Hefeweizen XI

hefeweizen
Mina första sex sydtyska Hefeweizen/Weißbier bryggde jag med samma recept och jäste alltid med klassikern Weihenstephaner 3068 för att testa olika mäskmetoder och jästemperaturer. De följande fem bryggningarna har olika jästsorter fått vara i fokus och den här gången var det dags för nästa runda av min jästutvärdering. Jag har provat nio av ca elva veteöls-jäster som går att köpa via Humlegården, även torrjäster. Kvar är några American wheat som jag inte vet om de klassar in riktigt. Till denna bryggning pitchades White Labs Bavarian Weizen (WLP351) och Hefeweizen IV (WLP380). Eftersom jag ökat mängden vete till 60% har jag gått över till att mäska med Brew-in-a-bag (BIAB) för just veteöl där klarhet i vörten knappast står i fokus. Helst vill jag stegmäska veteöl i kombination med en dekoktion men det tar så galet lång tid och är inget jag tycker är speciellt roligt så denna bryggning fick sig en enkel enstegsmäskning på 66c. Om någon skulle sponsra med en Braumeister/Camurri så skulle jag stegmäska hela dagarna men precis som med flödeslakning så känner jag att arbetsinsatsen är något högre än vinsten.
140113_Hefe-XI_0001
Vad jag är ute efter i mina veteöl är en fyllig smak med relativt låg restsötma. Hög drinkabilitet med hög men inte överdriven kolsyra. De får gärna ha lite mörkare färg än de ljusaste varianterna men här snackar vi något i stil med 10-11 EBC istället för 8 EBC, det ger den där guldiga tonen istället för citronbleka och färggivaren (Carafa denna gång) kan eventuellt bidra med lite diskret fyllighet. Nytt för dagen är att ha lite dextrinmalt (Carapils) för att få lite stabilare skum och lite kropp. Mina senaste två Hefe hade grymt bra skum men jag vet tyvärr inte varför.
140113_Hefe-XI_0002
Jag tillsatte 3.5 gram Kalciumklorid för att öka Ca från 29ppm till 75ppm och sänka pH men det krävdes ändå en dryg kapsyl mjölksyra, måste haft med mäskvattenmängden att göra. Mäskade i 75min, lyfte över biabpåsen till 25-liters-kastrullen där den knappt fick plats så den fick åka vidare ner i en jäshink och blandas med lakvatten, s.k. MaxiBIAB. Sen kokade jag bara i 60 min eftersom jag fick så sjukt mycket kondens. Då det var -12c ute så började det regna inomhus när jag öppnade fönstret, smått bisarr upplevelse. Jag vill kunna koka utomhus även på vintern, kanske i garaget. Vi får se.
140113_Hefe-XI_0003
Förutom kondensen så gick bryggdagen bra. Maxibiab var lite slabbigt men en bra lösning för att lätt kunna laka den klibbiga vetemäsken. Från mäskstart till kylt 20c tog det exakt fyra timmar med 38 liter i hinkarna vilket får betyg VG.
Efter 5 dagar hade Hefeweizen IV jäst ner till 1.010 medan Bavarian Weizen låg på 1.020. Båda två har gett ifrån sig stora mängder svavel under jäsningens slutskede så det luktar halvljummet på hela övervåningen. Jäser dessa i en f.d. klädkammare på ca 18-19c eftersom min jäskyl kallkraschar ett eventuellt blivande SM-bidrag.

Provsmakning

Nu har de båda varit på fat en dryg vecka och det är dags att smaka dom. Direkt kan jag säga att Bavarian Weizen inte är helt klar. Den smakar en del svavel fortfarande och behöver mogna på fat några veckor till. Hefeweizen IV däremot (på bilden högst upp) är redo för förtäring.
Utseende: Färgen är precis vad jag var ute efter. En gyllene guld-orange som ger den där mysa-framför-brasan-i-en-hobbit-stuga-känslan. Skumkronan är mycket stor och gräddigt vit med små bubblor som håller sig genom nästan hela halvlitern.
Doft: En ren sötma med, som mest, inslag av banan/bananaskid möts mig när jag sticker ner näsan i glaset. Lite svavel krut går att ana. Nejlikan är frånvarande vilket inte gör mig så mycket men lite persika går att hitta.
Smak: Väl utjäst men med bra kropp. Låg restsötma och härliga sydtyska banansmaker. En fin maltighet balanseras av lite citrus och kanske plommon? Låg beska (så klart) med svag svag nobel humlesmak i eftersmaken.

Omdömme: En riktigt bra veteöl måste jag säga. Den är lite kraftig på sina 5.6% vilket jag gillar. Jag har gjort några som landat på 4.8% och då tycker jag de kan vara lite tunna. Det var mycket svavel under jäsningen och första dagarna på fatet men det har som tur är avtagit. En av mina bättre veteöl även om jästsorterna inte heller dessa är mina favoriter.

Recept 

Batchsize 38l
OG 1.052
FG 1.010
5.6% ABV
IBU 13.5
11.5 EBC
5kg Vetemalt
3kg Pilsnermalt
0.25kg CaraPils
220g Carafa II
40g Hallertauer Mittelfruh 60min
20g Hallertauer Mittelfruh 10min
Bavarian Weizen WLP351
Hefeweizen IV WLP380
Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Lindh 2014-01-28

    Och nej jag är inte helt crazy med tomrader mellan rubrik och stycken utan wordpress vägrar lyda mina formateringar. Inte ens
    i koden hjälper. Förslag på lösning mottages gärna…

  2. […] De smaker jag saknat mest i mina veteöl är en balanserad banan och inte mer nejlika plus att jag gillar lite mer kropp i mina veteöl, framförallt på vintern, så en enkel infusion på 68c fick det bli idag. Receptet såg ut ungefär som förra gången: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.