Molander Pale Ale

141001_molander_0002Alla börjar vi någonstans och det var inte så länge sen jag själv satte min första vört på jäsning. Om jag hade haft någon som visade mig grunderna i ölbryggning hade jag säkert sluppit många onödiga om än lärorika nybörjarmisstag. När nybryggaren Lars skulle göra sin första riktiga helmaltsöl sökte han på nätet efter brygginfo och kom in på min hemsida. Döm om hans (och min) förvåning när det visar sig att vi är grannar tvärs över skogen. Lars frågade mig om förslag på recept men även hjälp med bryggteknik då mycket av hans utrustning var nyinköpt så jag satte ihop en enkel pale ale av de ingredienser han hade hemma och åkte över en tidig septembermorgon och guidade honom genom en bryggdag. Med förvägd malt och mäskvatten på 80c kunde vi sätta igång direkt när jag kom. Med en god kopp kaffe och en macka mäskade vi in i det stora fina garaget, snacka om möjligheter att sätta upp ett schysst nanobryggeri jämfört med mitt lilla krypin som inte ens har vatten eller avlopp…
Tanken med receptet var en ljus och ren pale ale med tydliga inslag av citrus och örter, kanske en lätt cederträdoft. En lättdrucken öl med balans mellan beska, alkohol och jästens smakbidrag. Jag hade bara wlp090 hemma vilket inte är den bästa jästen att låta jäsa fritt utan styrd temperatur så jag hoppas Lars fick till bra omgivningstemp. En bättre nybörjarjäst jäst hade i detta fall varit US05/WLP001.

Molander Pale ale
Batchsize 20l
OG 1.051
FG 1.008
IBU 29
EBC 8
ABV 5.6%

4.23kg Pilsnermalt
0.22kg Cara Pale
5g Amarillo @60m
20g Amarillo @15m
20g EKG @15m
20g Saaz @15
20g Amarillo @0m
20g EKG @0m
20g Saaz @0m

Mäskning ca 70m @65c

WLP090 Jäsning 3 dagar på 16-18c och sedan 7 dagar på 20-22c.

Bryggdagen flöt på bra även trots att vi gjorde en halv batch mot vad Lars utrustning är anpassad för vilket självklart medför ett något stort temperaturfall i mäskningen. Koket och kylningen flöt på bra och jästen var pitchad redan vid lunch.

141001_molander_0003

141001_molander_0010Lakvatten värmdes i en separat kastrull vilket är väldigt smidigt. Jag har tyvärr en för liten extrakastrull på 25l i min setup för att kunna göra så till min batchsize. Det blir kanske en uppgradering till framtiden för att laka rätt ner i vörtkokaren är något jag gillar.

141001_molander_0012Lars har köpt 38.5-liters thermotunnan från Stora grytor, riktigt snygg pjäs han säkert kommer ha glädje av lång tid framöver. Tyvärr kan jag inte uttala mig om temperaturfallet då vi som sagt inte körde MLTn på full volym.

141001_molander_0014

141001_molander_0015Härligt med personer som går all in direkt! Lars skippar flaskjäsning och går rakt på Corneliusfat. Här med en ombyggd brandsläckare utan stigarrör som kolsyrebehållare.

141001_molander_0016Vörtkoket gjordes i en Patina 50l med samma doppvärmare på 3.2kw som jag kör med. En del vört brändes fast på värmaren eftersom miniminivån på ca 32l inte nåddes men det funkade bra ändå. Malten som var förkrossad gav något låg effektivitet men lakningen gick osm en dans!

141001_molander_0020En liter för lite i jäshinken vilket är fullt normalt som nybryggare, även för mer erfarna bryggare kanske jag ska säga… Det ska bli spännande att få smaka på denna öl när den är klar.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

7 Comments

 1. Macke 2015-02-20

  Hur vart resultatet? Blev det en god öl?

 2. Lindh 2015-02-21

  Ja den blev god. Nu fick ju Lars en hel del hjälp med denna bryggning men som första öl så var den många resor bättre än mina förta 10. Receptet var väldigt likt de pale ales jag gjorde strax före så smaken följer den linjen.

 3. Macke 2015-02-21

  Ok vad bra. Vi tänker köra detta recept under vår andra bryggning.

 4. Macke 2015-03-04

  Om du skulle göra det här receptet igen, hur mycket mäsk och lakvatten skulle du använda. Vi har tänkt använda 14l mäskvatten och 16l lakvatten är det rimligt?

 5. Lindh 2015-03-05

  Det är klart att det funkar. Beroende på ert vatten får ni justera utefter det.
  Allt mellan 2-3l/kg anses som normal mäsktjocklek men med BIAB eller Braumeister kör man med betydligt mer utspädd mäsk.
  Vattnet till lakningen bör inte vara mer än dubbla mäskvattnet, då sjunker pH och risken för tanniner ökar.
  Totala mängden vatten bör inte överstiga 6 ggr i liter vad man använder malt i kg, dvs max 6l/kg både mäsk och lakning.

 6. Fredde 2016-05-02

  Hur lakar man med en sån där thermotunna?

 7. Lindh 2016-05-02

  Det är bara en tom tunna som är isolerad. I just denna satt en bazookascreen men det gårnha falskbotten av typ silplåt också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.