HEFE XXIV

Så har det hänt igen. Det var länge sen sist men nu har det alltså hänt; Det har sinat i alla faten! Jag har några flaskor suröl och några köpeöl från Bayernresan men min kegerator ekar tomt. För att råda bot på problemet blev det naturligt att brygga en storbatch med veteöl. Min senaste lager står fortfarande på jäsning i min stora 60l-jäshink så jag hade inget annat val än att inviga min 95l jästank som tyvärr är för stor för min jäskyl. Med 17c i bryggeriet för tillfället så lämpar det sig bra för en veteöl som utvecklar mycket värme av sig själv.

Receptet
Mina senaste veteöl har blivit alldeles för ljusa trots att jag ökat på med karamellmalt så denna gång tog jag i från tårna med både Münchner, karamellmalt OCH Melanoidmalt. Färgen jag siktar på är mer åt Franziskaners håll som jag tycker borde klassas som en Urweiße eller som Svenska Hembryggareföreningen kallar det: ”Klassisk veteöl av Sydtysk typ”. Spannet på färg sträcker sig från 15-34 vilket nästan är kola-färgat. Jag ville med denna öl hamna någonstans mellan den Ljusa (8-14 EBC) och den Klassiska. Beersmith är tyvärr riktigt dåligt på att estimera färg och de 11.6 EBC som mina specialmalter skulle innebära var åt skogen för lite, det kunde jag bedöma redan från maltnotan. Mellan 10.8 och 10.9 EBC tycker Beersmith att det är ett enormt hopp men mellan 11 och 20 EBC händer nästan inget om man tittar på det färgade glaset. Som jag skrivit tidigare så blir jag allt mer sugen på att byta bryggprogram och detta är bara en i raden av fel och brister jag tycker programmet har.
Basmaltsmässigt ligger jag oftast mellan 50-60% vetemalt i mina veteöl. Jag kan inte påstå att jag märkt någon större skillnad på den undre eller övre spannet. Minst 50% måste det vara för att få kallas veteöl i Tyskland så mindre än så har jag aldrig ens funderat på att ha. Uppåt 70% har jag testat men smakbidraget stod inte i proportion till problemen som uppstår när man mäskar eller främst lakar utan skal. Ni kanske undrar över de konstiga procenttalen av maltnotan men jag passade på att tömma en del maltsorter så jag justerade receptet efter det.

Supersnabb maltkrossning
Min nya maltkross Monster Mills MM3 trimmas fortfarande in och trots att jag har en rejäl borrmaskin har jag insett att den är i minsta laget för monstret. Men jag har hittat en lösning på hur jag ska kunna krossa all sorts malt, även vete och karamellmalt, utan problem; det är bara att maxa hastigheten. Det är nämligen så att den kraft som krävs för att dra runt en ”three roller” med tre valsar motsvarar den kraft som krävs för att dra två parallella krossar på en gång. Det sker även en reduktion i hastighet på grund av det massiva motståndet. Så även om kvarnen snurrar ordentligt för fort när den går tom så blir hastigheten helt okej när det kommer ner malt och borrmaskinen klarar av jobbet med lite blod svett och tårar. Även om hastigheten var i högsta laget så blev malten väldigt bra krossad och fort gick det också kan jag lova.

Volymen
Jag brygger alltid i enheten ”antal fat” och denna gång ville jag ha minst tre stora fat dvs ca 60 liter ner i jäshink. Men eftersom det är generell ölbrist hos familjen Lindh just nu och min jästank rymmer så mycket så maxade jag i varje led för att få ut så mycket som möjligt på en bryggning. Jag mäskade in med 70 liter och lakade med ca 15 liter. Braumeistern har inga problem att hålla en sån mängd i rullande kok med isoleringen ”BryggOlle” och huvan men tiden från utmäskning till kok blir så klart ganska lång. Det händer att jag eldar på med min 3200w doppvärmare för att skynda på uppkoket men denna gång stod maltröret ovanpå Braumeistern så jag orkade inte försöka skohorna ner den emellan.

Misslyckad ferualsyrarast
För att snabba på min bryggdag så brukar jag förvärma vattnet på något sätt under natten/morgonkvisten för att kunna mäska in direkt när jag vaknar. När jag brygger Helles eller Pils så startar jag mäskningen runt 61-62c men för att få mer av fenolen 4-Vinyl-Guaicol (kryddnejlika) i jäsningen behöver veteöl rastas på 44-45c i minst en kvart, gärna en halvtimme. När jag bryggde med hink-i-hink-metoden räknade jag alltid med att 8-10c sjönk av själva inmäskningen men så är inte fallet i Braumeistern av någon anledning. Jag hamnade runt 54c och lite kallvatten och två kylklampar gjorde bara någon grads skillnad. Efter att funderat en stund på hur jag skulle göra så bestämde jag mig för att strunta i syrarasten och låta den tid som gått vara en proteinrast istället. Jag avbröt programmeringen av Braumeistern och stegade rakt upp mot betaamylaserasten istället. Ferualsyran tävlar med bananen i slutändan och i den bästa av världar vill jag ha en skön balas av de bägge, hur det blir just denna gång får tiden snart utvisa. PH-justeringen med lactol ska man vänta med för bästa effekt av ferualsyrarasten så när jag väl skippade tanken om den så körde jag i all mjölksyra och hamnade perfekt på mina önskade 5.2.

Lakning med min Patina
Jag har haft min 36liters Patina i 1,5 år men inte monterat kran i den förens nu. Hade jag haft högre i tak i bryggeriet hade jag säkerligen placerat lakvattenkastrullen högre än bryggverket och lakat via silikonslang och gravitation men eftersom det inte går så fick min plastkanna jobba istället. Kranen höll helt tätt även med varmt vatten och jag ser fram emot att brygga en batch med den snart.
När mäskprogrammet var klart så lyfte jag maltröret till mitt galler som jag placerade mellan maltröret och Braumeistern i vanlig ordning och sedan fyllde jag på med 4-5 ggr av mitt 76-gradiga lakvatten. Att mäska med 14,3 kilo malt varav 8.5 kg var vetemalt som är skallös fungerade helt problemfritt och likaså lakningen. Flödet var inte imponerande snabbt men tillräckligt bra.
Preboil gravity blev en felmätning med refraktometern eftersom vörten så lätt skiktar sig, trots en grundlig (men försiktig) omrörning. MEd bubblor eller kvarglömt vatten så får man lätt för lågt värde med refraktometern men får man orimligt högt som jag fick denna gång (1.065) så är det skiktning som skett. Jag har ingen lösning på detta problem i dagsläget. Att gå tillbaka till hydrometer och kyla vört kommer jag inte göra för preboil, för OG så kan man ju ta den kylda vörten och det är ju också i senaste laget att justera sockerhalten så hastigheten är inte så viktig. Preboil vill jag ha direkt så jag vet vad som händer och kan agera därefter…

Resten av bryggningen
Koket flöt på utan konstigheter, kylningen och diskningen gick som en dans. Jag var pitchad, diskad och klar före lunch och efter ett dygn var det full aktivitet i jästanken. Lakning ger en längre bryggdag men också ett fat öl extra. Jag kommer varva mellan full volume no sparge (FVNS) och lakning framöver beroende på hur det ser ut i inventarierna.

Vatten redo för inmäskning.

Krossstationen har fått två fula träbitar och lite metallband för att stötta borren. Fult men praktiskt.

Metallbandet som håller borren någorlunda på plats.

Krossningen för dagen.

Inmäskad och klar. Maxat minst sagt!

Lakvatten på värmning i min Patinskastrull och Kjell&Co induktionsplatta.

PH-mätaren gör sitt jobb snabbt och effektivit. Härligt att pH börjar sitta varje bryggning.

Efter mäskningen är avklarad är vi nära övermäsk, eller överkok utan kok, eller vad ska man kalla det?

Lyft till första steget med hjälp av Biltema-taljan.

Sedan lyft till ovanför Braumeistern för att kunna maxa lakningen.

Skummet från hotbreak.

Väldigt lite humle denna bryggning.

Diskning av filterdiskarna är det jag tycker sämst om på hela bryggdagen. Det är sååå tråkigt och besvärligt. Alla tips mottages tacksamt!

På väg mot komposten!

Rejäl slurry för att jäsa snudd på 70 liter!

Vackra humleoljor vid kylning.

Tappning och syresättning i 30-litershink före flytt till jästank.

Kraftig skumkrona i min 95l-tank. Ballongvispen är verkligen grym för syresättning.

Hydrometern används ibland för OG men mest för FG numera…

Vörtprovet i ett shotglas för referns.

Beersmiths tolkning.

OG i min refraktometer.

HEFE 24 (Klassisk veteöl av sydtysk typ)

Batchsize: 68.50 l
Boil time: 60 min
OG: 1.054 SG
FG: 1.012? SG
Alcohol by volume: 5.4 % ?
Bitterness: 13.4 IBUs
Color: 11.6 EBC

Color

Ingredients

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
8.50 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) Grain 4 59.6 %
3.54 kg Extra Pale Premium Pilsner (Weyermann) 2014 (2.3 EBC) Grain 5 24.8 %
0.94 kg Carahell (Weyermann) (25.6 EBC) Grain 6 6.6 %
0.79 kg Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC) Grain 7 5.6 %
0.50 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 8 3.5 %

Total amount of malt: 14.28 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
50 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 60.0 min Hop 9 8.9 IBUs
50 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 15.0 min Hop 10 4.4 IBUs
1.00 tsp Protafloc (Boil 0.0 mins) Other 11

Total amount of hops: 100 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) [124.21 ml] Yeast 12

Yeast cells needed: 912.8 Billion
Recommended starter size: 13.31 l

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 86.28 l of water and heat to 44.0 C over 2 min 44.0 C 0 min
Ofrivillig proteinrast Heat to 53.0 C over 2 min 53.0 C 20 min
Beta-Amylase Heat to 62.0 C over 2 min 62.0 C 30 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 11 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 8 min 76.0 C 10 min

Mash pH@20c
Estimated mash pH with salts: 5.66
First measured pH: 5.20
recommended to reach target/final pH of 5.20

Sparge steps
If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

9 Comments

 1. Espen Brekke 2017-05-26

  Kast orginale filter i søpla og kjøp to av disse: https://ecom.amenworld.com/epages/990497525.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/990497525/Products/BB.BM50.004. Skyll og tørk, bedre utbytte, ikke sår og blod og verd hver krone.

 2. Lindh 2017-05-26

  Tack för tipset men de filterdiskarna använder jag redan. Tycker ändå de är sega att få rena.

 3. ML 2017-05-28

  Nu kunde du inte kontrollera jästemp denna gången men vilka temperatur(er) jäser du dina hefe på när du kan kontrollera tempen?

 4. Lindh 2017-05-28

  Ca 20c i hinken.

 5. Boris 2017-06-01

  Tack för en fantastisk blogg!
  Du som gjort så många veteöl, när ungefär börjar skumbanan märkas om du smakar på ett prov från fermentorn? Efter ett par dagar, en vecka eller två veckor?

 6. Lindh 2017-06-02

  Tack!
  En veteöl med mycket skumbanan utvecklar det efter npgon dag i jäshinken. Därifrån går det bara nedåt. Kan inte dra mig till minnes att nivåerna skulle öka när de väl är på flaska eller i fat. Banandoften är dessutom flyktig och kan lätt vädras bort. En Weihenstephaner som stått upphälld en kvart doftar och smakar knappt banan mot en nyupphälld.

 7. Boris 2017-06-02

  Vid tidigare bryggningar har skumbananen varit helt OK men jag har aldrig smakat på dom under jäsningen utan endast efter flaskning. Däremot smakade jag den pågående satsen efter en veckas fermentering och kunde inte, till min förvåning, känna någon skumbanan alls. Där av min fråga. Enda skillnaden mellan denna och tidigare satser är 18 grader istället för 17 i jässkåpet. Använder förövrigt Weyest 3068

 8. Thomas 2020-03-06

  Hej!

  Du är min idol! Så många justa lösningar och så bra blogg! Tänkte skaffa en talja jag med, verkar smidigt när jag nu ändå har ett dedikerat ”bryggeri”.
  Blev mäkta imponerad av metallstången du krokar i maltpipan, den jag har med min BM 20 har inte den praktiska böjen på mitten som syns på din variant, är det originallyftstången till BM 50 eller har du fixat denna själv? Funderar på att dremla bort nån millimeter centrerat på undersidan av min raka variant så att kroken på taljan har nåt att ”fästa” i, kanske funkar det med, känns som hållfastheten räcker till ändå.

 9. Lindh 2020-03-06

  Stången är original Bm50 plus. Vet inte om den ändrades i samband med plus-varianten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.