Lindh Craft Beer – HEFE. Eller Hefeweizen XII och finalen i jästutvärderingen

hefe

Efter att ha testat alla sydtyska veteölsjäster jag kunnat få tag på är det dags för finalen där vinnaren går till SM. Mina två hefe-favoriter som möts i denna svettiga kamp är: klassikern Weihenstephaner 3068 och utmanaren Bavarian Wheat 3638. Förutom att skickas till SM blir vinnaren även min husjäst för Hefe. Jag har bryggt 7-8 gånger med Weihenstephaner men bara en gång med Bavarian så den första vet jag precis vad den går för medan den andra fortfarande känns lite spännande.

140305_hefe

Ny Malt Liquor Tun (MLT)
Ny för dagen var att prova min nya MLT som kom dagen innan den här bryggningen. Hur jag gjorde genomföringen kan ni läsa om här. Den visade sig vara allt jag kunnat önska mig ur den här typen av mäskkärl. Jag skulle fortfarande vilja kunna göra mashout i tunnan men smidigheten att göra rent och slippa ha sladdar och element i överväger.

140215_weissbier_satslakning_0001Redo för inmäskning. Jag måste värma minst 32l i kastrullen för att miniminivån ska täckas på doppvärmaren, men jag mäskade bara in med 23l. Nio liter blev kvar och användes som lakvatten ihop med påfyllningen.

Recept
När det gäller veteöl ska man inte krångla till det brukar man säga. Men till SM känner jag ändå för att lägga till några specialmalter för att sticka ut lite från mängden. Jag har testat med Carapils/Dextrinmalt en gång innan i veteöl och tycker att skummet blev väldigt bra så det får åka med även denna gång. Carafan på 20 gram ger ingen smak men justerar färgen lite uppåt, återigen för att sticka ut lite. Dock blir min färg gott och väl inom typdefinitionen då den ligger i mitten av det tillåtna spannet. Många stegmäskar veteöl och jag har gjort det några gånger med gott resultat men det tar så lång tid och är inte så roligt så det fick bli en enkel infusionmäskning även denna gång. Kör man BIAB eller ännu hellre Braumeister så förenklas stegningen men nu ville jag köra med min nya fina tunna. Anledningarna till att stegmäskning ska vara så bra för veteöl, och hur dom tilltalar mig, är:

 • Syrarast på 37-40c, mest till för Reinheitsgebotare som inte vill justera pH med mjöksyra.
 • Ferualsyrarast på 45c, ger mer 4VG som ger smak av nejlika vilket jag inte känner att jag behöver.
 • Proteinrast runt 50c, bryter ner proteiner vilket ger klarare öl men också sämre skum. Sägs vara mindre nödvändig med dagens välmodifierade pilsnermalter.
 • Alpha och Beta Amylase-rast separat i två steg. Jag vet inte vilket smakbidrag det har att dela upp försockringsrasten i två steg men ger en bra konvertering skulle jag tippa på.
 • Utmäskning eller Mash-out, ger ingen smak om man inte gör den tidigt (30-45 min in i försockringsrasten) utan underlättar mest lakningen.

De smaker jag saknat mest i mina veteöl är en balanserad banan och inte mer nejlika plus att jag gillar lite mer kropp i mina veteöl, framförallt på vintern, så en enkel infusion på 68c fick det bli idag. Receptet såg ut ungefär som förra gången:

38l, OG1048, ca 5%, 11EBC, 14IBU
5kg Vete
3.3kg Pilsner
0.25kg Carapils
20g Carafa Special II
40g Hallertauer på 60m
20g Hallertauer på 15m
3638 Bavarian Wheat
3068 Weihenstephaner
380g socker till priming i fat (10g/l) fast hälften ner i jäskärlen för att undvika överkolsyrning.

140215_weissbier_satslakning_0002CaCl2 även kallat Kalciumklorid. Jag körde med 1,3 teskedar hur man nu mäter upp det på ett korrekt sätt. Jag väntar fortfarande på att få min precisionsvåg så jag kan få noggrannhet i min vattenbehandling. Siktade inom spannet för min veteölsprofil: Ca=50-100, SO4=0-50, Cl=0-100,

 

140215_weissbier_satslakning_0003Gott om plats i nya MLTn på 38 liter. Körde med min inplastade trådgivare till termometern idag efter att ha referensmätt med min insticksgivare. Väldigt smidigt med så snabba mätningar så jag ska kalibrera termometern efter denna K-givare istället.

 

140215_weissbier_satslakning_0004Justerade pH till 5.2.

 

140215_weissbier_satslakning_0005Lakningen gick snabbt, smidigt och bra med nya Bazookan. Jag fegade lite med flödet (2-3l/min) eftersom det var så mycket vete (60%) och att jag inte hade bråttom.

 

140215_weissbier_satslakning_0006Min egna referens på lakhastigheten…

140215_weissbier_satslakning_0007 140215_weissbier_satslakning_0008 Jag hittade ett gammalt läderfodral till en extern hårddisk som passade ganska bra till min termometer. Ett litet hål för displayen och lite plast så är den vattensäker och skyddad. Nice!

 

140215_weissbier_satslakning_0009Samlade i de två jäshinkarna som det sen ska jäsa i. Inte ett förfarande jag är nöjd med då hinkarna är rejält rengjorda innan. Ett alternativ är att flytta varmvattnet från kastrullen till hinkarna först och laka ner i den tomma kastrullen som jag gjort några gånger tidigare men det är så tungt att lyfta kastrullen med 50 liter i från tvättstugan och ut i garaget så det får bli till nästa gång då jag tänkt att även mäska i garaget eller t.om. utomhus. Min nya MLT höll värmen ner på tiondelens grad på 60min så jag tror den klarar av att stå utomhus. Det finns bara ett sätt att ta reda på den saken…

 

140215_weissbier_satslakning_0010Jag var som sagt så ivrig att testa min nya MLT så jag skippade BIAB som var planerat i förväg och snabbfixade genomföringen. Jag fick endast en liten läcka som ni ser på den lilla mörka kissfläcken under kranen. Det läckte ut max någon milliliter men jag ska ordna mer ytterligare tätare genomföring till nästa bryggning då jag har lite mer tid på mig att testa tätheten.

 

140215_weissbier_satslakning_0011Tunnan har markeringar för både liter och gallon, snygg detalj!

 

140215_weissbier_satslakning_0012I väntan på kok.

140215_weissbier_satslakning_0013Snön har försvunnit men lite snöblandat regn bjöds på denna dag. Sverige säger jag bara…

 

140215_weissbier_satslakning_0014Jag körde utan hopstand eftersom det inte är en humledriven öl. Efter kylning gjorde jag en whirlpool eftersom jag installerat diptube i kastrullen. Det fungerade fantastiskt bra med en fin kon och väldigt lite humle eller druv i tunnorna. Tyvärr hann jag inte fota ner i kastrullen då det var tusen andra saker som skulle fixas med…

Loggen:
61 liter totalt, 23 till inmäskning och 38 till lakning.
32 liter värms till över 78c.
Ska ha en preboil på 51l@1.039 och postboil 1.052
Hällde med flit för varmt vatten i MLTn.
Sänkte MLT-temp till 10c över (78c) med kallvatten och mäskade in.
Mätte upp 68.4c med både gröna o gula K-givarna.
Mätte pH till 6.2. Justerade till 5.4 med halv kapsyl och sedan en lite skvätt till för 5.2.
Fyllde på 29l i HLT på värmning till 79c.
Temp på 68.6 på toppen av bädden efter 60 min!
Recirkulerade 1l 3ggr.
Tömde MLT till hink. Ca 14l first runnings.
MLT-kranen på 45g-vinkel är lagom.
Satslakade i 2 steg och samlade upp 25+27.5 vilket var 1.58l för mycket.
Kokade bara 50l och sparade 2.5l till förkultur.
OG 1.047 (5 för lite), ökar med primningen i fatet.
19+19+1=39 postboil +2,5l som inte kokades. Ger effektivitet på 73%.

 

Provsmakning

Utseendet är vackert gyllene gult med högt vitt cappuchinoskum som försvinner ganska snabbt men som lämnar mycket rester på glaset. Något låg kolsyra för stilen.
Doften domineras av banan och blandas med syrliga örter, lite apelsin och bubbelgum. Fräsch och något söt. 
Smaken exploderar i tropiska frukter som mango, persika och aprikos. Bra drag i bananen även här och litet uns av kryddig nejlika som balanserar. En bra restsötma som bär fruktigheten, här hade lite högre kolsyra ökat betyget ytterligare. Låg beska men ganska hög hinkability ändå. Serveringstemperaturen styr helt klart både sötma och fruktighet, 8-10c är bättre än 10-12c.
Omdöme
Min bästa veteöl hittills och vinnaren i jästtestet är helt klart utsedd. Bavarian wheat har en dimension till där Wehienstepharner känns lite tom och vattnig.  Wehienstephaner blev såklart också väldigt god men har en konstig unken syrlighet blandat med gummi som drar ner betyget. Den jäste ut snabbare men blev ljusare i färgen och en del grumligare. Till Weihenstephaner var den något högre mäsktemperaturem bra för den fick lite kropp ändå men Bavarian wheat hade vunnit på en försockringsrast runt 66c istället. Fruktigheten som Bavarian har gör den väldigt lämplig som sommaröl.
Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

13 Comments

 1. […] och jäsningen På jästfronten har jag tidigare utvärderat Weihenstephaners 68:e stamm (3068 hos Wyeast) mot 3638 Bavarian Wheat som påstås vara Schneiders husstamm men inte riktigt funnit en tydlig vinnare. Jag tyckte ett tag […]

 2. Micke 2017-02-15

  Hej! Jag är lite sugen på att testa en hefeweizen till bästa bryggning. Det ska ju vara ganska kraftigt kolsyrat och jag ser att du körde 10g/l i denna. Går det inte hani så mycket på en gång menar su eftersom du har hälften i hink? Även i flaska eller gäller det enbart fat? Hur gör du i så fall med sockret i hink, häller duni det ihop med jästen wller vid senare tillfälle?

  Mvh Micke

 3. Lindh 2017-02-20

  Sockret för att få kolsyra har man i först när det är färdigtjäst och minuter innan det ska på flaska. Ska man ha socker i fatet så rekommenderas halva mängden av någon anledning, men jag kör oftast kolsyra från tub numera.

 4. Micke 2017-05-24

  En fråga till om detta med jästen.. Jag gör ju 20-liters batcher, och har läst att man ska underpitcha jästen för att få mer av de öskvärda felsmakerna. Kan man bara ta och hälla i en påse jäst utan förkultur eller hur brukar du göra? Läst bla på hembryggarforumet att en del gör så. Jag tycker ju att Weihenstephaner är den godaste och mest välbalanserade hefeweizen jag druckit så jag kommer testa 3068, men bör man göra förkultur eller kan man bara häva i den? 🙂 Testade förresten Greizingern nu med trådgivare helgen, sjukt snabb 🙂

 5. Lindh 2017-05-25

  Ja en påse räcker lätt till 20l, kanske t.om. till 40l. 3068an är explosiv och jäser väldigt kraftigt!

 6. Micke 2017-05-25

  Du menar nu att den klarar sig utan förkultur? 🙂

 7. Lindh 2017-05-26

  Just 3068 och till veteöl så tycker jag det. Jag kanske sagt annat tidigare och kanske ändrar jag mig om ett år men som det är nu använder jag inte förkultur för 3068 på 20-25l.

 8. Micke 2017-05-26

  Härligt! Tack för tips.. En annan grejag funderat på är vilken temp man ska ligga på. Som du skrivit genom åren är ju rekommendationen allt från 17-22c, men vad har du känt funkat bäst med 3068 utan att få massa svavel? Är det 20c som gäller?

 9. Lindh 2017-05-26

  Ja 20c är en bra temperatur tycker jag. Varken 17 eller 22 har lirat speciellt bra.

 10. Micke 2017-05-30

  Förresten, jag har letat lite men hittar inte vad du körde med för vattenprofil när du hade tunnan? Ungefär samma som pale ale fast annat förhållande mellan sulfat och klorid?

 11. Lindh 2017-05-31

  Vilket mäskkärl man använder har inget med vattenprofil att göra. Vattenprofil väljer man enbart utifrån vilken ölstil man vill göra och vad man har för smak. Sulfatigare till beska öl eller hunledrovna öl. Klorid till maltbetonade öl. Balanserat mellan sulfat och klorid till övriga stilar.

 12. Micke 2017-05-31

  Nej såklart, jag tänkte mer på att du numera kör RO vatten och inte behandlar likadant kanske 🙂

 13. Lindh 2017-05-31

  Just nu kör jag samma vatten till allt. Mina erhållna värden finns i någon av de senaste fem bryggningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.