Lager och alebryggning

Arbetet med boken har gått in i sista fasen och jag håller på med fotografering, textkorrigering och justeringar av recepten. Just recept är konstigt nog både lätt och svårt på samma gång. Dels ska recepten såklart vara bra och med en bra spridning över stilar men även anpassade till medelbryggarens bryggmetod och smaklökar. Vilka recept jag ska ha med är spikat redan men vissa småjusteringar håller jag på och experimenterar med vilket gör att jag varken kommer kunna publicera receptet från dagens bryggning eller resonera kring bakgrunden för receptet. Men bryggningen som sådan är inget som är vigt till boken så den tänkte jag dela med mig av.
Denna öl krävde RO-vatten för att få ner karbonathalten under 50 ppm så jag rullade Braumeistern till mitt RO-filter och började samla vatten. Jag behövde ca 80 liter till denna 60l-bryggning så jag satte igång vattensamlandet kvällen före och gick och la mig. Det gick dock lite snabbare än vad det brukar göra vilket gjorde att ca två liter vatten låg i en pöl runt Braumeistern och på bryggerigolvet. Tur att Braumeistern står på stålfötter med flera centimeter upp till pumpar och elektronik så den klarar ganska tuffa tag innan det blir bekymmer och några drag med moppen så var golvet både torrt och rent.
Krossningen gick som en dans men perfekt krossresultat även om mätningen av malt innan inte var så smidig som jag skulle vilja ha den. Jag skaffade för ett drygt år sedan en 10kg-våg för att kunna mäta mer malt åt gången men den hinken jag mätte i hade för mjuk och för stor botten vilket gav konstiga mätresultat. Därför gick jag över till en mindre stålskål med liten bas men den rymmer bara 2,3 kg vilket gör att jag måste väga basmalten 4-5 ggr och plussa ihop. Inget större problem men ack så irriterande när jag nu skaffat större våg. Jag är inte sugen på att lägga 1000kr på en paketvåg modell större men någon bättre variant än kinavåg+ikeaskål måste jag få till nu när jag har en dedikerad vägstation (läs fult gammalt träskåp där vågen kan stå framme på).
Inmäskning och pH satt perfekt utan konstigheter. Mäskprogrammet jag körde var inmäskning på 38c, proteinrast 55c i 20 min, betaamylaserast 63c i 30 min, alfaamylaserast/dextrinrast 72c i 30 min och slutligen mash out på 76c i 10 minuter. Totalt tog denna procedur 2 timmar och 45 minuter vilken jag spenderade på att jobba. Efter utmäskningen lyfte jag maltröret till sidopinnarna och lakade med ca 10 liter för att få ihop min önskade kokvolym. För att effektivisera lakningen satte jag varmvattenkastrullen på hyllan på väggen med en drickaback under för att få till rätt höjd. Inte för en sekund slog det mig att jag på 10 sekunder kunde ha höjt upp hyllan istället (vilket jag nu har gjort men inte på bilden nedan), hjärnsmälta! För att senare kunna ställa min huva med ventilationsrör på hyllan som nu är 30 cm närmare taket fick jag byta min raka, stela rördel mot en betydligt mindre vilket gjorde hela lösningen lite smidigare. Det stela röret fyller förvisso inte så mycket funktion längre eftersom jag har en metallpinne mellan bryggverket och ventilationshuvan under koket för att minska kokintensiteten, så något skum upp i röret får jag inte längre. Det raka/stela vent.röret är betydligt enklare att diska än det flexibla (Lindab Drasuten) som det fastar humle i på 1000 ställen.
Återigen märkte jag hur svårt det är att mäta SG med refraktometer på vört vid lakning. Jag fick ett värde på 1.050 före lakning och 1.040 efter lakning. Inte helt orimliga siffor för 10l volymökning tänkte jag först men mätte för säkerhets skull en gång till vid kokstart, 1.050 återigen. Jag kokade sedan en timme och mätte 1.054 med både refraktometer och hydrometer så jag vet att kokstartsvärdet var korrekt men att vörten skiktat sig vid lakningen och därför gett fel mätvärde. Mäskeffektiviteten blev 89% och brygghuseffektiviteten med en stor mängd humle hamnade på 79%. Helt okej men inte magiskt. När man brygger 60l med Braumeister 50 så är mängden malt så stor i maltpipan att det blir dålig cirkulation vid mäskningen och en hel del socker blir kvar i vörten även efter lakning. Nu lakade jag med ganska liten mängd men de sista dropparna innehöll 1.034 så det fanns helt klart utrymme för att laka mer.
Koket finns inte så mycket att berätta om men efter koket blev det tvärstopp i kranen. Humlemängden satte sig som en propp men efter lite trixande fick jag igång flödet ändå med fin vört ner i hinkarna. Sista 10 litrarna fick passera genom den hederliga saftsilen som jag fick tömma på humlepellets fyra gånger då den blivit helt fylld!

Nytt för dagen
Egentligen har jag redan berättat lite om min CIP-pump (Clean In Place) men jag har inte kört den skarpt förens denna bryggning. Tanken är att med recirkulering så blir det rengjort enklare med mindre handpåläggning och med mindre mängd rengöringsmedel (PBW). Pumpen fungerade mycket bra även om jag hade kunnat önska mig ett lite högre tryck. Jag ska labba lite mer med den och kanske bygga någon hylla eller annat den kan stå på så jag slipper ha den på golvet. Om det blev så mycket mindre handpåläggning är jag dock ganska tveksam till men tanken är att även kunna rengöra fat och jäshinkar på detta sätt. Jag återkommer garanterat i detta ämne!

Maltkrossning

Inmäskad och påfylld med vatten för enkelhetens skull. Detta är precis före startknappen trycktes på.

Min pH-mätare som fortfarande levererar stabila mätvärden med snabbt resultat.

Tvättmaskinspallen med hjul på fungerar fortfarande toppen även om jag är lite mer förtjust i min bryggarbänk med mer plats på. Men ska jag fylla RO-vatten rakt ner i bryggverket måste jag ha det på hjul och det vill jag inte ha på bryggarbänken. Utrymmesmässigt och städningsmässigt är det dock betydligt smidigare med lilla pallen.

Lakvattenvärmning med min Kjell&Co-platta och Patina 36l-kastrull.

Lite testande av pump och slangar. Vattnet åker ut från jäshinkens tappkran, genom pumpen och upp i trädgårdsslangen där jag tryckt in en vörtspridare i för att sprida rengöringsmedlet.

Vörtspridaren är egentligen till för att syresätta vört men fungerar även bra till denna typ av rengöring eller för att flödeslaka med. För att den ska sitta kvar i en trädgårdsslang utan slangklämma tog jag en liten annan slangstump emellan som ni ser.

Förkultur på min gamla och fula magnetomrörare. Jag har kvar den gamla eftersom fläkten är lite kraftigare och ger ett bättre flöde än min snyggare magnetomrörare.

Redo för att lyfta maltröret.

Kristallklar vört utan några som helst större eller mindre partiklar i. Precis som jag vill ha det.

Synd att kalla detta för flödeslakning men satslakning är det ju inte heller eftersom jag inte rör om i maltbädden. Flödessköljning kanske?

Nära, nära!

Humlegårdens humlepåsar är inte vakuumförpackade längre utan fyllda med någon gas (som jag inte minns vilken just nu). Lite smidigare att få ut humlen ur men annars ingen märkbar skillnad.

Överbliven vört efter lakningen. Perfekt att frysa in till förkulturer.

Här ser man det mindre raka röret som skarvar ventilationsröret före böjen. Böjen behöver jag nog inte heller längre när jag tänker efter…

Alejäst-slurry. Halva åkte i till 20l vilket säkerligen var lite i överkant mycket.

Kylning på gång. Fortfarande ganska varmt kranvatten så det tog längre tid än önskat mot slutet.

Med stor mängd humle blir temperaturproben isolerad i botten på bryggverket. Därför visar denna 55c..

…när mitten av vörten är knappa 10 grader svalare.

Grumlig humlejuice.

Genomskinlig humlejuice. En snabb kylning ger verkligen bra druvutfällning!

Jag har justerat min uttömningskran (draining valve) i botten så det är en böj på den istället. Jag tyckte att slangen hamnade fel hela tiden innan så denna lösning blev lite smidigare. Jag använder denna kran för att diska smidigare genom att dra en slang direkt till avloppet och rengöra Braumeistern på plats.

Hydrometern med tejp på för kalibrering (även denna länk).

Vörtprov för färgreferens och smakprov.

40l till den stora och 20 till den lilla hinken.

Tappningen via saftsilen. För att få plats var jag tvungen att lyfta upp Braumeistern på diskbänken.

Vilken humlesörja! Den vill man inte ha i avloppet direkt. Några hundra gram pellets går bra men såna här mängder är att be om problem.

CIP av bryggverk.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.