Lindhs Premium Gold v2, oder “Die drei Helle – Mia lossn uns lind oan hi”

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_002

Vad händer i livet
Dom hektiska perioderna avlöser varandra just nu både på hemmafronten och jobbfronten men att få till några bryggningar har ändå haft hög prioritet. Äntligen fick jag till min planerade tyska bryggdag med en Bavarian Helles, eller rättare sagt tre eftersom jag utvärderar tre olika jäststammar till denna blivande husöl som jag planerar att alltid ha på tapp. Detta är andra versionen jag brygger av denna öl, den första kallade jag Lindhs Premium Gold även om det mest var en generisk lager och inte så fokuserat recept eller stilmässigt på Helles. Nu har jag läst på en hel del och provsmakat ett gäng öl så jag är betydligt mer förberedd. Rent stil- och receptmässigt är Helles en väldigt okomplicerad öl och de stora skillnaderna sitter verkligen i detaljerna i bryggprocessen eftersom i princip allas recept är oerhört snarlika. Just min Helles vill jag ska ha en stor gräddig pilsnermaltsmak vilket men bara får om malten behandlats varsamt och är färsk. Sen vill jag ha ett uns mer nobel humlesmak och arom än vad en standardhelles har men inga dramatiska mängder.

Recept
Detta är en öl som man skulle kunna dekoktionsmäska men eftersom jag har tusen andra saker som måste göras samtidigt som jag brygger så fick några procent melanoidmalt kompensera för detta steg. I övrigt blev det pilsnermalt för hela slanten. Humlemässigt så tog jag en slumpmässig högalfasort som bittergiva (Centennial) för att sedan köra Hallertauer Tradition på 15 min och 0 min/ flame out. Det känns onödigt att slänga i en stor mängd lågalfahumle på bittergivan för jag är av åsikten att det inte går att känna någon skillnad efter så långt kok ändå, alltså kan man minska mängden växtmateria i kastrullen med en starkare sort.
Jästerna odlades upp många dagar i förväg så jag hann med att propagera och dekantera den första färskjästen i E-kolv, propagera upp den andra färskjästen i E-kolven och slutligen propagera torrjästen i en flaska. Tur jag inte slängde min gamla fula magnetomrörare som behövdes denna gång och säkerligen fler i framtiden.

Bryggningen
Jag brukar säga att min standardbatchsize är 40 liter men senaste året har jag verkligen inte hållit det och inte denna gång heller. För att kunna testa tre jäststammar och slippa flaska så bryggde jag även denna gång 60 liter. Mäskningsmässigt märker jag ingen skillnad på 25, 40 eller 60 liter i Braumeistern men tiden från mashout till uppkok märks en del. Den märks dessutom extra mycket om man måste åka med sin mamma och svärmor på bullkalas i Taxinge mitt i bryggningen och pausa så temperaturen hinner sjunka avsevärt.
Stora avvikelsen för dagen var definitivt pH:t som hamnade betydligt högre än förväntat och konstigt nog 0.6 högre än förra bryggningen med liknade ingredienser och mängder. Jag har svårt att tänka mig att en del vete och några nävar karamellmalt kan göra så stor skillnad. Min teori är att den färskare malten bidragit men eventuellt är en felkälla att jag inte kalibrerat pH-mätaren på ett tag. På tak om kalibrering så är fortfarande refraktometern eller hydrometern ett frågetecken. Bägge visar på 1.000ö i destillerat vatten vid 20c men jag fick diff på OG med 5 punkter. Jag måste lägga en halvtimme på att identifiera vilken av dom som är missvisande vid ca 50ö.
Bryggdagen i övrigt gick bra och jag ser förbättringsmöjligheter på en rad områden i bryggeriet fortfarande så det kommer bli riktigt bra i slutändan. Disken underlättades med en ny vattenpistolkran till trädgårdsslangen men några fler avlastningsytor för disk kommer underlätta liksom varmvatten i kranen om det går att lösa framöver. Jästen åkte i först på 9c och bubblade på bra efter ett drygt dygn. Tänkte jäsa dessa ganska kallt en längre tid innan det blir dags för diacetylrast, jag återkommer med jäsningen i provsmakningen om jag kommer ihåg.

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_001Jag insåg att det var onödigt med en fullt funktionsduglig silikonslang till utloppet så jag bytte den mot en Gardenaslang istället. Tyvärr är fallet för lågt för att dra den till avloppet men jag ska labba mer med det.

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_003PH efter första vattenbehandling.

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_004PH efter en andra dos mjölksyra.

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_005

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_006Jästodlande i stor skala.

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_007

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_008Hjälpreda eller stjälpreda, det är frågan det. Kul hade vi iallafall…

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_009Det räcker egentligen med det flexibla ventilationsröret rent avstådnsmässigt men lyckas man få upp skum eller humle i röret är det väldigt svårdiskat, därför har jag en rak rörbit enligt nedan bild istället:

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_012

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_010

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_011

160508_lindhcraftbeer_bryggeri_drei_helles_013Om det går att få in tre 30-liters jäshinkar i ett kylskåp med två dörrar? Ja om man har tålamod och inte är stressad. På det så kallade håret att det gick…

 

Drei Helles (Helles)
Kokvolym: 70.00 l
Batchsize: 59.00 l
Koktid: 60 min
Brygghuseffektivitet: 87.00 %
OG: 1.050 SG
FG: 1.012 SG
ABV: 4.8 %
IBU: 17.6 IBUs
EBC: 5.9 EBC

Color  

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
15.00 g Calcium Chloride (Mash 120.0 mins) Water Agent 1
10.00 ml Lactic Acid (Mash 120.0 mins) Water Agent 2
5.00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins) Water Agent 3

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
10.50 kg Pilsner Grain 4 97.2 %
0.30 kg Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC) Grain 5 2.8 %

 

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
20.00 g Centennial [8.00 %] – Boil 60.0 min Hop 6 6.6 IBUs
50.00 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 15.0 min Hop 7 4.9 IBUs

 

Steeped Hops

Amt

Name

Type

#

%/IBU
100.00 g Hallertauer [4.80 %] – Steep/Whirlpool 20.0 min Hop 8 6.0 IBUs

 

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Bavarian Lager (Mangrove Jack’s #M76) Yeast 9
1.0 pkg Munich Helles Yeast (White Labs #WLP860) Yeast 10
1.0 pkg Southern German Lager (White Labs #WLP838) [35.49 ml] Yeast 11

Total humle: 170.00 g
Total malt: 10.80 kg

Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun , 22.31l) of 76.0 C water

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

11 Comments

 1. Tommy Påhls 2016-05-14

  60min med så pass mkt pilsnermalt, är du inte orolig för dms eller är det helt enkelt din tyska satsning som tog det beslutet? Intressant läsning som alltid!

 2. Lindh 2016-05-15

  Nae, jag har bara haft dms vid ett tillfälle (första helmaltsbryggningen) och sedan dess förskonad. Med bra kok och snabb kylning tycker jag 60min räcker och jag är ganska känslig för dms. Med klenare kok skulle jag lägga på en kvarts koktid för säkerhets skull kanske.

 3. Staffan Rundt 2016-05-23

  Vilken vattenprofil satsar du på vid bryggning av Helles?

 4. Lindh 2016-05-24

  Helles har generellt något hårdare vatten än många andra ljusa från regionen men jag körde med mitt standardvatten. Jag har köpt ett RO-filter men inte hunnit labba med det ännu. Kommer säkert labba mer med vatten senare…

 5. Kjell B. 2016-06-01

  Jag ser att du använder Kalciumklorid och Epsom Salt (Magnesiumsulfat), men inte Kalciumsulfat (gips).

  Detta förbryllar mig, som ej har vattenbehandlat.

  Vilken effekt har Epsom salt i detta sammanhang?
  Var köper man sådant? I Hälsokostaffären?

 6. Lindh 2016-06-01

  Epsom ger Magnesium som behövs för jästen och sänker även pH något. Jag har lite för lite Mg i kranvattnet. Finns på Humlegården och en förpackning räcker i 10 år…
  Kalciumsulfat kan man också använda för att få både Kalcium och Sulfat.

 7. Kjell B. 2016-07-07

  Men….

  Är det inte för just sådant här som man tillsätter ”Jästnäring”?

  Visserligen så står det på den som jag använder endast ”Nutrient blend” som innehåll.

 8. Lindh 2016-07-07

  Jo det har du rätt i. Jästnäringen är bra i förkulturer om inte annat. Men jag brukar slänga i lite oavsett av gammal vana.

 9. Ola 2016-08-17

  Hur stora förkulturer kör du på? Ser ut som dom är olika stora? Ett rör till ett fat av dom flytande?

 10. Lindh 2016-08-17

  Det var samma mängd celler för flytande jästerna som odlades i förkultur i förväg men det ser skumt ut på bilden ovan eftersom jag bara har en ekolv och fick flytta första jästen efter odling. Torrjästen odlades från en rehydrerad påse och till lite mindre mängd.

 11. […] bryggningen av min helles Lindhs Premium Gold fick tre olika jäststammar jobba för utvärdering och även om det fanns vissa skillnader så var […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.