Brewer Profile: Jonas Andersson

151205_skansen_2015_0020Jag heter Jonas Andersson, född 1977 och kommer från en håla vid namn Torshälla stax utanför Eskilstuna där både familjehem och sommarstuga är beläget. Flyttade till Stockholm 1997 strax efter militärtjänsten och jag arbetar som brandskyddskoordinator åt Stockholmstad. Jag har alltid varit intresserad av att skapa, och då gärna från grunden och så tidstroget som möjligt. Jag snöade in på vikingatiden som ung och har länge sytt medeltida kläder samt gjort läderhantverk på ren hobbynivå. I samband med det väcktes även lusten för fermenterade drycker och först ut var så klart mjöd som jag gjort sedan 2002 och fortfarande gör till och från beroende på tillgång av bra råvaror. Mjöd är en dryck som jag gärna ser få mer status och kanske även får ta plats som egna grenar i SM i Hembryggning i framtiden. Öl började jag ”testa”, jag vill inte använda ordet brygga, 2004 och det var två-tre färdiga kit. Jag har faktiskt en brun petflaska kvar av en stout. Sen tog det inte lång tid innan jag gick över till helmalt, kylväska med tappkran och hemmagjord bazookascreen som sedan byttes ut mot en ordentlig silplåtsbotten. Kokade i början 8-12L batcher i en 15L kastrull och kylde i isvattenbad. Jag gick snabbt över till en egenbyggd kopparkylspiral av spirorör och den används faktiskt fortfarande av en hembryggare i Mostaberg om jag inte har fel. Åren gick och böcker lästes i ämnet. Kom sedan över en 21L kittel samt en PVV som känat mig troget i många år och som jag fortfarande använder när jag håller utbildningar i hur man brygger gott öl hemma.
Jag har länge bryggt i köket men för ett antal år sedan gick jag delvs över till en 50L Patina-kastrull som jag pimpat en del med några extra funktioner. Den använder jag utomhus med gasolbrännare (Blichmann burner) men jag har faktiskt gått tillbaka till kylspiral från plattvärmeväxlare även om kylspiralen uppgraderats med en whirlpoolkylartillsats. Förr bryggde jag ca tre gånger i månaden men numera blir det bara en till två gånger i månaden pga tidsbrist och att jag kompletterar ölbryggning med mjöd- och vintillverkning. Föutom öl, mjöd och vin gör jag även egen vinäger sedan länge med en vinägermoder från min frus föräldrar i Frankrike. Vinägermodern delar jag med mig hjärtligt till folk som vill testa. Odlat humle har jag även gjort i 5-6 år men med klimatet i Södermanland kommer man inte så långt vad gäller alfasyror och extrema latehop humle men det är en rolig hobby. Även där har jag länge delat med mig av plantor och rhizomer till intresserade. Utöver det så hjälper jag en lokal hembryggarbutik med allt inom fermenterade drycker. Där annordnar vi ibland träffar för hembryggare inom alla kunskapsvivåer för att ställa sina frågor och även ta med sina bryggder så vi kan prova och kanske ge lite feedback. Ibland kör vi träffar med väldigt kort varsel där vi tar upp en bryggares teknik och hur den gör sitt öl, vi diskuterar teknik och förbättringspotential eller varför ett visst moment skapar en viss felsmak och hur vi kan rätta till det osv.
I dagsläget har jag två bryggverk som jag oftast brygger på. Ett som gör 14-16L och ett som gör upp till 40l men tekniken är densamma. Jag mäskar, lakar och kokar i samma gryta, har en HLT som det alltid finns varmvatten i samt ett sekundärt uppsamlingskärl för vört så primärkärlet kan städas ur innan kok. Det lilla bryggverket används faktiskt offtast då det fungerar ypperligt i nästan vilket kök som helst och det är det som används till de utbildningar jag håller i. Det större bryggverket använder jag när jag ska bulkbrygga öl inför ett event eller bara gör en stil som har stor ”hinkabilitet”. En favorit är då är steem beer, 80% pale ale malt och en mix av ljus crystal och biscuit malt för resten, endast Nothern Brewer humle och California commonjäst som får jäsa i ca 16 grader.

151205_lindh_craft_beer_högbergs_0012

2006 hittade jag The brewing network (http://www.thebrewingnetwork.com/) och deras podcasts förändrade hela mitt bryggtänk. Jag testar hellre nya stilar och recept än att göra samma öl om och om igen. Jag gillar öl och gillar att para dom med t.ex. mat, ost eller efterätt så jag har ofta minst 4-6 ale och någon lager samt någon suröl (pseudolambic) eller 100% brett öl till hands. Eftersom jag nuförtiden gör både öl, mjöd och vin, använder ale, lager, vinjäst samt brett, anväver, lacto samt pedio i variation så står det en hel del små 5L och 10L damejeanner lite överallt hemma med olika kominationer av malt med frukt, malt med honung, honung med frukt, druvkonsentrat med frukt, ja ni förstår nog.
Tanken bakom större delen av mina öl är just hinkabillitet. Jag gillar rena enkla smaker där man kan hitta varje del för sig, men misströsta icke käre bryggbröder, även jag gör extremhumlat och låg-ABV, ja ni förstår nog, allt för konsten.
Min prioritet inom fermenterade drycker är alltid sanitet, sanitet, sanitet. Rätt mängd pigg jäst och kontollerad jästemp tycker jag är viktigt. Har man bara dom två sakerna så är t.ex. recept sekundärt. Jag går dock alltid ”all in” i samtliga aspekter inom bryggning, må det vara tid, temp, biologi, fysik eller kemi. Allt är viktigt om man vill göra så bra man överhuvudtaget kan men nästan helt onödigt om man bara vill göra öl. En mindre bra öl är enkelt att göra; malt konverterar man lätt till socker, jästen äter sockret och alkohol blir det ju som oftast. Men det blir inte så bra som det hade kunnat bli.
Har jag tävlat inom öl? Ja jag har ställt upp i SMs domartävling 2013, 2014 och 2015. Där har det blivit medalj varje gång, något jag är otroligt stolt över. Men det tog många år att förfina recepten till något jag faktiskt kunde hoppas på medalj, men visst händer det att jag lämnar in bidrag, som jag vet inte har en chans i dagen tuffa konkurrens, bara för att få bra feedback på eventuella fenoler, estrar eller andra felsmaker som jag själv har låg känsel för att detektera men som dagens domarkår förhoppningsvis har större chans att hitta.
Vilken öl som är jag mest stolt över? Jag är inte mer stollt över något jag gjort än något annat, jag vet vad jag kan och vet vad jag minst kan förvänta mig för resultat. Sedan har man ju alltid några favoriter, som tex en Gueuze, blandad med 1, 2 och 3 årig lamic som nu har 5 eller var det 6 år på nacken, fast vem håller räkningen egentligen!?!
Kommersiell favorit: Har ingen favorit numera då jag har egengjorda alternativ som är lika bra men jag köper alltid hem udda långlagrare eller när jag ska testa någon ny stil, som nu när jag precis gjort en Tjeckisk lager, då införskaffades en del typiska för stilen så man kan finjustera sitt recept.

151205_skansen_2015_0009Jonas bryggde även på Skansens julmarknad i tidstypisk klädsel.

Favorit stil att brygga/dricka: Har ingen riktig favorit men har gärna några olika öl hemma att välja mellan beroende på situationen. Tidigt i min ölbryggartid så var Ipor favoriten men nu på senare år har jag fler stouts, milds, saisons och ”surisar” som tar upp faten.
Favoritjäst bland de flytande jästerna är London ESB, Cal common, Cal ale 001 samt för lager Munich lager. För torrjäst är den neutrala Nottingham en återkommande jäst men även Abbey eller Bell Saison fungerar med rätt recept och jästemp.
Vad vill du förbättra med nuvarande bryggmetod? Min bryggmetod är så inövad att jag gör allt på rutin numera. Jah behöver knappt någon lathund och missar SG och volym max med någon enstaka punkt så förbättring vet jag inte om det behövs.
Jag jäser på tre sätt beroende på omgivande temperatur; STC1000 reglerat kylskåp 0-12 grader, STC1000 reglerat isolerat klädskåp 5-35 grader samt tempreglerat gäst/(jäst)-rum 16-22 grader. Sedan har jag utrymmet under trappen där alla små 5L damerjanerna står som ska glömmas bort, men där regleras inte temperaturen.
Om du fick/vill byta bryggsytem, vad skulle det vara? Jag skulle, om jag hade ett större föråd/garage, vilja ha ett fullt utrustat elektriskt RIMS system från Blichmann eller likvärdigt, samt några rostfria koniska jästankar. Jag har inget behov av att brygga mer än max 30L åt gången. Då kan jag även dela upp satsen på två olika jäststammar eller mixtra med det färdiga ölet i olika fat.
Senast bryggde jag en Dekoktionsmäskad Tjeckisk lager och en dubbelbock. Just nu hemma jäser: två vin, en Shiraz samt en Tempranillo med körsbär och björnbär, en Oud Bruin samt ett antal mindre batcher med varierande microflora. Näst på tur att brygga står en klassisk dry stout, efter det står en annan semifavorit på tur, en spinoff på Pizza ports 100% Brett C Mobretta.
Andra tips att dela med mig av är att jag definitivt tycker att nybörjare ska brygga färdiga klonrecept till en början för att lära sig mängder och hur ett standard recept ser ut istället för att hitta på sina egna recept. Jag sneglar ofta på kommersiella recept men klonar aldrig till 100%. Jag brygger för min egen skull och vill då ofta ha lite annan karraktär än originalen. Jag använder sedan flera år tillbaka dataprogramet Beersmith som jag tycker är superbra. Man kan göra det så enkelt eller nördigt avancerat som man vill med det, importera färdiga recept och skala om dom till sin tänkta volym och mycket mycket mer. Beersmith har även många tekniska hjälpmedel för att räkna ut en hel del som hjälper en under bryggningen. Själv har jag ca: 200 bryggda recept sparat i Beersmith samt ett tiotal som är under utvecklig som kanske kommer att bryggas någon gång i framtiden. Det första jag skapade i Beersmith var en Northern English Brown Ale 2010.
Om jag skulle vilja börja brygga kommersiellt? Ha ha, om jag fick rätt erbjudande så varför inte? Att starta nu på egenhand från noll är inte ett alternativ just nu som jag ser det. Jag har dock en tanke som snurrat i mitt huve och det är att starta ett litet bryggeri med tillhörande bed and breakfast-del vid sommarstugan där vi även har egen jaktmark och fikevatten. Tänk er att få gå ett viltsafari där man kan få se bäver, räv, harar, rådjur, kanske en och annan älg eller vildsvin om man har tur. På kvällen brassas det käk, vilt så klart, med öl gjort runt knuten. Eller kanske en trevlig mjöd framför brasan. Det bryggeriet skulle nog satsa mest på farmhouse ales men även andra stilar som passar bra ihop med omgivningen.

Läs om Lindhs provsmakning av Jonas mjöd eller Sex and polar ice IPA

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.