Centralbryggeriet Folkes Lager och Folkes Pale Ale

140510_cb_folkes_lager_ale_0001 140510_cb_folkes_lager_ale_0002Folkes lager, 4.9%

Kraftigt disig, gyllengul vätska med fluffigt skum som sjunker undan snabbt. Bubblorna är stora och det blir få rester på glaset.
Doften är först frisk med pilsnermalt, citrus och toffee. Sen avlöser någon gummiaktig doft, lite som ett halkskydd till badkaret. Bränd gummi från jäst och lite brödighet likt märzen finns där också. Smaken är gräsig och jordig med rivighet bak i gommen, precis som omogna nypon. Svavel och brännässlor samsas med klen humlebeska. Höga alkoholer återfinns tydligt liksom diacetyl.
Riktigt roligt med ett nytt bryggeri i regionen och grabbarna bakom träffade jag på Beerexpo och det är två väldigt trevliga grabbar med stort driv. Tyvärr känns den här inte riktigt färdig och jag tror de haft lite tekniskt strul med kylningen när denna bryggdes. Jag tror inte det är något direkt fel på receptet utan det är en utrustning/metod-fråga som måste trimmas in och finslipas lite. Hallertauer/Cascade är en trevlig kombination som tyvärr inte tillåts komma fram i denna grumliga öl. Hoppas nästa batch går bättre.

140510_cb_folkes_lager_ale_0003140510_cb_folkes_lager_ale_0004

Folkes pale ale 5.8%

Rödbrun, kraftigt disig vätska med nästan obefintligt gulbrunt skum som knappt täcker ytan. Doften är karamellig med lite apelsin och en något unken sötsliskig karamellmalts/rökmaltston.
Smaken domineras av söt maltighet åt rökmalthållet, svag till medel beska och spår av humle. Fyllig kropp som klingar av mot slutet.
En engelsk pale ale där specialmalten tyvärr inte tilltalar mina smaklökar. Maltigheten stör ut humleupplevelsen också och såhär i maj känns den bruna disigheten långt ifrån sommrig. För söt för min smak men en okej öl som inte är en personlig favorit. Jag gillar mina ales humligare och renare med betydligt högre kolsyra.

140510_cb_folkes_lager_ale_0005

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

 1. Tommy Larsson 2014-08-29

  Hej.
  Smakade för första gången en Folkes lager precis nu.
  Visserligen så är det fredag och nyss hemkommen från jobbet, men det var den godaste öl jag har druckit sen Wiesgickl kom.

  Underbar o lång beska, fint gott skum och vacker färg…
  En kanonöl för mig..
  Du som gjorde testet måste köpa en ny flaska och ge den en chans till..
  Trevlig helg.
  /Tommy

 2. Lindh 2014-08-31

  Jag har smakat både lagern och alen och håller med om att de har blivit väldigt mycket bättre. Det fann några problem med jästanken första varvet som nu är fixat. Jag ska träffa grabbarna bakom CB snart och tänkte ge dom lite upprättelse i samband med detta. Men jag står fast vid att det var synd att skicka ut en första batch som inte var bra, framförallt i en region som blivit vana vid att lokala brygder inte håller hög kvalité. Jag tror att CB kommer utvecklas till ett bryggeri att räkna med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.