Kegerator 2.0

Min kegerator har absolut inte gjort sitt ännu utan tuffar på i gladan ro. Att fått in den precis vid köket (i förra huset var den i bryggeriet i huset bredvid) är väldigt trevligt såklart även om det lätt leder till ökad konsumtion. Mitt bygge av förra versionen (kan ni läsa om här) blev helt okej men nu när den har kommit in i huset kände jag att det var dags för en lite uppdatering, dels för min egen skull men kanske mest för ”waf:en”. Den blanka lack jag hade på toppskivan på förra versionen gulnade tyvärr med tiden och den stod inte emot fläckar på det sätt jag tycker en båtlack borde göra. Skivan var rätt sliten även den på grund av felaktig sorts trä. Dags för en uppdatering med andra ord.
Först behövde jag hitta en lämplig vit skiva, bänkskiva till kök kändes som det naturliga valet. Efter lite rotande på vinden hittade jag en överbliven högblank skiva som tillhört en med nya huset ärvd köksdel vi inte kommer ha behov av och efter lite sågande senare så passade den perfekt. Tillsammans med det köpte jag köpte jag en rejäl spillbricka för tapptorn istället för att låna spillbrickan från min espressomaskin. Även plasttapparna på kranarna byttes ut mot metall. Såhär gick jag tillväga:

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_001Jag mätte upp skivan och sågade uppochned för att få så fint snitt som möjligt. Lite slipmaskin på kanten gjorde susen efteråt. Eftersom snittytan är in mot en vägg bryggde jag mig inte om att måla den, det får bli om jag i framtiden skulle orka ta med mig kylen på någon öltävling.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_002Tapptornet och den gamla skivan demonterades och en snabb rengöring av kylskåpstoppen avlöste.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_003Jag borrade upp ett litet hål för de två ölslangarna av sytrådsstorlek och försänkte kanten för att inte rispa slangen när den ska dras ned. Har man bara sytråd upp genom tapptornet blir kylförlusten eller nedkylningen av själva tornet minimal.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_004Den nya skivan fäste jag i kylen underifrån denna gång. Snyggare men lite riskabelt om något av värde skulle finnas i kylskåpstaket men jag hade tur.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_005De två små ölslangarna…

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_006…ner i hålet ner genom kylskåpet. Överbliven slang på mina ca 1.5-2 meter sytråd drog jag ner i kylen så de hålls kylda.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_007Tapptornet redo för montering.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_008Fyra snabba skruvar men för säkerhets skull förborrade jag lite i den extremt hårda skivan. Vore trist om den sprack i slutmonteringen.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_009Min nya, stora spillbricka designad för tapptorn så den följer runt tornet.

img_4081De nya tapparna/piparna var något längre i monteringsdelen än de gamla så bågfilen fick jobba lite. Med andra ord var de inte avsedda för just mina kranar men passade tillräckligt bra. Jag fick komplettera med en liten extra gummipackning för perfekt passform.

img_4029Kranarna fick sig en rejäl omgång i PBW när jag ändå var igång. Även flödesreglaget demonterades fast först efter denna bild togs.

img_4030Även bakstycke och slangar fick en rejäl genomkörare.

161125_lindhcraftbeer_kegerator_2-0_010Här är det färdiga resultatet. Lätt att torka av och både jag och min fru tycker att den är snygg.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

4 Comments

  1. Kim 2016-11-30

    Snyggt jobbat!!!

  2. Lindh 2016-12-01

    Tack! Finnish brukar inte vara min starka sida men denna gång blev det ganska bra faktiskt.

  3. […] repa så ett dubbelt kranbyte skulle räcka för att ge nytt liv åt tapputrustningen och min nyrenoverade kegerator. Jakten på något seriöst och med så få rörliga delar som möjligt började men slutade tvärt […]

  4. […] och framåt såg de aldrig mer än 9°C (0°C-lagring). Eftersom jag inte ville ta med mig hela min kegerator, eller jag ville med det är för mycket slit med släpkärra osv, har jag byggt en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.