1 år som hembryggare…

…som öl-hembryggare då eftersom jag gjorde en massa vin för 15 år sen. Bloggen firar i dagarna ett år och en kort sammanfattning är på plats. I ett av mina första inlägg skrev jag att drömmen var att en dag göra en lika bra Weißbier som Weihenstephaner och i och med min senaste veteöl måste jag säga att jag faktiskt inte bara lyckats med det utan till och med gjort en bättre hefeweizen än Weihenstephaner. Även min senaste Pale Ale/SessionIPA är bättre än alla liknande jag köpt från bolaget så jag är grymt nöjd med min utveckling och inser att detta är en hobby för resten av livet. Jag har under detta år provat olika tekniker och batchstorlekar med varierande resultat. Min plan inför nästa bryggår är att finslipa min teknik på några olika områden: när det gäller hink-i-hink-mäskning så måste jag bli bättre på att landa på rätt temperatur och med hink-i-hink-lakningen att den inte sätter igen sig vilket jag tror mig redan åtgärdat med 2 timmars borrande av falskbottnen. Jag har även haft lite problem med utjäsning av de senaste 2-3 ölen som jäst i temperaturstyrda kylskåpet men det är snart höst så då kommer jag jäsa inomhus igen och använda kylen till kallkrashning. Jag ska bli bättre på att följa jäsningen och jag har därför satt tappkranar på alla hinkar utom en (köpte en kran för lite). Slutligen så lever drömmen om corneliusfat vidare men jag ogillar tanken med att släpa med alla fat till vänner om jag vill bjuda på 3-4 olika öl på en kväll och att skaffa en beergun för 1500kr för att kunna flaska några flaksor i månaden känns lite drygt. De hemmabyggen som finns för flaskning från fat kanske fungerar bra men jag skulle gärna få se dem live och testa innan jag bygger själv.

I övrigt har vi varit på semester på Öland och provat några nya öl i samband med detta:0GL_4508 Twin Sisters DubbelIPA. Riktigt bra trych med sina 9.6% men bara 77 IBU. En annorlunda dubbelIPA vilket jag tror beror på humleval, har inte läst på så mycket om den ännu. Lite för mörk för min smak men rolig att prova.

0GL_4515Teo Mussos Baladin Isaac: en Wit-bier från Italien som var frisk och god. Trodde ett tag att den var spontanjäst med sin syrlighet men icke. Jag träffade Teo på en ölmässa i Italien i December men tyvärr visste jag inte vem han var då… Hugger’n nästa gång för en pratstund. Den italienska craftbeerutvecklingen är väldigt spännande tycker jag.

0GL_4308Eskilstuna Ölkulturs DubbelIPA:

Utseende:

Fin färg med lite grådassig, Bra lacing men lågt skum, låg kolsyra, skummet ligger kvar länge.
Doft: Tvålig humle doft med gräsinslag, pepprig, mjölk, lite gran men inte simcoe, grape

Smak: Engelsk Apelsinmarmelad, gran, Bra beska, strävhet som sätter sig lite i gommen, viss sötma.Helt okej men ingen favorit.

 

0GL_4452

Så här såg mina humleplantor ut för ca 5 dagar sedan, när vi kom hem från Öland så hade den högra växt upp till den vänstra. Den högra fick inte samma snabba start och halkade efter en hel del men har kommit ikapp lite sista veckorna. Något för-stadie till kottar finns inte ännu men det är kanske lite tidigt. Primärt ska plantorna få rota sig ordentligt i år och sedan gallras stammarna till 5-6 stycken max för bästa skörd men då är det bra om rötterna får bli 2-3 meter djupa först så de alltid har tillgång till vatten.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.