar mycket rester på glaset och skummet sjunker mycket långsamt.
Doften är som en rejäl fruktkompott som hänger i en tall. Simcoe känns tydligt med sin tallighet och citronzest. I bakgrunden finner jag lite vingummisötma som blandas med en något jolmig, mjölkig doft.
Smaken är kraftfull med rejäl humledominans men fortfarande med visst stöd från karamellmalten. Bra utjäst trots sina 8.7%. En hel del citrusskal och en blandning av tropiska frukter som mango/papaya. Bra balanserad beska.

140622_karlsson_norell_dipa_0003Omdöme
En ganska bra dubbelIPA som tar för sig på ett maskulint sätt. Ganska lik Kung Hoppo trots lite andra humelsorter och de har samma låga hinkabilitet vilket jag inte tycker är negativt för denna ölstil. Denna har dock en lägre ibu vilket verkligen passar bättre än i Kung Hoppo. Bra kolsyrehalt som bär smakerna på tungan. Min kommentar till bryggarna är att minska på antalet humlesorter lite (8 totalt som det är nu) så några fler får ta plats, gärna Amarillo till just denna. Ytterligare något mindre karamellmal,t eller kanske ljusare karamellmalt, hade tilltalat mina smaklökar men detta är bra och korrekt enligt typdefinitionen. I övrigt är det en maffig, välgjord dubbelipa bättre än Kung Hoppo. Tummen upp!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Jens 2014-06-24

    Den där ”jolmiga, mjölkiga” doften har jag också upplevt i några av mina öl. Något tips om vad som är orsaken?

  2. Lindh 2014-06-24

    Jag har enbart råkat ut för det med väldigt humlade öl eller om rökmalt varit inblandat. Vissa humlesorter kan ge lite ”gammal-tant-smak” men för det mesta klingar det av efter någon vecka. Som med de flesta felsmaker skyller man ofta på felaktig jästbehandling och det är nog där man ska kolla först. Rätt mängd pigg jäst är a och o för rena smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.