FastFerment

160630_lindhcraftbeer_fastferment_006Många hembryggares dröm är att ha ett koniskt jäskärl hemma, helst i stål. De är dock ganska dyra så därför har det kommit en variant i plast som heter FastFerment som jag har jäst i och utvärderat. Fördelen med koniska jäskärl är att man lätt kan tappa ut bottensediment dels före man tillsätter jäst men främst efter primärjäsningen för att kunna skörda jästen eller helt enkelt avlägsna den inför sekundärjäsningen/lagringen. Man behöver då inte flytta grönölet till nytt kärl för långlagring. Det är även lätt att skörda jäst samma väg. Det ökade trycket på jästen i och med konen hämmar också esterproduktion men min uppfattning är att det krävs betydligt större volymer/tryck för att detta ska ge någon märkbar smakskillnad. Jag har utvärderat FastFerment startkit som förutom den koniska jästanken innehåller vägghängningsanordning, golvställning, termometer, bärsele och en extra jäsbehållare.

Montering
Kopplingarna som ingår till FastFerment är inte tätslutande av sig självt så efter en ordentlig rengöring med PBW så ska alla hangängor på samtliga delar utom topplocket lindas med den medföljande gängtejpen. Dessutom finns det en del gjutskägg i gängorna till locket på jäskärlet så där ska man skruva av och på locket tio gånger före första användning. Ingen svårt eller speciellt jobbigt men ytterligare ett moment innan starten. Rengöringen var väldigt smidig då den stora 1-tums-kranen i botten tömmer all vätska på några få sekunder. Desinficering med StarSan var även det väldigt enkelt eftersom jäskärlet är så lätt att det går att skaka det i famnen. Golvställningen plockades ihop med några skruvar och sen var jäskärlet redo för vörten. En väldigt otydlig manual gjorde att jag lyckades med konststycket att montera kulkopplingen åt fel riktning vilket jag tyvärr märkte först när det var för sent, därför är den upp-och-ned på vissa av bilderna nedan. Tillbehören gick att skruva i underifrån ändå men inte riktigt lika lätt som med de gråa tillbehörsmuttrarna.

Användning
Ut åker StarSan, i åker vörten. Första bekymret uppstår där och då när jag ska syresätta vörten. När jäskärlet står på ställningen blir det så pass högt att jag inte kan tappa från mitt bryggverk via slang ner med någon vörtspridare. Den förvisso ganska stora öppningen är ändå för liten för att jag på smidigt sätt ska kunna vispa runt med min ballongvisp. Saftsil hade inte heller fungerat med öppningens storlek och med 22 liter vört i ”ägget” är det inte svårt att lyfta den men att skaka hela pjäsen kraftigt för syresättning var däremot ganska knöligt. Sen skulle jag flytta kärlet inklusive benställningen för jäsning i min matkällare tre rum bort. Det gick väldigt smidigt och den medföljande bärremmen behövdes inte för min del men har man bara väggställningen kan jag tänka mig att den är smidig. Har man en del StarSan även på utsidan så blir den hal som en ål så viss försiktighet rekommenderas vid flytt!
Jäsningen flöt sedan på bra. Ett stort plus till placeringen av termometern som når ca 10 cm in i vörten på en vettig höjd. Ni kanske undrar varför jag jäste denna i matkällaren och inte min termostatstyrda jäskammare? Anledningen är att jag jäser minst 40l men ofta 60l och FastFerment är så pass hög, både men ställningen men även med väggfästena att kärlet tar ett helt kylskåp i anspråk. Spelar mindre roll för många men stor roll för mig.
Efter jäsningen skulle jag tömma jäskärlet på bottensatsen inför flytt till fat. Någon jäst hade jag inte för avsikt att spara så detta blev första gången jag öppnade valvet nedtill. Till min stora förvåning hände ingenting, det hade blivit stopp av bottensats i kombination med en del humlepellets som hängt med ner i jäsningen. Jag försökte med en rad olika metoder innan jag fick ta baksidan på en rengjord sked och gräva ut en hel del tjock gegga så ”pluggen” lossnade. Man gör nog klokt i att låta bottensatsen sedimentera en timme och tömma ut den innan man tillsätter jästen. Detta är nog en klok metod även för att slippa suga ner syre uppifrån när jäsningen gått mer än några dagar. Själva flytten till fat skiljde inte något från hur jag annars gör och den medföljande slangnippeln passar bra i min silikonslang jag har en kulkoppling till Corneliusfat på. Diskningen gick sen lika smidigt som första rengöringen och plasten släppte kreusenringen lätt.

Sammanfattning och betyg
Min första upplevelse med FastFerment var lite blandad. Jag tyckte setupen var lite knölig mest för att det var så många lösa delar och manualen lämnade väldigt mycket att önska. Syresättningsproblematiken går att lösa på en rad olika sätt bara man är medveten om det i förväg. Jag gillade den låga vikten och den kraftiga bottenkranen. Något som däremot verkligen saknas som standard är ”samplingsporten” som finns som tillbehör, dvs en vanlig jäshinkskran som sitter 10-15 cm från botten där man kan ta prover ifrån för mätning men även flytta ölet till fat. Jag upplevde att tömningen av bottensatsen inte blev så ordentlig som jag hade önskat och en del sediment följde med ner i fatet. Mitt enda aber med FastFerment är egentligen att den är för liten för mina behov men för stor för kylskåpet då jag inte kan ha någon jäshink ovanför. Jag skulle gärna ha en i 70-litersklassen och en koppling ovantill för en blow off tube, det hade kunnat bli min ”standardjäsningstank”. Jag gillar tanken med att ha några olika jäststammar som får bo i några generationer i uppsamlingsbehållarna och mellanlanda i kylen.
Mitt samlade betyg ger den ändå väl godkänt men inte mina helhjärtade rekommendationer främst för att plasten inte är sluttätande från syre som t.ex. BetterBottles är vilket gör att man inte kan sekundärlagra så länge som man skulle önska med denna typ av jäskärl.

FastFerment kostar 995kr för jäskärlet, väggbeslag och jästbehållare eller 1995kr för startkitet som jag använt med golvställning och de andra tillbehören. Finns att köpa hos Humlegårdens Ekolager.

Plus
Lätt att bära och transportera, även utan bärremen.
Tömmer innehållet väldigt snabbt vid disk.
Smidigt med termometer som mäter inne inne i vörten. (tillbehör)
Bra literskala på sidan.
Prisvärd för att vara konisk.
Bra sanitärt vattenlås ingår.

Minus
Mycket kalldruv, humlerester eller torrhumle sätter sig som en plugg.
Ver inte hur sanitärt det är i längden med gängtejp.
För liten volym för mitt bruk.
Tar upp en hel jäskyl, något bredare och lägre eller kompaktare koppling.
Synd att inte samplingsport är standard, hur ska man kunna mäta SG för att avgöra hur jäsningen går?
För liten öppning upptill för att syresätta med ballongvisp.
Svår att få tät i locket vilket ger läckage om man skakar hela för syresättning, greppet är lite svårt.
Bruksanvisningen lämnade en del att önska vilket gjorde att jag monterade fel.
Tömmer man ut humle och annat för sent så sugs det in syre från toppen.
Kräver en hög installation för att kunna tappa till fat utan att flytta hela anordningen, dvs golvställningen kräver att man senare höjer upp allt på en bänk.
Släpper in syre genom plasten vid långlagring enligt manualen.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_010Rejält handtag till den rejäla kulkopplingen.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_011Jästbehållaren eller slangen skruvas på nedtill med handkraft.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_012Till jästbehållaren ingår en plugg när den ska förvaras i kylskåpet inför nästa användning. Här hade jag gärna sett ett riktigt lock istället.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_009

160630_lindhcraftbeer_fastferment_007Rejält stor termometer som går in i dykröret/thermowellen, dvs den kommer aldrig i direktkontakt med vörten.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_008Dykröret innifrån. Den är alltså som en stängd tub där termometern går in genom utifrån.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_003Det ordentliga vattenlåset.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_013”Pluggen” med humle och druv jag hade hoppats kunna dumpa utan att behöva gräva.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_005Jästdumpning före tappning till fat.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_001Flytt till fat.

160630_lindhcraftbeer_fastferment_002

160630_lindhcraftbeer_fastferment_004

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

8 Comments

 1. Anders 2016-07-01

  Bra genomgång av FastFerment. Har nu fått svar på en del frågor jag hade om produkten.
  Har en annan, kanske lite dum, fråga.
  När du fyller fatet genom kulventilen, hur vet du när det är fyllt? Man vill ju inte fylla över gasröret, eller tänker jag helt fel?

 2. Lindh 2016-07-01

  Jag fyller genom stigarröret dvs ”öl ut-porten” den svarta. Har jag riktigt kallt öl som ska på fat så ser man nivån genom kondens på fatsidan. Med en ball&keg (sök på bloggen) så ser man nivån utifrån. Annars går det öppna och tjuvkika på nivån. Jag öppnar säkerhetsventilen, annars kommer det inte ner någon öl efter ett tag. Denna fylling tar lång tid men är sluten och jag slipper vara orolig för bakterier eller syresättning. Har man bara 19l som ska få fat så behöver man inte ens övervaka. Har jag 40l som ska till två fat så får man hålla lite koll. Är det starsanskum i fatet så trycks det ut först och man hinner stänga flödet.

 3. Tompaqson 2017-01-16

  Bra info om FF. Jag har haft lite incidenter med den. Dels råkade jag ut för ett läkare pga att gängtejpen inte längre ville vara med. Sedan som du säger så är locket inte riktigt tätt. Svårt att se bubblorna i jäsröret. Känner mig lite osäker på den fortfarande. Och som du säger den tar plats! Ett tips för att slippa överfyllning i fatet är att ställa det på en våg.

 4. Erik 2017-06-11

  Hej!
  Bra genomgång!
  Har just tappat min första batch på fastfermenter. Ang vatttenlåset; hur mycket vatten skall det vara i det? Ser inga markeringar…
  /Erik

 5. Lindh 2017-06-11

  Några ml bara. Häll så det är 1cm över undre kanten på locket.

 6. Sven-Bertil Thorén 2017-07-25

  Hej och tack för intressant läsning.

  Ang. kran och jästbehållare så trodde jag att kranen skulle vara öppen under jäsning och sedimentering?
  Det lär ju minska risken för att det pluggar igen…

  Ha en fortsatt underbar dag / Sven-Bertil

 7. Lindh 2017-07-26

  Har sett en del som kör så och det kanske fungerar bra men jag skulle vara rädd för att jästen blir fast där nere bland kalldruvet.

 8. Sven-Bertil 2017-07-30

  Förstår din tanke, blir väl att öppna senare när jästen är fler och har ett fullt party, tänker nog ändå prova kärlet i höst, kompromisser och åter kompromisser… 😄

  Ha en fortsatt underbar dag / Sven-Bertil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.